Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Primele " anunciuri"

Primele " anunciuri"




PRIMELE " ANUNCIURI"

Primele "anunciuri" sau "inștiințari" cum au mai fost numite, erau redactate de o maniera concisa:

Cine vinde?

Ce?



Unde?

In ce condiții?

Primele "media" purtatoare de mesaje publicitare, pot fi numite, dupa cum aprecia autorul Marian Petcu, "prenumerațiile", afișe, foi volante sau gazete de format mic, prin care se prezenta proiectul de editare a unei publicații și se solicitau "inscrieri". "Cocoana Manda din mahalaua Lucaci ce are-se in curtea bisericii da cu chirie doua odai și loc pentru lemne numai la becher. Doritorii de a le inchiria, se indrepteaza la susnumita"

Curierul romanesc, 1830

O prima tablita de lut babiloniana datata din 3000 i.e.n. pomeneste despre un atelier de pantofi, un magazin de uleiuri si unul ce se ocupa de copierea documentelor. Vechii egipteni foloseau papirusurile in scopul de a face anunturi. In ruinele cetatii Teba au fost descoperite papirusuri care anuntau diverse servicii si produse ca si recompense oferite pentru returnarea sclavilor fugiti. Grecii antici foloseau persoane care cantau prin orase sosirea corabiilor cu mirodenii, vin sau alte produse comerciale. Acestia erau insotiti de muzicieni care ii ajutau sa pastreze linia melodica a anunturilor, ei devenind mai tarziu primul canal media. Afisajul, forma romana a acestor reclame, este una dintre cele mai rezistente forme de publicitate, supravietuind declinului imperiului roman, putand fi regasita in special in arta decorativa.

FUNCȚIILE AFIȘULUI:

de comunicare, calitatea comunicarii se masoara prin gradul ei de promptitudine si eficacitate publica, functionalitatea, motivatia sa clara, capacitatea de concentrare a elementelor de informatie,

educativ - estetica, dependenta de puterea de sugestie, de formele de expresie folosite, de toate elementele care conditioneaza forta de comunicare si semnificatia mesajului.Afisul promoveaza gustul estetic,insereaza arta in spatiul de civilizatie si relationeaza.

de informare. Afisul transmite un mesaj de actualitate, comunica o stire despre un eveniment, lanseaza o invitatie;

Atunci cand a fost creat, posterul a fost conceput ca un instrument al comunicarii, in scopul declarat al vanzarii unui produs sau a unei idei. In afara acestei functii comerciale, afisul poate fi examinat dintr-o perspectiva artistica sau ca o marturie a curgerii timpului.
Care anume a fost momentul ce a marcat nasterea interesului pentru publicitate? Greu de apreciat. Propaganda - ca si modalitate de vanzare a unei idei - este cea mai veche forma de publicitate, In timp strigatul poate fi considerat o forma preistorica de publicitate. In mod neoficial, istoria preocuparilor pentru publicitate incepe cu tablitele celor 10 Porunci primite de Moise.[3]



Primele legi privind publicitatea au aparut in Anglia, in 1614, care limitau folosirea firmelor de publicitate stradala la 3,5 m pentru fatadele cladirilor. Prima reclama tiparita si distribuita dateaza din 1525 in Germania si promova virtutile unui medicament miraculos. Mai apoi urmau sa apara anunțurile "cu meșteșug", mai elaborate, cu termeni elogioși, cu argumente de prestigiu, ilustrate sau nu, și chiar anunțurile cu accente umoristice. Se realiza astfel, trecerea de la anunțul simplu, informativ, la publicitate. Editorial din "Anunțatorul comercial", numit "Efectele Reclamei", publicat la 10 decembrie 1893:

"Peste sapte ani, aflam si o pledoane despre "Efectele Reclamei : «inainte de toate sa ne intrebam putin ce e reclama? S-a zis multe pe socoteala reclamei, unii au luat-o ia ras, altii discuta serios asupra efectelor ei. Mulți au abuzat de forma si felul cum trebue sa se faca reclama, multi au contribuit a o discredita, unii chiar a o ignora, a nu o baga in seama, zicand ca marfa lor se vinde singura. Cu toate aceste reclama este si ramane sufletul comerciului cand stabileste reputatiunea unui produs oare care si in acest caz ea trebuie sa fie farul care arata cumparatorului unde sa mearga si calauza care sa-i indice lucrurile ce-i trebuiesc. Efectele reclamei sunt tot atat de diferite pre cat se presinta sub mii de forme si culori. Apoi daca efectele sunt diferite, in contestabil ca si raportul ce exista intre ele si scurgerea produselor, este variu. Si deci asa fiind, industriasul si comerciantul trebuie sa-si dea bine seama de efectele reclamei in raport cu scurgerea produselor industriale. Efectele reclamei, daca ar fi bune sau rele ele depind prin urmare de nodul si forma sub cari se aduc. Nu este indiferent daca inseram reclama, cum o facem si ce forma ii dam. Este, din potriva, foarte principal lucru. Așadar, sa ne raspundem: cum trebuie sa facem reclama, unde sa o inseram ce forma sa-i dam ?

Reclama trebuie sa o facem in mod simplu, corect si fara sa esageram calitatea marfei sau facultatea unui produs industrial. Reclama trebuie sa o inseram intr-un jurnal serios si care parvine unor cititori cari sunt cunoscuti ca pot intrebuinta obiectele ce le oferim, dar mai seama intr-un jurnal care nu e destinat desfiintarii indata dupa cetire. Cu modul acesta cititorii dau, vrand nevrand, peste anunturi; multi chiar cauta sa vada ce se recomanda mai bine. Jurnalele proprii reclamelor sunt acele cari se ocupa cu ramurile de activitate omeneasca, din cari resulta produsele necesare vietei. Acestea sunt revistele speciale de reclama. Forma ce trebuie sa dam reclamei de cu atat de atragator si mai cu efecte cu cat e mai simpla si mai placuta, aratand avantagiile ce prezinta fara a intrece exactitatea si a se impana de laude exagerate."



Petcu, Marian, O istorie ilustrata a publicitații romanești, Editura Tritonic, București, 2002, pag. 24

Lapușan, Aurelia, Note de curs, Tehnici de redactare, Afișul - mijloc de comunicare vizuala, 2008-2009.

Lapușan, Aurelia, Note de curs, Tehnici de redactare, Afișul - mijloc de comunicare vizuala, 2008-2009.

Nicola, Mihaela, Petre, Dan, Publicitate.Bucuresti, SNSPA, 2001, pag.16-18

Petcu, Marian, O istorie ilustrata a publicitații romanești, Editura Tritonic, București, 2002, pag. 53







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.