Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
Medii fizice

Medii fizice


Medii fizice


Conductori metalici

Pentru prima conectare a calculatoarelor s-a folosit sarma de cupru. In diverse forme si variante, conductorii metalici detin suprematia in retelele locale.

Cablul coaxial (aproape identic cu cel folosit in televiziune) consta dintr-un fir central invelit intr-o izolatie, ecranat cu o retea de fire metalice, protejat de o manta izolatoare. Capacitatea sa nativa de transport este mare, insa in retelele de calculatoare sunt folosite pentru obtinerea de viteze de 1, 5 sau 10 Mbps, mai rar 100 Mbps. Distanta maxima la care pot fi folosite este 200 m, in unele cazuri chiar 500 m.



Cablurile twisted-pair (perechi de fire rasucite) sunt folosite pe scara larga in retelele de calculatoare. De obicei se folosesc mai multe (2 sau 4) perechi de fire rasucite (cele doua fire ale unei perechi sunt rasucite unul in jurul celuilalt, iar perechile sunt rasucite unele in jurul altora). Vitezele obtinute sunt de 10 Mbps, 100 Mbps sau 1Gbps, iar distantele sunt limitate la 100 m.

Linii telefonice. Foarte multe conexiuni la Internet (mai ales ale persoanelor fizice) se realizeaza folosind liniile telefonice. Calculatoarele se conecteaza la linia telefonica prin modem, iar apoi unul din calculatoare il suna pe celalalt (dial-up). Se obtin viteze de 33 Kbps sau 56 Kbps, la distante teoretic nelimitate (semnalul trece prin centralele telefonice, unde este reconditionat).

Pentru linii telefonice de distante mici (maxim cativa km), se pot folosi modemuri DSL, care cresc viteza pana la 2 Mbps sau chiar mai mult.

Capata raspandire liniile telefonice ISDN, care ofera mai multe linii de telefon si mai multe fluxuri de date si astfel posibilitatea de conectare la Internet si de apeluri vocale in acelasi timp. Viteza unui flux ISDN de baza este de 64 Kbps, iar folosind mai multe fluxuri se pot atinge 2 Mbps.

Se pot folosi si telefoanele celulare pentru conexiunile dial-up. Viteza unui modem inclus intruntelefon mobil GSM este de 9.6Kbps, iar folosind tehnologia GPRS se pot obtine viteze de171 Kbps.

Cablu TV. O modalitate practica si accesibila este folosirea cablului televiziunii prin cablu pentru servicii Internet (bineinteles, daca firma respectiva ofera aceste servicii). Vitezele sunt in intervalul 500 Kbps 2.5 Mbps, cu un maxim potential teoretic de 27 Mbps.

Fibra optica. Consta din doua sau mai multe fire de sticla foarte pura, invelite intr-un strat de sticla cu un coeficient de refractie mai mic si mai multe invelisuri de intarire si protectie. Este liderul in ceea ce priveste latimea de banda si distantele maxime de comunicare, la un

pret pe masura. Este folosita mai ales pentru retelele MAN si WAN, si mai ales de catre furnizorii de servicii Internet (ISPInternet Service Provider). La distante de cativa Km se pot obtine viteze de 1 Gbps.

Unde radio. Similar cu informatiile transmise de posturile de radio si televiziune, prin eter se pot transmite informatii de orice natura. Conexiunile radio uzuale (in banda de 2 GHz) „bat” la distante decativa Km, cu debite de 11 Mbps. In momentul de fata ramane inca de rezolvat problema securitatii comunicatiilor wireless.

Transmisiile prin satelit se realizeaza de asemenea prin unde radio, la distante continentale si intercontinentale, cu viteze de la 500Kbps pana la 50 Mbps pentru utilizatori1.

Alte medii fizice

Undele infrarosii se folosesc pentru transmiterea ocazionala de date pe distante mici (30 cm), la viteze de 115 Kbps sau 4 Mbps.

Liniile de alimentare cu energie electrica pot fi si ele folosite pentru retele de calculatoare.



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.