Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
PLAN DE MARKETING LA S.C. LEE COOPER JEANS GRUP S.R.L.

PLAN DE MARKETING LA S.C. LEE COOPER JEANS GRUP S.R.L.
Universitatea Transilvania Brasov

Facultatea de Stiinte Economice

Specializarea Afaceri Internationale

PLAN DE MARKETING LA

S.C. LEE COOPER JEANS GRUP S.R.L.ARGUMENT

Lucrarea de fata doreste sa prezinte un model de realizare al unui plan de marketing. Firma asupra careia s-a incomit acest plan de marketing este S.C. LEE COOPER JEANS GRUP S.R.L.

În vederea realizarii lui au fost luate in considerare aspecte referitoare la analiza mediului intern si extern al firmei, aprofundarea elementelor mixului de marketing, analiza SWOT a firmei, precum si strategiile implementate de firma.

CAPITOLUL I. PREZENTARE LEE COOPER JEANS

I.1. Lee Cooper - un secol de istorie

În 1908 Morris Cooper era abia la inceputurile carierei sale, care avea sa se dovedeasca un succes, impunand Lee Cooper ca unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din istorie. În acelasi an in care Ford lansa primul automobil in productie de masa, iar Londra gazduia Jocurile Olimpice, Morris Cooper risca si infiinta compania M. Cooper Overalls LTD., specializata in producerea de haine de lucru.

Curajosul nu era tocmai un amator, fiind experimentat, lucrand in ateliere de croitorie din East End, Londra, unde invatase toate trucurile si tehnicile de care avea nevoie, dar si principiile de baza pentru a-si conduce propria afacere.

În scurt timp, compania a cunoscut primele succese, iar in doar cativa ani numarul angajatilor a crescut la 600. În 1914 Cooper decide sa produca uniforme pentru armata, iar Primul Razboi Mondial ii va creste enorm popularitatea si incasarile. Cu toate acestea, pentru ani buni hainele din denim si in special popularii jeans vor ramane 'haine de lucru', purtate mai ales de muncitori si respinse de marele public. Cei de la Lee Cooper vor fi prima companie care a vandut haine din denim in Marea Britanie, un mare succes intr-o societate conservatoare.

Compania se extinde din nou in 1937, cand deschide o noua fabrica in Stratford, Londra, dar la scurt timp dupa aceea - in mare masura datorita rezistentei materialelor - incepe sa produca exclusiv uniforme pentru armata britanica. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Harold Cooper, succesorul lui Morris, decide sa revina la ideea initiala a tatalui sau. Doar ca denimul nu va mai fi materialul pentru haine de lucru, ci pentru haine comode, potrivite pentru fiecare zi, dar suficient de elegante pentru a fi acceptate peste tot. Sau aproape peste tot, asa cum isi dorea Harold. Dar marea calitate a jeansilor era pretul scazut, in conditiile in care economia postbelica se refacea cu mare greutate. Dar cum o pereche de jeans costa de peste 20 de ori mai putin decat un costum, succesul a venit rapid, iar in doar doi ani Lee Cooper era cel mai important producator de denim pe piata britanica.

Trecerea de la 'hainele de lucru' la cele de 'fiecare zi' s-a facut surprinzator de usor, si mai ales tinerii au apreciat enorm jeansii si hainele din denim, ieftine si comode, iar dupa Marea Britanie, Olanda si Franta au fost urmatoarele 'victime' Lee Cooper. Ulterior compania britanica isi va exporta produsele in intreaga lume, reusind mereu sa se mentina in top datorita calitatii materialelor, modelelor moderne si pretului accesibil.

Începand cu anii '50, cand modelele erau 'clasice', compania a trecut cu usurinta prin exuberanta cromatica a anilor '60, a oferit modele in ton cu vremurile, pentru barbati si femei, in anii '70, iar in anii '80 nu a ezitat sa ofere atat jeansi foarte stramti, foarte populari atunci, cat si modele clasice, pentru toate gusturile. Adaptandu-se - asa cum era firesc - in principal diverselor sub-culturi ale tinerilor, Lee Cooper a scos pe piata jeansi de culori diferite, rupti, stramti, prespalati, largi, pastrand aceeasi calitate a materialului si a croielii care ii adusesera faima.

În 2008 la implinirea unui secol de la infiintare, Lee Cooper este cea mai veche companie producatoare de jeans din Europa, si una dintre cele mai importante din lume, datorita combinatiei intre experiment, calitate si linia clasica. Practic, modelele propuse de companie s-au bucurat la vremea lor de un deosebit succes, fiind adesea copiate sau inspirand chiar creatii ale marilor designeri de haute-couture.

Firma a intrat pe piata romaneasca prima data in anul 2003, in Bucuresti insa firma este intr-o continua extindere, drept pentru care, in fiecare an, LEE COOPER JEANS investeste o parte din profit pentru deschiderea de noi magazine in Romania.

În urmatorii ani, LEE COOPER JEANS intentioneaza sa dezvolte brand-ul in cat mai multe orase din Romania.

CAPITOLUL II. ANALIZA MEDIULUI ECONOMIC

II.1. ANALIZA MEDIULUI DEMOGRAFIC

Brand-ul LEE COOPER vizeaza o piata larga de consumatori si are un public tinta destul de larg. Este bine de stiu ca in ziua de azi oricine are cel putin o pereche de jeansi. Acest lucru se datoreaza utilitatii pe care o au acesti pantaloni si usurintei cu care pot fi asortati indiferent de stilul de vestimentatie. Desi hainele LEE COOPER au cu preponderenta un stil mai sportiv, se poate spune ca oricine gaseste in magazinele LEE COOPER un articol de vestimentatie care sa se potriveasca cu gusturile sale.

Totusi trebuie remarcat ca in preponderenta populatia tinta este cea tanara. De altfel, majoritatea persoanelor care isi cumpara haine LEE COOPER au varsta cuprinsa intre 16 ani si 35 de ani. Faptul ca majoritatea persoanelor care cumpara haine de la LEE COOPER este o consecinta a designului deosebit, unic care se potriveste cerintelor publicului tanar.

II.2. ANALIZA MEDIULUI TEHNOLOGIC

În acest capitol vom aborda procesul tehnologic de productie. Asa cum am mentionat mai sus, firma LEE COOPER se ocupa de producerea si comercializarea hainelor, dar in mod special de blue jeans.

Înainte ca jeansii sa fie gata, acestia vor trece prin 30 de masini si prin mainile a mai mult de 60 de oameni. Procesul total dureaza in jur de 60 de minute, de-a lungul unei perioade de cel putin 24 de ore. În ultimii 40 de ani LEE COOPER si-a construit reputatia pe baza calitatii produselor si a inovatiei in materie de moda. Parteneritul sau strategic cu DUPONT (firma producatoare de fibre Lycra) si cu alti furnizori importanti, asigura ca firma LEE COOPER sa isi mentina reputatia si in zilele de azi. De la culegerea bumbacului si pana la impachetarea produsului, cele mai noi tehnologii sunt folosite si indeaproape supravegheate.

CONCEPTIE/STIL

Primul pas este de a determina numarul de stiluri ce vor fi create si se stabileste pretul de catalog. Urmatorul pas este efectuarea unui studiu de piata pentru a cunoaste cele mai noi tendinte. Inspiratia pentru noile modele vine din diverse surse: tendinte internationale ale modei, rubrici de moda ale revistelor si ideile designerilor LEE COOPER. Designerii folosesc aceste elemente pentru a concepe "imaginea" brandului. În fiecare an LEE COOPER lanseaza 4 colectii pe piata: 2 principale si 2 de sezon, care sa reflecte cele mai recente tendinte ale modei. În 2008 Lee Cooper UK a semnat un parteneriat de 5 ani cu legendarul designer francez Jean Charles de Castelbajac.

DESENAREA PRIMULUI PROTOTIP

Aceasta etapa este fundamentala in atingerea obiectivelor: confort, lejeritate, libertate de miscare si stil. Fabricarea produselor decurge astfel:

  • Crearea unui prototip, pe baza unui manechin;
  • Taierea si asamblarea variatelor materiale folosite in prototip;
  • Spalarea si tratarea tuturor materialelor, in special al denimului, cu scopul de a i se testa calitatea si rezistenta;
  • Corectarea si modificarea;
  • Determinarea pretului;
  • Realizarea unei fise tehnice care contine toate elementele necesare pentru intreaga productie (desene, scheme dimensionale si de asamblare, standarde de calitate) si componentele implicate: fermoare, capse, embleme, etichete.

Fabrica Lee Cooper din Tunisia

În ultimii 25 de ani, compania si-a extins liniile de fabricatie in Tunisia. Astazi, o mare parte din jeansii vanduti de compania LEE COOPER sunt produsi in aceasta fabrica de inalta clasa.

Depozitarea: Majoritatea fabricatelor marca LEE COOPER sunt produse in Europa. Fiecare produs care este adus din fabrica este supus unui test de verificare a calitatii dupa care este depozitat intr-o locatie din depozit.

Taierea materialelor: Materialele ce urmeaza a fi taiate sunt intinse pe niste mese de dimensiuni mari cu ajutorul unei masini. Apoi, materialul este taiat manual iar bucatile rezultate sunt sortate cu atentie astfel incat fiecare bucata sa poata fi asamblata cu cele de pe acelasi sablon.

Coaserea: Dupa ce materialele au fost taiate, sunt transferate in sectorul de coasere unde opereaza 8 linii de productie, de-a lungul intregii zile. Masinile automate sunt folosite pe cat de mult este posibil: la coaserea gaicilor pentru curele, a buzunarelor din spate, a cusaturilor de design de pe buzunarele din spate si aplicarea emblemelor firmei - toate aceste sunt facute de masini programabile.

Fiecare produs necesita etape specifice de productie, cu scopul de a ajunge la niveluri tehnice optime si de a atinge standardele de calitate.

Spalarea si finisarea: Dimensiunile salii in care materialele, si bunurile finite se spala sunt de dimensiuni ulterioare. Masinile de spalat au 4 metrii inaltime si sunt capabile sa spele 200 de bucati intr-un ciclu de spalare. Alta surpriza, o constituie utilizarea pietrelor in timpul procesului de spalare a produselor, inainte de a fi uscate in uscatoare. Orice pereche de jeansi, indiferent de model, este spalata macar o data inainte de a fi impachetata, garantand astfel rezistenta culorii si a marimii pantalonului atunci cand este spalat pentru prima data de catre cumparator. În apropierea spalatoriei este amenajata o platforma de tratare a apei, unde toate deseurile sunt purificate inainte de a fi reciclate.

Ultima etapa: Stagiul final al ciclului de productie include calcarea si impachetarea produselor, asta dupa de a avut loc un control final.

Produsul finit este apoi trimis catre depozitul central din Franta, urmand ca mai apoi sa fie distribuit catre clientii europeni ai LEE COOPER.

II.3. ANALIZA MEDIULUI CULTURAL

Momentan, la noi in tara se inregistreaza un import masiv de stil de viata vestic, ceea ce influenteaza pozitiv aceasta afacere. Influenta consta in dorinta tot mai mare a tinerilor de a se imbraca cu haine "de firma", care sa ii ajute sa isi exprime personalitatea, si de ce nu, statutul social. S-a constatat ca cei mai muti clienti ai firmei LEE COOPER sunt persoane care au un loc de munca bine platit, persoane care au o anumita cultura, si mai ales un gust deosebit in materie de vestimentatie.

II.4. ANALIZA MEDIULUI LEGISLATIV

Firma LEE COOPER isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia aflata in vigoare pe teritoriul Romaniei.

Aceasta societate a intrat in tara noastra in sistem de franciza

CAPITOLUL III. MIXUL DE MARKETING

III.1. POLITICA DE PRODUS

III.1.1. Sortimentul de produse 

Bunurile produse si comercializate de firma LEE COOPER se impart in doua clase mari: JEANS si TOPS.

În clasa JEANS intra toate hainele fabricate din denim: blue jeans, geci din denim, fuste etc. De aceea, sortimentul produselor este mai vast pe aceasta latura. Astfel, clasificarea jeansilor se prezinta astfel:

  • Jeansi barbatesti: se clasifica in sase categorii principale care se dezvolta pe culori si modele:

Morissi

Counter

New hunter

Max

Smith

Martin

  • Jeansi de dama: sunt clasificati in functie de talie in doua categorii:

Rave (talie joasa)


Super Rave (talie foarte joasa)

În functie de culoare si de gradul de prespalare, toti jeansii sunt diversificati in numeroase modele, fiecare colectie dintr-un sezon ajungand la un numar de aproximativ 40 de modele.

O categorie speciala in materie de jeansi, o constituie colectia "Gold". Aceasta cuprinde un numar mai mic de modele de jeansi si este una deosebita, avand in alcatuire jeansi de o calitate superioara si modele mai speciale.

În clasa TOPS sunt incluse restul produselor precum: bluzele, tricourile, accesoriile, lenjeria intima.

Principalele produse sunt:

bluze de dama si barbatesti

tricouri de dama si barbatesti

hanorace de dama si barbatesti

accesorii: genti, ghiozdane, curele, ochelari de soare etc.

Analiza portofoliului de produse Lee Cooper utilizand matricea BCG

Produs

CA mil. ^

Ritm de crestere

Cota de piata

Lc Red Jeans Men

^

Lc Womans Keira Jeans

Lenjerie intima Femei Lee Cooper

Boxeri Barbati Lc

Fular Lee Cooper

MATRICEA BCG

 


 
 
 

 

A

 
 
 
 
 

 
 

 
  

 

Cota relativa de piata

 


Dupa cum se poate observa din matrice produsele "Lc Red Jeans si "Lc Womans Keira Jeans" se regasesc in primul cadran fiind astfel catalogate drept "vaci de muls". Ele au o rata de crestere a pietei redusa si nu mai implica investitii mari in capacitati si in personal.. Produsele "vaci de muls" aduc cele mai mari profituri si furnizeaza lichiditati pentru sustinerea celorlalte categorii de produse.

Ca "vedete" regasim urmatorul produs: Boxeri Barbati Lc. Acesta a depasit faza de lansare si se afla in plina ascensiune, dar care necesita investitii masive. Promovarea lui implica cheltueli importante de marketing.

Produsele "Lenjerie intima Femei Lee Cooper" si "Fular Lee Cooper" sunt singurele care figureaz1 ca dileme, fiind lansate de curand pe piata si deci urmare aduc venituri mici.

Ceea ce se poate observa de asemenea este lipsa de produse "pietre de moara", fapt ce denota ca firma Lee Cooper are o politica de produs bine pusa la punct.

CICLUL DE VIATÃ AL PRODUSELOR LEE COOPER

Cu ajutorul matricei BCG am identificat ca produsul "Fular Lee Cooper" se afla in faza de lansare a ciclului sau de viata, drept urmare profiturile sunt inexistente datorita cheltuelilor mari cu introducerea pe piata..

În faza de crestere se regaseste produsul "Boxeri barbati Lc" . În aceasta etapa firma isi extinde capacitatile de productie si face eforturi de dezvoltare a sistemelor de distributie.

În faza de maturitate profiturile incasate din vanzarea produselor sunt foarte mari , iar pe piata vor rezista doar cei mai puternici competitiori. Produsele aflate in aceasta faza sunt urmatoarele: "Lc Red Jeans" si "Lc Womans Keira Jeans".

Chiar daca firma Lee Cooper nu inregistreaza in momentul de fata nici un produs aflat in declin trebuit stiut faptul ca acesta poate aparea si ca aceasta etapa este caracterizata de o scadere foarte rapida a profiturilor.

CALITATEA

Produsele marca LEE COPER se remarca printr-o calitate deosebita. Acest lucru este posibil datorita preocuparii continue de verificare a calitatii marfurilor atat pe parcursul procesului tehnologic cat si la sfarsitul fiecarui proces de fabricatie. Pentru obtinerea produselor atat de evoluate calitativ, se fac mereu investitii in departamentul de cercetare si dezvoltare al companiei, si in materiale cat mai bune.

DESIGNUL

Designul produselor LEE COOPER, este cu siguranta unul exceptional. Productia se axeaza pe un stil modern, de cele mai multe ori adresat tinerilor dar nu numai lor, intrucat stilurile sunt diverse: clasice(simple), casul, sport. Toate acestea se gasesc intr-o gama larga de culori si modele, care sa le ofere un design cat mai aparte.

ATRIBUTELE

Atributele produsului LEE COOPER sunt:

diversitatea

unicitatea

aspectul modern, imposibil de a nu fi remarcat si admirat

TIPODIMENSIUNI

Pentru a veni in intampinarea nevoilor si dorintelor cumparatorilor, LEE COOPER produce haine cu numeroase marimi accesibile tuturor.

La jeans aceste marimi sunt (marimea in talie):
- jeans barbatesc: de la 28 pana la 42

- jeans de dama: de la 24 pana la 30

Lungimile la jeans sunt: de la 32 pana la 34

În ceea ce priveste marimile pentru bluze, geci, tricouri, clasificarea este oranduita astfel:

barbatii: S, M, L, XL, XXL, XXXL

dame: XS, S, M, L

III.2. POLITICA DE PRET

III.2.1. Pretul de lista

Fiind o marca de renume, si de o calitate superioara, LEE COOPER nu se adreseaza oricarei categorii sociale, aplicand preturi ce se preteaza pentru persoanele cu venituri medii si superioare. Aceste preturi sunt calculate in functie de calitatea materialelor, costuri de transport, taxe si adaos comercial care in unele cazuri pot ajunge la 300%.

III.2.2.Strategia pretului psihologic

Precum multe alte firme si firma Lee Cooper aplica strategia pretului psihologic pentru ca este cunoscut faptul ca acesta isi stabilesc un pret de referinta, precum si consumatorul are in minte un pret de referinta al produselor stabilit prin comparatie cu cele actuale sau din trecut. Spre exemplu 25,99 lire sterline pentru un tricou marca LC.

III.2.3.Strategia preturilor ce presupun stimulente si bonificatii

Rabaturi

LEE COOPER ofera reduceri de preturi in diverse circumstante. Cele mai cunoscute si des aplicate sunt reducerile la sfarsit de sezon. Pe langa aceste reduceri cu scopul lichidarii stocurilor, mai sunt oferte speciale sau premii de fidelitate.

Pentru jeansii din gama "Gold", exista mereu oferte speciale, chiar si la inoirea colectiei. Aceste oferte se concretizeaza in reduceri de la 20% sau chiar 30% si sunt disponibile pentru toti clientii LEE COOPER, nu doar pentru cei fideli firmei.

Promotii de criza

Importatorul brandului "Lee Cooper" in Romania a initiat in aceasta toamna ( 2009) un program de tip "Rabla" pentru jeans. Magazinul de imbracaminte ofera o reducere de 100 de lei la cumpararea unei perechi noi de blugi, in schimbul unei perechi vechi. Blugii stransi vor fi donati, anunta reprezentantii companiei LCR Jeans Group Romania, distribuitorul marcii.  Toata lumea are acasa o pereche de blugi pe care nu ii mai poarta. Toti acesti blugi vor ajunge, ulterior, la categorii defavorizate din toate orasele in care suntem prezenti". A declarat pentru money.ro Alina Lungu marketing manager al LCR Jeans Group Romania. Compania va dona blugii clientilor prin intermediul " Fundatiei Mereu Aproape". Promotia de reduceri in schimbul blugilor s-a desfasurat in perioada 1 septembire - 30 noiembrie 2009.

III.2.4. TERMEN DE PLATA

Plata produselor achizitionate se face pe loc. Modalitatile de plata sunt cele mai obisnuite: numerar sau cu cardul.

Pentru a-si multumi clientii, firma accepta si conturi la cumpararea produselor. In schimbul achitarii in acont a 5% din pretul produsului, clientul are siguranta ca acest produs i se va pastra pana la intoarcerea sa cu restul banilor, cu conditia ca data de cumparare sa nu depaseasca o saptamana de la achitarea acontului.

Cardul Lee Cooper

III.3. POLITICA DE PLASAMENT

III.3.1. Acoperirea

Hainele din brandul LEE COOPER se gasesc in aproape intregul continent european, lucru care nu face decat sa mareasca renumele companiei. Dintre tarile in care LEE COOPER reprezinta un nume foarte cunoscut amintim: Marea Britanie, Turcia, Austria, Germania, Franta, Romania.

În tara noastra magazinele LEE COOPER sunt prezente in orasele: Bucuresti, Brasov, Pitesti, Oradea, Arad, Cluj-Napoca, Timisoara, Alba Iulia, Sibiu, Targu Mures, Ramnicu Valcea, Iasi, Suceava, Constanta.

Compania LCR Jeans, care detine licenta celor 31 de magazine Lee Cooper la nivel local, va deschide pana la sfarsitul anului viitor alte 19 unitati, in urma unei investitii de aproape trei milioane de euro. 'Pana la sfarsitul lui 2008 vom mai deschide intre doua si patru unitati in centre comerciale precum Cora Esplanada, Fashion House sau Arena Grand Berceni, toate din Capitala, si intr-un mall din Galati. Planul de dezvoltare este insa mult mai ambitios, urmand ca pana la sfarsitul anului 2009 sa functioneze cel putin 50 de magazine sub brandul Lee Cooper', a declarat pentru ZF Ronen Haliva, administratorul LCR Jeans, care detine 45% din companie.
Reteaua de magazine in care sunt comercializate articolele Lee Cooper este una dintre cele mai mari la nivel local, fiind extinsa pe tot cuprinsul tarii, atat in marile centre comerciale, cat si in spatiile stradale. Potrivit conducerii companiei, suprafata necesara pentru functionarea optima a unui magazin Lee Cooper este de 150 de metri patrati, iar investitia pe metru patrat se situeaza intre 800 de euro si 1.000 de euro. Asta inseamna ca firma si-a stabilit deja pentru extindere un buget de aproximativ trei milioane de euro. În functie de suprafata, de sezon, dar si de amplasarea magazinului, acesta poate avea articole cu o plaja cantitativa larga, intre 3.000 si 6.000 de bucati, cea mai mare pondere, de pana la 60%, detinand-o in continuare articolele din jeans. 'Este adevarat ca jeansul ramane in continuare punctul forte al companiei, dar avand in vedere ca piata de fashion s-a diversificat foarte mult in ultimul timp, prin intrarea pe piata a brandurilor mari, nici Lee Cooper nu se poate limita in a comercializa un singur produs. De aceea am diversificat incet, incet si modelele de textile, incaltaminte si accesorii', a mai spus Haliva.
Articolele din denim, in special pantalonii, raman insa cele mai cautate din brand, acestea contribuind in cea mai mare masura la realizarea cifrei de afaceri a LCR Jeans. Compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, iar pentru acest an extimeaza ca va rula afaceri in crestere cu 40%. ' Pentru 2008 ne-am bugetat o crestere a cifrei de afaceri cu 20% pentru magazinele existente, dar dezvoltarea previzionata pentru perioada urmatoare va urca afacerile la peste 14 milioane de euro', explica administratorul companiei.Cu 31 de magazine in prezent, LCC Jeans are una din cele mai mari retele de fashion din Romania.
Pana la sfarsitul lui 2009 vor fi peste 50 de magazine Lee Cooper in toata tara.

III.3.2. Transportul

La nivel international, transportul se face cu avionul. Din Israel, tara in care se fabrica o mare parte din haine, transportul se face cu avionul pana in Franta, unde se gaseste un mare depozit al companiei. De aici, marfa este transportata prin punctele LEE COOPER din Europa cu ajutorul T.I.R-urilor.

În Romania, marfa sosita este depozitata initial in Bucuresti, unde este situat sediul LEE COOPER central. De aici hainele sunt transportate catre restul magazinelor prin intermediul unor furgonete sau prin curier, cand e vorba de cantitati mai mici de marfa.

IV. POLITICA DE PROMOVARE

IV.4.1. Promovarea vanzarilor

Compania LEE COOPER pune un accent deosebit pe angajatii sai, alesi dintre cei cu cele mai bune abilitati de munca in domeniul vanzarilor. Scopul acestora este de a ajuta la cresterea vanzarilor. Munca lor presupune multa implicare in scopul satisfacerii cererii clientilor. Atributiile agentilor de vanzari urmaresc ajutarea clientului sa cunoasca cat mai bine produsele, consilierea clientului in alegerea unui model care sa il multumeasca si sa il puna in valoare in acelasi timp.

Angajatii firmei sunt ambitionati de catre conducerea companiei sa realizeze vanzari cat mai mari prin diferite metode cum ar fi:

salariul de baza substantial

bonusuri constand in procente din vanzarile realizate de angajat

bonusuri pentru angajatii lunii.

Contributia magazinelor pe care compania le are deja in portofoliu se datoreaza si programului de renovare si schimbare a conceptului Lee Cooper. Concurenta acerba pe piata retailului de fashion determina jucatorii sa investeasca masiv in noua 'fata' a magazinelor deschise sub brandul pe care il reprezinta. De curand magazinul Lee Cooper situat in zona Universitatii Bucuresti, de exemplu, a trecut printr-un proces de modernizare care a costat aproximativ 150.000 de euro. O noua strategie de marketing la care va apela pe viitor LCR Jeans, pentru a-si sustine vanzarile, este diversificarea portofoliului de produse.
'Vom dezvolta o colectie clasica, dar si una pentru copii incepand cu varsta de 2 ani', zice Haliva.
Pretul mediu al articolelor Lee Cooper intr-un magazin cu acelasi nume ajunge la 30 de euro.
Ronen Haliva a infiintat in 2004 compania LCR Jeans, care comercializeaza brandul Lee Cooper in Romania, intrand astfel pe o piata dominata de marci precum Levi's, Motor Jeans sau Little Big. Acesta nu este singurul israelian care a venit in Romania pentru a porni o afacere in domeniul de fashion. Si Kenvelo, detinut de asemenea de doi israelieni, a reusit sa se impuna pe piata locala, acesta ocupand locul al doilea, dupa Steilmann, in ceea ce priveste numarul impresionant de magazine ( 65 de unitati).
În ceea ce priveste piata locala de fashion, Haliva considera ca intrarea marilor companii a insemnat o etapa prin care cumparatorul roman a trecut mult prea repede, fiind influentat mai ales de trendul impus de noii veniti, de a face cumparaturi numai pe baza de oferte promotionale si reduceri de pret. 'Acest lucru se observa in volumul vanzarilor carora nu le poti identifica un ritm sustinut, ci unul sinuos. De asemenea, costul utilitatilor si al traiului zilnic a facut ca publicul larg sa fie atras numai de campaniile de reduceri promotionale substantiale', a incheiat Haliva.

III.4.2. Publicitate

Bucurandu-se de renume pe plan international, efortul companiei in ceea ce privesc activitatile de publicitate este diminuate considerabil. Totusi, firma aloca o parte din bugetul sau pentru publicitate. Aceasta publicitate este realizata prin diferite metode cum ar fi: spoturi publicitare, impartirea de pliante ocazionate de oferte speciale etc.

III.4.3. Relatii publice

La acest capitol firma LEE COOPER se refera la actiunile sale de autopromovare in viata sociala si mondena. În acest sens, compania ia parte la diverse activitati, inclusiv cele de sponsorizare a unor evenimente. O situatie mai deosebita in cadrul activitatilor de promovare, este cea in care conducerea firmei organizeaza petreceri pentru angajatii LEE COOPER. Aceste petreceri au loc cu ocazia obtinerii unor cifre de vanzari foarte mari si in cadrul acestora au loc si prezentari ale colectiilor, avand un rol foarte mare in cresterea renumelui brandului.

Lee Cooper a semnat un contract de 3 ani cu Lou Doillon, frantuzoaica renumita pentru sarmul si stilul sau. Colectia de primavara/vara 2008 a fost lansata joi, 6 septembrie 2007 in timpul saptamanii Pret-a- Porter de la Paris. Lou Doillon va crea modele si va fi imaginea brandului. Colectia europeana este dezvoltata in colaborare cu Lee Cooper International si va fi pusa in vanzare numai in buticuri si in magazine atent selectionate.

Colectia " capsula pentru femei" are drept punct de plecare stilul lui Lou. Tricourile minuscule ( cu preturi intre 20-25 lire sterline ) si pantalonii cu talie inalta (50-55 lire sterline) accentueaza talia, iar tricourile largi, combinate cu jeansii stramti atrag atentia asupra umerilor.  Accesoriile inspirate de cravate si bretele masculine pot fi asortate oricaror articole din colectie.

Pentru colectia de primavara/ vara au fost create 16 modele, toate fiind marcate cu logoul special Lou/ Lee Cooper.  Pentru urmatorul sezon, gama articolelor vestimentare se va largi, ajungand la 24-30 de produse, din care Lou Doillon va crea 12.  De asemenea, designurile liniei principale va urma culorile alese si preferate de Lou.
Colectia capsula este destinata in special pietei tinere, celor cu varste intre 16-24 de ani.  Lee Cooper Ltd va distribui colectia global, prin cele 250 de magazine ale sale.  Ambele sezoane vor avea incluse produse care contin revolutionarul tip de denim XFIT Lycra - patentat exclusiv de catre si pentru Lee Cooper in Europa.
Renumitul cuplu de fotografi Inez van Lamsweerde si Vinoodh Matadin se vor ocupa de imaginile campaniei publicitare.  Lansarea colectiei s-a facut printr-un film, un website, o campanie de PR viral si plasare de produse (product placement) in cateva filme de lung metraj.

 

Lou Doillon

CAPITOLUL IV. ANALIZA SWOT A FIRMEI LEE COOPER

Analiza SWOT este unul din instrumentele de marketing utilizate in procesul planificarii strategice si are la baza analiza mediilor de marketing intern si extern.

Dintre factorii interni care actioneaza asupra intreprinderii se numara puctele tari ale firmei, denumite "strenghts" si punctele slabe, denumite " weaknesses". Ca factori externi ai firmei amintesc oportunitatile, denumite " opportunities" si amenintarile, denumite "threats" .

Printre punctele forte ale firmei Lee Cooper se numara:

ü     profesionalismul antreprenorului, ajutat de o echipa experimentata, ce a facut ca firma sa aniverseze in 2008 centenarul;

ü     produsele de o calitate superioara;

ü     o puternica retea de distributie locala, regionala si internationala. Este prezenta in peste 70 de tari si numara mai mult de 10 milioane de clienti in toata lumea. Numai in Romania reteaua de distributie cuprinde 30 de magazine in 15 orase.

ü     diversitatea si varietatea de produse oferite pe web ( imbracaminte , incaltaminte, accesori etc.)

Ca puncte slabe amintesc:

o      pretul mai ridicat al produselor in ceeea ce priveste comertul online ( e-commerce)

o      lipsa serviciilor precum " ajutor" sau " usor de gasit" pe Web.( in ceea ce priveste site-ul romanesc al firmei)

Dintre oportunitatile firmei amintesc:

ü     diversificarea gamei de produse;

ü     patrunderea pe noi piete si gasirea de noi modalitati de deschidere a punctelor de vanzare;

ü     posibilitatea de externalizare si dezvoltare Web cat si E-commerce;

Amenintarile firmei sunt reprezentate de:

o      costul de cultura: cultura Shopping nu a fost elaborata suficient de bine peste tot. Chiar si acum mall-urile sunt considerate doar ca niste locuri de "vagabondare" cu familia si prietenii, fiind astfel limitata fereastra- cumparaturi.

o      cresterea pretului materiilor prime;

o      firmele concurente;

În functie de acesti factori firma isi stabileste mai multe strategii de marketing. Astfel firma isi stabileste strategii agresive ce vizeaza punctele tari ale firmei- urmaresc cresterea avantajelor fata de concurenti, profitand de oportunitatile mediului si utilizand fortele proprii ale sale. Strategii de reorientare ce vizeaza punctele slabe ale firmei- acestea urmarind redirectionarea resurselor in vederea adaptarii la conditiile cerute de conjuctura favorabila. Se incearca astfel imbunatatirea caracteristiciilor interne. Acestea doua inglobeaza oportunitatile firmei.

În ceea ce privesc amenintarile, firma isi va stabili strategii de diversificare prin care se urmareste evitarea sau diminuarea efectelor generate de situatiile nefavorabile. De asemenea firma isi va mai stabili strategii defensive ce urmaresc evitarea amenintarilor mediului inconjurator, diminuarea pierderilor si lupta pentru supravietuire.

Bibliografie

Constantin Lefter coord., Bratucu Gabriel, Ioana Chitu, Cristina Rauta, Marius Balasescu Marketing vol I si II Ed. Universitatii Transilvania Brasov, 2000

Ziarul Financiar, Articol realizat de catre Cristina Stoian in data de 04.08.2008

Site-uri :

- www.leecooper.com

- www.leecooperjeans.ro

- www.fashionandbeauty.ro

- www.arfr.ro


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiScopul si obiectivul specific al cercetarilor mystery shopping
Elaborarea planului de dezvoltare a orasului BREAZA
Strategii privind lansarea si promovarea lantului Metro pe piata Romaniei
JAPONIA - Analiza S.W.O.T.
Globalizare versus segmentare
Conceperea unei reclame
Observarea ca tehnica de informare in marketing
Comportamentul consumatorilor si segmentarea lorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu