Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » marketing
Elaborarea programelor de marketing agroturistic

Elaborarea programelor de marketing agroturisticELABORAREA PROGRAMELOR DE MARKETING AGROTURISTIC

Elaborarea programului are un rol esential in activitatea agroturistica, fiind necesara adoptarea unor metode si cai specifice pentru nivelurile de dezvoltare a zonelor. Oricare ar fi metodele de evaluare si formulare a programelor de marketing la nivel teritorial acestea trebuie sa includa obiective economice, sociale, de amenajare teritoriala, financiara etc.

Pentru studiul situatiei existente, este frecvent utilizata metoda de corectare selectiva pe baza de esantion concretizata prin 'Fisa chestionar', prin care se intervieveaza fiecare subiect (gospodar) in parte. In acest fel se pot obtine informatii privitoare la marimea si gradul de dispersare al proprietatii, modul de exploatare (munca proprie, asociatie, arenda, modul de prelucrare si comercializare al productiei, veniturile si cheltuielile aferente productiei agricole etc.).

Prin culegerea, gruparea si prelucrarea informatiilor se pot elabora programe de marketing agroturistic structurate si etapizate adecvat potentialului zonei. Programele de marketing vor trebui sa promoveze la scara larga intregul sector, respectiv o campanie de marketing de cooperare in aceiasi sfera de preocupari, in care vor concura toti operatorii. Caracteristicile cele mai importante ale unui program de marketing urmaresc urmatoarele: « marcarea «  turismului rural printr-o imagine imbunatatita ; recunoasterea, identificarea proprietarilor, a caselor prin folosirea unor insemne uzuale pe placi de identificare ; promovarea directa catre public folosind publicitatea uzuala, postere si brosuri cu imagini semnificative locale ; cataloage care listeaza toate casele participante ; un service informational central care sa raspunda intrebarilor ce apar ; servicii de rezervare locala si centrala ; cercetarea pietei pentru a se imbunatatii marketingul de produs; programme educationale de formare pentru operatori ; targuri reprezentative comerciale si pentru consumatori ; legaturi si cooperari cu organizatii internationale angajate in promovarea si dezvoltarea turismului rural.Un rol important revine cunoasterii principalelor elemente incluse intr-un asemenea program de marketing agroturistic pentru care se pot enunta  :

Prezentarea ofertei de cazare, cu referire la prezentarea capacitatii de cazare si a serviciilor ce pot fi asigurate la nivelul gospodariei sau a comunitatii rurale. Este necesara cunoasterea serviciilor incluse, precum pretul pentru fiecare in parte.

Inventarierea atuurilor zonei, concretizate prin avantajele create de caracteristicile zonei pentru turist. Se pot face referiri la cadrul natural (peisaj, calitatea aerului), cadrul construit (arhitectura traditionala, specificitatea materialelor de constructie utilizate etc.), obiective istorice si economice ce pot fi vizitate, obiceiuri specifice zonei (cu referire la anumite sarbatori anuale considerate traditionale) etc.

Participarea (optionala) a turistilor la activitatile specifice zonei sau sezonului. Anumite activitati privind culesul fructelor de padure, cositul fanului, lucrari artizanale etc., care pot fi executate cu placere de acesti turisti la care se adauga caracterul lor educativ.

Prezentarea activitatilor recreative posibil de realizat. In cadrul fiecarei gospodarii conform zonei si posibilitatilor gospodariei, se pot desfasura anumite activitati recreative, ce pot include: activitati sportive specifice sezonului, vanatoare, pescuit, sporturi acvatice, mese la stana si campenesti etc.

Elemente de atractie ale zonelor limitrofe, prin care se urmareste organizarea unor actiuni, programe sau excursii. Atractiile turistice pot fi date de formele de relief si peisaje atractive, locuri si monumente istorice, manifestari folclorice etc.

Cunoasterea de catre turisti a activitatilor desfasurate in atelierele mestesugaresti si de industrie mica din zona. Sunt situatii in care turistii sunt dornici sa cunoasca sau chiar sa se initieze asupra unui anumit domeniu al artei populare sau al unui anumit mestesug. Structura unui asemenea program agroturistic la nivel local si zonal este redata in fig. 3.

O initiativa deosebita o prezinta programele de cooperare si parteneriat in agroturism. Actiunile inscrise in aceste programe au un caracter bilateral si multilateral, la nivel interregional si transnational, scopul fiind obtinerea unui profit reciproc pentru fiecare partener prin actiuni comune de promovare sau de scoatere pe piata. Referitor la aceasta problema de cooperare sunt semnalate initiative privind: primirea turistilor in cadrul fermelor agricole, cazarea turistilor la locuitorii satelor etc.

Existenta mai multor programe de cooperare europeana in turismul rural, incadreaza organizatori din majoritatea tarilor UE cu partenerii aferenti (de exemplu Programul SAPARD). Descrierea proiectelor redau forme de sustinere a turismului rural, a protectiei mediului etc., concretizate prin obiective care sa devina operationale in diferite zone, iar populatia sa beneficieze in urma dezvoltarii turismului rural. Legat de existenta programelor de cooperare si parteneriat in turismul rural se poate lua inca in discutie cunoasterea formelor de interventie a colectivitatii locale pentru constituirea si/sau consolidarea regiunii (bazinului local).

Ca atare elementele ce conditioneaza introducerea unor forme de cooperare si parteneriat in programele de turism rural au la baza: interventiile publice ce implica punerea la dispozitie a factorilor de productie necesari constituirii ofertei turistice, identificarea si organizarea ofertei, coordonarea diferitilor operatori turistici, anticiparea diferitelor riscuri (colapsuri) economice, sociale sau culturale, initiative pentru dezvoltari intercomunale etc.; formele interventiilor colectivitatilor locale, cele mai importante referindu-se la factorii de productie, accesul la resursele strategice (financiare, juridice, de formare a personalului, de informare etc.), achizitionarea, instalarea si controlul gestiunii utilajelor specifice comercializarii, cunoasterea cu exactitate a prestatiilor si posibilitatile de realizare locala a acestora etc. Costurile totale si mai ales contributia UE, dau o garantie a aplicarii acestor programe.

Elaborarea programelor turistice se face si prin consultarea si sprijinul unor organizatii specializate din cultura si invatamant. Orice program turistic va trebui sa includa si urmatoarele elemente: adresantul (turistul individual sau grupuri de turisti), responsabilul de program, durata programului si perioada de timp pentru care este valabil. Pentru perspectiva dezvoltarii agroturismului, programele vor trebui sa includa masuri si activitati specifice cum sunt crearea si/sau perfectionarea in continuare a masurilor legislative; identificarea potentialului romanesc ce se preteaza dezvoltarii turismului de acest gen; formarea profesionala pentru turismul rural prin organizarea de actiuni specifice; cooperarea cu organizatiile internationale in domeniul turismului rural; pregatirea gospodariilor taranesti pentru a deveni capabile sa presteze servicii turistice; atestarea gospodariilor taranesti selectionate pentru prestarea serviciilor agroturistice; lansarea pe piata interna si internationala a ofertei de agroturism romanesc; realizarea bazei de date privind unitatile/gospodariile cuprinse in reteaua nationala a turismului rural; formarea expertiolor in management agroturistic; facilitarea colaborarii intre organismele si organizatiile implicate in dezvoltarea turismului rural din Romania si alte tari europene; sprijinirea dezvoltarii turismului rural prin accesul gospodariilor taranesti la fondurile alocate de la bugetul statului, credite si domanzi subventionate etc.Legat de acesta problema programele de agroturism pot fi “standard, in cadrul unor perioade de timp modulate si cu servicii prestabilite; programe ”comandate”, pentru anumite perioade solicitate in mod special de turistti.

In perioada ultimilor ani, la nivelul UE s-au initiat programe pe tema “turism si mediu”, avand la baza diversitatea culturala si sensibilitatile de mediu intre nordul si sudul Europei si intreaga problematica privind turismul si mediul inconjurator. Aceasta intiativa a condus la urmatoarele:

- existenta unei retele de experti in ecoturism, numit ECOTRANS, prin care s-a dezvoltat o Banca de proiecte pilot si date, precum si un buletin informatic intitulat “Ecoleter”;

- realizarea a doua lanturi de hoteliere ecologice;

- crearea de manuale si module privind formarea gestiunii de mediu;

- initierea unor module de planificare regionala.


Utilitatea acestor programe sunt de un real folos in dezvoltarea turismului rural contemporan si integrarea acestor activitati cu celelalte tari din Estul Europei.

Prin serviciile oferite si activitatile incluse in programele agroturistice este necesar sa se urmareasca ridicarea prestigiului satului agroturistic creandu-i o anumita popularitate incadrandu-l in randul ofertelor turistice de mare interes si atractivitate.

Cuvinte cheie: agroturism, marketing agroturistic, turism rural, turism rural agroalimentar, turism ecologic, turism verde, circulatie turistica, sat turistic, gospodarie agroturistica, punct turistic, zona turistica, centru turistic, oferta agroturistica, cerere agroturistica, atracivitate turistica, produs/serviciu agroturistic, produs turistic agroalimentar, retea agroturistica teritoriala, distributie agroturistica, promovare agroturistica, touroperatori, strategie agroturistica, program de marketing agroturistic, cooperare si parteneriat in agromarketing.Dupa Mitrache, St., s.a., - Agroturism si turism rural, Ed. Fax Press, Bucuresti, 1996.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Studiu de caz in reclama publicitara: 'violenta naste violenta'
Politica produsului
Descrierea pietei
Politica de scoring – acordarea punctajului cercetarii pe baza formularului de mystery shopping
ANALIZA PIETEI CIOCOLATEI MILKA
Bugetul activitatii promotionale
Introducere in marketingul serviciilor
Analiza comparativa website-uri: telefonie mobila
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu