Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice

Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice


Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice

Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice este o lista centralizatoare a tuturor resurselor materiale, pieselor de schimb, subansamble, alte repere necesare unitatii economice, ordonate dupa anumite criterii, definite prin toate caracteristicile fizico-chimice, dimensional configurative si de calitate, prin care se asigura individualizarea distincta a fiecarui articol.

Pe baza acestui nomenclator se elaboreaza fisierul de materiale si echipamente tehnice, care va fi actualizat ori de cate ori va fi nevoie pentru lucrarile de prelucrare automata a datelor de genul:

v    Elaborare de planuri strategice

v    Elaborare de programe de aprovizionare

v    Stabilirea cantitatilor economice de comandat

v    Studierea si alegerea furnizorilor

v    Alegerea substituentilor.In elaborarea acestui nomenclator sunt antrenate toate compartimentele si subunitatile intreprinderii, deoarece este important sa fie identificate toate resursele necesare pe intreaga perioada de gestiune si pe partile acesteia.

Datele din nomenclatorul asigura vehicularea si comunicarea informatiei tehnico-economic intr-un limbaj comun intre utilizatorii din unitatea economica si in relatiile resurselor prevazute pentru aprovizionare.

Elementele culese din toate domeniile permit caracterizarea ampla a resursei identificate in Cartela materialului, un document care permite informarea factorului de decizie si a celui de aprovizionare.

Elaborarea nomenclatorului se face in doua etape:

ETAPA 1 - Pregatirea actiunii si consta in strangerea "purtatorilor de informatii" ( cataloage comerciale, STAS-uri, liste cu norme de consum, caiete de sarcini, norme interne de productie) din care se vor colecta datele necesare definirii continutului viitorului nomenclator.

ETAPA 2 este etapa elaborarii propriu-zise care presupune parcurgerea urmatoarelor momente de lucru.

Intocmirea listei centralizatoare a tuturor resurselor materiale si produselor potential necesare intreprinderii, precizandu-i-se denumirea oficiala, denumirea reala, clasificarea si codificarea ulterioara pentru comunicarea in limbaj comun a utilizatorilor intre ei.

Restructurarea si rearanjarea articolelor pe grupe, subgrupe, feluri si tipuri si alte subdiviziuni, in felul acesta stabilindu-se locul real pe care trebuie sa-l ocupe fiecare dintre ele in nomenclatorul de aprovizionat. Actiunea este complexa si laborioasa. Se realizeaza prin mai multe iteratii succesive de grupare si regrupare. Principalul criteriu de clasificare este cel al naturii resurselor materiale, produselor sau echipamentelor tehnice (vom avea grupa metalelor feroase, neferoase, a materialelor si produselor din lemn, a produselor petroliere, a componentelor electronice, etc.).

Codificarea si indexarea materialelor, a pieselor de schimb si a altor repere incluse in cadrul nomenclatorului. Codificarea este actiunea prin care unui anumit sistem de indexare se atribuie fiecarui articol un simbol in scopul substituirii denumirii acestuia, creandu-se in felul acesta o forma mai scurta de prezentare.

Nominalizarea in dreptul fiecarui articol din nomenclator a tuturor furnizorilor cunoscuti si a preturilor de oferta specifice acestora. Se mai pot include si alte prevederi ale ofertelor cum sunt conditii de livrare franco, modalitati de plata, etc. se va intocmi fisierul furnizorilor format din cartelele furnizorilor

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.