Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Informatie si comunicare

Informatie si comunicare


Informatie si comunicare

Termeni si concepte

Internetul este o multime de calculatoare conectate in retea, o reuniune de retele interconectate intre ele .

WWW este o multime de pagini scrise in format HTML .

WAN se refera la un calculator dintr-o anumita retea comunica cu altul aflat la o distanta foarte mare .LAN calculatoarele sunt foarte aproape unele de altele .

HTML un limbaj cu ajutorul caruia se scriu pagini pentru WWW, acesta permite textului sa includa diferite fonturi, imagini grafice, legaturi .

Definirea termenilor

Uniform Resource Locator (URL) este o adresa a unei resurse existenta pe internet ce ofera legaturi intre doua documente din WWW . Fiecare resursa existenta pe internet are propria ei adresa de identificare, sau un URL, care specifica serverului unde sa o gaseasca .

Un protocol este un sistem de reguli si proceduri ce guverneaza comunicatia intre doua dispozitive . Protocoalele reprezinta de fapt o modalitate prin intermediul careia diferite modele de calculatoare pot comunica intre ele .

Protocoalele de aplicatii:

FTP (File Transfer Protocol) este un proces ce permite schimbul de fisiere intre doua calculatoare . FTP suporta diferite comenzi ce permit transferul bidirectional de fisiere intre diferite calculatoare .

SMPT (Simple Mail Transfer Protocol) este un protocol Tcp/IP folosit la transmiterea e-mailului .

Protocoalele de transport ex: Transport Control Protocol (TCP)

Protocoale de retea ex: Internet Protocol

Cele doua protocoale TCP/IP sunt folosite pentru a comunica prin intermediul Internetului .

HTTP Hypertext Transport Protocol este o metoda prin care paginile WWW sunt transferate prin retea .

Hyperlink: este o adresa cu ajutorul careia se pot face legaturi cu alte pagini de web, adresa prin intermediul careia se trece de la un document web la altul .

ISP (Internet Service provider): este compania care ofera sevicii de acces la Internet . Ex: RDS

Web Browser este o aplicatie cu ajutorul careia putem face schimburi de date cu diferitecalculatoare din retea prin intermediul unor paginice sunt afisate pe monitor . EX: Internet Explorer; Opera; Netscape Navigator .

Motor de cautare: este un program disponibil pe Internet cu ajutorul caruia se pot cauta diverse pagini cu informatii referitoare la un subiect anume . Ex: Google; Yahoo; Altavista Lycos etc .

Cookie este informatia pe care un site web o pastreaza pe hard disk-ul vizitatorului de site, astfel incat sa-si poata aminti identitatea utilizatorului cat si preferintele acestuia . Aceste informatii pot fi pastrate pe un PC dar pot fi sterse daca doriti, ele gasindu-se in directorul Temporary Internet Files .

Cache este locul unde se pastraza temporar informatii ca de exemplu pagina de start a Internet Explorererului .

1 . 2 . Securitate

Virusul este un program care se ascunde in aplicatiile existente pe calculator sau in orice alta aplicatie .

Exista pericolul ca atunci cand copiati anumite fisiere de pe Internet pe calculatorul dumneavoastra acestea sa fie infectate si ulterior sa afecteze negativ buna functionare a sistemului de operare .

Exista un pericol de a primi mesaje infectate cu virusi de aceea nu deschideti mesajele din surse nesigure, in mod special fisierele atasate acestora . Inainte de a copia un fisier de pe Internet verificati fisierul respectiv cu un program antivirus .

Conceptul de certificat digital si semnatura digitala

Certificatul digital este utilizat pentru criptarea informatiilor astfel incat sa se asigure transferul in siguranta a acestor informatii in Internet . Certificatul digital este utilizat pentru a crea o semnatura electronica pentru un document care sa garanteze identitatea autorului documentului si de asemenea asigura faptul ca nimeni altcineva in afara destinatarului nu va putea citi documentul respectiv . Un certificat digital poate fi obtinut de la o autoritate de certificare autorizata cum ar fi www . e-sign . ro .

Conceptul de site protejat . Unele site-uri ofera posibilitatea pastrarii confidentialitatii datelor dumneavoastra . Pentru a avea acces la date va trebui sa aveti creat un cont si anume va trebui sa aveti un nume de utilizator (username) si o parola .

Pericolul folosirii cartilor de credit pe Internet . Odata cu utilizarea cardului pentru efectuarea unor tranzactii comerciale pe internet exista pericolul ca sa fie facut public contul dumneavoastra de card si altcineva sa utilizeze ulterior banii dumneavoastra .

Criptarea sau codificarea datelor este procesul cu ajutorul caruia informatia este greu de descifrat sau de citit . Pentru a decodofica datele este nevoie de o asa zisa cheie de decodificare .

Firewall-ul este un sistem de securitate, de obicei este o combinatie de hardware si software, cu scopul de a proteja o retea impotriva amenintarilor ce vin din partea altor retele, ca de exemplu Internetul . Toate informatiile sun dirijate de un proxy-server in afara retelei . Firewall-ul inregistreaza atat volumul de informatii schimbat cu alte calculatoare sau retele dar si incercarile altor persoane neautorizate de a capata acces la date .

Proxy-server este o componenta a unui firewall care organizeaza traficul pe internet de la o retea LAN cat si catre o retea LAN . Proxy-server-ul decide care informatii vor trece prin retea, filtreaza diferite cereri venite din partea utilizatorilor deoarece unele dintre ele pot veni de la persoane neautorizate .

1 . 3 . Lucrul cu un Web Browser

Vom folosi pentru exemplificare browserul Internet Explorer . Acesta poate fi deschis prim mai multe cai studiate in modulul II .

Fereastra browserului Internet Explorer este urmatoarea:

Aici se va introduce adresa paginii cautate

 

Aici se va introduce cuvantul cheie pentru cautare

 

1 . 3 . 1 . Componentele acestei ferestre sunt:

bara de titlu;


bara de meniu in care gasim instructiunile pe care programul le poate executa;

bara de instrumente care contine pictograme cu imagini sugestive pentru diverse operatiuni;

bara de adrese unde se va introduce adresa paginii pe care dorim sa o vizualizam (URL-ul paginii);

bara de stare care ne comunica tot felul de mesaje privitor la operatiile pe care le efectuam .

1 . 3 . 2 . Pentru a inchide aplicatia apasati mutonul existent pe bara titlu sau apelati functia Close din meniul File .

1 . 3 . 3 . Schimbarea paginii de start a aplicatiei Internet Explorer

Ori de cate ori ve-ti porni aplicatia Internet Explorer aceasta va incarca o pagina de start . Pagina implicita este: https://www . msn . com dar aceasta poate fi schimbata dupa dorinta fiecaruia . Pentru aceasta ve-ti apela functia Internet Options din meniul Tools .

Va aparea urmatoarea fereastra:

La meniul Home Page avem trei butoane care fac urmatorul lucru:

Use Curent realizeaza inscrierea ca pagina de start a aplicatiei pagina deschisa in acel moment .

Use Default realizeaza inscrierea ca pagina de start a aplicatiei adresa celui care a realizat programul .

Use Blank realizeaza inscrierea ca pagina de start a aplicatiei o pagina alba .

Pentru a vedea ce pagini au fost vizitate anterior dati un clic pe sageata din dreapta a barei de adrese . Pentru a sterge adresele existente in bara de adrese apasati butonul Clear History, dupa care va aparea o caseta de dialog care va va intreba daca sunteti siguri ca vreti sa stergeti toate adresele . Daca doriti sa stergeti doar adresele vizitate in ultima zi veti apasa butonul History existent pe bara de instrumente .

1 . 3 . 4 . Deschiderea unei noi pagini Web .

Pentru deschiderea unei noi ferestre ve-ti apela functia New Window din meniul File .

1 . 3 . 5 . Oprirea incarcarii unei pagini Web .

Pentru a oprii incarcarea unei pagini Web ve-ti apela fie la butonul Stop din bara de instrumente , fie alegeti optiunea Stop din meniul Wiew . Tot pentru oprirea incarcarii se poate apasa si tasta Esc .

1 . 3 . 6 . Actualizarea unei pagini Web . Uneori este necesar o actualizare a paginii Web care este deschisa, pentru aceatsa va trebui sa apasati butonul , existent pe bara de instrumente sau apelati functia Refresh din meniul Wiew . Sau apasati F5 .

1 . 3 . Utilizarea functiei Help . Atunci cand va aflati in impas si nu stiti ce sa faceti puteti apela optiunea Contents and Index din meniul Help . Apasarea tastei F1 va duce la acelasi rezultat . Pe ecran va aparea urmatoarea fereastra:

Puteti cauta informatii referitoare la un anumit cuvant cu ajutorul meniului Search . Veti scrie cuvantul cautat in campul Type in the keyword to find dupa care veti apasa butonul List topics . Pentru a vizualiza informatiile gasite selectati un rezultat si apoi apasati butonul Display .

1 . 4 . Modificarea setarilor

Afisarea sau ascunderea diferitelor bare de instrumente se face apeland meniul View optiunea Toolbars .


1 . 4 . 1 . Afisarea sau ascunderea pozelor intr-o pagina WEB

Pentru ca o pagina Web sa fie incarcata mai repede exista optiunea de afisare a ei cu sau fara pozele cuprinse in pagina respectiva . Aceasta optiune se gaseste in meniul Tools optiunea Internet Options . Se va alege meniul Advanced si va aparea urmatoarea fereastra:

Capitolul 2

2 . 1 . Navigarea pe web

2 . 1 . 1 . Accesarea unui URL

Pentru a accesa o pagina Web trebuie sa scrieti in bara de adrese, adresa paginii respective . Ex: www . ecdl . org . ro dupa care apasati butonul Go , dupa ce incepe incarcarea paginii adresa se modifica devenind: https://www . ecdl . org . ro

2 . 1 . 2 . Navigarea catre paginile vizitate

Pentru a reincarca paginile vizitate se pot folosi butoanele Back si Forward

2 . 2 . Folosirea Bookmarks

Accesarea optiunii Favorites se realizeaza apasand butonul Favorites de pe bara de instrumente , dupa care se va deschide in partea stanga a paginii fereastra Favorites:

Fereastra Favotites

 
Atunci cand o anumita pagina doriti sa devina pagina preferata va trebui sa apelati functia Add to Favorites din meniul Favorites sau apasati butonul Se va deschide urmatoarea fereastra:

In campul Name introduceti adresa paginii dorite sau un nume semnificativ . Pentru a adauga aceasta pagina in directorul Favorites va trebui sa apasati butonul OK, pentru a renunta apasati Cancel .

Afisarea unei astfel de pagini se poate face din meniul Favorites dand clic pe pagina aleasa .

Capitolul 3

3 . 1 . Folosirea unui motor de cautare

Motorul de cautare este un program disponibil pe Internet cu ajutorul caruia se pot cauta diferite pagini cu informatii referitoare la un subiect anume . Exista foarte multe motoare de cautare, dar cele mai cunoscute si folosite sunt:

www . google . com www . altavista . com www . yahoo . com etc .

. Cautarea unei anumite informatii folosind un cuvant cheie .

Pentru a cauta diferite informatii va trebui sa introduceti in campul de cautare un cuvant cheie dupa care se va apasa butonul Search existent de obicei in partea dreapta a campului de cautare .

Exemplu:

3 . 1 . 2 . Copierea textului, imaginilor si a adreselor dintr-o pagina Web intr-un document Word .

Una din metodele prin care putem copia o imagine sau un text dintr-o pagina este de a selecta portiunea dorita dupa care se vor folosi comenzile Copy si Paste .

3 . 1 . 3 . Salvarea unei pagini de internet in format txt . sau html

Pentru aceasta se apeleaza functia Save As din meniul File, dupa care se va alege tipul documentului si calea unde doriti sa salvati .

Tipul ales pentru document

 

Calea unde va fi salvat documentul

 

Noul nume

 

3 . 1 . 4 . Descarcarea textului, imaginilor, aplicatiilor si a fisierelor de muzica pe calculator .

Acest lucru se realizeaza prin selectarea optiunii Save target As sau Save Pictures As, optiune ce se gaseste in meniul optinut prin apasarea butonului din dreapta al mouse-ului acesta fiind pozitionat pe imaginea respectiva . Aceasta optiune va deschide fereastra File Download in care puteti alege daca salvati fisierul sau daca doriti doar sa deschideti fisierul respectiv .

Exemplu:

Dupa apasarea butonului OK va aparea fereastra Save As in care va trebui sa introduceti locul unde va fi salvat fisierul respectiv si numele acestuia .

. Imprimarea unei pagini Web . Dupa ce am stabilit toate optiunile referitoare la tipul si dimensiunea paginii putem trece la imprimarea acesteia . Print din meniul File .

Capitolul 4

Posta electronica

4 . 1 . Avantajele folosirii postei electronice:

Costul redus

Transmiterea si primirea mesajelor se realizeza cu viteza foarte mare

Puteti trimite si primi mesaje oriunde si la orice ora doar sa fiti conectat la internet .

4 . 2 . Importanta regulilor de eticheta a retelei (netiquette)

Regulile de eticheta a retelei (netiquette) reprezinta un set de reguli care trebuie respectate atunci cand easte trimis un email .

Utilizarea unor titluri scurte si la subiect pentru mesaje - intr-un birou o persoana primeste mai multe mesaje intr-o zi, dar le va citi cu prioritate pe cele al caror titlu este relevant pentru persoana respectiva .

Mesajele trebuie sa fie cat mai scurte - majoritatea oamenilor "citesc in diagonala" mesajele de email; daca un mesaj foarte lung exista riscul ca destinatarul sa nu citeasca anumite informatii importante pe care i-au fost trimise .

Continutul mesajelor trebuie verificat din punct de vedere ortografic si gramatical - un mesaj plin de greseli poate face o impresie proasta despre persoana sau organizatia care a trimis mesajul respectiv  .

Respectarea confidentialitatii - nu este permisa reproducerea intr-un email a unei parti dintr-un mesaj scris de altcineva fara acordul persoanei respective  .

Nu se raspunde la mesajele nesolicitate (spam-uri)

4 . 3 . Primii pasi in lucrul cu aplicatia de posta electronica

4 . 3 . 1 . Deschiderea si inchiderea aplicatiei de posta electronica

1 . Start-Programs Microsoft Outlook;

2 . Daca exista o pictograma clic dublu pe aceasta

Fereastra aplicatiei Outlook este urmatoarea:


Bara titlu:

Bara de meniuri:

Bara de instrumente:

Bara de scurtaturi:

4 . 3 . Deschiderea si citirea mesajelor

Dupa ce a fost deschisa aplicatia pentru a vedea mesajele noi primite trebuie sa deschidem directorul Inbox gasit in partea stanga a ferestrei sau din meniul View Go To Inbox . (Ctrl+Shift+I) face acelasi lucru .

Mesajele se vor deschide dand un dublu clic pe acestea in zona unde cursorul se transforma in mana . Inchiderea mesajelor se face apeland functia Close din meniul File aferent fiecarui mesaj, sau apasand tastele Alt+F4 . Daca doriti sa inchideti toate mesajele simultan apelati functia Close All Items din meniul File .

Daca aveti nevoie de ajutor folositi functia Help fie activand-o din meniul Help fie apasand tasta F1 .

Capitolul 5

5 . 1 . Citirea unui mesaj

5 . 1 . 1 . Marcarea unui mesaj . Stergerea marcajului unui mesaj .

Puteti marca un mesaj pentru a va reaminti ceea ce doriti, sau puteti marca un mesaj trimis catre altcineva cu scopul de a ruga persoana respectiva sa realizeze un anumit lucru . Atunci cand un mesaj este marcat in dreptul sau va aparea una din urnatoarele semne:

Pentru marcarea unui fisier puteti alege una din urmatoarele posibilitati:

Apelati functia Flag Message din meniul Message;

Apasati butonul corespunzator existent pe bara de instrumente a mesajului .

5 . 1 . 2 . Stabilirea unui mesaj ca fiind necitit sau citit

Exista diferite simboluri ce arata daca mesajul a fost citit sau nu, daca a fost trimis mai departe sau daca s-a dat un raspuns .

Aceste simboluri sunt:

Optiunea ca un mesaj citit sa apara ca fiind necitit sau invers se face apeland la optiunea Mark as Unread din meniul aparut prin apasarea butonului din dreapta al mouseului pozitionat pe mesajul respectiv sau in meniul Edit . Daca doriti sa marcati toate mesajele ca fiind citite puteti folosi optiunea Mark as Read din meniul Edit .

5 . 1 . 2 . Deschiderea si salvarea in calculator a fisierelor atasate

Fisierele atasate apar in partea de jos a mesajului . Pentru a le deschide dati dublu clic pe fiecare fisier atasat, iar pentru ale salva alegeti optiunea Save as din meniul aparut dupa ce ati apasat butonul din dreapta al mouse-ului . Dupa aceasta va aparea pe ecran o fereastra prin care vom fi intrebati daca dorim sa deschidem sau sa salvam fisierul respectiv .

5 . 2 . Raspunderea la mesaje

5 . 2 . 1 . Folosirea functiei Replay si a functiei Replay to all

Dupa ce a-ti deschs si citit un mesaj pentru a raspunde acestuia va trebui sa apasati butonul Replay existent pe bara de instrumente . Pentru a raspunde la toate mesajele din Inbox apasati butonul Replay to All .

5 . 2 . 2 . Raspunderea la un mesaj cu sau fara textul initial

Daca doriti puteti pastra textul initial atunci cand raspundeti la un mesaj, daca nu dupa ce ati apasat butonul Replay puteti selecta intregul text al mesajului si apoi il stergeti . Dupa introducerea noului mesaj apasati butonul Send .

5 . 3 . Trimiterea mesajelor .

Crearea unui nou mesaj File-New duce la crearea unui document nou . Apasarea tastelor Ctrl+N are acelasi efect .

Pe ecran va aparea urmatoarea fereastra:

Daca campul Bcc nu este vizibil acesta poate fi activat din meniul Options butonul Bcc .

Corectarea greselilor gramaticale se face cu ajutorul optiunii Spelling din meniul Tools-Options .

Atasarea fisierelor, Daca doriti ca impreuna cu mesajul sa trimiteti si un alt fisier va trebui sa atasati mesajului fisierul respectiv . Aceasta se realizeaza apasand butonul Attach existent pe bara de instrumente a mesajului .

Trimiterea unui mesaj cu o prioritate mai mare sau mai redusa . Adaugarea diferitelor prioritati se realizeaza apasand butoanele corespunzatoare de pe bara de meniuri .

Functia Forward . Pentru a trimite un mesaj mai departe altor persoane va trebui sa apasati butonul Forward dupa ce ati introdus toate adresele in campurile To, Cc si Bcc apasati butonul Send .

Capitolul 6 . Organizarea mesajelor .

6 . 1 . Utilizarea listei de adrese .

Crearea unei noi liste de adrese, si a unei liste de distributii . O lista de distributii este o colectie de adrese de mail . Aceste liste ofera posibilitatea de a trimite mesaje diferitelor grupuri de persoane . Crearea unei astfel de liste se realizeaza apeland functia New Adress Book sau combinatia de taste Ctrl+Shift+B .

Adaugarea adreselor de posta electronica in lista de adrese . Pentru aceasta deschideti fereastra Addres Book, apoi in aceasta fereastra selectati lista dorita, dati un clic dreapta pa lista dorita, apoi din meniul afisat alegeti optiunea Properties . Se va deschide o fereastra cu ajutorul careia se vor efectua operatiile de adaugare respectiv de stergere a unei adrese din lista de adrese .

6 . 3 . Organizarea mesajelor

Cautarea mesajelor dupa expeditor, subiect, continut se face apeland functia Find din meniul Edit .

Crearea unui nou director, se face apeland optiunea New Folder, sau Folder optiunea New din meniul File . Dupa crearea directoarelor, puteti incepe organizarea mesajelor . Pentru mutarea anumitor mesaje va trebui sa apelati functia Move to Folder din meniul Edit .

Sortarea mesajelor dupa nume sau data . Pentru a fi mai usor de gasit si de lucrat cu mesajele, implicit acestea sunt sortate dupa data sosiri lor, dar putem sorta mesajele si dupa alte caracteristici .

Stergerea unui mesaj se poate face apeland functia Delete dupa selectarea mesajului dorit .

Recuperarea unui mesa sters se poate face deschizand directorul Delete Items, selectati mesajul dorit apoi tineti apasat butonul stanga al mouseului si trageti mesajul in directorul in care doriti .

Golirea cosului se face apeland la optiunea Empty Delete Items Folder din meniul aparut, prin apasarea butonului dreapta al mouse-ului . Veti fi intrebat daca sunteti siguri de acest lucru si va trebui sa apasati unul dintre butoanele Yes sau No .

6 . 4 . Imprimarea mesajelor

Inainte de a tipari un mesaj este indicat sa folositi functia de vizualizare Print Preview di meniul File, dupa care daca mesajul nu necesita unele modificari se va apela optiunea Print din acelas meniu, sau comada Ctrl+P .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.