Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » marketing
Servicii de web-design - Comportamentul consumatorului

Servicii de web-design - Comportamentul consumatoruluiUNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IASI

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

ECONOMIA COMERTULUI, TURISMULUI SI SERVICIILOR

Servicii de web-design

Comportamentul consumatoruluiI. PREZENTAREA SERVICIULUI

1. Atribute

Site-ul web este o locatie fixa in retea, formata din mai multe pagini web, unde se pot plasa informatii, se pot prezenta serviciile si produsele oferite de o anumita companie si in general se poate prezenta orice informatie, oricarui potential client care ar putea vizita site-ul de web.

Site-urile web au devenit foarte populare in anii '90, odata cu dezvoltarea Internetului,

astfel incat toate marile companii, indiferent de domeniul in care activeaza, au site-uri de web si ofera clientilor informatii si servicii online. Din punct de vedere tehnic, site-ul este o adresa de Internet de tipul www.numefirma.ro care este gestionata de un furnizor de servicii de gazduire.

Site-ul web este esential pentru crearea unei prezente online, pentru ca el functioneaza 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana, fara nici o interventie sau efort din partea detinatorului. Structura dominanta a webului este pagina. Fiecare set de informatii de pe web transmis simultan reprezinta o pagina, care se vizualizeaza venind de pe alta pagina, si de la care va veti transfera pe alta pagina.

Nu exista solutii prefabricate pentru orice site. Doar principii sanatoase pentru conceptia si realizarea unui site web:

 • incarcare rapida
 • continut relevant
 • navigare usoara
 • prezentare consecventa
 • organizare intuitiva
 • aspect placut

Un website bine facut este un website care se incarca rapid si ofera vizitatorilor o functionalitate impecabila si un continut complet. Arhitectura informatiei este simpla si clara, asigurand o navigare intuitiva pentru acces rapid la toate informatiile. Un design de calitate inseamna si un aspect placut, care pune in valoare functionalitatea site-ului si informatia oferita.

Este important ca odata ce exista, site-ul de web sa fie cat mai complet si sa contina cat mai multe informatii despre firma. Clientii vor vizita site-ul si vor putea afla de acolo toate informatiile de care sunt interesati.

Elemente fundamentale

La fel ca si in cazul altor tipuri media, site-urile trebuie sa aiba anumite elemente structurale incluse in fiecare pagina. Aceste elemente permit o buna organizare si constanta de la o pagina la alta. Daca paginile sunt dezvoltate in mod intuitiv exista sanse ca vizitatorii sa le vada in acelasi fel, adica acestia vor sti la ce sa se astepte pe baza standardelor de design aplicate pe intregul site. De exemplu, anumite icon-uri de navigatie se vor afla intodeauna in acelasi loc pe fiecare pagina, iar pentru elementele de pagina cum ar fi titlurile, link-urile si notele se vor utiliza aceleasi culori. Fiecare pagina ar trebui sa aiba cel putin trei parti: header, body si footer. Toate elementele esentiale ale paginii trebuie sa fie vizibile fara a fi necesara glisarea paginii. Pe pagina principala este important ca toate elementele sa fie clar vizibile. Meniul din footer poate fi repetat pe fiecare pagina a site-ului ca parte de navigare pe site.

HEADER-ul este primul lucru pe care il vede un navigator atunci cand pagina se incarca, astfel ca ar trebui imediat sa informeze vizitatorul despre natura site-ului. In mod obisnuit va contine titlul site-ului sau un logo. Acest titlu sau logo ar trebui sa capteze atentia vizitatorului, dar sa nu contina alte elemente ce ar putea intarzia incarcarea paginii. Un titlu dichisit din punct de vedere grafic nu e recomandabil pentru ca s-ar putea ca vizitatorul sa nu mai zaboveasca atat incat sa il si vada. In header, de obicei, se mai include si un meniu de navigare. Acesta poate fi implementat ca parte grafica a unei imagini sau separat ca text sau meniu grafic. Avantajul vizitatorului este ca primul lucru afisat este continutul (meniul), astfel ca poate decide daca vrea sa astepte sau nu sa se incarce toata pagina.

BODY-ul este locul unde va fi plasata partea principala a continutului. Aceasta este ceamai importanta parte a oricarei pagini. Continutul este ceea ce leaga vizitatorii de pagina si de asemenea ii va determina sa revina. In body, pentru fiecare pagina, vor fi aplicate caracteristicile de design ale site-ului. Va reflecta formatul, culoarea, tipul de caractere, iar echilibrul dintre acestea va indica daca designul este unul consecvent sau daca pur si simplu doar s-au adaugat elementele.

FOOTER-ul este esential pentru a mentine continuitatea intre pagini. Acesta este asezat in josul paginii si, de obicei, contine date cum ar fi copyright-ul, e-mailul webmasterului(sau un link), disclaimer, data ultimei revizuiri, un link 'noutati', un counter sau chiar un meniu al site-ului. Footer-ul ar trebui sa ramana constant de la pagina la pagina, insa, evident, nu trebuie plasat un counter pe fiecare pagina. Ar fi bine sa fie standardizata aceasta sectiune cu cele mai simple icon-uri de navigare (buton 'home' sau cu link) si denumirea site-ului sau adresa e-mail a autorilor site-ului. Datorita naturii dinamice a webului, e posibil ca unii vizitatori sa nu ajunga direct pe pagina principala. Cu cat ii este faciltata unui vizitator navigarea, cu atat e mai posibil ca acesta sa stea mai mult(si sa si revina).

In cadrul acestor trei elemente structurale se vor utiliza un numar de alte elemente aditionale. Acestea includ liste, indexuri, tabele, imagini, callout (elemente text de atragere a atentiei vizitatorilor asupra unei anume sectiuni sau caracteristici). De asemenea, se vor utiliza diverse caracteristici de format cum ar fi culorile de fundal, linii, puncte si alte elemente grafice care ajuta la organizarea paginilor web.

Site- urile sunt create cu ajutorul limbajului HTML (Hypertext Markup Language). Textele sunt transferate ca fisiere ASCII, iar imaginile sunt realizate in format GIF (Graphic Interchange) sau JPEG (Joint Photographic Expert Group).

In afara de aceste standarde, firmele ofera clientilor programe speciale pentru realizarea unui site de exceptie, care sa contina animatie si combinatii de imagini si sunete - aceste aplicatii sunt realizate in special in Flash (pentru site-uri web), precum si folosind alte tehnologii, pentru alt gen de aplicatii. Pentru efecte speciale in pagini de Internet utilizam mai multe tehnologii, cum ar fi: DHTML, JavaScript, CSS, VBScript, ASP (Active Server Pages), PHP, Cold Fusion, Java Applets, ActiveX Controls, etc. Acestea permit implementarea in paginile clientului ideea pe care designerul a avut-o, fara sa fie nevoie sa limiteze prea mult (pentru a adapta ideea la posobilitatile calculatoarelor) efortul de creatie al designerului. Aceste limbaje de scripting sunt necesare pentru animatie, interactivitatea site-ului cu vizitatorii acestuia (ex. formulare de e-mail, introducerea de detalii personale despre vizitatori, folosirea ferestrelor de browser, afisarea de informatii preluate din sistemul utilizatorului – data, timp etc.).

Folosirea bazelor de date pe site este necesara atunci cand se doreste prezentarea unor produse sau servicii (in general orice fel de date) despre care se stie ca se vor modifica intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Este cazul unor produse care au de exemplu asociate preturi care se modifica in timp, produse noi care se pot adauga sau produse care se pot sterge din baza de date. De asemenea, folosirea unei baze de date este necesara pentru personalizarea site-ului in functie de vizitator, dar aceasta permite si folosirea site-ului de internet ca un mijloc de comunicare intre angajatii unei companii de exemplu, sau intre diferite persoane aflate la distanta care doresc sa comunice, sa-si lase mesaje etc. De asemenea, se pot dezvolta

aplicatii complexe in genul agendelor personale sau comune etc.

Pentru implementarea bazelor de date este necesara folosirea unor programe specializate in gestiunea bazelor de date cum ar fi: Microsoft SQL Server, mySQL, ACCESS, etc. De asemenea serverul pe care va fi instalat site-ul pe internet trebuie sa aiba instalat server-ul de baze de date cat si server-ul limbajului de script folosit pentru manipularea acestora (ex. Cold Fusion Server 4.0, PHP, Microsoft Personal Server PWS etc.). Folosirea bazelor de date nu se poate face decat in combinatie cu un limbaj de script adecvat si puternic.

Exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le contina un site web :

Informatii detaliate privind productia, industria sau domeniul de afaceri al firmei. Oferirea de informatii utile este de departe cea mai buna metoda de atragere a vizitatorilor. Informatia adauga valoare produselor si serviciilor, si valoare si prestanta companiei, atragand din ce in ce mai multi si mai loiali vizitatori. Principalele informatii oferite vor fi, evident, cele privind produsele si serviciile. Aceasta nu inseamna transcrierea directa a materialelor de marketing clasice pe paginile site-ului. Pentru o astfel de detaliere trebuie luate in considerare toate posibilitatile specifice oferite de WWW.

Grafica folosita trebuie sa fie suficienta, nu excedentara. Ea trebuie folosita pentru a sustine si imbunatati punctele critice ale strategiei de marketing, nu cu un scop mai mult ornamental. Grafica va fi adaptata unei functionalitati ridicate, pentru navigare facila si incarcare rapida.

Linkuri catre resurse similare de pe Internet. O alta posibilitate de a oferi informatii intr-un domeniu paralel sau complementar. Trebuie oferite linkuri catre site-uri ale unor companii neconcurente cu activitate complementara, eventual pe baza de reciprocitate.

Intrebari si raspunsuri. Utilizatorul va aprecia posibilitatea de a testa competenta in cazul unor aplicatii complexe din domeniul de activitate al clientului. Putem sa-i oferim in acest scop o analiza de afaceri gratuita, sa afisam o lista de Intrebari Frecvente (FAQ) din domeniul considerat, sa sponsorizam o conferinta sau un seminar on-line, sau sa organizam grupuri de discutii.

Interactivitatea trebuie sa fie satisfacatoare, sa ajute vizitatorii sa cunoasca mai bine produsele si serviciile. Vizitatorul trebuie sa poata comanda chiar de pe paginile de web, pastrand confidentialitatea datelor inscrise pe cartea sa de credit.

Distractia. Chiar si in timpul tranzactiilor clientilor le place sa se simta bine, sa se amuze. Spatiile special destinate unor poze amuzante, sau unor glume zilnice vor atrage cu siguranta multi vizitatori, dar acestia s-ar putea sa nu apartina segmentului de piata vizat. De aceea, aceasta metoda este utila numai in cazul in care scopul marketingului este vanzarea directa.

Cumparaturi ('shopping'). Magazinele on-line sunt locurile pe care cei mai multi oameni le asociaza cu marketingul pe Internet, ceea ce este complet fals. Un simplu magazin pe Internet face destul de dificila sarcina pastrarii vizitatorilor, datorita lipsei de diversitate din punctul de vedere al acestora. De aceea, eventualele performante ale „magazinului' virtual se bazeaza in primul rand pe abilitatea „decorarii' site-ului respectiv.

Pagini pentru comentarii – observatiile vizitatorilor vor ajuta la imbunatatirea serviciilor si prezentarea paginilor in functie de doleantele acestora.

2. Piata serviciului

Uneori, viitorul unei afaceri depinde de cat de eficient folosesti Internetul in avantajul tau. In economia digitala, site-ul web este modul in care poti fi prezent continuu pe Internet, el constituindu-se intr-un veritabil sediu electronic al companiei. Din site-ul tau de web oricine poate afla cine esti si ce produse oferi, iar cei interesati pot sa iti puna intrebari. Este un nou mod de a ajunge la acei clienti potentiali pe care nu ii vezi in persoana si ofera clientilor actuali o modalitate alternativa de a urmari aparitiile de noi produse. Este, de asemenea, o resursa importanta pentru furnizori si pentru angajati.

Serviciile de web-design se adreseaza cu precadere agentilor economici si intr-o foarte mica masura populatiei. Extrem de rare sunt ocaziile in care o persoana fizica apeleaza la serviciile unei firme specializate pentru realizarea unui site. Deci piata serviciilor de web-design este formata din agentii economici/sociali activi din economia nationala, care in anul 2000 au atins cifra de 768 392, conform Anuarului Statistic.

Structura pietei

Internetul este un mijloc de comunicare si de promovare modern si eficient care este insa putin exploatat in Romania. Piata serviciilor de web-design este o piata foarte tanara. Momentul aparitiei Romaniei pe Internet a fost anul 1993, cand erau inregistrate doar 10 domenii. Ulterior, numarul acestora a crescut de la an la an, atingand la sfarsitul anului 2001 circa 30.100 de pagini de Internet cu extensia „.ro”. Potrivit datelor oficiale, la inceputul anului 2003 erau aproximativ 46 000 de domenii „.ro” inregistrate la Romanian National Computer Company, autoritatea in domeniu la noi in tara. Din acestea 15 595 sunt utilizate efectiv, restul fiind doar retinute.Cu alte cuvinte, numarul de consumatori ai serviciului este 15 595, acestia constituind piata efectiva a serviciilor de web-design. Restul de 752 797 de agenti economici reprezinta nonconsumatorii. Acestia se impart in doua categorii: nonconsumatori absoluti si nonconsumatori relativi.

Nonconsumatorii absoluti sunt acei agenti economici pentru care site-ul web este total inadecvat. In aceasta categorie sunt inclusi micii producatori, comercianti sau prestatori de servicii care nu vor sa-si extinda afacerea, care nu au nici un interes a-si face publicitate in afara localitatii sau considera ca publicitatea realizata prin metode traditionale este suficienta pentru a le sustine afacerea. De aici trebuie exclusi prestatorii de servcii de turism, care, chiar daca au o afacere mica, au nevoie de publicitate la nivel national sau macar judetean.

Nonconsumatorii relativi sunt reprezentati de acei agenti economici care la un moment dat nu detin un site web, desi ar putea. Ei nu au bani, fiind la inceputul afacerii, nu stiu de existenta acestor servicii ( 50% dintre romani nu stiu de existenta Internetului), nu sunt convinsi de utilitatea unui site sau alte motive conjuncturale. Prin actiuni specifice de marketing sau prin schimbarea situatiei materiale, nonconsumatorii relativi pot deveni consumatori. Astfel, piata teoretica este formata din consumatori si nonconsumatori relativi.

Caracterizarea si evaluarea pietei

Cu mai mult de 30 milioane de utilizatori in toata lumea si o rata de crestere a numarului de utilizatori de 10-15% pe luna, activitatea de marketing pe Internet devine mult mai usoara decat cea prin metodele clasice. Sistemul Internet este marcat, in zilele noastre, de o dezvoltare uimitoare si ofera, astfel, noi dimensiuni de extindere a oportunitatilor de afaceri. Evolutia din ultimii cativa ani demonsteaza ca Internetul a devenit o importanta piata care permite oamenilor de afaceri sa patrunda pe noi piete si sa-si prezinte paginile web indiferent de marimea firmei proprii sau de amplasarea ei geografica. Conditiile create de aceasta noua era a tehnologiei permit intreprinderilor mici si mijlocii sa concureze acum gigantii industriei.

Piata serviciilor de web-design este intr-o continua dezvoltare in Romania. Aceasta a crescut de patru ori in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara din 2002, conform declaratiilor lui Gheorghe Rusu, presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor din Romania. Tot mai multi agenti economici realizeaza importanta si utilitatea detinerii unui domeniu pe Internet si investesc in servicii de web-design. La cresterea cererii de servicii de acest tip contribuie si vechii consumatori, care apeleaza la serviciile firmelor specializate pentru a reface, modifica sau remodela continutul site-ului pentru a fi in pas cu ultimele noutati in materie.

Daca pana acum numai companiile mijlocii si mari isi permiteau un site, aparitia concurentei directe, urmare fireasca a cresterii cererii, a determinat o mare scadere de preturi, incurajand intreprinderile mai mici sa faca acest pas. Astfel, numarul intreprinderilor ce au ca activitate principala servicii de piata prestate pentru agenti economici in domeniul informaticii a crescut cu mai mult de 50% in trei ani. Daca in 1997 erau 2 074 de astfel de prestatori de servicii, in 2000 cifrele atingeau valoarea de 3 174. O ascensiune si mai brusca a avut cifra de afaceri a acestor intreprinderi, care de la 583 miliarde lei in 1997 a atins 5 622 miliarde in 2000, fapt ce scoate in evidenta potentialul imens al pietei.

Concurenta indirecta este reprezentata de formele clasice ale publicitatii(prin mass-media, exterioara, directa, gratuita). Cele doua tipuri de publicitate nu se exclud reciproc, ele putand coexista.

Dar la serviciile de web-design nu apeleaza exclusiv agentii economici, ci , cum am precizat in prima parte a studiului, si cei sociali. Desi are o pondere majoritara, continutul unui site nu este exclusiv comercial. Un site poate avea caracter informativ, educativ, recreativ sau interactiv. Cu alte cuvinte, administratiile locale, Guvernul, unitatile culturale, sanitare si cele scolare pot deveni clienti ai firmelor de web-design. Cu toate ca in prezent acest lucru se intampla mai rar in Romania, o evolutie probabila ia in consideratie acest lucru.

Aria si localizarea pietei

Aria, in cazul de fata, este reprezentata de teritoriul Romaniei. Avand in vedere ca piata serviciilor de web-design este relativ tanara in Romania, deci si oarecum lipsita de experienta, nu putem vorbi inca de o dezvoltare a afacerii dincolo de granitele tarii.

Se observa o concentrare teritoriala a pietei, o polarizare in jurul unor centre sau zone comerciale, ca Bucuresti, Constanta, Iasi, Timisoara, Cluj, Brasov, Ploiesti. Intrucat piata serviciilor de web-design depinde intr-o mare masura de agentii comerciali, firmele specializate respecta legea gravitatiei comerciale. Cercetarile de piata pun in evidenta o deplasare permanenta a ofertei spre locurile in care se manifesta cererea.

Segmentarea pietei

Segmentarea pietei serviciilor de web-design se va face dupa criterii strict economice: venitul consumatorului si domeniul de activitate . Pachetele de servicii sunt diferentiate in functie de prezenta geografica si veniturile companiei: Internetul (si in special Webul) este mult mai efectiv in cazul in care vanzarea serviciilor sau a produselor se adreseaza unui segment de piata la nivel national sau international, si are mai putina importanta in cazul unor afaceri locale.

Desi marketingul segmentat reprezinta actuala optica a intreprinderilor, in cazul web-design-ului putem vorbi de marketingul produsului indiviudualizat. Intreprinderea este preocupata de aducerea pe piata a unor produse care se disting unele de altele prin caracteristicile pe care le poseda. Se acorda mare importanta faptului ca, avand gusturi diferite, care se schimba in timp, cumparatorilor trebuie sa li se puna la dispozitie produsele care corespund cat mai bine acestora. Desi i se ofera un produs standard, de foarte multe ori clientul isi aduce contributia la realizarea site-ului, acesta fiind modelat dupa ideile si gustul clientului.

Piata tinta

Piata tinta a prestatorilor de servicii de web-design este reprezentata de agentii economici la nivel national, care, cum am mai spus, sunt in numar de 768 392 si in continua crestere (conform Anuarului Statistic, in fiecare an numarul lor creste cu aproximativ 50 000). Serviciile se adreseaza in primul rand agentilor din industrie, comert si servicii ( 318 736 de intreprinderi) si intreprinzatorilor privati (367 173 de intreprinderi). Deoarece acest segment de piata este mare, se neglijeaza cele secundare: administratia publica, organizatiile administratiei private si persoanele fizice. La baza deciziei de cumparare a consumatorilor sta pretul serviciilor si portofoliul firmei prestatoare. Firmele sunt atrase de prestatorii care au realizat site-uri pentru companii de prestigiu.

Oferta

Numarul intreprinderilor ce au ca activitate principala servicii de piata prestate pentru agenti economici in domeniul informaticii a crescut cu mai mult de 50% in trei ani. Daca in 1997 erau 2 074 de astfel de prestatori de servicii, in 2000 cifrele atingeau valoarea de 3 174. O ascensiune si mai brusca a avut cifra de afaceri a acestor intreprinderi, care de la 583 miliarde lei in 1997 a atins 5 622 miliarde in 2000, fapt ce scoate in evidenta potentialul imens al pietei.

II. PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE

1. Perceperea nevoii

Percepera nevoii de servicii de web-design are loc de obicei prin raportarea la concurenta. Astfel, firmele percep aceasta nevoie in momentul in care vizualizeza un site al altei firme si realizeaza ca este intr-adevar util, propunandu-si sa achizitioneze la randul lor un pachet de servicii de acest gen.

Perceperea nevoii se materializeza de asemeni cand consumatorul este pus fata in fata cu o reclama a unei firme de specialitate si ia decizia de a cumpara serviciul.

2. Cautarea informatiilor

De cele mai multe ori, cumparatorii acestor servicii cauta informatii pe internet sau in cataloage universale gen Pagini Nationale. Totusi, in acest domeniu, o importanta deosebita o are promovarea „din gura in gura”, deci clientii firmelor de web-design transmit mai departe parerile lor altor consumatori, sfatuindu-i cu privire la calitatea serviciilor si influentand astfel decizia de cumparare. Informatiile mai pot fi cautate in cataloage de specialitate, dar putine firme apeleaza la acest gen de informare.

3. Evaluarea alternativelor

Consumatorul evalueaza alternativele in functie de localizarea geografica a firmelor, de oferta, reduceri, facilitati, gratuitati, pret, calitate, portofoliul firmei etc. Acest proces dureaza mai mult, deoarece presupune contactarea companiilor care corespund profilului dorit, tranmiterea cererii de oferta si asteptarea raspunsului cu ofertele corespunzatoare dorintei clientului.

4. Efectuarea cumpararii

Efectuarea cumpararii are loc prin semnarea unui contract de prestari servicii cu firma specializata. Apoi urmeaza inceperea lucrului propriu-zis, punerea in practica a proiectelor si ideilor schitate si acceptate in prealabil de catre client.

5. Evaluarea post-cumparare

Aceasta evaluare are loc dupa ce site-ul a fost pus in functiune pe o pagina de hosting. In eventualitatea ca firma-client nu este multumita, se pot efectua oricand schimbari sau actualizari ale site-ului. De asemenea, daca apar schimbari in firma, lansarea de produse noi sau orice alte modificari, acestea pot fi adaugate pe site fara eforturi considerabile.

Daca totusi clientul nu este multumit de calitatea serviciilor, poate apela oricand la serviciile altei firme de web-design, care preia proiectul din punctul in care a ramas cealalta firma sau o ia de la capat cu un alt proiect.

III. INFLUENTE ASUPRA PROCESULUI DECIZIONAL DE CUMPARARE

Procesul decizional de cumparare este influentat, dupa cum am mai spus, de mai multi factori: localizarea geografica a firmelor, oferta, reduceri, facilitati, gratuitati, pret, calitate, portofoliul firmei etc. Acestea reprezinta influente ale mixurilor de marketing, care in cazul serviciilor de web-design sunt cele mai importante, deoarece este vorba despre achizitie pentru organizatie.

Exista insa si alte influente, mai mici, care pot aparea :cele situationale sau cele socio-culturale (daca cel care ia decizia de cumparare cunoaste personal pe cineva de la o firma de web-design, va apela la acea firma, sau daca este evreu, de exemlu, va apela la o firma apartinand altui evreu).

IV. ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI

Pentru exemplificare am ales firma AKTIVE ADVERTISING(www.aktive.ro), specializata in prestarea urmatoarelor tipuri de servicii:

servicii web design : analizare si prelucrare amanuntita a datelor pentru aparitii on-line (scanare si prelucrare imagini, tehnoredactare documente necesare), portale, magazine virtuale, formulare, baze de date etc. Web-design-ul presupune: planificare: strangerea informatiilor necesare pentru a defini scopurile site-lui web, profilul audientei si a determina cerintele tehnice (precum cele legate de browser sau plugin-uri), analiza cerintelor si organizarea site-lui web. Impreuna cu clientul se analizeaza atat structura si cantitatea de informatii ce va fi plasata pe site, cat si publicul tinta al site-ului, alaturi de posibilitatile de dezvoltare pe termen lung.

design propriu-zis: utilizand informatia stransa in faza de planificare, se proiecteaza  continutul, sistemul de navigare si facilitatile speciale ale site-ului. Designul este deosebit de important pentru ca reprezinta 'prima impresie'. De aceea, una dintre preocuparile principale ale firmei reprezinta aspectul prezentarii. Realizeaza pagini test ce includ elementele vizibile majore: formatul paginilor, fonturi si sistem de navigare.

programare: realizeaza pe rand toate paginile, adauga instructiunile de programare si informatiile necesare, imaginile si animatiile, apoi le integreaza in sistemul de navigare. Realizeaza bazele de date necesare si le completeaza cu date test sau date reale. Daca este necesar se va traduce si multiplica site-ul web in mai multe limbi.

publicare: optimizarea accesibilitatii, a imaginilor si programelor in intregul site web,  pentru a asigura functionarea la parametrii optimi. Dupa aceasta, le publica(sau ajuta sa fie publicate) pe un server web conectat la Internet si realizeaza o testare finala.

servicii design grafic : proiectare si executare grafica (realizarea unui design grafic potrivit tipului de site ales, sigle, logo-uri, bannere animate etc) ;


servicii redesign : proiectare si executare web-site profesional sau redesign-ul site-ului deja existent, dupa cele mai noi si exigente standarde ;

intretinere / modificari : pentru site-uri ofera intretinere, reactualizarea informatiilor, introducere de noi meniuri sau informatii. Firma are posibilitatea de a le realiza periodic sau ocazional, in functie de cerintele clientului sau de caracteristicile aplicatiei dezvoltate.

promovare : prin inscrierea site-ului la motoarele de cautare, prin reclame, schimb de bannere si inscriere la site-uri specializate avand un numar mare de vizitatori. Tot in serviciu este inclusa o parte de asistenta pentru promovare specifica mediului virtual (jocuri si concursuri cu premii, etc).

Perioada actuala este caracterizata de o adevarata explozie de mijloace si tehnici promotionale, de aparitia persoanelor si firmelor specializate in actiuni specifice, de un volum tot mai mare de informatii si actiuni cu scop promotional. Exista o regula nescrisa in acest domeniu: o firma care se ocupa cu prmovarea altor firme nu isi face reclama.

Intrucat si firma AKTIVE ADVERTISING are acelasi profil, politica promotionala a ales ca mijloc principal de promovare cel propriu firmei, adica Internetul. Site-ul firmei este inscris in cele mai importante motoare de cautare si portaluri: www.yahoo.com, www.google.com, www.altavista.com, www.lycos.com, www.alltheweb.com, www.trafic.ro, www.cauta.ro si www.home.ro, la rubricile de web-design.

Publicitatea exterioara a fost realizata prin inscrierea in Pagini Nationale, in cadrul rubricii Publicitate-Internet printr-un anunt simplu(numele firmei, adresa, numarul de telefon si fax, adresa de e-mail si web).

Politica de promovare a firmei se indreapta in primul rand spre informarea publicului in legatura cu existenta pe piata romaneasca a serviciilor de web-design. Pentru a declansa nevoia si a facilita cautarea de informatii, firma pune la dispozitia potentialilor clienti, prin posta sau e-mail, avantajele si functiile unei pagini web. Prin actiunile firmei, aceasta vrea sa reaminteasca faptul ca orice firma trebuie sa fie preocupata de imaginea sa si sa actioneze prin toate mijloacele pentru imbunatatirea acesteia. Prin actiunile promotionale AKTIVE ADVERTISING ataca in special concurenta indirecta, scotand in evidenta avantajele web-ului in comparatie cu mijloacele traditionale de publicitate. Sloganul nostru: „Esti pe Internet, deci existi!”.

Pretul este crucial pentru semnalizarea pozitiei dorite pentru serviciu. Noi am stabilit preturile la nivelul pietei, deoarece vrem ca serviciul sa fie considerat un ’’lux accesibil’’.

Incercand sa vina in intampinarea diverselor categorii de consumatori ai serviciilor de web-design si pentru a se situa in setul evocat, firma ofera, pentru orientare, urmatoarele configuratii de site-uri, care pot fi insa adaptate cerintelor individuale:

Business Small - 150 Euro
 • Site prezentare HTML
 • max. 10 pagini
 • formular de contact
Business Standard - 300 Euro­
 • site de prezentare dinamic: HTML, ASP, baza de date online
 • catalog prezentare produse
 • maxim 100 de produse
 • motor de cautare
 • produse organizate pe categorii
 • animatie (Flash sau GIF)
Business Gold - 600 Euro
 • site de prezentare dinamic: HTML, ASP, baza de date online
 • catalog prezentare produse
 • maxim 1000 de produse (descriere + imagini)
 • motor de cautare: simplu si avansat
 • produse organizate pe categorii si subcategorii
 • cos de cumparaturi
 • zona clienti (inregistrare si login)
 • inscriere motoare de cautare si directoare web
 • statistici vizitatori
 • modul de administrare site
 • domeniu .ro gratuit
 • update/actualizare site - 3 luni reducere 50%
Business Gold Plus – 850 Euro
 • site de prezentare dinamic: HTML, ASP, baza de date online
 • catalog prezentare produse
 • maxim 2000 de produse (descriere + imagini)
 • motor de cautare: simplu si avansat
 • produse organizate pe categorii si subcategorii
 • cos de cumparaturi
 • zona clienti (inregistrare si login)
 • inscriere motoare de cautare si directoare web
 • statistici vizitatori
 • newsletter
 • formular de sondaj (poll)
 • modul de administrare site
 • gazduire gratuita - 3 luni
 • domeniu .ro gratuit
 • update/actualizare site - 3 luni gratuit
 • promovare online gratuita timp de 1 luna prin intermediul site-urilor: softrom.ro, acasa.ro, freesms.ro
 • creare 3 bannere Flash sau GIF

Dupa cum se observa, criteriul principal de diferentiere a fost marimea firmei-client. Pachetul Business Small se adreseaza micilor intreprinzatori, Business Standard – intreprinderilor mijlocii, Business Gold – marilor intreprinderi, iar Business Gold Plus – marilor corporatii. Totusi, acestea raman doar pachete standard de servicii. Fiecare site realizat de firma AKTIVE MEDIA va fi personalizat si individualizat dupa preferintele clientului. Niciodata firma nu a creat design-uri in serie, ca pe urma sa schimbe doar numele si sigla si sa le vinda altuia. Dimpotriva, orice design al firmei este unic si exprima foarte bine caracteristicile temei date. Prin acest lucru firma spera sa se diferentieze de concurenta si sa ocupe un loc in setul evocat. AKTIVE MEDIA doreste sa fie perceputa ca o firma flexibila, care isi adapteaza produsele in functie de dorintele si necesitatile clientilor.

Pentru a fideliza clientela, firma asigura, la cererea clientului, urmatoarele servicii suplimentare, fara costuri suplimentare:

consultanta pentru inregistrarea domeniului;

Primul lucru la care trebuie sa ne gandim atunci cand o firma s-a decis sa fie prezenta pe Internet este sa alegem un nume de domeniu. Un nume de domeniu potrivit face ca firma sa fie mult mai usor de gasit de catre cei care cauta informatii despre ea. Numele de domeniu trebuie sa fie simplu si usor de memorat. Cu cat el va descrie mai bine ceea ce vrea sa transmita firma, cu atat va fi mai des accesat de publicul tintit de firma.

intermedierea obtinerii domeniului ;

Firma va face pentru client serviciul de a cumpara dreptul de folosire a unui nume de la autoritatile care gestioneaza numele de domeniu. Cumpararea unui domeniu si gazduirea viitorului site va face obiectul deciziei clientului, noi prezentandu-va in prealabil ofertele existente piata, cu avantajele si dezavantajele lor. Este bine de stiut ca achizitionarea unui domeniu 'punct-ro' va asigura proprietatea asupra acestuia pe viata.

alegerea ISP (Internet Services Provider) pentru WebHosting si acces Internet ;

consultanta asupra continutului si designului site-ului ;

realizare de fotografii;

Daca situatia o cere, se deplaseaza la sediul clientului pentru sedinte foto pe suport digital sau asigura scanarea materialelor pe care acesta i le pune la dispozitie. Astfel devine usor pentru clienti sa aiba o reprezentare fidela pe Internet a produselor sau a serviciilor pe care acestia le ofera.

realizarea de suport CD ;

Astfel, pe langa animatia si continutul cu totul deosebit al paginilor de web, ofera si CD-uri de prezentare, cu un bogat continut multimedia, pentru firme si produse;

traducere si realizare de variante ale site-ului in mai multe limbi(engleza,franceza, italiana, spaniola, germana) ;

design pentru alte forme de publicitate;

Firma ofera suport artistic de exceptie pentru realizarea diverselor coperti, brosuri, pliante de prezentare, sigle, bannere, etc. Formula grafica de prezentare a acestora este unica. Astfel clientul respectiv poate fi sigur ca mesajul pe care doreste sa-l ofere este reprezentat in cel mai bun mod posibil. Promovarea vanzarilor se realizeaza prin acordarea de reduceri de preturi sau gratuitati in cazul in care clientul achizitioneaza servicii de o valoare mare. De exemplu, la achizitionarea pachetului de servicii Business Gold, clientul primeste 3 luni reducere 50% pentru actualizarea site-ului si domeniul.ro gratuit.In concluzie, putem spune ca firma este orientata spre consumator.

V. TENDINTE PRIVIND COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI

In ziua de azi, Internet-ul este folosit din ce in ce mai mult ca un mediu de publicitate.

Internet-ul a devenit practic un nou mijloc mass-media, atingand publicul mondial mult mai rapid si eficient decat mijloacele traditionale ca televizorul, radioul etc. Am inceput sa vedem www-uri pe autobuze, pe bannere outdoor, pe tricouri, la televizor, in reviste si acest fenomen capata amploare pe zi ce trece.

Web-design pentru furnizarea informatiei

Internetul ca mediu publicitar reprezinta una din cele mai importante metode pentru specialistii in marketing. De fapt, etica initiala a Internetului exclude si chiar condamna utilizarea mesajelor comerciale. Scopul primordial al Internetului este schimbul de informatii.

Majoritatea web site-urilor existente au simpla functie de a furniza informatii prin niste pagini web statice asemanatoare unei brosuri. Acum companiile pot aduce la cunostinta publicului din intreaga lume produsele si serviciile lor intr-o forma de prezentare atractiva, combinand textele cu imagini, secvente audio, animatie, intr-un mediu universal accesibil de la un computer, indiferent de locul unde acesta se afla. Putem observa ca prin intermediul Internet-ului se economisesc bani, timp, munca. De exemplu, daca o companie are o stire extraordinara sau o oferta speciala cu timp scurt, nu va fi nevoie de noi brosuri si de o noua campanie; pur si simpu vor face modificari in web site si informatia va fi accesibila oricui. Plasarea companiei pe un site permite navigatorilor pe Internet sa se plimbe prin birourile si magazinele firmei on-line si sa interactioneze cu continutul acestora. Imaginile pot proiecta produse sau servicii in actiune, posibilitatile audio si video ale continutului permit o prezentare multimedia, iar formularele on-line vor colecta in continuu date despre utilizatori, eficientizand vanzarile.

Esenta succesului in afaceri este o permanenta miscare, transformare, evolutie. In decursul acestei evolutii apar, inerent, schimbari ale sediului firmei, ceea ce duce la schimbarea adresei de corespondenta, a numerelor de telefon si fax. Aceasta schimbare nu se reflecta decat foarte tarziu in Pagini Aurii, de exemplu, sau in publicatiile editate de Camerele de Comert. Astfel, poate aparea situatia in care informatiile despre firma sa nu fie cele reale, sa nu poata fi contactata cu usurinta si astfel, concurenta sa aiba de castigat. Avantajul unei liste on-line consta in faptul ca se poate schimba cu usurinta orice informatie in doar cateva minute. In plus, nici o alta tiparitura nu are raspandire internationala, iar un sistem on-line este accesat de mii de potentiali vanzatori sau cumparatori, in orice zi a anului, 24 de ore din 24.

Web- design pentru serviciul de relatii cu clientii

Unele companii au avansat si au trecut la folosirea Internet-ului si in alte scopuri. FedEx si UPS au fost printre primele companii din lume care au folosit acest mediu (web design) pentru a dezvolta serviciul de relatii cu publicul. Acum clientii pot accesa site-urile acestor companii pentru a primi informatii referitoare la pret, raspunsuri la diferite intrebari. Folosind Internet-ul, aceste companii au economisit bani si resurse umane pentru a rezolva aceste tipuri de probleme care se repetau. Furnizandu-le clientilor mijloacele de a se autoservi, aceste companii au redus costurile si au marit eficienta serviciului de relatii cu clientii. Pe Internet se pot individualiza mesajele in functie de consumatori. Practic, fiecare vizitator poate beneficia de propriul sau mesaj in functie de optiunile de navigare si de formularele completate.

Web-design pentru studii demografice

Daca este important pentru firma sa cunoasca situatia demografica a utilizatorilor, posibilitatile de interactiune ale Internetului in colectarea datelor ajuta mult mai mult decat in cazul mijloacelor conventionale. Din ce in ce mai multe site-uri au formulare interactive prin care vizitatorii furnizeaza niste date personale extrem de valoroase pentru companii. Aceste informatii se obtin foarte greu prin intermediul celorlalte mijloace media. Propunerea trebuie facuta in asa fel incat sa se obtina de la participanti informatii valoroase din domeniul marketingului pentru baza de date a firmei, precum informatii demografice, asteptari, prognoze si ceea ce doresc acestia de la produsul sau serviciul oferit. Aceste date vor fi exploatate ulterior de persoane competente din companie sau prin firme specializate. Prin informatiile furnizate, vizitatorii devin membri ai comunitatii on-line create de acea companie. Avantajele sunt reciproce: compania isi va cunoaste mai bine clientii si in urma acestui fapt va lua decizii mai inteligente cu privire la produse, campanii etc, iar membrii vor avea parte de diferite informatii utile, discount-uri, etc. Caracterul interactiv al Internetului-ului ii confera acestuia calitatea unica de a aduna informatii deosebit de utile cu privire la publicul tinta.

Concluzia pe care trebuie sa o tragem este simpla: o mai buna intelegere a clientilor si a dorintelor acestora va fi extrem de eficienta in activitatea companiilor de a satisface cererile consumatorilor. Banii cheltuiti pentru publicitate vor fi mult mai bine directionati. De exemplu daca prin intermediul site-ului o companie a observat ca produsul sau are drept cumparatori in principal barbati intre 18 si 35 de ani, atunci campanile publicitare vor fi concepute special pentru acest public tinta. Web design-ul poate fi astfel folosit pentru a cunoaste mai bine si pentru a atinge mai bine clientii. Se poate urmari chiar de catre personalul firmei impactul asupra clientilor, verificand contorul indicator al numarului de persoane care au accesat pagina de Internet si receptionand mesajele directe sosite in casuta de e-mail.

Web-design pentru e-Commerce

Internet-ul ofera oportunitatea de integrare a intregului proces de vanzare de la prezentarea initiala pana la incheierea vanzarii. Acest lucru nu este posibil in celelalte domenii de publicitate. Unul dintre cele mai evidente avantaje in utilizarea Internetului in conducerea afacerilor este acela de reducere a costurilor de operare. Daca comparati suma medie cheltuita de o intreprindere mica sau mijlocie cu clientii potentiali via televiziune, pe reclame radio sau tiparite (excluzand 'costurile de pierdere') atunci veti incepe sa intelegeti impactul pozitiv pe care prezenta Internetului il poate avea chiar pentru organizatiile cele mai mici. Prezentarea online poate reduce costurile tiparirii documentelor si a trimiterii informatiilor catre clienti. Se poate trece peste procese si reduce munca de papetarie facand astfel incat clientii sa comunice direct cu sistemele online cum ar fi comenzile, plata taxelor, inventariere sau livrare. Utilizat corect, Internetul cu aplicatiile sale din domeniul comertului electronic necesita un cost neglijabil pentru o simpla prezenta. Practic, se poate considera Internetul ca un segment de piata cu 'cost-zero'. Indiferent ca firma se adreseaza tuturor consumatorilor de pe Internet sau unei industrii specifice, costul mesajului este acelasi. In loc sa caute firma beneficiarii, pe Internet ei vor fi aceia care o vor cauta: prin motoarele specifice de cautare, hiperlinkuri, referinte publicate on-line, etc. Bineinteles, cu conditia ca firma sa se faca usor de gasit, sa-i dea potentialului client motivatia necesara pentru a o vizita pe Internet.

Web-design pentru crearea sau extinderea brand-ului

Un brand apare, se extinde si se mentine mult mai usor prin Internet (oamenii au acces la site 24 de ore pe zi, pe cand reclama TV are un grad de risc mai ridicat deoarece subiectul trebuie sa se afle pe canalul potrivit la ora potrivita pentru ca un spot de 30 de secunde sa se manifeste asupra lui). Astfel web-design-ul poate fi metoda de care este nevoie pentru o mai buna promovare. In cazurile in care diferenta dintre produsele a doua companii este mica, imaginea lor va fi cheia succesului. In aceste cazuri, Internet-ul este “unealta perfecta” pentru depasirea concurentei. Cel mai important element al companiilor care iau in consideratie marketingul pe Internet este competitivitatea firmelor rivale. Oricare companie, indiferent de marime, poate realiza un site deosebit de competitiv, astfel incat toate firmele au motive temeinice sa isi stabileasca prezenta pe Internet: cele mari pentru a-si mentine piata si imaginea, cele mici pentru a cuceri noi segmente de desfacere a produselor si serviciilor lor.

Pentru marketingul pe Internet, desi lipsa unor standarde universal valabile reprezinta un impediment, cresterea exploziva a numarului de utilizatori si eliminarea delimitarilor geografice sunt avantaje care nu pot fi neglijate. Dupa statistici recente, majoritatea celor peste 330 milioane de utilizatori ai Internetului, deci potentialii clienti, sunt persoane deschise noilor incercari, cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani si cu venituri peste medie; se estimeaza ca numarul utilizatorilor de Internet va creste in urmatorii 5 ani de 400 de ori; prezenta online pe Internet trebuie vazuta ca o reclama, costurile fiind cu mult mai mici comparativ cu formele clasice de publicitate si se beneficiaza astfel de maximizarea vanzarilor cu cheltuieli minime.

Internetul nu este o moda trecatoare, ci cel mai important mediu global de comunicatii

pentru care este necesara o investitie relativ mica. Internetul permite afacerii sa fie vazuta si studiata de catre toata lumea prin intermediul unui computer. Este singurul mediu de comunicatii care faciliteaza acces direct la o piata avand sute de milioane de clienti potentiali din toata lumea, 24 de ore zilnic, si acestia pot fi contactati cu costul unui e-mail; mai putin decat valoarea unui timbru sau a unei convorbiri telefonice scurte. Pe Internet toate companiile sunt egale - factorul determinant al succesului fiind masura in care o companie isi adapteaza site-ul web.

Implicarea Internetului in strategia de marketing a firmei va crea o imagine favorabila in anumite medii de afaceri. Imaginea firmei devine cea a unei companii stabile, cu o reprezentanta internationala.

Un alt avantaj al folosirii Internetului este transparenta muncii. O firma isi poate folosi portofoliul activitatilor pentru a intari imaginea cu profesionalism si seriozitate. Aceasta poate fi mapa de prezentare on-line pentru clienti si potentiali parteneri.

Bibliografie:

www.aktive.ro

Dubois, B. 'Comprendre le consommateur' Dalloz, Paris, 1991

5. Foxall, G, Goldsmith, R, Brown, S: 'Consumer Psychology for Marketing' , second edition,  International Thomson Bussines Press, London, 1998

6.Perer, J., Paul, Oslon, J. 'Undestanding Consumer Behaviour', Irwin, Boston, Massachusetts, 1994

7. Prutianu, St. Muntianu, C., Caluschi, C. ' Inteligenta marketing', Editura Junimea, Iasi, 1997

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Conceptul de imagine in marketing
Elaborarea programelor de marketing agroturistic
Simularea fenomenelor de marketing
LUCRARE DE DISERTATIE Marketing si comunicare in afaceri - „Proiectarea mixului de marketing la OZONE„
Marketingul si conjunctura pietelor internationale
Politica de scoring – acordarea punctajului cercetarii pe baza formularului de mystery shopping
Tehnici promotionale la modul general si la nivelul firmei Ambient
Planificarea promotionala si obiectivele strategiei promotionale
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu