Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Ce este un plan de marketing si care sunt caracteristicile lui generale

Ce este un plan de marketing si care sunt caracteristicile lui generale
Ce este un plan de marketing si care sunt caracteristicile lui generale

Planul de marketing reprezinta mijlocul de implementare a strategiei de marketing alese. El trebuie sa se bazeze pe intelegerea clara a obiectivelor de marketing ale companiei, a ceea ce se dovedeste a fi realizat de afacerea respectiva in viitor, aceste obiective ramanand a fi fixate in cadrul obiectivelor generale ale firmei. Prin obtinerea lor se poate planifica mai bine activitatea de marketing, avand in vedere ca o intrare nepregatita pe piata sau o diversificare intamplatoare a noilor produse poate antrena pierderi importante pentru afacere. Presedintele scolii de afaceri Harvard spunea: "Considerati cunoasterea ca fiind costisitoare? Incercati atunci pretul ignorantei!"

Marketingul inseamna mai mult decat promotie, reclama si tehnici de vanzare utilizate pentru a face pe cineva sa cumpere un produs.

O abordare de marketing a afacerii inseamna a incepe de la nevoile si dorintele clientilor si a construi intreaga afacere avand drept scop satisfacerea acestor nevoi. Deciziile privitoare la design-ul produselor, metodele de vanzare, pretul, service-ul si reclama sunt luate pe baza unei solide intelegeri a ceea ce clientii isi doresc.Sectiunea de marketing este una din cele mai importante parti a planului de afaceri, scopul ei fiind acela de a arata in ce fel afacerea planificata intentioneaza sa satisfaca cererea si de a demonstra capacitatea de adaptare continua a acesteia la conditiile pietei. Daca intreprinzatorului ii lipsesc aptitudinile sau experienta necesara pregatirii unui plan de marketing se impune ajutorul unui specialist.

Marketingul presupune monitorizarea permanenta a modificarilor cererii si luarea masurilor pentru adaptarea tendintele constante.

Cei mai multi detinatori de capital considera ca cele mai importante criterii de apreciere a potentialului unei afaceri sunt determinate de acei factori ce stabilesc cererea pentru un anumit produs sau serviciu. In analiza acestor factori sunt facute multe din greselile majore intalnite in planurile de afaceri.

Aceasta componenta a planului de afaceri este deosebit de sensibila la caracteristicile datelor si informatiilor accesibile persoanei care intocmeste planul de afaceri. Situatia se prezinta in mod diferit in tarile cu economie dezvoltata fata de tarile in curs de dezvoltare sau cu economii in tranzitie.

Planul de marketing, ca parte componenta a unui plan de afaceri, are atat avantaje, cat si limite. Avantajele sunt legate direct de implementarea strategiei de marketing alese si sunt, in principal urmatoarele:

● sporeste abilitatea firmei de a focaliza toate eforturile de marketing pentru atingerea scopurilor si obiectivelor fixate;

● minimizeaza efectul schimbarilor bruste in mediul economic;

● jaloneaza si indruma activitatile celorlalte departamente ale societatii;

● usureaza efortul de management al conducerii, ca urmare a respectarii unor politici unanim cunoscute si acceptate de consiliul director.

Alaturi de aceste avantaje, planul de marketing are si unele limite de care trebuie sa se tina cont in fundamentarea planului de afaceri:

● nu este un instrument ce-i permite managementului sa-i prezinta viitorul cu precizie extrema;

● nu va feri managementul de posibilitatea unor greseli;

● nu va oferi cai de rezolvare a tuturor problemelor majore ce apar; analiza critica a momentului respectiv va ramane o cerinta de baza;

● nu va ramane neschimbat pe parcursul duratei planificate; vor fi necesare corecturi in concordanta cu evolutia reala a mediului economic.

Pentru a realiza aceasta componenta a planului, volumul de informatie necesara si posibilitatea de a accesa vor varia in functie de piata si domeniul de activitate.

In viziunea unor specialisti cunoscuti, planul de marketing prezinta cateva caracteristici generale, de care trebuie sa se tina seama la momentul planificarii: ● sa identifice si sa materializeze strategia de indeplinire a scopurilor si obiectivelor companiei;● sa se bazeze pe fapte certe si ipoteze valide;

● sa identifice resursele financiare, materiale si umane ce vor fi implicate in realizarea lui;

● sa se axeze pe o viziune pe termen lung, corelandu-se cu planul de marketing anterior si cu cel urmator;

● sa fie simplu si scurt, insa indeajuns de detaliat pentru a descrie cum se ajunge la obiectivele propuse;

● sa fie flexibil; poate fi insotit de scenarii alternative si actiunile de marketing aferente acestora;

● sa specifice modalitatile de evaluare intermediara si finala a succesului planului.

Cercetare de piata

 

Figura 6. Elementele de definire a planului de marketing

In concluzie, planul de marketing trebuie bine fundamentat pe fiecare componenta in parte, pornind de la piata si pana la satisfacerea nevoilor clientilor. Trebuie de luat in considerare faptul ca majoritatea afacerilor, indiferent ca sunt mari sau mici, necesita un marketing sustinut.R.D.Hisrich, M.P.Petters, Entrepreneurship - Starting, Developing and Managing a New Eterprise, second edition, Irwin, Boston, 1992, p.142.

R.D.Hisrich, M.P.Petters, Entrepreneurship - Starting, Developing and Managing a New Eterprise, second edition, Irwin, Boston, 1992, p.142.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiObligatiile si responsabilitatile companiilor multinationale ca cetatean corporativ in diferite economii receptoare
Analiza-diagnostic a produsului destinat pietei internationale
Atelier de publicitate
Componenta strategica a marketingului international
Kinley-Scheppes - Comportamentul Consumatorului
Marketingul direct - domeniu de utilizare al comunicarii directe
STRATEGII COMPETITIVE IN MARKETINGUL INTERNATIONAL
Construirea de logotipuriTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu