Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Relatiile publice

Relatiile publice


Relatiile publice

Relatiile cu publicul sau PR, cum sunt utilizate mai des ca termen economic, sunt " programe diverse menite sa promoveze sau sa protejeze pe piata imaginea firmei sau a produselor ei." 31

Relatiile publice sunt un domeniu relativ recent dezvoltat ca subdomeniu al marketingului si mai ales al politicii de promovare, cel mai frecvent erau incluse in categoria reclamelor.

In prezent insa s-a constatat ca este necesara dezcoltarea unui departament special in cadrul firmelor care sa se ocupe de imaginea firmei, a produselor si serviciilor ei, de relatiile acesteia cu mediul exterior in care isi desfasoara activitatea, cu mass-media, etc. In cadrul relatiilor cu mediul sau extern firma intra in contact in primul rand cu clientii sai si alti consumatori, cu furnizorii, cu distribuitorii si alti intermediari, cu diferite institutii financiare si banacare, cu institutii publice si guvernamentale, cu manageri ai altor firme, cu mass-media, cu diferite persoane influente sau lideri de opinie.Rolul unui departament de relatii publice este sa stabileasca cu fiecare dintre acestia in parte o relatie cat mai buna, de incredere reciproca si de imagine cat mai buna a firmei in viziunea lor, dar si invers. In primul rand sunt vizati clientii, deoarece ei reprezinta cel mai important segment pentru o firma care prin intermediul relatiilor publice trebuie sa le inspire acestora incredere, seriozitate, durabilitate si capacitate de a le satisface dorintele si nevoile asa cum isi doresc ei.

Ce presupun de fapt relatiile publice? Acestea presupun o serie de activitati specifice dintre care cele mai importante sunt : " editarea de brosuri si jurnale de intreprinderi, organizarea de manifestari - de genul congreselor, colocviilor, seminariilor - acordarea de interviuri si publicarea de articole, crearea si difuzarea de filme, infiintarea de fundatii, sustinerea diverselor opere filantropice, participarea la diverse actiuni sociale si de interes public, organizarea unor conferinte de presa." 32

_____ _______ ______ ________

30 Putianu, St. Inteligenta Marketing Plus, Editura Polirom, Iasi. 1998, pag. 187

Kotler, Ph., Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997, pag. 7

Balaure, V., Popescu, I.C., Serbanica, D., Tehnici promotionale, Editura Metropol, Bucuresti, 1994, pag. 100

Prin realizarea acestor activitati de relatii publice se urmareste sprijinirea lansarii unor produse noi sau repozitionarea unora mai vechi, consolidarea pozitiei ocupate pe piata, sau cresterea acesteia precum si castigarea unui nou segment al pietei, Ele sprijina si consolideaza celelalte forme de promovare ale firmei. De multe ori impresioneaza o companie de intrajutorarea unor spiatale sau a unor orfelinate, a unor oameni care au avut de suferit de pe urma unor calamnitati naturale. O firma care realizeaza astfel de actiuni castiga mult ca imagine. De asemenea, un lider de opinie care vorbeste pozitiv despre un produs, o marca sau o firma va influenta cu siguranta o masa destul de semnificativa.

Sprijinirea unor campanii de interes public, cum ar fi o campanie impotriva drogurilor sau a violentei aduc din nou o imagine pozitiva unei firme care se implica intr-o astfel de campanie.

In general departamentele de relatii publice ale unei firme au urmatoarele activitati :

  • Relatiile cu presa, al caror scop este de a plasa, in cadrul mijloacelor de difuzare a stirilor, imformatii cu valoare de noutate, care sa atraga atentia asupra unei persoane, produs, serviciu sau firme.
  • Publicitatea produsului consta in diversele eforturi de a face publicitate produsului.
  • Cominicatii corporative care cuprind totalitatea comunicatiilor interne si externe ale firmei si promoveaza cunoasterea ei de catre public.
  • Activitatea de lobby presupune ducerea de tratative cu organismele legislative si guvernamentale in  vederea promovarii sau respingerii anumitor legi si reglementari.
  • Consultanta presupune sfatuirea conducerii firmei cu privire la probleme de ordin public, la pozitiile adoptate de firma si la imaginea acesteia. 33

O forma a relatiilor publice se aplica nu numai in mediul exterior al firmei, ci si in mediul intern al firmei, unde trebuie sa existe un climat pozitiv, favorabil muncii, o relatie pozitiva si calma intre angajati si mai ales intre angajati si patroni pentru o desfasurare a activitatii in conditii foarte bune, ceea ce duce la o productivitate crescatoare a muncii.

Relatiile publice vin ca o actiune de sprijinire si complementare a celorlalte activitati promotionale, masurarea efectelor sale fiind mai dificila, insa aceste efecte sunt incontestabile, iar activitatea de PR obligatorie pentru orice firma care doreste sa aiba succes si sa aiba o pozitie cat mai buna pe piata.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.