Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » referate » Istorie
Monarhia, centru de putere

Monarhia, centru de putere
Monarhia, centru de putere

Monarhia, ca institutie, avea un rol fundamental in statul roman, inca de la venirea lui Carol I (1866). Acum, in perioada interbelica, regele (monarhul) ramanea elementul cheie al vietii politice, iar prerogativele sale erau stabilite prin Constitutia din 1923.

1) Ferdinand I (1914-1927)

A domnit ca rege constitutional, respectand prevederile Constitutiei din 1923.A contribuit la cresterea rolului si prestigiului monarhiei datorita pozitiei sale in perioada razboiului si faptului ca in timpul sau s-a realizat Marea Unire.

A fost insa un rege slab,influentat de cea mai mare personalitate a primului deceniu interbelic-Ion I.C.Bratianu,in mai toate problemele tarii.15 oct. 1922 la Alba Iulia, Ferdinand si regina Maria au fost incoronati ca suverani „ai tuturor romanilor”

influenta lui Ion I.C.Bratianu asupra regelui dar si „criza dinastica”au afectat prestigiul monarhiei

1925- se declanseaza „criza dinastica”, prin renuntarea pentru a doua oara la prerogativele de mostenitor al Coroanei, de catre printul Carol. La 31 decembrie 1925 Consiliul de Coroana accepta hotararea lui Carol, iar pe 4 ianuarie 1926 Parlamentul rectifica actul, proclamandul ca mostenitor pe fiul lui Carol, Mihai - tutelat de o regenta in cazul in care acesta ajunge pe tron inainte de majorat.

1927 moare Ferdinand I, dar si Ion I.C.Bratianu

Perioada regentei 1927-193

In regenta intrau : printul Nicolae (fratele lui Carol), patriarhul Miron Cristea si Gh. Buzdugan. Mihai I avea 6 ani, iar guvernul liberal a luat masuri pentru a proteja pe noul   „ rege”, cat si apararea actului din 4 ian 1926.

Aceasta situatie a fost speculata de opozitie, formata, in special din PNT- care au initiat tratative pentru readucerea lui Carol in tara si instaurarea sa ca domn.

3) Restauratia . Domnia lui Carol al II-lea(1930-1940)

La 6 iunie 1930 Carol revine in tara iar la 8 iunie 1930 Parlamentul anuleaza actul din 4 ianuarie 1926 si il proclama rege pe Carol (Restauratia).

Domnia lui Carol (1930-1940) reprezinta o noua etapa in evolutia monarhiei. Noul rege se indeparteaza treptat de rolul sau in realizarea echilibrului politic si devine factor activ, in viata politica.

Politica sa de preluare efectiva a puterii in stat cunoaste mai multe etape:

a) 1930-1934- numeste guverne de „ uniune nationala” care sa depinda de rege, incearca sa compromita partidele politice prin alimentarea tensiunilor din sanul lor. Acum impune camarila- ca centru de putere

b) 1934-1937 -impunerea unui guvern dependent- Ghe.Tatarescu, compromiterea Parlamentului, principala institutie a regimului democratic si sprijinirea fortelor prodictatoriale.Guvernarea a purtat ampreta expresiei „Se face majestate! ”-raspunsul lui Ghe.Tatarescu la orice propunere a regelui Carol al II-lea.

Partidele politice au fost limitate ca activitate iar rolul predominant il au cercurile apropiate regelui (camarila)

Carol al II-lea foloseste tot mai des sistemul conducerii prin decrete-legi, limitand astfel Parlamentul.

In 1937 au loc ultimele alegeri libere, care de fapt au fost un test pentru regimul democratic. Ele au demonstrat ca politica lui Carol a dat rezultate, alegatorii fiind intr-o mare deruta. Pentru prima data in istoria politica romaneasca un guvern care organizeaza alegerile (guv.Tatarescu) le pierde, deoarece PNL nu obtine cele 40% necesare pentru a forma singur guvernul.

Rezultatul alegerilor din 1937

1.PNL -35,9%

2.PNT -20,4%

3.Partidul „Totul pentru Tara”(legionarii)-15,58%

4.Partidul National-Crestin -9,15%

Concluzie :-- alegerile din 1937 au fost un test pentru democratia romaneasca,

demonstrand deruta alegatorilor, deoarece nici un partid politic nu a obtinut 40 % (cum prevedea”prima electorala”)

guvernul a pierdut alegerile, fiind primul guvern din istoria romanilor care pierde alegerile pe care le organizeaza

Miscarea Legionara Partidul „Totul pentru Tara” inregistreaza un succes remarcabil fiin pe locul III iar pe IV o alta forta nationalista -Partidul National Crestin

Alegerile din 1937 au oferit regelui o larga posibilitate de manevra pentru realizarea propriilor planuri – instaurarea regimului personal.

c.) Monarhia autoritara a lui Carol al II-lea. Sfarsitul regimului parlamentar(1938-1940)

Politica lui Carol al II-lea din perioada 1930-1937 i-a oferit posibilitatea sa-si realizeze obiectivul politic propus-compromiterea partidelor politice si preluarea puterii in stat de catre rege.

La 28 dec. 1937


regele numeste un nou guvern condus de Octavian Goga (presedintele Partidului National Crestin, locul IV in alegeri).

Regele Carol al II-lea dadea asfel o prima lovitura regimului parlamentar bazat pe partidele politice ignorand cele 2 forte care au avut procentul cel mai mare-PNL 35,9 % si PNT 20,4% dar si pe legionari (locul III -15,58%) care deveneau principalii sai adversari.

Guvernul O.Goga (28 dec 1937-9 feb 1938) a avut menirea de a pregati regimul monarhiei autoritare, instaurata odata cu venirea ca prim ministru a patriarhului Miron Cristea - 10 febr. 1938.

Guvernul condus de patriarhul Miron Cristea -10 februarie 1938. Masurile luate de guvern au vizat consolidarea noului regim si infrangerea opozantilor:

introducerea starii de asediu si impunerea cenzurii -scop: pastrarea ordinii si institutionalizarea noului regim

Constitutia din 20 februarie 1938 – asigura baza noului regim, iar regele devenea factor politic activ, implicandu-se tot mai mult in activitatea guvernamentala.

Constitutia - restrange dreptul de vot deoarece era acordat numai stiutorilor de carte si urca varsta de la 21 la 30 de ani.

-acorda drept de vot si femeilor ! dar nu puteau fi eligibile(alese)

30 martie 1938- dizolvarea partidelor politice si lichidarea regimului parlamentar democratic.

Constituirea Consiliului de Coroana (30 martie 1938), ca organ consultativ al regelui

14 aprilie 1938 decret-lege pentru apararea ordinii in stat –indreptat impotriva opozitiei si in special impotriva legionarilor

14 aug. 1938 reforma administrativa prin care se introduceau 10 tinuturi

oct 1938, sindicatele muncitoresti au fost dizolvate si sau creat breslele de muncitori

16 dec 1938 se constituie Frontul Renasterii Nationale (FRN), singurul partid politic din stat, al carei sef era regele Carol al II-lea

dec 1938 se formeaza „Straja Tarii”, in care intrau toti barbatii intre 7-18 ani si toate fetele intre 7 si 21 ani.

Carol al II-lea si legionarii

PNL si PNT au protestat vehement la noul regim instaurat de Carol al II-lea in 1938. Dar, principalul inamic pt rege era Corneliu Zelea Codreanu si miscarea Legionara. Constitutia si unele decrete-lege erau indreptate impotriva legionarilor si s-a trecut la o persecutie in masa a acestora. La 29-30 noiembrie 1938 din ordinul lui Carol al II-lea C.Z.Codreanu si membrii marcanti regionari implicati in asasinatele lui Ion.Gh.Duca si Mihai Stelescu, au fost asasinati. „Garda de Fier” este distrusa ca organizatie politica, dar nucleul ei ramane , fiind angajat in acte de sabotaj si asasinatele viitoare.

La 21 sept.1939 un grup de legionari il asasineaza pe prim ministrul Armand Calinescu din ordinul noului capitan –Horia Sima. Prigoana impotriva legionarilor iar incepe, dar succesele militare si diplomatice ale Germaniei in toamna 1939 si primavara 1940 il obliga pe Carol al II-lea la o „reconciliere cu legionarii”(mai 1940).Aceasta reconciliere marcheaza o deplasare a regimului monarhiei autoritare spre dictatura .

Fiind macinat de diverse probleme regimul personal instaurat de Carol al II lea primeste lovitura decisiva in vara-toamna 1940 cand Romania este obligata sa cedeze din teritoriul sau vecinilor. In sept 1940 criza „regimului carlist „ atinge apogeul si, pentru a salva situatia, este chemat un om de „mana-forte” la conducerea guvernului –gen. Ion Antonescu.

4 sept 1940 –I.Antonescu este numit sef al guvernului.

5 sept 1940 –regele investeste pe I.Antonescu cu puteri depline, suspenda Constitutia din 1938 si dizova Parlamentul

6 sept 1940 –la presiunile lui I.Antonescu, regele Carol abdica (renunta la tron) in favoarea fiului sau Mihai si paraseste tara.

4) Mihai I (1940-1947)

Rege al Romaniei, conduce mai mult simbolic in perioada 1940-1944,cand conducator al statului este I.Antonescu.

Este principalul organizator al actulului de la 23 august 1944, prin arestarea maresalului Antonescu si scoaterea Romaniei din razboi.

Din 1944 sub presiunea „armatei rosii” (sovieticii) incearca sa reziste si sa reinstituie democratia parlamentara, dar pierde treptat initiativa si sfarseste prin abdicarea fortata din dec. 1947 (inlaturat de comunisti).

Cu acest ultim rege , monarhia dispare ca forma de organizare politica in Romania.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Lumea a treia
Relatiile internationale in Evul Mediu
Tarile Romane si Imperiul Otoman in secolele XIV-XV
CULTURA IN TARILE ROMANE IN SECOLELE XIV-XVI
Romania in Primul Razboi Mondial
MONARHIA FEUDALA
Proclamarea independentei de catre Kosovo
HEGEMONIA OTOMANA (1526-1593)

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu