Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
Tendințe actuale in dezvoltarea sistemelor informatice

Tendințe actuale in dezvoltarea sistemelor informatice
Tendințe actuale in dezvoltarea sistemelor informatice

In ultimii ani asistam la una dintre cele mai importante transformari din istorie ale infrastructurii tehnologice a societatii. Aceasta schimbare consta de fapt in adaugarea unui nou substrat in infrastructura tehnologica, substrat care este uzual denumit tehnologia informatiei. In acest nou substrat se evidentiaza in mod decisiv informatica. Extinderea intr-o masura din ce in ce mai mare a tehnologiei informatiei a devenit posibila datorita progreselor rapide si importante ale microelectronicii. Aceasta extindere este pe cale de a produce o schimbare majora in societatea noastra, si anume, trecerea de la orientarea industriala, in care accentul se pune pe masina si energie, la o noua orientare, informationala, in care accentul se pune pe robot si informatie. Este evident ca si in continuare masina si energia vor juca un rol important, fundamental, in societatea informationala, dar pentru noile masini, pentru noile industrii, ca si pentru celelalte activitati ale omului, devin esentiale tehnologiile informatice care au la baza electronica, informatica si comunicatiile moderne. [Lungu&alt, 2003]

Informatizarea activitatilor economico-sociale a cunoscut profunde transformari. In cele ce urmeaza se enumera cateva din schimbarile si tendintele ce au loc in practica dezvoltarii sistemelor informatice.Pasul 1. Prima tendința in practica dezvoltarii sistemelor informatice

Se manifesta in mod clar o tendinta spre divizarea costurilor software-ului sistemelor informatice. Reducerea costurilor sistemelor informatice se datoreaza, pe de o parte, reducerii costurilor hardware-ului, iar pe de alta parte, reducerii costurilor software-ului. In ceea ce priveste componenta software, putem spune ca cu ani in urma nu erau asa de multe produse software disponibile pe piata. Modul obisnuit de implementare a sistemelor informatice era de a programa de unul singur software-ul necesar. Fiecare implementare tindea sa fie alcatuita din software-ul pentru un anumit scop. Acest mod de lucru era extrem de scump pentru ca nu se obtineau reduceri de costuri provenite din generalizarea pe scara larga a sistemului. Costurile de proiectare, realizare, mentinere si calitate pentru fiecare componenta ar trebui suportate doar de un singur utilizator al sistemului. In prezent se manifesta o tendinta clara in dezvoltarea sistemelor informatice bazate tot mai mult pe platformele software de nivel inalt.

O platforma software corespunde unei platforme de aplicatii si contine functii software de baza si functii specifice aplicatiei companiei. Prin functiile software de baza se definesc si se rezolva problemele comune aplicatiei in proportie de circa 80-90%, iar prin software-ul specific aplicatieie se definesc proprietatile comportamentale suplimentare companieie.

O astfel de abordare ofera posibilitatea generalizarii si implementarii sistemelor in mai multe unitati economice, cu efecte imediate de divizare si reducere a costurilor pe unitate de implementare.

Ideea de baza a unei platforme comune de aplicatii este intr-adevar veche. Noua inventie este ca, in sfarsit, ideea a ajuns sa fie implementata.

Pasul 2. A doua tendința in practica dezvoltarii sistemelor informatice

Cresterea complexitatii, varietatii aplicatiilor si aparitia de noi produse informatice cu un raport pret/performanta din ce in ce mai avantajos au facut necesara si rentabila conectarea intre ele a calculatoarelor in cadrul unor retele care constituie la ora actuala suportul cel mai adecvat pentru prelucrarea datelor care provin din sures diferite, dar care au drept scop deservirea operativa a unei organizații.

Din acest motiv, in momemtul de fața se manifesta o tendința spre tehnologia sistemelor informatice bazate pe retele de calculatoare.

O importanta remarcabila in dezvoltarea retelelor a avut-o Internet-ul (cu semnificatia de retea a retelelor) care a oferit posibilitatea accesului nelimitat la diverse tipuri de informatii, precum si comunicarea intre diverse persoane de pe intreaga planeta conectate la Internet.Tendintele din domeniul retelelor de calculatoare cuprind diverse aspecte, cum ar fi aparitia si dezvoltarea de noi protocoale si medii de comunicatie ce permit viteze de transport de ordinul gigabitilor/sec, dezvoltarea fara precedent a comunicatiilor fara fir, dezvoltarea retelelor de sateliti, a accesului la distanta in scopul unor operatiuni de comert electronic sau pentru diverse tranzitii electronice on-line.

Pasul 3. A treia tendința in practica dezvoltarii sistemelor informatice

Structurile clasice de date bazate pe text si valori numerice fie se dovedesc insuficiente, fie complexitatea lor depaseste posibilitatile de stocare si prelucrare oferite de tehnologiile clasice. Aplicatiile asociate cu disciplinele tehnologice, cum ar fi proiectarea asistata de calculator, sistemele informatice geografice si sistemele bazate cunostinte, presupun stocarea unor cantitati mari de informatii cu o structura complexa. Aceste aplicatii necesita suport pentru tipurile de date care nu pot fi reprezentate in sistemele clasice. Unele aplicatii informatice solicita monitorizarea unor desene formate din grupuri de elemente complexe ce trebuie sa fie combinate, separate, suprapuse si modificate astfel incat sa permita elaborarea unor variante de proiect. Totodata, orientarea spre multimedia aduce elemente noi in lumea informaticii. Grafica, imaginea fotografica, imaginea video, sunetul, muzica nu pot fi tratate in aceeasi maniera cu a structurilor tabelare de denumiri si numere.

Tehnologia utilizata in momentul de fața in domeniul dezvoltarii sistemelor informatice este cea orientata-obiect, iar aceasta tendința se manifesta și in domeniul bazelor de date utilizate: tendinta spre baze de date orientate obiect.

Daca eforturile de extindere a tehnologiilor actuale in domeniul colectarii, stocarii si prelucrarii acestor noi tipuri de informatii ca elemente singulare sunt tot mai adesea finalizate cu succes, nu acelasi lucru se poate spune despre administrarea corespunzatoare a unor colectii de astfel de date.

Bazele de date clasice sau relationale ofera prea putin suport teoretic si practi pentru tipurile neconventionale de date.

Bazele de date orientate obiect permit crearea de obiecte complexe din componente mai simple, fiecare avand propriile atribute si propriul comportament, in acest fel ele reusesc sa ofere solutii pentru problemele si aplicatiile amintite anterior.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

SISTEMUL DE OPERARE MS-DOS
ORGANIZAREA DATELOR PE UNITATILE DE DISC (HDD, FLOPPY,CD-ROM, ETC.)
Caracteristicile celor patru tipuri de sisteme informationale
Structuri de date fundamentale
Aplicatia CONTABWIN
Tipul de date abstract sir
Tendințe actuale in dezvoltarea sistemelor informatice
Sistem informatic privind acordarea de credite persoanelor fiziceTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu