Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
Comenzi referitoare la directoare - msdos

Comenzi referitoare la directoare - msdos
COMENZI REFERITOARE LA DIRECTOARE

Comanda pentru schimbarea directorului curent.

Sintaxa generala: CD_[CALE].

La un moment dat un singur director poate fi curent adica orice comanda care nu v-a face referire la un anumit director, v-a actiona asupra acestuia. Directorul curent se poate determina prin intermediul promterului sau tastandu-se comanda CD fara alti parametrii.
Ex.: pentru a avea ca director curent directorul VMM32 folosim comanda:

CD_C:WINDOWSSYSTEMVMM32

Sistemul de operare MsDos

CD . v–a face referire la directorul curent in timp ce comanda “CD..” v–a avea ca efect trecerea spre directorul parinte al directorului curent (cel aflat imediat sub directorul curent in arbore).

Ex.: in cazul in care avem ca director curent directorul WINDOWS

CD. nu are nici un efect vizibil

CD.. va avea ca efect trecerea ca director curent a directorului radacina (C:).

Comanda pentru crearea de directoare.

Sintaxa generala: MD_[CALE]NUME.DIRECTOR.

Ex.: pentru a crea in directorul TEMP un director A folosim comanda:

MD_C:WINDOWSTEMPA

OBS1. Daca lipseste [CALE] (calea) directorul este creat in directorul curent.

OBS2. Directorul 2 din figura nu poate fi creat decat daca directorul 1 a fost creat printr-o comanda anterioara.

Ex.: MD_C:1 se creeaza directorul 1.

MD_C:12 se creeaza directorul 2

Comanda pentru stergerea unui director:

Sintaxa generala: RD_[CALE]NUME.DIRECTOR

OBS. Daca [CALE] lipseste se va cauta directorul specificat prin NUME.DIRECTOR in directorul curent dupa care in cazul in care exista si este gol se va sterge. Altfel se afiseaza un mesaj de eroare.

Ex.: pentru a sterge din directorul TEMP directorul A creat anterior folosim comanda:

RD_C:WINDOWSTEMPA

OBS 2. Pentru a putea sterge un director cu comanda RD acesta trebuie sa fie gol (sa nu contina subdirectoare sau fisiere).

Directorul 1 nu poate fi sters decat daca se sterge directorul 2 si fisierele din ambele directoare.

Ex.: MD_C:12 se sterge directorul 2.

MD_C:1 se sterge directorul 1.

Comanda pentru stergerea unui arbore de directoare

Sintaxa generala: DELTREE_[CALE]nume.director

Ex.: pentru a sterge arborele care pleaca din directorul 1 impreuna cu acesta folosim comanda: DELTREE_C:1.

Obs. Subdirectoarele directorului 1 nu trebuie sa fie vide si nici nu este obligatoriu sa se stearga atributele SYSTEM, HIDDEN sau READ–ONLY atasate lor sau fisierelor pe care le contin.

Comanda pentru vizualizarea continutului unui director

Sintaxa generala: DIR_[CALE]/P/S/W

Ex.: DIR_C:WINDOWSTEMP afiseaza continutul directorului TEMP. pe prima coloana se afla numele fisierelor si directoarelor, pe cea de a doua extensiile. Coloana a treia in cazul fisierelor afiseaza dimensiunea acestora in octeti (bytes) iar in cazul directoarelor, este afisat mesajul DIR acestea neavand dimensiune. Cea de a patra coloana reprezinta data la care a fost creat sau modificat ultima oara fisierul sau directorul respectiv iar cea de a cincia ora la care s–a produs aceasta operatie. In cazul in care se ruleaza (executa) S.O. MS–DOS sub WINDOWS `95 sau `98 apare cea de a sasea coloana care afiseaza numele extinse[1].

In cazul in care numarul fisierelor din director depaseste numarul celor care pot fi afisate pe ecran afisarea continua fara pauza pana la umplerea ecranului, astfel ca primele fisiere nu vor putea fi vazute datorita vitezei mari cu care se face derularea ecranului pentru a face loc urmatoarelor fisiere. Pentru a evita acest lucru si a forta asteptarea apasarii unei taste la umplerea ecranului se introduce filtrul “P”. Introducerea unui filtru se face dupa introducerea comenzii fiind anuntat prin caracterul “/” (slash)

Ex.: DIR C:WINDOWS/P afiseaza continutul directorului WINDOWS asteptand apasarea unei taste la umplerea ecranului.

Filtrul “/S” la sfarsitul unei comenzi DIR determina afisarea continutului directorului specificat in CALE si a tuturor subdirectoarelor sale.

Filtrul “/w” la sfarsitul unei comenzi DIR determina afisarea continutului directorului specificat in CALE si anume numai numele si extensia fara ora si data la care a fost creat si fara dimensiunea fisierelor.

Fiecarui fisier sau director i se pot atasa un numar de “calitati” in numar de pana la 4, “calitati” numite atribute. Cele 4 atribute sunt:

HIDDEN (H) – fisierele avand acest atribut nu vor putea fi vizualizate cu o simpla comanda DIR fiind ascunse.

READ–ONLY (R) – fisierele cu acest atribut nu vor putea fi modificate (deci nici sterse), putandu–se doar vizualiza continutul acestora.

SYSTEM (S) – fisierele avand acest atribut apartin sistemului de operare sa orice modificare sau indepartare (stergere) poate duce la nefunctionalitatea acestui sistem de operare (WINDOWS sau MSDOS

ARCHIVE (A) – acest atribut arata daca un fisier sau director trebuie sau nu sa fie arhivat. Unele programe ce creeaza copii de siguranta folosesc acest atribut (BACKUP).

DYRECTORY – In cazul directoarelor mai exista un atribut (D) ce le identifica (doar directoarele pot si trebuie sa aiba acest atribut).

Se pot vizualiza fisierele si directoare avand un anumit atribut folosind filtrul “/A:” urmat de litera ce prescurteaza numele atributului:

DIR_C:/A:H afiseaza fisierele si directoarele cu atribut ascuns din directorul radacina.

DIR_C:/A:D afiseaza directoarele din directorul radacina C:.

Prin specificarea caracterului “–” (minus) in fasa numelui unui atribut vor fi afisate numai fisierele sau directoarele ce nu au acest atribut:

DIR_C:/A:–R afiseaza fisierele si directoarele ce nu au atribut read–only din directorul radacina.Comanda pentru vizualizarea/modificarea atributelor unui fisier sau director

Sintaxa generala: ATTRIB_[ H]_[ S]_[ R]_[ A]_[CALE]NUME

Daca se doreste vizualizarea atributelor pe care le are la un moment dat un fisier sau director nu se mai specifica nici un atribut sintaxa generala devenind ATTRIB_[CALE]NUME:

ATTRIB_C:IO.SYS v–a determina afisarea atributelor pe care le are in acel moment acest fisier. Folosindu–se caracterele de substitutie se pot vizualiza atributele mai multor fisiere si directoare simultan:

In cazul in care un ecran nu este suficient pentru a se afisare nu se poate folosi “/p”, acesta fiind filtru al comenzii DIR si nu al comenzii ATTRIB. Se v–a folosi un filtru extern si anume filtrul MORE. Acest filtru se introduce ultimul pe linia de comanda (dupa comanda propriu–zisa si filtrele acesteia) separandu–se de restul comenzii prin caracterul “|” (bara verticala). Singurul filtru intern admis de aceasta comanda este filtrul “/S” ce are ca efect si parcurgerea subdirectoarelor directorului specificat.

Pentru modificarea atributelor unui fisier sau director se specifica si atributul ce urmeaza a fi modificat cu semnul “+” in fata daca se adauga acest atribut sau “–” in fata daca se “sterge” acel atribut.

Ex.: ATTRIB_+H_–S_C:COMMAND.COM adauga atribut ascuns si sterge atributul sistem fisierului COMMAND.COM. In cazul in care se incearca adaugarea unui atribut unui fisier ce are deja atribut SYSTEM sau HIDDEN se v–a afisa un mesaj de eroare. Pentru a se evita aceste cazuri particulare se vor confirma toate cazurile:

ATTRIB_+H_–S_+R_–A_C:COMMAND.COM

COMENZI REFERITOARE LA FISIERE

Comanda pentru copierea de fisiere

Sintaxa generala: COPY_ [CALE1]NUME.FISIER_CALE2[NOUL.NUME]

Unde: CALE1 = calea catre directorul in care se gaseste fisierul ce urmeaza a fi copiat.

NUME.FISIER = numele fisierului ce urmeaza a fi copiat.

CALE2 = calea catre directorul in care se copiaza fisierul. Daca nu se specifica numele unui fisier ci doar al unui director vor fi copiate toate fisierele din acel director (nu directorul in intregime).

NOUL NUME = numele pe care il va avea fisierul dupa operatia de mutare.

Ex.: COPY_ C:WINDOWSSYSTEMMSMIXMGR.DLL_C:RECYCLED copiaza fisierul MSMIXMGR.DLL aflat in directorul SYSTEM in directorul RECYCLED in timp ce COPY_ C:WINDOWSSYSTEM _C:RECYCLED copiaza toate fisierele din directorul SYSTEM in directorul RECYCLED.

Comanda pentru mutarea fisierelor

Sintaxa generala: MOVE_[CALE1]NUME.FISIER_CALE2

Unde: CALE1=calea catre directorul in care se gaseste fisierul ce urmeaza a fi mutat.

NUME.FISIER = numele fisierului ce urmeaza a fi mutat.

CALE2 = calea catre directorul in care se muta fisierul.

Ex.: MOVE_C: WINDOWSSYSTEMMSMIXMGR.DLL_C: RECYCLED muta fisierul MSMIXMGR.DLL aflat in directorul SYSTEM in directorul RECYCLED

Caractere de substitutie

? – tine locul unei litere.

Ex.: NC.EX? tine locul tuturor fisierelor al caror nume este NC si a caror extensie incepe cu EX indiferent care este cea de a treia litera din extensie (poate sa fie chiar caracter nul).

* – tine locul unui grup de litere.

Ex.: NC.* tine locul tuturor fisierelor al caror nume este NC indiferent de extensia pe care o au. *.* tine locul tuturor fisierelor dintr-un director.

Comanda pentru stergerea de fisiere

Sintaxa generala: DEL_[CALE]NUME.FISIER

Ex.: DEL_C:WINDOWSTEMPNCFF~.TMP

Sterge fisierul ncff~.tmp aflat in directorul TEMP.

Comanda urmatoare DEL_C:WINDOWSTEMP*.* sterge toate fisierele din directorul TEMP cerand in prealabil confirmare:

Acelasi efect il are si comanda DEL_C:WINDOWSTEMP (deci fara a se specifica numele decat numele directorului).

Comanda pentru vizualizarea continutului unui fisier.

Sintaxa generala: TYPE_[CALE]NUME.FISIER

Afiseaza continutul unui fisier.

Ex.: TYPE_C:WINDOWSSYSTEM.INI determina afisarea continutului fisierului SYSTEM.INI. Cum insa nu este suficient un singur ecran se introduce filtrul MORE. Acesta se introduce la sfarsitul comenzii separat de comanda prin caracterul “|”.

Ex.:WINDOWS 9x permite folosirea de nume ce depasesc 8 caractere si de extensii ce depasesc trei caractere.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
UTILIZAREA CONCEPTELOR SPECIFICE ORGANIZATIILOR VIRTUALE IN PRACTICA MEDICALA DIN ROMANIA
Sumatoare paralele pe principiul anticiparii transportului
Translatorul
Sistem informational - sistem informatic
Examen pentru certificarea calificarii profesionale informatica - DISPOZITIVE MEDIA
Pentru configurarea programului DC++ sau ODC urmati instructiunile de mai jos
Reprezentarea numerelor. Operatii aritmetice.
ANALIZA SISTEMULUI INFORMATIONAL EXISTENT
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu