Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » literatura romana
Alexandru Macedonski - Universul poetic

Alexandru Macedonski - Universul poetic
Alexandru Macedonski - Universul poetic

Coordonate ale vietii si operei

Alexandru Macedonski s-a nascut la Bucuresti, in 1854, fiind contemporan cu Mihai Eminescu si intreaga generatie a scriitorilor clasici, de care, insa, s-a deosebit, prin structura sa umana si prin conceptia literara, in mod radical.

In 1870, cand Mihai Eminescu isi formuleaza principiile poetice (in « Epigonii »), Al. Macedonski debuteaza (in « Telegraful roman » de la Sibiu) cu « Dorinta poetului ». Considerat drept un scriitor de tranzitie, imbinand elementele romantice (preponderente) cu cele simboliste si chiar parnasiene, poet, prozator si dramaturg, Al. Macedonski s-a impus indeosebi prin versurile sale, dovedindu-si talentul creator din adolescenta, ca si Eminescu.

Al. Macedonski scrie rondeluri (poezii cu forma fixa), dar si psalmi, de inspiratie biblica, dupa modelul crestin al poeziei religioase scrise de mitropolitul Dosoftei al Moldovei. In aceasta privinta, poetul nu numai ca l-a ajutat pe Tudor Arghezi sa debuteze, dar l-a si anticipat in lirica sa de esenta religioasa.

Poemul « Noaptea de decemvrie », care domina prin complexitate tematica si prin realizare artistica celelalte “Nopti” este mentionat prima oara in 1902, in revista autorului intitulata « Forta morala » si reprodus ulterior in volumul « Flori sacre », recenzat, la aparitie, de E. Lovinescu in « Convorbiri literare », criticul remarcand in mod deosebit aceasta creatie artistica.

Al. Macedonski este teoreticianul curentului simbolist (un al doilea fiind apoi Ovid Densusianu de la revista « Vieata noua »), dar detine si meritul de a fi racordat poezia romaneasca la noua miscare europeana. In 1880, al a scos revista « Literatorul », in carea publicat articolele sale teoretice despre arta simbolista si innoirea versificatiei.

“Literatorul” a fost una dintre revistele prestigioase ale epocii dinainte si dupa intaia conflagratie mondiala. A aparut cu regularitate, in doua momente distincte, primul intre anii 1880-1905 si al doilea intre 1918-1919.

Cea dintai perioada de aparitie, care a durat un sfert de veac, a fost considerata drept aceea care a inaugurat simbolismul autohton, incurajand tinerele talente literare afiliate noului curent cultural. In 1892 ii va aparea in paginile acesteia, articolul “Poezia viitorului”, adevarat manifest simbolist. Alexandru Macedonski si-a subintitulat revista “Organ al gruparii intelectuale”, indicand, prin aceasta, dorinta de a se adresa, cu precadere, intelectualitatii din epoca. Dincolo de firea lui narcisiaca, de temperamentul eruptiv si inegal, de umorile lui variabile, Alexandru Macedonski ramane unul dintre fauritorii constiintei estetice a literaturii romane moderne.
Asociind romantismul tarziu cu parnasianismul si simbolismul, Macedonski scrie o literatura originala, iar prin articole teoretice, conferinte si polemici literare joaca rolul de catalizator, de ferment activ al epocii lui, a carei constiinta o impinge spre innoire.

Ciclul rondelurilor

Sugestia de a compune rondeluri i-a venit din frecventarea cu asiduitate a poeziei franceze de atunci, mai ales de la autorii consacrati ai acestei creatii de versificatie cu forma fixa, si anume de la Maurice Rollinat si Theodore de Banville. Scrierea de rondeluri presupune multa migala artistica, rigoare formala, o perfecta stapanire a mijloacelor de expresie si o capacitate de esentializare a motivelor abordate. In “Poema rondelurilor”, opera lui de maturitate (alcatuita din 54 de poeme insotite de un epigraf final) se regasesc, concentrate, temele majore ale creatiei sale, neumbrite de o preocupare de ordin formal, cum se intampla de obicei intr-o opera care cere virtuti prozodice. Tema predilecta a damnarii,a relegarii omului de talent de catre contemporani, cu repercursiuni dureroase asupra psihologiei poetului si cu toate simptomele de persecutie si de grandoare compensatorii, o intalnim si in rondeluri.

Concepte operationale folosite

Arta poetica este o sintagma, in mare parte sinonima cu termenul de poetica, cu deosebire ca arta poetica se exprimarea conceptiei despre literatura prin mijloacele artistice ale unei opere.

Rondelul este poezia cu forma fixa, alcatuita din treisprezece versuri grupate in trei catrene si un vers independent. Primele doua versuri sunt identice cu versurile 7 si 9, iar versul independent este identic cu primul vers, versificatia limitandu-se la doua rime.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
„O scrisoare pierduta”de I. L. Caragiale - demonstratie ca este o comedie, o opera dramatica
SINTEZA BASMULUI ROMANESC
Antonin Artaud in cautarea magicului pierdut
STILISTICA FUNCTIONALA
Modernismul; Eugen Lovinescu
Romanul cavaleresc
Boierii mintii: intelectualii romani intre grupurile de prestigiu si piata libera a ideilor (prezentare de text)
REALITATE SI FICTIUNE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu