Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Metode si aparate de termografie

Metode si aparate de termografie


Metode si aparate de termografie

Temperatura nu este identica in toate regiunile corpului, distributia ei constituind topograma termica.

Modelele de inregistrare, vizualizare si analiza a schimbului de caldura la nivelul organismului sunt de doua feluri:

a)     metode de contact - utilizeaza instrumente care inregistreaza, prin contactul direct cu pielea, temperatura acesteia; cel mai cunoscut si utilizat instrument este termometrul cu mercur. Dupa 1930 au aparut instrumente cu o precizie mult mai mare cum sunt termocuplurile (Fe - Cu, Fe -Ni, etc.) si termistorii (semiconductori formati din oxizi metalici, de mangan, nichel sau cupru). In zilele noastre se folosesc sisteme inchise pe baza de cristale lichide ( LLC ).

Metodele de contact au o valoare relativa deoarece numai o parte a instrumentului ia contact cu pielea, cealalta parte fiind in contact cu aerul inconjurator, iar aplicarea directa pe piele impiedica pierderea de caldura si acumularea in tesuturile adiacente.

b)     metode de distanta - folosesc dispozitive de scanare in infrarosu, care inregistreaza atat emisiile normale cat si cele patologice si le afiseaza sub forma unor imagini.

S-au alcatuit harti termice la care se raporteaza fiecare caz in parte.

Termografia computerizata ( Digital Thermography, Digital Termal Imagining, InfraredMedical Imaging) este o examinare inofensiva, care transforma caldura emisa de corpul omenesc in impulsuri electrice, acestea fiind afisate pe monitorul calculatorului sub forma imaginilor color.

Spectrul color este indicele cantitativ al fluxului  I.R. emis de zona data, iar termogramele, obtinute prin procesare, reflecta specificul structurilor subcutanate. Fiecare individ are propria sa imagine termica. Sesizand cele mai timpurii si mici dereglari ale organelor interne, termografia de la distanta este unica metoda care anticipeaza manifestarea clinica a bolii (in cazul cancerului de san 8 - 10ani).

Emisiile de I.R. se modifica odata cu cresterea, micsorarea sau dereglarea simetriei si a arhitectonicii unui tesut sau organ.

Termografele computerizate actuale, avand o acuratete de 0.1C, permit identificarea, diagnosticarea si supravegherea anomaliilor legate de schimbarea de caldura, in cazul :

dereglarilor nespecifice in microcirculatia si metabolismul tesuturilor subcutanate;

proceselor inflamatorii acute si cronice;

boli ale vaselor;

aparitia si dezvoltarea tumorilor;

schimbarilor degenerative si altor dereglari minore.

In regiunile corporale cu temperature mai ridicata, determinata de exemplu de o infectie, apare un spot galben (pata luminoasa), iar in cele cu temperatura mai scazuta, cum ar fi o cicatrice, apare un spot albastru (pata intunecata).

Fiind o metoda neiradianta, neinvaziva si repetabila, termografia computerizata este utilizata cu succes in diagnosticul precoce, cand semnele clinice ale bolii nu au aparut (ideala pentru screening-ul oncologic), in diagnosticul primar si diferential a circa 150 de afectiuni, precum si in urmarirea evolutiei bolii si a eficientei tratamentului.Termograful de contact - tip ELC ( capsule cu cristale lichide)

Cristalele lichide din indicatorul de temperatura sunt folosite pentru a detecta caracteristicile termale ale corpului pe suprafete netede sau neregulate. ele fiind asezate pe un suport elastic.

Date tehnice

Cadru metallic cu suport

Indicatorul de temperatura (ELC)

Camera Polaroid cu autofocus

IPS patent

Lanterna difuzoare cu lentile aditionale si fotocelula

Doua blitz-uri sincronizate cu baterii alkaline de 1.5V

Film Polaroid

Termograf digital de distanta tip TV - 03 K

Acest aparat foloseste ca senzori de caldura camera IR, iar ca unitate de transformare a caldurii in imagini color - sistemul de operare al calculatorului.

Date tehnice


Rezolutia fizica a temperaturii in gama 30-40C - 0.05C

Rezolutia soft a temperaturii - 0.002C

Gama temperaturilor de lucru - de la -5C pana la 100C

Distanta minima de examinare - 25 cm
Durata de scanare a unei linii - 200.2 ms

Durata de scanare a unei imagini - 1.63.2 sec
Dimensiunea fizica a imaginii - 110 x 110 pixels

Consumul de azot lichid - 100 ml pentru 4 ore

Greutate - 2kg

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.