Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
IMPLICATII PRACTICE ALE MANAGEMENTULUI FUNCTIEI PUBLICE SI FUNCTIONARULUI PUBLIC

IMPLICATII PRACTICE ALE MANAGEMENTULUI FUNCTIEI PUBLICE SI FUNCTIONARULUI PUBLIC
IMPLICATII PRACTICE ALE MANAGEMENTULUI FUNCTIEI PUBLICE SI FUNCTIONARULUI PUBLIC

Managementul resurselor umane poate fi definit ca un ansamblu de norme si valori pe care o organizatie le promoveaza in relatia cu membrii sai si care reprezinta, in fapt, insasi filosofia organizatiei. Managementul resurselor umane este un domeniu multidisciplinar care se refera la filosofia, politica, procedurile si practicile legate de conducerea oamenilor din organizatii. In acest domeniu se includ activitati ca:planificarea resurselor umane, proiectarea si reproiectarea muncii, sistemul de salarizare si recompensa, modernizarea organizationala, psihologia inginereasca, psihologia personalului, medicina muncii, relatiile umane etc.

Prima dimensiune este natura relatiei organizatie - angajat. Cea de-a doua dimensiune este nivelul de participare al angajatului la luarea deciziei, definit de catre organizatie.Managementul resurselor umane poate fi abordat intr-o maniera traditionala, bazata pe norme si criterii prestabilite, rigide, avand drept tinta succesul organizatiei - utilizand principiul eficientei, sau intr-o maniera novatoare, bazata pe atitudine independenta a managerului fata de normele clasice, avand drept tinta realizarea obiectivelor organizationale prin realizarea obiectivelor individuale - utilizand principiul eficacitatii.

Managementul resurselor umane are un rol strategic, presupunand realizarea politicilor de personal la scara intregii institutii si avand astfel un caracter prescriptiv, initiind noi activitati si preocupandu-se de schimbarile ce au loc in mediul extern. Trebuie sa incurajeze atitudini flexibile si sa gaseasca cai de acceptare a schimbarii, avand un rol major in procesul de dezvoltare a organizatiei - prin examinarea modului in care aceasta este organizata, prin imbunatatirea procesului de comunicare si a stitului de management.

Functia de personal este acea parte componenta a managementului resurselor umane care se ocupa cu angajarea de personal, determinarea si satisfacerea nevoilor acestuia, stabilirea regulilor si procedurilor care guverneaza relatiile dintre angajati si organizatie. Functia de personal este privita ca un instrument de implementare a politicilor de personal, avand astfel un caracter reactiv, raspunzand schimbarilor legislatiei muncii, fluctuatiilor de pe piata muncii, actiunilor sindicale, altor influente din mediu.

Managementul strategic al resurselor umane - interventie in procesul de achizitie a personalului in vederea repartitiei optime a numarului si calificarii.

Functii:

planificare - asigurarea unor efective suficiente din punct de vedere calitativ si cantitativ pentru realizarea obiectivelor organizatiei

recrutare - mentinerea unei banci de candidati potentiali, suficienta pentru functiile disponibile

selectie - procedare la cea mai buna alegere

plasare (angajarea) - integrarea nominalizatorului in postul sau

retinere - pastrarea celor mai bune resurse

Managementul preventiv al conditiilor de lucru - interventia pe planul nevoilor de remunerare si scaderea riscurilor pentru sanatatea si securitatea angajatilor.

Functii:

remunerare - redistribuire si distribuire a recompenselor echitabile in functie de normele existente

asigurarea calitatii vietii si a muncii - asigurarea cresterii satisfactiei produse prin exercitarea sarcinilor

asigurarea sanatatii si securitatii in munca - prevenirea accidentelor si scaderea absenteismului

Managementul integrat al dezvoltarii resurselor umane - interventie asupra conditiilor care permit individului sa se realizeze si organizatiei sa-si creasca eficienta.Functii:

formarea - imbunatatirea cunostintelor, indemanarilor si aptitudinilor angajatilor

delegarea - imbunatatirea calitatii controlului

aprecierea randamentului - stabilirea valorii contributiei personalului

Managementul preventiv al raporturilor cu angajatii - interventia asupra raporturilor intretinute de conducerea organizatiei cu angajatii, in scopul mentinerii unui climat satisfacator si productiv.

Functii:

formularea de politici si proceduri - elaborarea de reguli eficace

medierea relatiilor patronat - sindicate - mentinerea de relatii de munca sanatoase

administrarea de intelegeri colective

prevenirea si solutionarea conflictelor

aplicarea de masuri disciplinare si administrative - corectarea devierilor comportamentale

In esenta, responsabilul de resurse umane si compartimentul sau reprezinta unul din factorii de decizie importanti din organizatie datorita problematicii complexe si diversificate: recrutarea, selactia si pregatirea personalului, evaluarea competentei si performantei salariatilor, promovarea personalului, aplicarea corecta a legislatiei muncii la problemele de personal, estimarea extrem de dificila a frustarilor, nemultumirilor salariatilor, dar avand consecinte foarte scumpe etc. Toate aceste probleme, ca si altele, trebuie sa formeze obiectul preocuparilor compartimentelor de resurse umane, in functie si de marimea organizatiilor.

Managementul functiilor publice si al functionarilor publici, reglementat prin Legea nr.188/1999 modificata si completata, cuprinde in mod specific fata de managementul resurselor umane gestiunea curenta a functiilor publice in colaborarea cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici si evidenta functiilor publice si a functionarilor publici tinuta si administrata de catre  Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Implicatiile practice ale managementului functiilor publice si al functionarilor publici se reflecta in realizarea planului de ocupare a functiilor publice si in intocmirea dosarului profesional pentru fiecare functionar public avand ca scop urmarirea carierei acestuia si gestionarea eficienta a resurselor umane.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Ce este munca in echipa?
APLICAREA UNOR METODE SI TEHNICIDE MANAGEMENT
Depozite de date
Gestiunea bugetara a productiei unei intreprinderi
Cultura organizationala
Abordari ale proiectarii
Activitatile de control, la nivelul unei structuri de fabricare
Elemente de management marketing in asigurarea materiala si gestiunea stocurilor -LUCRARI COMPLEXE-Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu