Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Sincronizare prin semnale

Sincronizare prin semnale


Sincronizare prin semnale

Semnalele informeaza procesele despre aparitia unor evenimente.

Multe erori detectate de hardware - executia unei instructiuni ilegale, utilizarea unei adrese invalide - sunt convertite in semnale si trimise procesului ce a generat eroarea. Se pot folosi la controlul proceselor, manevrarea terminalului, a memoriei etc. Toate exceptiile ce apar in sistem genereaza semnale.

Semnalele sunt intreruperi software. Ca si in cazul intreruperilor hardware, aparitia unui semnal determina suspendarea temporara a procesului curent si inregistrarea semnalului in multimea de semnale in asteptare a procesului. Apoi procesul intrerupt este repornit exact din punctul unde a fost suspendat.

Trimiterea semnalului poate fi facuta de orice proces sau de cod executat in cadrul unui anumit nivel de intrerupere. SO adauga semnalul la multimea de semnale in asteptare corespunzatoare procesului. In cazul in care este trimis catre un proces un semnal inainte de acceptarea unui semnal de acelasi tip, primul semnal va fi pierdut, fiind practic suprascris de urmatorul semnal. Un proces poate trimite semnale doar membrilor grupului din care face si el parte. Semnalul se poate trimite tuturor membrilor printr-un singur apel sistem.

Aparitia semnalelor este intotdeauna verificata la revenirea din modul sistem in modul utilizator (se testeaza exact inaintea revenirii din apelul sistem, din rutina de intrerupere sau exceptie).

Programatorul poate stabili comportarea unui proces la primirea unui semnal : semnalul poate fi ignorat (nu are efect), se poate executa actiunea implicita (de oprire a procesului caruia ii este adresat) sau se poate executa o anumita procedura, specificata de programator.

Sunt 32 de semnale (vezi etc/conf/h/signal.h), din care enumeram :

SIGABRT

Trimis pentru intreruperea (abandonarea) procesului si salvarea imaginii sale din memorie intr-un fisier din directorul curent, numit core (process abort signal)

SIGALRM

ceas de alarmare

SIGFPE

S-a produs o eroare de virgula flotanta (ex.: impartire cu 0)

SIGHUP

S-a intrerupt linia telefonica folosita de procesSIGILL

Procesul executa o instructiune ilegala

SIGINT

Utilizatorul a apasat ^C pentru intreruperea procesului

SIGQUIT

Este generat de obicei de caracterul ^. Acest semnal opreste executia curenta a programului si incarca imaginea din memorie intr-un fisier din directorul curent, numit core

SIGKILL

Trimis pentru abandonarea procesului in executie (kill)

SIGPIPE

Procesul incearca sa scrie intr-un pipe din care nu citeste nimeni

SIGSEGV

Este generat la o incercare de adresare a unei locatii de memorie din afara spatiului virtual de memorie atasat in mod normal procesului

SIGUSR1

Disponibil pentru aplicatiile utilizatorului

SIGUSR2

Disponibil pentru aplicatiile utilizatorului

Semnalul SIGKILL nu poate fi nici ignorat si nici captat de un proces, acesta fiind utilizat pentru abandonarea unui proces in executie.

Apelurile sistem folosite sunt :

- pentru trimiterea semnalului :

int kill(int pid, int nr_semnal);

- pentru asocierea semnalului cu o rutina de tratare definita de utilizator :

void (*signal (int nr_semnal, void (*func) (int)))(int);

Procesele au posibilitatea sa mascheze semnalele. Daca semnalul trmis unui proces este momentan mascat, acel semnal se va inregistra in multimea de semnale in asteptare a procesului.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.