Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » fizica
Radiatiile electromagnetice

Radiatiile electromagneticeRadiatiile electromagnetice

Radiatiile electromagnetice sunt unde ce se autopropaga in spatiu si au componente electrice si magnetice, fiind insotite de un transport de energie.

Undele electromagnetice au fost initial descoperite de James Clerk Maxwell si mai apoi confirmate de catre Heinrich Hertz. Conform ecuatiilor lui Maxwell, un camp electric care variaza in timp genereaza un camp magnetic si invers. Asadar, asa cum oscilatia unui camp electric genereaza oscilatia unui camp magnetic, campul magnetic genereaza in schimb un camp electric oscilant si asa mai departe. Aceste campuri oscilatoare formeaza impreuna unde electromagnetice.

O teorie cuantica a interactiunii dintre radiatiile electromagnetice si materie precum electronii este descrisa de teoria electrodinamicii cuantice.

Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii:

1 - radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului:
- radiatii hertiene

- radiatii termice

Acesta radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici.

2 - radiatii care apar, in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze:

- radiatii anodice (sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, ioni pozitivi si protoni)

- radiatii catodice (sunt alcatuite din sarcini electrice negative, electroni si ioni negativi)

- radiatii canal (sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, protoni si ioni pozitivi)

3 - radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic:

- radiatii X (sau Rontgen)

Radiatiile X sau Rontgen sunt alcatuite din fotoni nucleari care formeaza radiatia moale si dura nucleara.

4 - radiatii care apar prin dezintegrare nucleara radioactiva:

- radiatii nucleare radioactive beta (sunt alcatuite din electroni care au sarcina electrica negativa), alfa (sunt formate din pozitroni care au sarcina electrica pozitiva) si gama (sunt compuse din neutrini, forta moale si fotoni nucleari, forta dura).

In general, radiatiile electromagnetice se clasifica dupa lungimea undei in: energie electrica, radio, microunde, infrarosie, regiunea vizibila pe care noi o percepem ca lumina, raze X, raze gama si ultraviolete.

Comportamentul radiatiilor electromagnetice depinde de lungimea undei. Frecventele inalte au unde mai scurte iar frecentele joase au unde lungi sau foarte lungi. Cand radiatiile electromagnetice interactioneaza cu atomi sau molecule, comportamentul radiatiilor depinde de cantitea de energie pe care acestea o contin.

2. Telefonia mobila si radiofrecventa

In ultimii ani, tehnologiile mobile au devenit parte integranta a vietii nostre de zi cu zi. Telefonia mobila este una dintre multiplele surse de campuri electromagnetice, generand campuri electromagnetice de radiofrecventa. Ea se bazeaza pe o retea extinsa de statii de baza in care sunt amplasate una sau mai multe antene de transmisie-receptie.

Campurile electromagnetice de radiofrecventa , numite si unde electromagnetice de radiofrecventa sau microunde, sunt partea spectrului magnetic cuprinse intre 3kHz si 300 GHz si sunt NEIONIZATE. Aceste campuri pot fi generate fie de fenomene naturale (fulgere, tunete etc), fie de diverse aparate create de om (cuptoare cu microunde, telecomanda de la televizor, telefoane fara fir etc).

Telefonia mobila este una dintre multiplele surse de campuri electomagnetice. Aceasta se bazeaza pe o retea extinsa de statii de baza, in care sunt amplasate una sau mai multe antene de transmisie-receptie. Telefoanele mobile functioneaza prin intermediul acestei retele.

Statiile de baza functioneaza la joasa tensiune si emit campuri de radiofrecventa la niveluri reduse. Ele pot radia o putere maxima de 40 de wati, care este transmisa de antena intr-o anumita directie, insa aceasta valoare maxima nu este niciodata atinsa . Nivelurile densitatii de putere masurate in zonele accesibile publicului sunt cuprinse intre 0,002% si 2% din limitele maxime stabilite de legislatia in vigoare.

Telefonul mobil in functiune transmite energie de tip radiofrecventa numai in timpul efectuarii convorbirilor sau transmiterii mesajelor. In restul timpului, telefonul transmite semnale de radiofrecventa intermitente, pentru a mentine legatura cu cea mai apropiata statie de baza.

3. Comunicatiile mobile si sanatatea

O data cu perfectionarea tehnologiilor mobile a aparut si preocuparea in legatura cu posibilele efecte asupra sanatatii, provocate de expunerea la campurile de radio frecventa. Ca urmare, cercetarile in domeniul campurilor de radiofrecventa s-au intensificat in ultimele decenii.Studiile efectuate de institutii oficiale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Ministerele de Comunicatii din diferite tari au demonstrat ca singurul efect al radiatiilor provocate de antenele GSM este incalzirea temperaturii corpului cu circa 1° Celsius. In acelasi timp, institute de cercetare sustin ca antenele produc efecte ingrijoratoare pe termen lung asupra sanatatii umane,precum cancerul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este forul stiintific international cel mai autorizat in domeniul medical. In 1996 institutul a demarat Proiectul EMF in cadrul caruia se realizeaza periodic conferinte si rapoarte in legatura cu diverse aspecte ale relatiei dintre campurile electromagnetice si sanatate si sunt trasate directiile pentru cercetare.

In urma evaluarii tuturor studiilor stiintifice realizate pana in prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca nu exista dovezi stiintifice care sa ne convinga de faptul ca emisiile slabe datorate statiilor de baza ale retelei de telefonie mobila afecteaza negativ sanatatea umana.

Exista insa si alte organisme internationale si nationale care se ocupa de acest domeniu. Comisia Internationala pentru Protectia Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP) nu si-a incheiat misiunea o data cu stabilirea limitelor maxime admise. Expertii sai continua sa monitorizeze cunostintele stiintifice din acest domeniu, colaborand cu Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In ciuda celor sustinute de OMS, renumitul doctor Beeker afirma ca diferitele campuri electromagnetice artificiale care se intalnesc in mod obisnuit intr-un oras modern au uneori efecte devastatoare asupra organismului, a memoriei si mentalului. Dupa Beeker, victimele sinuciderilor traiesc adesea intr-un mediu magnetic cu cel putin 22% mai puternic decat alte persoane. Numarul de accidente este cu 40% mai mare in zonele supuse unor campuri magnetice intense.

In cadrul studiului, publicat in cotidianul britanic 'The Times', au fost monitorizate peste 50 la suta din persoanele daneze care au inceput sa foloseasca telefoanele mobile intre anii 1982 si 1995. Potrivit cercetatorilor, in perioada analizata nu s-a inregistrat nicio crestere a numarului de cazuri de cancer, despre care s-a crezut ca ar fi fost provocat de folosire indelungata a telefonului mobil.

'Nu am gasit nicio dovada care sa sustina vreo asociere a riscului de aparitie a unor tumori canceroase cu utilizarea pe termen scurt sau lung a telefoanelor mobile', a declarat Christoffer Johansen, conducatorul studiului, de la Institutul Danez de Epidemiologie a Cancerului. Pe de alta parte, in anul 1973 doctorii Y. Gordon si M.

Tolgskaia, de la Academia de Stiinte Ruse, au demonstrat ca radiatii slabe de microunde altereaza celulele nervoase ale hipotalamusului. Dupa 5 luni de expunere, celulele care secreta neuro-transmitatori se atrofiaza complet, hipotalamusul jucand un rol capital in reactia la stres.

Studii efectuate si sustinute de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei din Marea Britanie au aratat ca prezenta mai multor antene in aceeasi zona inseamna mai putine unde electromagnetice. Cresterea densitatii antenelor reduce puterea de emisie, deoarece statia de baza va lucra la putere minima pentru a nu interfera cu statiile vecine din cadrul retelei celulare. De asemenea, telefonul mobil va lucra la putere minima pentru a micsora consumul acumulatorului. In plus, o zona fara statii de baza nu inseamna o zona fara unde electromagnetice. Din contra, aceasta poate fi o zona acoperita cu campuri electomagnetice mai puternice, transmise de antenele aflate la distante mari. Totusi in Pensacola, intr-un laborator al marinei, s-a testat modul in care se comporta memoria atunci cand este expusa la o radiatie magnetica de 1 Gauss (un camp foarte slab). S-a constatat ca la frecvente cuprinse in gama 45-60 Hz (frecventa liniilor electrice) memoria scade simtitor. De asemenea studiile cercetatorilor rusi au pus in evidenta faptul ca undele de foarte inalta frecventa, cum sunt cele de la telefonul mobil de exemplu, genereaza o hiperactivitate la nivel cerebral si perturba ciclurile de somn.
Conform biofizicianului rus Chijenkov, la doar cateva secunde dupa aparitia unui camp electric creierul se desincronizeaza si la fel stau lucrurile si atunci cand semnalul perturbator dispare.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Romania sustine ca dovezile stiintifice existente pana in prezent arata ca este foarte improbabila favorizarea producerii cancerului ca urmare a expunerii la campuri de radiofrecventa de tipul celor utilizate in comunicatiile intre telefoanele mobile si statiile de baza. In contradictie cu aceste dovezi prezentate de Minister, in noiembrie 2003, oradeanul Pavel Mudura si-a vazut moartea cu ochii. Acesta a locuit, vreme de cinci ani, in imediata apropiere a perimetrului in care sunt amplasate sase antene GSM. Barbatul a fost supus unei interventii chirurgicale deosebit de dificile pe creier.

Pavel Mudura este convins ca antenele, montate chiar deasupra apartamentul sau din Centrul Civic, i-au pus viata in pericol. Sanatatea i s-a deteriorat considerabil la cativa ani dupa amplasarea acestora. Mudura a dat in judecata operatorul de telefonie MobiFon SA, administratorul retelei Vodafone, care este proprietarul instalatiei de emisie. Oradeanul este primul roman care declama public ca sanatatea i-a fost periclitata de antenele GSM si care solicita in instanta indepartarea acestora.

'Antenele GSM produc radiatii elecromagnetice, neionizante. Acestea transporta energie, care penetreaza in tesutul uman la diferite adancimi. Energia pe care o cedeaza este sub forma de caldura. Organismul are mecanismele prin care isi reface echilibrul termic, insa nu stie sa lupte cu temperaturile locale. Experimentele pe animale au aratat ca incalzirea locala este de cam un grad Celsius', a explicat Irma Csicai. 'Aceasta incalzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN si deci respectiva proteina previne cancerul. Insa e bine sa se evite atat mobilele, cat si antenele din preajma copiilor, a femeilor insarcinate si chiar a batranilor. deorece pot afecta celule in crestere, iar celula care inhiba nu-si mai realizeaza efectul pozitiv, adica nu mai poate repara ADN-ul si exista posibilitatea producerii celulelor malformate, care in timp duc la cancer'. In pofida celor spuse de Irma Csicai, secretar stiintific la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, operatorii de telefonie mobile invoca Acordul Comunitatii Stiintifice, care sustine ca puterea de emisie-receptie a antenelor de statii de baza este de departe prea mica pentru a putea produce riscuri vitale, atata timp cat respectivele persoane sunt ferite de contact fizic direct. Este necesar,sustin cei din Comunitatea Stiintifica, a atrage atentia asupra diferentei dintre antena propriu-zisa, obiectul care produce radiatiile electro-magnetice si soclul pe care aceasta este fixate. Cea fata de care omul trebuie sa pastreze o distanta apreciabila este antena, si nu soclul, turnul.4. Context romanesc

In Romania nivelurile maxime admisibile de expunere la undele (campurile) electromagnetice a populatiei generale (expunere neprofesionala) sunt stipulate in Normele de reglementare a nivelurilor de referinta admisibile de expunere a populatiei generale la campurile electromagnetice cu frecvente de la 0 Hz la 300 GHz, aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193 din 29.09.2006. Aceste norme asigura maxima protectie impotriva campurilor electromagnetice de radiofrecventa.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (M.C.T.I.) afirma ca Romania respecta si aplica intocmai una dintre cele mai stricte legislatii din lume in acest domeniu, armonizand cu cea europeana.

In opozitie cu M.C.T.I., Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (A.P.C.) a solicitat recent Oficiilor Judetene pentru protectia Consumatorilor, Agentiilor judetene de Sanatate Publica, Comisariatelor Judetene de Mediu, precum si celor patru Institute de Sanatate Publica ( Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara) sa i se comunice numarul de sesizari privind antenele si releele GSM, pe care institutiile respective le-au primit in perioada 2004-2006. Din totalul de 172 de institutii la care s-a apelat, doar 89 dintre acestea au raspuns. La sediul APC, 343 de consumatori au facut sesizari in acest sens.

Costel Stanciu, presedintele APC Romania a dat in judecata compania Orange pentru incalcarea legislatiei referitoare la procesul de autorizare a executarii lucrarilor de constructie a unui releu de telefonie mobile in judetul Buzau. Stanciu spune ca ridicarea constructiilor se face cu respectarea inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracterului zonei, fara ca diferenta de inaltime sa depaseasca cu mai mult de doua niveluri cladirile imediat invecinate, lucru care nu a fost respectat in procesul de emitere a autorizatiei de contruire. Potrivit certificatului de urbanism depus de compania de telefonie mobile Orange, inaltimea statiei de telefonie mobile este de 65,70 metri, iar inaltimea caselor din vecinatatea acestei statii de 5 metri, asa incat statia Orange este de 13 ori mai inalta decat casele din vecinatate. Curtea de Apel Ploiesti a hotarat anularea autorizatiei de construire si a dispus demolarea statiei de telefonie mobile.

Spre deosebire de tarile occidentale, in care amplasamentul antenelor GSM se face la minim 150 metri de scoli, 500 metri de spitale si este strict interzisa pe blocurile de locuinte, in Romania nu exista restrictii referitoare la distanta de amplasare a acestor antene. Primariile pot sa reglementeze acest aspect prin hotarari de consiliu. Legea face referiri doar la acordul pe care trebuie sa si-l dea vecinii. Dupa instalarea antenelor se va masura periodic nivelul de radiatii.Aceasta lipsa de masuri din partea autoritatilor, a dus la aparitia unor cazuri ”extreme”. Astfel, in anul 2006, peste 200 de persoane au protestat in cartierul sibian Turnisor si au semnat un memoriu trimis Primariei impotriva instalarii unei antene GSM a Vodafone, cu emisie de mare putere, insa nu au primit niciun raspuns din partea autoritatilor. Acest proces s-a finalizat abia dupa ce antena de pe bloc a fost taiata cu flexul de catre locatari.

5. Solutionarea problemelor

Solutionarea problemelor pe plan national pare sa vina din partea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania(A.P.C.R.), care a lansat un comunicat de presa in care sustine ca institutia a demarat prima campanie nationala de constientizare a pericolelor generate de amplasarea haotica a antenelor GSM la data de 4 aprilie 2006. Dupa 17 luni de cercetari in acest domeniu antenele au inceput sa cada. Unele. Altele nu vor sa fie daramate de catre operatorii de telefonie mobila, astfel incat, singurul lucru care le ramane de facut locatarilor din blocurile ”poluate” este sa recurga la masuri extreme de genul celor din Turnisor.

6. Concluzii

Milioane de persoane din intreaga lume folosesc telefoane celulare, acestea devenind, din nevoia exacerbata de comunicare, un strict necesar, un membru al familiei moderne. Cu totii ne intrebam care este efectul real al acestora asupra sanatatii noastre..

In timp ce ingrijorarea privind riscul de cancer a dominat disputele publice legate de folosirea telefonului mobil, pana acum au existat prea putini utilizatori pe termen lung ai noii tehnologii comunicationale pentru a se putea face studii obiective.

Totusi specialistii dau cateva sfaturi pentru reducerea efectelor utilizarii mobilului:

  • Fii scurt : Evita sa vorbesti perioade lungi la telefonul mobil. Incearca sa iti planifici apelurile in asa fel incat sa folosesti telefonul fix pentru convorbiri lungi. 
  • Nu vorbi din masina : Vorbeste cat mai putin posibil in masina, pentru ca aici radiatiile sunt amplificate. Daca totusi nu poti evita acest lucru, monteaza-ti o antena exterioara.
  • Protejeaza-ti copilul : Nu pune un mobil pornit in caruciorul copilului, intrucat emite unde electromagnetice chiar daca nu vorbesti cu el.
  • Evita curelele: Nu purta mobilul la curea. E inutil sa expui undelor electromagnetice oasele soldurilor si organele din zona. Cel mai bun loc in care sa porti mobilul este buzunarul de la picior al unor pantaloni militari.
  • Directioneaza antena: Scoate intotdeauna antena (daca este rabatabila) cand vorbesti si directioneaz-o departe de cap, nu in sus, paralel cu capul. Pare o diferenta nesemnificativa, dar reduce intr-o anumita masura radiatiile. Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
TRANSFORMAREA CALDURII IN LUCRU MECANIC CU AJUTORUL CICLURILOR; CICLUL CARNOT
Conceptul de temperatura
Ciocnirea particulelor
Actiunea fluidelor vascoase asupra corpurilor solide
Expansiunea adiabatica a gazului ideal
INTERACtIUNEA ION-DIPOL INDUS
Ecuatia microscopica a miscarii fluidelor perfecte
LEGEA HAGEN- POISEUILLE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu