Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Interfata Seriala RS-232

Interfata Seriala RS-232


Interfata Seriala RS-232

1. Standarde

Aceasta legatura a fost standardizata in 1960 sub denumirea de RS-232 (Recommended Standard 232) de catre EIA (Electronics Industry Association).

Capacitatea maxima este de 2000pF iar distanta este intre 15 si 20 m. Pentru linii mai lungi si viteze mai mari este esentiala utilizarea unei linii diferentiale.

Pentru a transmite serial caractere care, intr-un calculator, formeaza 7 sau 8 biti simultan, acestia sunt serializati cu ajutorul unui registru cu decalaj paralel-serie condus de un generator de bauds, adica cu un tact specific. La sosire, un alt registru cu deplasare serie-paralel va reconstitui acelasi "cuvant " de 7 sau 8 biti.

Transmisia bitilor, unul dupa altul, se poate realiza prin utilizarea a doar 2 fire. O legatura bidirectionala are nevoie de un fir in plus. Daca se doreste controlul fluxului de date se ajunge la 4 sau 10 fire. Dar, din punct de vedere al vitezei, debitul informatiei este limitat la cateva mii de caractere pe secunda. Aceasta este destul pentru imprimante in mod text sau terminale.

2. Conectorul normalizat si semnalele utilizate

Avem pentru portul serial doua tipuri de conectori: DB25 si DB9.

Fig 2.1.Conectorii intalniti cel mai frecvent in legatura seriala de tip RS 232.

Pentru aplicatia dezvoltata se foloseste conectorul DB9 pentru conectarea pe pe portul serial cu sistemul de dezvoltare.

Cele mai utilizate semnale care au urmatoarea semnificatie :

TXD (pin 3) = transmisie date; este iesire pentru DTE, adica pinul de iesire a bitilor succesivi de semnal.

RXD(pin 2) = receptia datelor.

RTS (Request To Send) (pin 7) = cerere de date; este pe nivel logic ridicat pentru un aparat care cere unui alt aparat sa-i transmita date, de exemplu o imprimanta in functiune si  on line . Este iesire pentru DTE.

CTS (Clear To Send) (pin 8) = intrare pentru DTE. Aceasta linie este pusa pe nivel logic ridicat de catre un echipament care este gata pentru receptie.

DSR (Data Set Ready) (pin 6) = intrare pentru DTE. Prin intermediul acestei linii corespondentul (la origine un modem sau un calculator) avertizeaza DTE-ul ca are date sa-i trimita.Masa electrica (pin 5) .

CD (Carrier Detect) (pin 1) = intrare pentru DTE. Permite unui modem sa avertizeze DTE-ul ca este in legatura la distanta cu un alt modem.

DTR (Data Terminal Ready) (pin 4) = iesire pentru DTE. Daca este pus pe nivel ridicat atunci DTE anunta corespondentul ca este gata sa primeasca date. Acest semnal poate juca practic acelasi rol ca si RTS de la pinul 4.

Tabel 2.3 Denumirile pinilor pentru conectorul DB9.

Pin

Denumire/Abreviere

Data Carrier Detect, CD

Received Data, RXD

Transmitted Data, TXD

Data Terminal Ready, DTR

Masa electrica

Data Set Ready, DSR

Request To Send, RTS

Clear To Send, CTS

Ring Indicator, RI

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.