Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » psihologie psihiatrie
EDUCATIA DE LA EGAL LA EGAL

EDUCATIA DE LA EGAL LA EGAL
EDUCATIA DE LA EGAL LA EGAL

In cadrul procesului educativ, indiferent de tipul lui (formal, non-formal, informal) in cele mai multe situatii se pleaca de la supozitia ca o persoana mai mare invata o persoana mai mica. Insa, in realitate, procesul de invatare se desfasoara in doua directii simultan: atat de la profesor catre elev, cat si de la elev catre profesor. Extins dincolo de granitele sistemului de invatamant, invatarea de fapt, se realizeza de la o persoana la alta, indiferent de varsta, cunostinetele sau pozitia sociala. Receptam informatii, ne dezvoltam abilitati si modele comportamentale datorita unei deschideri, care de cele mai multe ori se realizeaza catre persoane de aceeasi varsta cu noi. Astfel, a fost dezvoltat un  nou concept si anume cel de „peer education” sau „educatia de la egal la egal”. In fiecare generatie exista coduri specifice de comunicare si relationare, datorita carora invatarea este facilitata.

Educatia de la egal la egal, a fost exersata de-a lungul timpului sub diverse forme, cel mai adesea fiind intlnita sub schema: elevul cel mai mare ajuta elevul cel mai mic, sau elevul cel mai bun ajuta elevul cel mai slab.

In zilele noastre, educatia de la egal la egal revine in centrul atentiei specialistilor, datorita schimbarilor complexe atitudinale si comportamentale ale generatiei tinere. Metodle utilizate in sistemul de invatamant cu greu mai fac fata la tinerii aflati intr-o permanenta si rapida schimbare. In acest moment, tinerii vin cu o noua gandire: ei nu doresc sa fie numai beneficiarii educatiei ca si promotorii, realizatorii ei. Vor sa aleaga ce sa invete, cum sa invete, cand sa invete. Bineinteles, instabilitatea caracteristica varstei adolescentei, face imposibila realizarea invatarii eclusiv pe aceasta cale. Astfel, se impune necesitatea conlucrarii celor doua forme de educatie: formala si de la egal la egal, folosind in acelasi timp si resursele comunitare in domeniul educatiei non-formale si informale.
Educatia de la egal la egal are numeroase beneficii printre care enumeram:

1. In cadrul educatiei de la egal la egal tinerii au posibilitatea de a-si valoriza experienta de viata, cunostintele si abilitatile dobandite pana in acel moment.

2. Invatand un altul, de fapt ne invatam pe noi, ceea ce duce la cristalizarea anumitor cunostinte, la dezvoltarea abilitatilor sociale (de comunicare si relationare) si cel mai important, la crestrea stimei de sine si la constientizarea propriilor calitati si limite. Tinerii devin astfel constienti de ceea ce stiu si ceea ce pot, fiind un pas important pentru viitoarea lor orientare profesionala.

3. Invatarea este mult facilitata prin intermediul educatiei de la egal la egal, datorita deschiderii catre cei de aceeasi varsta. La varsta adolescentei, de cele mai multe ori, mai repede primim si integram o informatie venita din partea unui prieten de aceeasi varsta, decat din partea unui parinte. Acest lucru este usurat si de catre existenat unui fond de valori aproximativ comune fiecarei generatii. De asemenea, exista sentimentul ca o persoana de aceeasi varsta are experiente similare, ceea ce duce la o intelegere si acceptare tacita.

Putem lesne constata ca educatia de la egal la egal vine in completarea educatiei formale, care de cele mai multe ori nu tine cont de realitatea si viata interna a tanarului. Astfel, ajuta la crearea unei deschideri pentru invatare, pentru lume si implicit, pentru evolutie.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Cunoasterea
MANAGEMENTUL STRESULUI
Comportamentul disimulat
CARACTERIZAREA PSIHOLOGICA A VARSTELOR SCOLARE
STADIILE DEZVOLTARII PERSONALITATII
Identitatea personala și reprezentarea sine – celalalt in tulburarea de personalitate borderline
Personalitatea copilului cu deficiente
CUNOASTEREA DE SINE SI IMAGINEA DE SINE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu