Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » management
Masuri privind cresterea fiabilitatii si mentenantei masinilor unelte si aparatelor de precizie

Masuri privind cresterea fiabilitatii si mentenantei masinilor unelte si aparatelor de precizie
Masuri privind cresterea fiabilitatii si mentenantei masinilor unelte si aparatelor de precizie

Cresterea fiabilitatii si mentenantei masinilor si aparatelor de precizie reprezinta o directie importanta pentru imbunatatirea parametrilor lor, cu atat mai mult cu cat in ultima perioada se manifesta o crestere accelerata a complexitatii acestora si o accentuata tendinta de automatizare a proceselor de productie.

Pot fi identificate o serie de masuri privind cresterea fiabilitatii echipamentelor in etapa de proiectare si elaborare a proiectului tehnic si de organizare, cresterea fiabilitatii si mentenantei masinilor si utilajelor productive in etapa de executie, respectiv in etapa de exploatare si intretinere.

A.    Masuri pentru cresterea fiabilitatii echipamentelor in etapa de proiectare si elaborare a proiectului tehnic si de organizare
Determinarea fiabilitatii si mentenantei in etapa de proiectare se bazeaza pe adoptarea unei legi de distributie, in cele mai multe cazuri o lege de distributie exponentiala, care permite o estimare si o comparare a fiabilitatii variantelor sistemului complex mai usoara. Este insa necesar de multe ori sa se extrapoleze legile de variatie a fiabilitatii elementelor, ceea ce presupune inregistrarea de noi date asupra fiabilitatii acestora, care sa corecteze valorile initiale.

Este necesar ca in faza de proiectare a sistemului sa se realizeze o analiza a solutiilor posibile pe baza unei scheme logice, pornind de la probabilitatea de realizare a legaturilor functionale intre elemente, in urma ei alegandu-se varianta optima.

In cazul cand exista informatii si posibilitati, optimizarea variantei alese se poate realiza cu ajutorul calculatorului electronic, care poate fi conectat si poate coordona desfasurarea diferitelor probe pe standuri de incercari.

La baza alegerii variantei optime constructive trebuie sa fie diagrama Pareto, care permite evidentierea elementelor si subansamblurilor cu fiabilitatea cea mai scazuta si totodata a cauzelor de defectare, ca si unele indicatii asupra solutiilor de micsorare a numarului de defectiuni.

De exemplu, o proiectare rationala a unei masini de precizie va trebui sa tina cont de cateva dintre aspectele urmatoare – [Oprean A., Dorin Al., Drimer P. - 1980] -:

asigurarea unei fiabilitati si mentenante corespunzatoare cu importanta elementului respectiv in functionarea masinii;

evitarea elementelor cu fiabilitate si mentenanta redusa, cat si a unor solutii constructive dezavantajoase;

simplificarea pe cat posibil a panourilor electrice de comanda si a intregii masini in general;

posibilitatea unor modificari constructive la subansamblurile care contribuie substantial la asigurarea preciziei geometrice, influentand direct fiabilitatea tehnologica;

izolarea curelelor de transmisie de actiunea coroziva a uleiului;

acordarea unei atentii deosebite etansarilor, evitandu-se scurgerile de ulei, atat in interiorul, cat si in exteriorul masinii.

Pentru asigurarea unei fiabilitati si mentenante ridicate, se poate adopta solutia supradimensionarii unora dintre elementele cu fiabilitate foarte scazuta, acestea fiind moduri de aplicare a redundantei in sistemele complexe.

Tot la cresterea fiabilitatii si mentenantei va duce si utilizarea unor solutii tehnologice avantajoase, cum ar fi folosirea la angrenajele la care demontarile si remontarile nu sunt frecvente a danturilor inclinate pentru marirea petei de contact, prevederea unor lanturi cinematice simplificate, a unor lagare si ghidaje hidrostatice, a suruburilor cu bile, asigurarea unei izolatii bune impotriva vibratiilor fortate si centrarea cat mai corecta a pieselor in miscare de rotatie, alegerea judicioasa a materialelor, folosirea ansamblurilor si subansamblurilor tipizate, etc.

Proiectarea subansamblurilor din elemente cu valori apropiate ale fiabilitatii este un mare avantaj, deoarece se permite astfel inlocuirea simultana a intregului subansamblu, reducandu-se timpii de stagnare si reparare, ceea ce duce la cresterea mentenantei, si planificandu-se rational piesele de schimb. Este eficienta o inlocuire preventiva a subansamblurilor mecanice, care echivaleaza cu o redundanta la sistemele mecanice si asigura o fiabilitate ridicata intregii masini.

Conceperea unui program de mentenanta preventiva pentru sistemul complex este o alta masura ce duce la cresterea fiabilitatii, ca si implementarea unui sistem de asigurare a calitatii totale.

Toate aceste masuri privind cresterea fiabilitatii inca din faza de proiectare duc in general la cresteri ale costurilor produselor, la eforturi materiale suplimentare. Trebuie gasit un optim intre costurile de proiectare si executie ale sistemului si costurile cu exploatarea, intretinerea si repararea .

B.    Masuri privind cresterea fiabilitatii si mentenantei echipamentelor productive in etapa de executie

Sunt utile urmatoarelor masuri:

verificarea riguroasa a elementelor de uzura si a componentelor esentiale pentru buna functionare a sistemului (in special a celor care asigura precizia dimensionala, de forma geometrica, etc.), evidentiindu-se reperele si subansamblurile corespunzatoare;respectarea cu strictete a tehnologiei, a tratamentelor termice necesare, a materialelor prevazute in documentatia tehnica si de executie, va permite o apropiere mai mare de valorile previzionate ale fiabilitatii;

montajul trebuie sa se realizeze corespunzator, deoarece poate produce defectiuni importante;

este utila defalcarea operatiilor de montaj pe categorii de complexitate si pe necesitati, repartizandu-se, prin intermediul proiectului de organizare, operatiile pretentioase si foarte pretentioase numai lucratorilor cu calificare inalta, iar celelalte operatii, care nu influenteaza fiabilitatea si mentenanta sistemului, urmand a fi incredintate muncitorilor cu calificare mai redusa;

efectuarea controlului interoperational conform procedurilor de implementare a sistemului calitatii;

realizarea unor probe de anduranta pe subansambluri, inainte de montajul final;

realizarea unor standuri de verificare a fiabilitatii principalelor subansambluri prin incercari accelerate sau fortate;

Toate aceste masuri duc la cresterea fiabilitatii masinilor si aparatelor de precizie daca sunt aplicate judicios, de personal constientizat de importanta implementarii calitatii totale in cadrul firmei.

C.    Masuri privind cresterea fiabilitatii si mentenantei echipamentelor productive in etapa de exploatare si intretinere

Aspectele legate de deservire si de intretinere, suprapunandu-se peste fiabilitatea reala a sistemului, pot influenta functionarea acestuia in exploatare. Este necesara asigurarea unei deserviri corespunzatoare, determinata in primul rand de cunoasterea posibilitatilor sistemului si a subsistemelor cu pondere importanta asupra fiabilitatii tehnologice.

Pentru muncitorii cu o experienta mai redusa, este obligatorie o instruire privind utilizarea sistemului complex, deoarece diferitele regimuri de utilizare pot duce la defectarea mai rapida decat a sistemelor clasice.

In ceea ce priveste intretinerea, se va avea in vedere respectarea riguroasa a normelor indicate in documentele insotitoare ale masinii sau aparatului de precizie. Operatiile de mentenanta preventiva sunt obligatorii: pornindu-se de la determinari de fiabilitate facute in exploatare sau in regim accelerat, putandu-se determina subansamblurile sau reperele cu fiabilitate redusa, dupa care se trece la inlocuirea preventiva a acestor elemente.

Este necesara asigurarea unui stoc optim de piese de schimb, corelandu-se, din punctul de vedere al costurilor, existenta acestora si evitarea unor intreruperi de lunga durata cu imobilizarea unor resurse financiare importante.

Se pot mari fiabilitatea, mentenabilitatea si disponibilitatea masinilor si aparatelor de precizie prin optimizarea tehnologiilor de reparare si intretinere, fiind necesara o colaborare activa intre producator si beneficiari, putandu-se efectua chiar unele modificari constructive sau tehnologice.

Este necesara determinarea unui optim la nivelul costurilor privind calitatea la producator si la beneficiari.

O problema deosebita este aceea de asigurare a conditiilor de mediu specificate, astfel incat sistemul sa functioneze in acele conditii care ii vor determina o rata de defectare mai redusa.

Sistemul actiunilor corective necesare cresterii fiabilitatii si mentenantei sistemului trebuie sa aiba la baza o analiza colectiva a datelor inregistrate. Numai participand tot cei implicati in cadrul firmei in asigurarea unei calitati sporite sistemului, se pot elabora concluzii eficiente de implementare a unui program de crestere a fiabilitatii si mentenantei.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Utilizarea standardului ISO 9000 in conducerea si functionarea organizatiilor
Depozitele de date in sprijinul analistilor financiari
Studiu de caz: implementarea mentenantei total productive in cadrul unei societati comerciale
Evolutia modalitatilor de asigurare a calitatii produselor
Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice
PARTICULARITATI IN EVALUAREA PROIECTELOR DE INVESTITII
Evaluarea performantei angajatilor in cadrul companiei “A”
Ciclul de viata al unui depozit de date

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu