Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI

PRINCIPIILE MANAGEMENTULUIPRINCIPIILE MANAGEMENTULUI

Derularea corecta a proceselor de conducere, asemenea oricaror altor activitati complexe, necesita cunoasterea, stapanirea si aplicarea adaptiva a unor legi, norme sau principii, specifice activitatii desfasurate.

Principiile managementului reprezinta reguli fundamentale, al caror continut este general valabil. Cu toate ca isi pastreaza esenta, principiile nu se pot aplica identic – simultan si/sau integral – in orice conditii. Ele necesita o atenta adaptare, echilibrare sau succedare in aplicare, atat pentru a-si pastra substanta, cat si pentru a-si indeplini menirea, ce rezida in aportul pe care il aduc la dirijarea, motivarea si urmarirea, proceselor de executie.

Fara a detalia, in continuare se vor prezenta cateva dintre principiile de baza, ce trebuie cunoscute si aplicate in procesul conducerii, pentru a se asigura eficienta maxima a acestuia.

Principiul diviziunii muncii – conform caruia fiecare activitate poate fi descompusa in subactivitati componente, care – in functie de continut si de amploare – vor fi grupate omogen si alocate unor executanti specializati. Se impune realizarea unui nivel optim al diviziunii, pentru a nu se faramita exagerat activitatile, asigurandu-se un echilibru avantajos intre timpii de baza necesari si cei auxiliari, ultimii multiplicandu-se ori de cate ori se divizeaza un proces de munca.Principiul centralizarii-descentralizarii – care vizeaza raportul ce se stabileste intre mentinerea si delegarea autoritatii si a responsabilitatii – de la conducator catre subalterni – pentru anumite activitati. Acest raport, dependent, in principal, de profesionalismul, experienta, capacitatea si viteza de reactie a managerului, trebuie sa fie un raport dinamic, care sa asigure un echilibru, rational si permanent, intre atributiile conducatorului si cele ale subalternilor.

Principiul corelatiei responsabilitate-autoritate – conform caruia alocarea responsabilitatii, pentru o anumita sarcina, trebuie obligatoriu insotita si de delegarea de autoritate.

Principiul ierarhiei – prin care se subliniaza necesitatea existentei unor raporturi manageri-subordonati, clar precizate si strict respectate de catre toti angajatii.

Principiul unitatii de comanda – care interzice dualitatea in ceea ce priveste pozitia ierarhica, astfel incat un angajat sa primeasca dispozitii numai de la o singura persoana ierarhic superioara.

Principiul unitatii de actiune – corespunzator caruia orice activitate trebuie sa se desfasoare intr-un cadru organizat, conform unui program prestabilit si coordonat de catre o singura persoana, autorizata prin responsabilitatea si autoritatea detinute. Principiul unitatii de actiune este, in esenta, un corolar al principiului unitatii de comanda.

Principiul disciplinei – derivat din cele doua principii anterioare – implica existenta unor norme de conduita si de organizare interna, clar formulate si bine precizate, ce trebuie sa fie cunoscute si respectate de intreg personalul angajat.


Principiul ordinei – cu referire atat la ordinea materiala cat si la cea sociala – presupune cunoasterea precisa a necesitatilor, a resurselor existente, alocarea exacta si corecta a acestora din urma, astfel incat sa fie satisfacute cerintele si evitate abuzurile.

Principiul stabilitatii angajatilor – conform caruia este de nedorit o fluctuatie a personalului dintr-o firma, fiind de preferat angajati stabili – cu capacitati normale, dar adaptati politicii si conditiilor din cadrul organizatiei – si nu angajati periodici sau nesiguri, chiar daca acestia fac dovada unor capacitati de exceptie.

Principiul initiativei – conform caruia initiativa trebuie incurajata, iar, la calitati egale, angajatul cu initiativa este de preferat.

Principiul subordonarii interesului particular celui general – prin care se recomanda, fie existenta unui grad cat mai mare de coincidenta al celor doua interese, fie acordarea de prioritate – printr-o motivare speciala – a interesului firmei fata de cel individual.

Principiul salarizarii – conform caruia salarizarea trebuie sa fie echitabila, oferind satisfactie atat angajatilor cat si firmei.

Evident, in practica, aplicarea acestor principii – ce reprezinta numai o parte din cele existente – nu se poate face fara concesii, corelari si adaptari, in functie de natura activitatii, conditiile de mediu si – in special – trasaturile de personalitate ale angajatilor.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI
INVESTITIILE ORGANIZATIEI
ORGANIZAREA STRUCTURALA A INTREPRINDERII - Teste de verificare complexe
EVOLUTIA SI CONTINUTUL MANAGEMENTULUI
Etapele procesului de schimbare
DEFINIREA UNEI STRATEGII
Conceptul de cost de productie
Mentenanta total productiva (M.T.P.)loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu