Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » fizica
Structura otelurilor aliate de scule

Structura otelurilor aliate de scule
Structura otelurilor aliate de scule .

1. Clasificarea otelurilor aliate pentru scule .

Elementele de aliere prezente in compozitia acestor oteluri alaturi de un continut de C ridicat, contribuie la marirea calibilitatii, la formarea carburilor dure si rezistente la uzura si la cresterea stabilitatii la revenire. Functie de continutul de elemente de aliere otelurile de scule se clasifica in :

1. 1. Oteluri de scule slab aliate .

Au o calibilitate superioara otelurilor carbon obisnuite de scule, astfel ca pot fi calite pe sectiuni mai mari sau in conditii de racire mai putin severe si deci cu deformatii mai mici. Carburile simple sau complexe de Cr, W etc. sunt foarte dure si rezistente la uzura. In stare recoapta otelurile sunt hipereutectice ( P aliata+carburi ) si prin calire se obtine o structura alcatuita din martensita, austenita reziduala si carburi nedizolvate, uniform distribuite.

Cele aliate cu Cr, contin cel putin 0,7% C si 1% Cr si se folosesc la confectionarea sculelor care lucreaza fara socuri ( pile, burghie, tarozi, filiere, alezoare etc. ). Otelurile aliate cu 2,5% Cu, 1% Cr, 1% Mo si 0,75% C au o calibilitate foarte mare si se folosesc pentru confectionarea sculelor de deformare plastica la rece ( poansoane, matrite, stante, foarfeci de tabla groasa etc. ) .

Fig 1. Martensita de revenire Fig 2. Martensita+troostita

de revenire.MOx600 . +austenita reziduala. MOx600 .

In stare de utilizare prezinta o structura de martensita de revenire si austenita reziduala ( revenire joasa-figura 1. ), fie o structura martensitico-trostitica de revenire ( figura 2. ) ( revenire medie ) .

1. 2. Oteluri de scule bogat aliate ( OTELURI RAPIDE )

Fac parte din clasa otelurilor ledeburitice si se caracterizeaza prin prezenta in compozitia lor chimica a unor elemente de aliere ca : W, Cr, V, Mo, Co si a unui continut de peste 0,7% C pentru formarea unor carburi complexe dure, rezistente la uzura. Elementele de aliere favorizeaza si o durificare secundara importanta fapt care fac ca aceste oteluri sa posede cele mai corespunzatoare proprietati ( rezistenta la uzura si stabilitate la temperaturi inalte ) pentru aschiere cu viteze mari a materialelor metalice cu duritate ridicata. In stare turnata, structura acestor oteluri este alcatuita dintr-o retea de ledeburita pe un fond de perlita si ferita ( figura 3. ) .

Figura 3. Otel rapid turnat. MOx500 .

Carburile primare fiind foarte dure fragilizeaza materialul si pentru utilizare practica, ledeburita este faramitata si dispersata prin deformare plastica la cald  ( forjare la 1100.900oC ), urmata de o recoacere la inmuiere. In aceasta stare, structura otelului este constituita din carburi globulare uniform distribuite, pe fond perlito-feritic ( figura 4. ) .Fig 4. Otel rapid forjat.  Fig 5. Otel rapid calit.

MOx500 .  MOx500 .

Pentru o durificare maxima sculele din otel rapid ( exemplu Rp 3 ) sunt supuse tratamentului termic de calire si de revenire. Incalzirea pentru calire se efectueaza cu viteze mici, de obicei cu bai de saruri, pana la temperaturi de 1280oC, iar racirea se face in ulei, baile de saruri avand o temperatura de 500.550oC. Carburile primare nedizolvandu-se la temperatura de austenitizare, structura otelului calit va fi formata din martensita, austenita reziduala si carburi nedizolvate ( figura 5. ). Duritatea minima impusa dupa calire este de 58.60 HRC si pentru obtinerea unei duritati maxime se necesita transformarea austenitei reziduale in martensita prin reveniri multiple la 550.580oC, sau prin caliri in medii refrigerente ( figura 6. -linia intrerupta ) .

Figura 6. Ciclul de tratament termic secundar aplicat sculelor din oteluri rapide

Structura finala a otelurilor de scule este alcatuita din martensita si carburi uniform distribuite ( figura 7. ) . Duritatea obtinuta are valori de 64.66HRC, suplimentul de duritate realizat numindu-se duritate secundara.

Fig 7. Otel rapid calit Fig 8. Struct. otelului205 Cr 115

si revenit. MOx500 .  calit si revenit. MOx500 .

Otelul rapid Rp 3, de exemplu, este folosit pentru confectionarea cutitelor de strung, frezelor, burghielor, tarozilor, alezoare- lor, broselor si a altor scule de aschiere cu viteze mari, pentru materiale cu duritate ridicata ( 280HB ) .

Un otel inalt aliat frecvent utilizat la confectionarea sculelor ce lucreaza cu socuri ( matrite, stante ) , este 200Cr1 Acest otel se trateaza termic asemanator otelului Rp 3. In figura 8. este redata microstructura otelului 200Cr115, dupa tratamentul termic de calire si revenire.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Teorema de conservare a impulsului
DIPOLUL ELECTRIC (definitie)
Structura otelurilor aliate de constructie
Campul electrostatic in vid. Ecuatii
Miscarea oscilatorie a punctului material
Metode si aparate de termografie
Caldurile de formare a ionilor in solutii apoase
Detectori pentru masuratori dE/dxTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu