Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
EDUCATIA DE LA EGAL LA EGAL

EDUCATIA DE LA EGAL LA EGAL


EDUCATIA DE LA EGAL LA EGAL

In cadrul procesului educativ, indiferent de tipul lui (formal, non-formal, informal) in cele mai multe situatii se pleaca de la supozitia ca o persoana mai mare invata o persoana mai mica. Insa, in realitate, procesul de invatare se desfasoara in doua directii simultan: atat de la profesor catre elev, cat si de la elev catre profesor. Extins dincolo de granitele sistemului de invatamant, invatarea de fapt, se realizeza de la o persoana la alta, indiferent de varsta, cunostinetele sau pozitia sociala. Receptam informatii, ne dezvoltam abilitati si modele comportamentale datorita unei deschideri, care de cele mai multe ori se realizeaza catre persoane de aceeasi varsta cu noi. Astfel, a fost dezvoltat un  nou concept si anume cel de "peer education" sau "educatia de la egal la egal". In fiecare generatie exista coduri specifice de comunicare si relationare, datorita carora invatarea este facilitata.

Educatia de la egal la egal, a fost exersata de-a lungul timpului sub diverse forme, cel mai adesea fiind intlnita sub schema: elevul cel mai mare ajuta elevul cel mai mic, sau elevul cel mai bun ajuta elevul cel mai slab.

In zilele noastre, educatia de la egal la egal revine in centrul atentiei specialistilor, datorita schimbarilor complexe atitudinale si comportamentale ale generatiei tinere. Metodle utilizate in sistemul de invatamant cu greu mai fac fata la tinerii aflati intr-o permanenta si rapida schimbare. In acest moment, tinerii vin cu o noua gandire: ei nu doresc sa fie numai beneficiarii educatiei ca si promotorii, realizatorii ei. Vor sa aleaga ce sa invete, cum sa invete, cand sa invete. Bineinteles, instabilitatea caracteristica varstei adolescentei, face imposibila realizarea invatarii eclusiv pe aceasta cale. Astfel, se impune necesitatea conlucrarii celor doua forme de educatie: formala si de la egal la egal, folosind in acelasi timp si resursele comunitare in domeniul educatiei non-formale si informale.Educatia de la egal la egal are numeroase beneficii printre care enumeram:

1. In cadrul educatiei de la egal la egal tinerii au posibilitatea de a-si valoriza experienta de viata, cunostintele si abilitatile dobandite pana in acel moment.

2. Invatand un altul, de fapt ne invatam pe noi, ceea ce duce la cristalizarea anumitor cunostinte, la dezvoltarea abilitatilor sociale (de comunicare si relationare) si cel mai important, la crestrea stimei de sine si la constientizarea propriilor calitati si limite. Tinerii devin astfel constienti de ceea ce stiu si ceea ce pot, fiind un pas important pentru viitoarea lor orientare profesionala.

3. Invatarea este mult facilitata prin intermediul educatiei de la egal la egal, datorita deschiderii catre cei de aceeasi varsta. La varsta adolescentei, de cele mai multe ori, mai repede primim si integram o informatie venita din partea unui prieten de aceeasi varsta, decat din partea unui parinte. Acest lucru este usurat si de catre existenat unui fond de valori aproximativ comune fiecarei generatii. De asemenea, exista sentimentul ca o persoana de aceeasi varsta are experiente similare, ceea ce duce la o intelegere si acceptare tacita.

Putem lesne constata ca educatia de la egal la egal vine in completarea educatiei formale, care de cele mai multe ori nu tine cont de realitatea si viata interna a tanarului. Astfel, ajuta la crearea unei deschideri pentru invatare, pentru lume si implicit, pentru evolutie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.