Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
Empatia - definitii si delimitari conceptuale

Empatia - definitii si delimitari conceptuale


Empatia - definitii si delimitari conceptuale

Empatia este unul dintre conceptele care s-a bucurat de un larg interes atat din partea specialistilor din domeniul psihologiei cat si din domenii mai mult sau mai putin conexe, cum ar fi cel al artei, faptpentru care ne confruntam cu o mare diversitate a perspectivelor din care a fost definita, ca o reflectare a nevoii autorilor de a prinde in aceste delimitari conceptuale propriile teorii sli mexplicatii privitoare la mecansimul psihologic al producerii conduitei empatice. In acest context, nu este de mirare aparenta confuzie cu privcire la notiunea in sine. Fiecare autor a incercat sa dea acestui fenomen de retraire prin transpunerea in psihologia celuilalt propria explicatie si, cum era si firesc, explicatiile au evoluat in timp.

In perioada de debut a psihologiei stiintifice, aflandu-se inca sub influenta introspectiei, dar si a explicatiilor filosofice si estetice, apare la Th.Lipps si la E.Titchner o explicatie animist-solipsista a fenomenului empatic, bazata, in viziunea autorilor mentionati pe un alt fenomen psihic si anume acela de proiectie.Potrivit acestuia, prin empatie persoana isi proiecteaza initial propriile trairi in "obiectul" de empatizat pentru ca ulterior sa retraiasca aceste trairi, initial imprumutate modelului din afara sa. Incercand sa-si rafineze teoria, Th. Lipps ofera si o explicatie relativ mecanicista a fenomenului retrairii ca fiind consecinta unui act imitativ dupa miscarile modelului de empatizat si, astfel,dobandind pe aceasta cale retrarirea "trairilor celuilalt".Ulterior, explicatiile cu privire la mecanismul de producere a empatiei au evoluat de la perspectiva "asumarii rolului celuilalt", mai apoi, la o viziune preponderent cognitiva, bazata pe un proces de anticipare, de patrundere imaginativa in cadrul intern de referinta al partenerului, sau la o viziune preponderent afectiva de activare a unei experiente substitutive in starile emotionale ale altuia, pentru ca mai recent sa se recurga la o explcatie mai complexa a fenomenului empatic de factura bimodala, ce implica o combinare intre viziunea cognitiva si cea afectiva.

Ceea ce se poate remarca este faptul ca inceputul si sfarsitul secolului XX se caracterizeaza prin viziuni contradictorii cu privire la interpretarea fenomenului empatic, in sensul ca initial se considera ca acest fenomen este unul de proiectie subiectiva, ca ulterior sa se considere ca are la baza un mecanisme de introiectie-proiectie, determinat atat de carateristicile modelului de empatizat-obiectiv, cat si de nevoile personale ale individului de a intra in comuniune cu ceilalti, nevoie obiectiva experiential. O distinctie mai clara intre cele doua perspetive s-a realizat im masura in care s-a delimitat mai precis fenomenul proiectiei, prin care eul impune propriile stari celuilalt absolutizand propria identitate de sine, de fenomenul empatiei, prin care eul se simte in celalalt pentru a-i retrai starile, gindurile, actiunile fara pierderea identitatii de sine.(D.Goleman,2001 )

Aceasta delimitare conceptuala, preluata de intreaga psiholgie stiintifica, prin care proiectia exprima trairea eului in celalalt, iar empatia exprima retrairea de catre eu a starilor celuilalt, casi cand ar fi cealalta persoana, face din empatie o cale empirica de cunoastere a celuilalt, iar din proiectie o cale de exacerbare a propriului eu in relatie cu lumea. Mai mult, se poate afirma ca, intr-un anume sens, empatia in viziunea moderna este opusa proiectiei.

Directiile actuale de cercetare pun in evidenta doua tendinte: una axata pe transpunerea imaginativ-ideativa in sistemul de referinta ala ltuia si preluatrea modului de a gandi, de a realiza rolul social al altuia si cealalta vizand actiunea de activare a unei experiente, de substituire in starile emotionale ale partenerului, prin identificare afectiva cu acesta si astfel preluand starea de spirit a celuilalt. Prima directie se afla la originea teoriei si metodei propuse de R.Hogan (1969), iar cea de-a doua de la cele elaborate de A.Mehrabian si N.Epstein (1972). Asadar, prima viziune are in vedere planul cognitiv, prin care empatia este considerata ca abilitatea de a prelua punctul de vedere al altuia si planul emotional ca abilitate de a prelua starile altora.

Ulterior apare si un punct de vedere sintetic, apartinand lui M.H.Davis (1983), care ofera o interpretare multidimensionala a fenomenului empatic prin combinarea directiei cognitive si a celei emotionale, folosind ca subscale interpretative: preluarea perspectivei celuilalt, fantezia, relatia empatica si stresul.

Toate aceste interpretari teoretice ale fenomenului empatic au condus la elaborarea si validarea unor probe specifice cum ar fi Scala de Empatie a lui R.Hogan, Testul de Intuitie si Empatie a lui R.Dymond, Chestionarul de masurare a empatiei emotionale a lui A.Mehrabian si N.Epstein, ca si Indexul de Reactivitate Interpersonala a lui M.H.Davis, fiind cele mai utilizate scale de empatie in cercetarile curente.

Un alt aspect care trebuie adus in discutie in legatura cu problematica delimitarilor conceptuale ale empatiei este acela referitor la terminologia utilizata de-a lungul timpului pentru desemnarea acestui fenomen si care nu de putine ori a lasat loc de confuzii. Este relevanta in acest sens remarca pe care o face Vasile Pavelcu in 1965 cu privire la aceasta realitate: "Rareori un inteles a cunoscut o bogatie atat de impresionanta de termeni ca inteleul de empatie, bogatie lingvistica care a intunecat cu desavarsire sensul."

Tot autorul citat observa ca termenul dominant de Einfuhlung, introdus de Lipps a fost tradus la noi prin intermediul limbii franceze prin a numai putin de saptesprezece termeni de proiectie simpatetica a eului, intuitie proiectiva, fuziune afectiva, fuziune afectiva simbolica, intuitie simpatetica, intrepatrundere afectiva,comprehensiune prin intrepatrundere,introiectiune, tranzivitism, intropatie,simpatie,transpunere,identificare, transfer,insimtire,proiectie simpatetica si empatie. Termenii, dupa cum se poate sesiza, desemneaza fenomene inrudite, nu doar de dragul de a utiliza o eticheta distinca, ci ca o expresie a efortului specialistilor de a realiza o delimitare clara intre conduita empatica si alte fenomene aparent identice. Astfel, in cazul empatiei "eul" se simte "celalalt" pentru a-i retrai starile, gindurile, actiunile fara pierderea identitatii proprii; in cazul empatiei "eul" se simte "celalalt" caruia ii acorda sprijin moral sau factic; in cazul identificarii "eul" se topeste in celalalt, devine celalalt, pierzandu-si propria identitate, fiind socotit un model de alienare empatica; in cazul proiectiei "eul" impune propriile stari "celuilalt" absolutizand propria identitate,reprezentand,intr-un anume sens opusul empatiei.


Empatia este confundat deseori cu simpatia. Din perspectiva filosofiei moralei, Adam Smith (1759), defineste simpatia ca experienta prin care "co-simtim" sau simtim impreuna cu celalalt, pe care o traim ca raspuns la starea emotionala intensa a acestuia.

Empatia semnifica actul de a ne simti in ceva obiectiv, de a cunoaste partenerul prin procesul transpunerii in psihologia acestuia In ultimii ani, cercetarea psihologica repune transant in discutie aceasta chestiune. Se incearca astfel, o prima delimitare prin definirea simpatiei ca acel fenomen psihic prin care o persoana, referindu-se la situatia de disconfort a partenerului, incearca alienarea starii acestuia(Popescu-Neveanu,1994). Este, pe undeva, o anumita apropiere de fenomenul compasiunii. Pe de alta parte, empatia este socotita drept acel fenomen psihic prin care o persoana incearca sa discearna anumite experiente subiective ale altuia prin substituire. Acest al doilea caz se apropie de fenomenul intelegerii.

Un studiu interesant vizand relatia dintre empatie si simpatie, ca factori distincti de personalitate, dar care interfereaza in modularea comunicarii si a relatiilor interpersonale a realizat cercetatorul roman Stroe Marcus, impreuna cu Delia Stratilescu si Ruxandra Gherghinescu, in 1992. Concluziile la care a ajuns grupul de cercetatori au fost ca, in pofida tendintei de automatizare a insusirii empatice aceasta capata, in anumite limite   influenta pozitiva sau negativa in raport cu modalitatea cotarii partenerilor ca fiind simpatici sau antipatici. Mai precis, o persoana va tinde sa empatizeze mai mult cu o persoana simpatica decat cu o perosana care-i este antipatica.

1. Functiile empatiei

Empatia este, fara indoiala, o importanta abilitate care ne permite sa ne transpunem in psihologia celorlalti pentru a intelege ce gandesc , ce simt si cum actioneaza.Ne permite sa intelegem relatiile sociale, sa precizam comportamentul semenilor si sa exprimam emotii adecvate ca raspuns la emotiile lor. Este, practic, "liantul" lumii sociale, potentand comportamentul prosocial in sensul de a ne orienta spre ajutorarea celorlalti si de a ne inhiba pornirile de a face rau.

Cercetarile moderne asupra empatiei surprind o serie de funtii ale fenomenului empatic prin care se justifica implicatiile sale benefice, insa nu eludeaza ambivalenta fenomenului empatic in sensul ca anumite "contexte" ale personalitatii circumscrise in special de naumite trasaturi catracteriale ale individului pot sa apara si consecinte malefice.

Stroe Marcus (1997) distinge urmatoarele functii ale empatiei, cu consecinte benefice in adaptarea individului:

1.Functia cognitiva este aceea care decurge din transpunerea psihologica in sistemul de referinta al altuia, permitand cunoasterea empirica a apartenerului, act utilizat cu sau fara intensie de orice persoana in relatia interpersonala. In ceea ce priveste continutul acestei cunoasteri trebuie mentionat,asa cum observa Davis N.H.(1983) ca "principala informatie ce ofera empatia este starea emotionala". Noi nu aflam sau aflam mult mai utin prin empatie despre inteligenta, istoria persoanei sau modul de organizare a gandirii acestuia, in schimb, "aflam cat de prietenos sau de ostil, tensionat sau relaxat, interesat sau plictisit, deschis sau defensiv optimist sau pesimist, cat de mult ii place viata sau e descurajat." Autorul considera ca empatia este procesul simtirii a ceea cesimte o alta persoana, este "intuitie sau, mai exact, un proces de cunoastere tacita". Consecinta imediata a manifestarii cunoasterii empatice o constituie fenomenul intelegerii, de cele mai multe ori nediscursiv ci instinctiv, in maniera "scurtcircuitata", ca posbilitate de surprindere prompta, dar nu mai putin profunda a caracteristicilor de personalitate ale celui investigat. Potrivit lui Carl Rogers(1959), nevoia terapeutului de a retrai atitudinile altora se consuma intr-un fenomen al intelegerii emotionale care sta la baza deschiderii relasiei dintre client si terapeut. In viziunea autorului respectiv empatia se asociaza cu perceptia unei persoane si implica abilitatea de a judeca cu acuratete caracteristicile altei persoane. Ocupandu-se de masurarea abilitatii empatice, Carl Rogers se refera in mod expres la aceasta in termenii surprinderii acuratetii predictive. Introducerea de catre autor a conceptului de acuratete in ordinea de idei a cunoasterii emptice tinde sa maximizeze functia cognitiva a fenomenului de care ne coupam.

Stroe Marcus (1997) face o precizare importanta in ceea ce priveste functia cognitiva a empatiei valorificata in demersul terapeutic, ca adjuvant stiintific la indemana psihologului sau psihoterapeutului in scopul cunoasterii psihicului uman, anume ca utilizarea empatiei se asociaza cu o anumita precautie stiintifica a specialistului ca o conditie a pastrarii unei viziuni obiective asupra fenomenului psihic ce urmeaza a fi cercetat.

2.Functia anticipativa decurge din cea cognitiva si consta in efectuarea unei predictii corecte a posibilului cmportament al partenerului si implicit a strategiei comportamentale a celui ce empatizeaza. Aceasta functie nu se manifesta numai in comunicarea interpersonala, ci se implica eficient si in transpunerea de tip artistic ca o conditie interna a realizarii actului creator. Pe aceasta se si bazeaza valorizarea empatiei ca trasatura de personalitate implicata in mod nemijlocit in creatia scenica sau in creatia literara.

3. Functia de comunicare rezulta din nevoia de empatie colaborata de cele mai multe ori cu nevoia de dialog, cu schimbarea temporara a propriei perspective cu a celuilat, ca o conditie a unei benefice comunicari interpersonale. Francis Held si Janine Maucorps (1971), considera ca, daca nu exista empatie nu poate sa existe nici comunicare, celalalt neexistand pentru mine nici in bine, nici in rau, nici ca dusman. Empatia nu este supusa caracteristicilor pozitive sau negative ale reacltiilor cu celalalt, ea le precede, le depaseste, le contine. Nu intamplator, in unele dictionare de specialitate empatia este definita ca o modalitate de comunicare implicita, care, fara a inlocui comunicarea explicita, o completeaza si o valorizeaza. Comunicarea de timp empatic desfasoara o relatie cu caracter interactiv, favorizand un comportament cooperant, de intelegere reciproca intre partener, fiind apta sa declanseze acele armonii social ecaracteristice contactelor interpersonale.

4. Functia de contagiune afectiva rezulta din implicatiile nivelului de apropiere a eului cu partenerul prin care procesul de punere temporara in situatia celuilalt atrage dupa sine, fie chiar si prin apelarea la simpatie, un proces de contaminare a starii celuilalt. Balansul pe care empatia il realizeaza pe axa de identificare- detasare favorizeaza aceasta functie.Este deja un fapt cunoscut ca cineva este mai empatic cu un partener simpatic decat cu unul antipatic, or simpatia manifestata fata de altul poate potenta nibelul empatiei, apropiindu-l de polul identificarii ca premisa al unei posibile contagiuni de tip afectiv. Aceasta functie a empatiei, este,insa, in mare masura conditionata de imprejurari de viata.

5. Functia performantiala rezulta din faptul ca in anumite imprejurari de viata sau preofesiuni empatia preia ipostaza de insusire psihica, devenind acea abilitate de a favoriza realizarea cu succes, la nivel supramediu a unei activitati ce implica relatii interpersonale. In aceasta ipostaza, empatia insasi dezvolta un nivel superior de manifestare asigurand un nivel de retraire acurata a starilor, gandurilor si actiunilor altora, si, astfel, mijlocind atingerea unor performante inalte in profesiuni ce reclama relatii interpersonale. Cercetarile romanesti asupra empatiei au facut dovada functiei performantiale, situand aceasta insusire psihica in randul aptitudinilor generale, dar cu anumite particularitati specifice in cazul unor activitati ca cele dramatice, literare, didactice, psihoterapeutice sau de negociere, reprezentand acel instrument operational al psihicului uman necesar asigurarii unei eficiente profesionale maxime (Marcus, S.,1987).

In concluzie, functiile empatiei au o valoare adaptativa, avand un rol major in intretinerea relatiilor interpersonale, in abordarea unor atitudini tolerante, de ascultare si intelegere a motivelor si starilor partenerilor, ca o conditie necesara a unei benefice comunicari interpersonale.

2. Empatie si comunicare

In cultura noastra, comunicare e considerata un fapt natural, chiar spontan, ceva ce vine de la sine. Dezvoltarea motorie, intelectuala si afectiva insoteste si sustine dezvoltarea exprimarii si, deci, a comunicarii. Comunicarea presupune insa o miscare cu dublu sens, cea de a da si de a primi, de a exprima si de a receptiona, de a spune si de a intelege, presupune, cu alte cuvinte punerea in comun a experientei traite. Or, acest act de punere in comun ar fi, practic, imposibil, in afara capacitatii oamenilor de a se transpune in "lumea interna" a partenerului incercand o intelegere cat mai acurata a ceea ce acesta gandeste si simte, a modului in care actioneaza. Acest act de transpunere psihologica, fiind unul reciproc, permite impartasirea universurilor individuale care, altfel, ar ramane doar niste lumi izolate, creandu-se, astfel, un mediu de comunicare prin care viata sociala e posibila.

Subscriem asadar, opiniei lui Francis Held si Janine Maucorps (1971) conform careia, daca nu exista empatie, nu exista nici comunicare, celalalt neexistand pentru mine nici ca prieten, nici ca dusman, nici in bine, nici in rau, empatia nefiind subordonata caracteristicilor pozitive sau negative al relatiilor cu celalalt, ea le precede, le depaseste, le contine.

Relatia empatie - comunicare trebuie privita in dublu sens, intrucat exista o determinare reciproca intre aceste doua nevoi si totodata insusiri specific umane. Poate nu intamplator in unele dictionare de specialitate empatia este definita ca o modalitate de comunicare implicita, fara a inlocui pe cea explicita, o completeaza si o valorizeaza (Popescu-Neveanu,P.,1978).

O. Lerbinger si A.J. Sullivan (1965) discuta trei aspecte ale comunicarii : informatia, influenta si efectul care se completeaza cu un al patrulea: empatia. Este partea integranta a comunicarii deoarece reprezinta o veriga intre starea, gandirea emitatorului si receptor. Empatia este abilitatea de a intelege starea de simtire a unei alte persoane in mod implicit: "Eu vad ce simti". Valoarea empatiei este mai clar privita atunci cand este exprimata natura relatiei dintre doi oameni. Cuvintele spuse dobandesc inteles deplin numai cand sunt privite ca relatia dintre oameni aflati intr-un proces de comunicare si aceste cuvinte pot fi privite nu numai in termenii continutului lor logic, dar, de asemenea, ai calitatii lor emotionale. Comunicatorul este avizat sa se abtina de la a evalua, de la a judeca starea partenerului si sa se pregateasca sa fie pe recepsie spre a putea intelege.

Pe de alta parte, comunicare interpersonala este "mediul" in care se dezvolta abilitatea empatica. O anumita potentialitate empatica innascuta se desavarseste experiential numai in conditiile unui schimb permanent cu partenerii sociali.

Dezvoltarea empatiei este direct depnedenta de posibilitatea de insusire a rolurilor, de contactare a unor relatii sociale bogate, de traire a situatiilor sociale diversificate, care sa permita stabilirea unor relatii de comunicare intima cu coloratura afectiva puternica, de analiza a motivelor actiunilor proprii si ale altora. Or, toate acestea nu se pot realiza decat in procesul comunicarii intepersonale.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.