Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Descrierea pietei

Descrierea pietei


Descrierea pietei

Studiul acestei parti a planului are menirea de familiarizare cu natura si potentialul pietei pe care activeaza afacerea prezentata si e recomandabil ca descrierea pietei sa fie destul de scurta. In cazul produselor noi, o cercetare pe piata privitoare la dinamica, marimea si natura pietei initiale si viitoare ar face impresie buna.

Daca produsul sau serviciul analizat nu este unul nou, ci o imbunatatire a unuia existent, pot fi foarte bine determinate dimensiunile si caracteristicile pietei. Pentru aceasta se vor utiliza date istorice si prognoza credibila din publicatiile asociatiilor producatorilor si comerciantilor ale agentiilor specializate etc.

Pentru descrierea pietei se vor avea in vedere cateva directii mai importante, si anume:

● identificarea si descrierea scurta a industriei in care afacerea se include;

● marimea actuala a acestui sector de activitate;

● tendintele la nivel national si international in acest sector;

● caracteristici specifice ale pietei;

● cele mai importante aplicatii ale produsului / serviciului;● preferintele consumatorului;

● preturile practicate (tendinte si elasticitate).

Elementul central in descrierea pietei il constituie evolutia pretului produsului sau grupelor de produse / servicii ce fac obiectul planului de afaceri. Buna intelegere a evolutiei preturilor pe piata va constitui un element pentru definirea, in termeni generali, a politicii de piata si de produs, pe care firma o va putea aplica. In caz contrar, vor exista 2 consecinte principale: fie compania va deveni din ce in ce mai necompetitiva si isi va pierde continuu din cota de piata, fie va deveni din ce in ce mai neprofitabila.

Totodata, in cadrul pietei generale vor fi determinate segmentele de piata principale si secundare, felul acestora si importanta lor.Alan West, Planul de afaceri, Ed. Teora, Bucuresti, 2000, p.33.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.