Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Forum-ul de discutii online ca instrument de e-marketing

Forum-ul de discutii online ca instrument de e-marketing


Forum-ul de discutii online ca instrument de e-marketing

Grupurile de discutii si grupurile de stiri constituie un forum online, cunoscut sub numele colectiv de Usenet, in care oamenii isi pot spune parerea relativ la un anumit domeniu de discutie: marketing, turism, informatica, management, contabilitate etc.

Participarea la asemenea grupuri poate fi o modalitate deosebit de eficienta de promovare a firmei. Succesul intr-un forum de discutii este direct proportional cu volumul de informatii utile pe care firma le poate oferi. Este aproape de la sine inteles ca utilizatorii vor fi receptivi sa afle mai multe despre produsele sau serviciile firmei.

Daca la grupul de stiri se poarta discutii pe un articol publicat despre firma si produsele sale, la grupurile de discutii se dau raspunsuri la intrebari puse despre firma sau produse. Ambele pot fi moderate sau nu de catre un specialist al firmei sau unul recunoscut in domeniu.

Pasii de urmat in realizarea unui forum de discutii sunt:Cautarea unui grup reprezentativ de discutii

Promovarea firmei sau a site-ului firmei in grupurile de discutii cere timp considerabil si multa grija. Una din cele mai mari greseli pe care o firma o poate face este sa se arunce intr-un grup de discutii care sa nu aiba nici o tangenta cu oferta firmei. De aceea, se vor urmari mai multe discutii online care au nevoi si dorinte care pot fi satisfacute de firma.

Crearea unui "rand de identificare" a firmei

Inainte de a trimite mesajele catre grupurile de discutii este necesar ca fiecare mesaj sa aiba un "rand de identificare".

Un rand de identificare este o propozitie la sfarsitul mesajului in care se spune ceva despre firma si site-ul ei. Randul de identificare este cheia de promovare gratuita pe Internet a firmei, care trebuie sa furnizeze informatii de contact: numele firmei, adresa web a site-ului firmei, adresa de e-mail a persoanelor de contact direct si alte detalii privind evenimentele online viitoare ale firmei. Prin randul de identificare, promovarea site-ului firmei trebuie vazuta ca un obiectiv secundar.

Punerea mesajului intr-un context de discutii

Grupurile de discutii sunt alcatuite avand la baza un interes comun: discutii pe o tema anume.

Ca urmare, firma trebuie sa trimita un mesaj potrivit in contextul dat de discutii. Nu se poate trimite un mesaj in care se vand servicii de gestiune contabila unui grup al pasionatilor de calatorii.

Mai mult, nu numai subiectul mesajului trebuie sa fie in context, ci si tonul. In general, membrii unui forum doresc un sfat, nu reclama. Calea cea mai rapida de a construi credibilitatea la nivelul grupurilor de stiri este sa se ofere raspunsuri utile la intrebari. In acest sens, mesajul va fi plasat ca un raspuns la discutiile purtate in momentul respectiv, ca si cum s-ar participa la discutia existenta si nu se incepe una noua din proprie initiativa.

Raspunderea concreta la intrebari

Calea cea mai simpla de a construi credibilitatea intr-un grup de discutii este de a oferi raspunsuri utile la intrebarile membrilor grupului.

Mai mult, specialistii in e-marketing trebuie sa respecte bunele maniere (neticheta) atunci cand contacteaza clientii actuali sau potentiali prin e-mail sau grupuri de discutii, aratate in tabelul 5.1.

Tabelul 5.1.

Informatie explicita. Intotdeauna se spune clar de ce se trimite mesajul. Fiecare e-mail sau articol expediat grupului de discutie trebuie sa aiba un scop definit si clar.

Respectarea legii. Se asigura protectia pentru orice informatie sensibila juridic si se folosesc note de declinare a raspunderii acolo unde este necesar.

Folosirea caracterelor adecvate. Multi specialisti in e-marketing par sa creada ca folosirea majusculelor creeaza un impact mai mare. De fapt, scrierea cu majuscule descurajeaza cititorii, intrucat face mesajul sa para "spam". In egala masura, textul scris in totalitate cu litere mici poate da impresia ca a fost aranjat in graba.

Aratarea identitatii. Oamenii doresc sa stie de la cine primesc mesajele.

Onestitate. Daca se transmite un mesaj comercial, fii deschis si recunoaste cu onestitate acest fapt.

Netransmiterea mesajelor nesolicitate. Destinatarii privesc cu desconsiderare mesajele nesolicitate si transmise in mod nediferentiat.

Verificarea adresei. Mesajele care nimeresc unde nu trebuie nu prea contribuie la reputatia firmei.

Evitarea fisierelor atasate. Oamenii ezita deseori sa deschida fisierele atasate, si aceasta de frica virusilor de calculator.

Mentionarea unei optiuni de "dezabonare". Mesajele transmise conform listei tale de adrese de e-mail trebuie sa specifice clar ca destinatarul poate sa opteze pentru a parasi lista sau pentru a se dezabona.

Respectarea confidentialitatii. Cand se colecteaza adresele de e-mail, se precizeaza fara echivoc ca nu se vor vinde altor firme

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.