Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » psihologie psihiatrie
Inteligentele multiple - referat pentru teoria instruirii

Inteligentele multiple - referat pentru teoria instruirii
UNIVERSITATEA BUCURESTI

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI

INTELIGENTELE MULTIPLE

Referat pentru TEORIA INSTRUIRII
- BUCURESTI -

OBIECTIVE:

Familiarizarea cu teoria inteligentelor multiple.

Obtinerea unei viziuni de ansamblu asupra acestei teorii si posibilitatile care deschid cunoasterea corecta a acestei noi teorii si a teoriilor noi in general.

3. Construirea unei imagini diferite a persoanelor din jurul nostru.

4. Valorificarea tipurilor de inteligenta multipla in educatie.

5. Oferirea de materiale pentru studiu individual in legatura cu tema abordata.

Ce este inteligenta?

Conceptul de inteligenta nu este deloc un concept usor de definit si de inteles. Pentru a gasi o definitie “inteligenta” a inteligentei ar fi bine daca am face o usoara trecere in revista a tuturor curentelor si opiniilor formulate de-a lungul timpului. Dar pentru ca acest lucru ar ocupa o parte foarte mare din acest referat, ne-am oprit atentia asupra unei singure definitii a inteligentei, citata din Dictionarul de cerebrologie (1998) de Leonard Gavriliu, in cartea sa “Inteligenta si patologia ei”: “Inteligenta este capacitatea de mobilizare si de exercitare selectiva spontana sau reflexiva intotdeauna intentionala si previzionala, a resurselor multiple ale persoanelor, esentialmente a gandirii si imaginatiei, in functie de natura situatiilor, mai mult sau mai putin dificile (inedite), carora individul este obligat sa le faca fata in procesul complex si variabil de adaptare la mediul de viata, asigurandu-si necesarul, imediat sau in perspectiva.”1

In aceeasi carte, Leonard Gavriliu formuleaza o definitie mai scurta si mai usor de inteles, la care ne vom raporta si noi in acest document:

Inteligenta este capacitatea de a invata prompt si de a utiliza eficient invatatura dobandita.

In incercarea de a masura si de califica oamenii din punct de vedere al capacitatilor cognitive, cercatatorii au elaborat diverse teste de inteligenta, clasificand oameni ca Eistein, Mozart, Churchill, Spielberg drept retardati mintal, nebuni sau submediocri.

Intrigat de aceasta masuratoare nedreapta, Howard Gardner, profesor de Cognitie si Educatie, Psihologie la Universitatea Harvard, precum si de Neurologie la Universitatea de medicina din Boston, elaboreaza in 1983 teoria inteligentelor multiple. Acesta definea inteligenta ca fiind: un mod de a rezolva probleme sau de a dezvolta un produs sau produse necunoscute ca valoare in cel putin o cultura.3

H. Gardner este de parere ca scoala si cultura noastra isi concentreaza mai mult atentia pe inteligenta verbal-lingvistica si logico-matematica. Dr. Gardner este de parere ca trebuie sa acordam aceeasi importanta indivizilor care au rezulate deosebite in alte laturi ale inteligentei, cum sunt: artistii, arhitectii, muzicienii, botanistii etc. Din nefericire copiii care au astfel de talente nu primesc prea mult ajutor, in scoala, pentru a se putea dezvolta. De fapt, multi copii sfarsesc prin a fi etichetati drept 'copii cu dizabilitati de invatare', 'deficit de atentie' sau pur si simplu submediocrii, cand de fapt felul lor unic de a gandi si de a invata nu se pliaza pe metoda greoaie care se preda in clasa, axata pe inteligenta verbal-lingvistica. Teoria inteligentelor multiple propune o transformare uriasa la nivelul felului in care se preda in scoli. Este de preferat ca profesorii sa fie instruiti in asa fel incat sa-si prezinte lectiile printr-o mare varietate de metode, folosindu-se de muzica, de invatarea prin cooperare, de activitati artistice, de jocuri de rol, multimedia, campuri libere, introspectie si multe altele.5

H. Gardner izoleaza 9 tipuri de inteligenta si este completat de D. Goleman si de altii cu inca una. In total avem zece tipuri de inteligenta: 

 1. Inteligenta lingvistica
 2. Inteligenta logico-matematica
 3. Inteligenta muzicala-ritmica
 4. Inteligenta spatial-vizuala
 5. Inteligenta corporal-kinestezica
 6. Inteligenta interpersonala
 7. Inteligenta intrapersonala
 8. Inteligenta emotionala
 9. Inteligenta naturalista
 10. Inteligenta existentiala

Nu este vorba de cat esti de destept

Este vorba de cum esti de destept!

Inteligenta verbal - lingvistica

Definitie: Abilitatea de a opera cu cuvantul.

Caracteristici

 • Sa aiba abilitatea de a gandi in cuvinte
 • Sa-i placa lectura
 • Sa aiba calitati oratorii
 • Sa se exprime in asa fel incat sa se faca inteles
 • Sa invete usor si corect limba materna
 • Sa-si insuseasca usor limbi straine
 • Isi aleg cariera in functie de capacitatile lingvistice

Aceasta reprezinta capacitatea de a folosi eficient cuvintele, fie in registrul oral

(ca moderator Tv, orator, politician, povestitor), fie in registrul scris (ca jurnalist, dramaturg, poet, editor)

Un elev cu tipul acesta de inteligenta va agrea in mod deosebit sa citeasca, sa scrie, sa povesteasca, sa faca jocuri de cuvinte (Armstrong, 2000)

Elevii care poseda acest tip de inteligenta au abilitatea de a opera cu: structurile si regulile de structurare a limbajului, nivelul fonetic al limbajului, nivelul semantic, nivelul pragmatic al limbajului; pot folosi in scop persuasiv (functia retorica), in scopul de a rememora informatia , in scopul de a furniza informatii despre limbajul insusi (functia metalingvistica).

Inteligenta lingvistica se dezvolta inca de la nastere. De la varsta de 4 zile, nou-nascutul poate recunoaste structura lingvistica a limbajului mamei sale. Cu putin timp inainte de a implini un an el incepe sa asocieze cuvintele cu obiectele din jur, iar pana la 2 ani vocabularul lui va cuprinde cca. 1500-2000 cuvinte.

Pasii dezvoltarii inteligentei verbal - lingvistice sunt

a. Inteligenta lingvistica de baza – intelegi cuvinte simple, poti vorbi propozitii simple, ai abilitati de comunicare de baza.

b. Inteligenta lingvistica dezvoltata – ai un vocabular bogat, esti capabil sa spui povesti si glume, stii sa scrii si sa citesti.

c. Inteligenta lingvistica foarte bine dezvoltata – citesti de placere si pentru a invata lucruri noi, scrii pentru diverse scopuri, comunici bine in situatii variate.

d. Inteligenta verbal lingvistica: inseamna usurinta in comunicare, in invatarea limbilor straine, in dezvoltarea unui vocabular bogat; este bucuria de a citi si a scrie.

Sustineti inteligenta verbal-lingvistica in clasa prin:

Imbogatirea vocabularului

Ivatarea de termeni si expresii din alte limbi

Incurajarea oportunitatilor de a vorbi in public

Introducerea teatrului ca mijloc de invatare

Pastrarea unui jurnal zilnic de insemnari

Promovarea activitatilor de creatie literara

Dezvoltarea abilitatilor de a povesti

Utilizarea unor exemple de opere literare scrise de tineri sau de copii

Pentru dezvoltarea inteligentei verbal-lingvistice prin intermediul internetului recomandam:

https://crickler.com/

https://www.eduplace.com/fakeout/

https://www.anagramgenius.com/server.html

https://www.etymologic.com/

https://en.wikibooks.org/wiki/Main_Page

https://www.magneticpoetry.com/kidspoetry/playonline.cfm

https://www.visualthesaurus.com/index.jsp?content=%2fonline.jsp

https://pbskids.org/lions/games/

https://www.constitutioncenter.org/constitution/

“ CARTEA ESTE BASMUL SPUS DE UNIVERS ”

(Anonim)

Inteligenta logico-matematica

Definitie: este abilitatea de a opera cu modele, categorii, relatii, de a grupa si ordona date, de a

le interpreta.

Caracteristici:

  1. Gandire conceptuala
  2. Flexibilitate in raport cu mediul
  3. Abilitatea pentru lucrurile logice
  4. A lucra pe computer
  5. Capacitatea de a problematiza
  6. Folosirea gandirii abstracte si logice
  7. Sa incurajeze strategiile si folosirea ipotezelor

Aceasta include capacitatea de a utiliza rationamente inductive si deductive, de a rezolva probleme abstracte, de a intelege relatiile complexe dintre concepte, idei si lucruri.

Desprinderea de a emite rationamente are aplicabilitate in multe arii ale cunoasterii si include de asemenea capacitatea de a utiliza gandirea logica in stiinta, studii sociale, literatura.  (Bellenca,1997)

Acest tip de inteligenta cuprinde si capacitatea de a clasifica, a anticipa, a stabili prioritati, a formula ipoteze stiintifice si a intelege relatiile de cauzalitate. Scolarul mic isi dezvolta aceste capacitati prin activitati concrete, prin intelegerea relatiei de corespondenta biunivoca, prin operatiunea de numarare.

Aceste deprinderi ale gandirii critice sunt prezente in programele majoritatii scolilor, insa trebuie fixate prin activitati corespunzatoare.

In cadrul inteligentei logico-matematice putem vorbi de fapt de 2 subtipuri de inteligenta . Pe de-o parte, inteligenta logica, folosita in general de strategi si problem-solver-i si care creeaza manageri geniali, capabili sa puna la punct sisteme complexe. E acel tip de inteligenta pe care il folosesc sahistii, de exemplu, si care e foarte des confundata cu inteligenta matematica.

Pe de alta parte, oamenii cu o inteligenta matematica iesita din comun sunt foarte buni la cifre. In general, cei care sunt experti in domeniul investitiilor, contabilitate sau managerii care se ocupa cu previziuni financiare.

Inteligenta logico-matematica e cea care se apropie cel mai mult de conceptul de IQ.

Sustineti inteligenta logico-matematica in clasa prin:

Creearea unei ordini in clasa intrinseca si extrinseca

Prezentarea criteriilor la inceputul activitatii pentru a-i face o structura

Oferirea de probleme cu rezultat deschis

Includerea unor activitati de gandire convergenta in instructiuni

Creearea de experimente care sa testeze ipotezele studentilor

Utilizarea silogismelor in vorbire

Incurajarea dezbaterilor in clasa

Introducerea puzzle-urilor ca metoda de invatare

Definirea unor obiective scurte, de atins pe parcul lectiilor

Implicarea studentilor/elevilor in elaborarea rubricilor de evaluare

Pentru dezvoltarea inteligentei logico-matematice prin intermediul internetului recomandam:

https://pbskids.org/cyberchase/games/counterexamples/index.html https://www.eduweb.com/pintura/

https://www.eduweb.com/insideart/

https://www.cosi.org/onlineExhibits/farm/farmFrame.htm

https://www.shodor.org/interactivate/activities/

https://illuminations.nctm.org/WebLinks.aspx

https://www.drblank.com/stadlog.htm

“ INTELIGENTA INSEAMNA A INTELEGE SI A INVENTA “

(J.Piaget)

Inteligenta muzical-ritmica

Definitie: abilitatea de a discerne o varietate de sunete din mediu si de a produce ritmul,

formele de expresie muzicala.

Caracteristici:

Sa fii constient cand nu esti in armonie

Sa-ti amintesti melodiile cantecelor

Sa recunosti ritm, masura, ton

Sa fii sensibil la sunetele non-verbale din mediul inconjurator. 

Reprezinta talentul de a canta la un instrument muzical, de a se exprima prin muzica si de a intelege formele muzicale .Inteligenta muzicala-ritmica se dezvolta si pe masura ce elevii dobandesc, in urma auditiilor, un gust rafinat.

Acest tip de inteligenta reprezinta capacitatea de a percepe (in calitate de meloman), de a discrimina(in calitate de critic muzical), de a transforma (in calitate de interpret) formele muzicale.

(Armstrong 2000)

Stiati ca? Talentul in a combina sunete si a compune muzica fara a o auzi, doar pe portative, i-a facut pe Beethoven si Smetana sa creeze capodopere, totusi orbirea a secat definitiv izvorul inspiratiei lui Bach si Haendal, ceea ce arata ca factorul primordial in raportul dintre canalul auditiv si cel vizual in conceperea structurii sonore, in muzica, s-ar putea sa fie cel vizual.

Sustineti inteligenta muzical-ritmica in clasa prin:

Observarea sunetelor din mediul inconjurator

Miscarea in ritm

Invatarea unei limbi straine

Identificarea rimelor si masurilor

Ascultarea unei simfonii

Spargerea unui cod muzical-ritmic

Dezvoltarea aptitudinii de a citi muzica

Pentru dezvoltarea inteligentei muzical-ritmice prin intermediul internetului recomandam:https://www.sfskids.org/templates/musiclab.asp?pageid=4

https://www.artsalive.ca/en/mus/activitiesgames/index.html

https://www.rhymezone.com/

https://library.thinkquest.org/19537/

https://pbskids.org/cyberchase/games/patterns/patterns.html

https://www.primarygames.com/patterns/question1.htm

https://www.creatingmusic.com/

https://www.studio-mozart.com/mozart/index.htm

“ NU ZEII AU FACUT MUZICA, CI MUZICA A FACUT ZEII ”

(Andre Malraux)

Inteligenta spatial-vizuala

Definitie: abilitatea de a forma un model mintal al lumii spatiale si de a opera folosind un

asemenea model.

Caracteristici:

Simtul orientarii in spatiu

Capacitatea de a gandi in imagini

Capacitatea de a citi harti, diagrame, grafice

Capacitatea de a construi imagini de ansamblu din componente

Aceasta inteligenta a imaginilor si tablourilor cuprinde capacitatea de a percepe corect lumea inconjuratoare pe cale vizuala, precum si capacitatea de a recrea propriile experiente vizuale.

Acest tip de inteligenta incepe sa se dezvolte odata cu acutizarea perceptiilor senzorio-motorii. Pictorul, sculptorul, arhitectul, cartograful, proiectantul, cu totii transfera imagini mentale asupra unui obiect pe care il creaza ori il imbuntatesc. Perceptia vizuala se combina cu un set de cunostiinte prealabile, cu experiente, cu reactiile emotionale, cu imagini preexistente pentru a crea o noua viziune oferita celorlalti ca experienta.

Elevii cu inteligenta spatiala au capacitatea de a percepe cu deosebita acuitate culorile, liniile, formele, spatiul, pot percepe relatiile dintre aceste elemente. De asemenea ei pot vizualiza, isi pot reprezenta grafic imagini in spatiu, pot sa isi inteleaga propria pozitie intr-un spatiu matriceal.

Stiati ca? Este inteligenta lui Michelangelo care dupa ce privea un tablou cateva minute, il putea reproduce in cele mai mici detalii. Este de asemenea inteligenta nomazilor care isi pot orienta caravanele in desert, a navigatorilor din timpul stravechi care reuseau sa strabata intinderi nesfarsite de ape, a pictorilor, sculptorilor sau chiar a orbilor care isi gasesc drumul pipaind si isi imagineaza mental drumul.

Sustineti inteligenta spatial-vizuala in clasa prin:

Promovarea unui mediu vizual stimulativ

Desenarea planurilor inainte de inceperea muncii efective

Harti semantice

Folosirea unor diagrame de concepte abstracte

Folosirea tehnologiilor (Power-Point)

Pentru dezvoltarea inteligentei spatial-vizuala prin intermediul internetului recomandam: https://www.kartoo.com/

https://seeingmath.concord.org/sms_interactives.html  https://www.kiddonet.com/kiddonet/NetGames/selectionAct.pl?showBar=1&gameUrl=/kiddonet/greenHunter/index.htm

https://earth.google.com/

https://www.schubart.net/rc/

https://www.exploratorium.edu/exhibits/f_exhibits.html

https://www.math-kitecture.com/

https://www.arcytech.org/java/patterns/patterns_j.shtml

https://www.architectstudio3d.org/AS3d/index.html

https://giverny.org/monet/welcome.htm

“ IMAGINATIA ESTE MAI IMPORTANTA DECAT INVATATURA ”

(Einstein)

Inteligenta corporal-kinestezica

Definitie: abilitatea de a rezolva probleme, de a crea produse folosind corpul ( parti ale corpului).

Caracteristici:

 • Dinamic
 • Tinuta sportive
 • Dansator, actor, mim
 • Indemanare in reparatii, cusut, construire
 • Expresivitate in miscari, gesturi.

Este inteligenta la nivelul corpului si al mainilor care ne permite sa controlam si sa interpretam miscarile corpului, sa manevram obiecte, sa realizam coordonarea dintre trup si spirit.

Acest tip de inteligenta nu se regaseste numai la atleti, ci poate fi intalnit in miscarile de finete ale chirurgului care realizeaza o operatie pe cord sau la un pilot care isi regleaza cu finete aparatura de bord.

“Acest tip de inteligenta include deprinderi fizice speciale precum coordonarea, echilibrul, dexteritatea, viteza, precum si depinderi la nivelul proprioceptorilor, la nivel tactil si cutanat.”

(Armstrong 2000)

Stiati ca? Este inteligenta miscarii si a coordonarii. Este inteligenta Nadiei Comaneci, care si-a folosit corpul ca un instrument pentru a-i da o finalitate neasemuita. Este inteligenta tenismanului Ilie Nastase si a fotbalistului Pele sau Hagi, este mimul din piesele de pantomime care creeaza iluzia prin stapanirea muschilor fetei si corpului, pe care ii gasim pretutindeni in Europa Occidentala, in marile orase. Este constructorul, mecanicul, vanatorul aborigen.

Sustineti inteligenta corporal-kinestezica in clasa prin:

Transformarea unor povesti in dans

Joc de rol

Jocuri de podea

Jocuri de energizare

Jocuri de miscare

Mentinerea unei atmosfere 'in miscare' pe tot parcursul orelor de curs

Pentru dezvoltarea inteligentei corporal-kinestezice prin intermediul internetului recomandam:

https://www.globz.net/index.php3?lang=en&skin=skin.swf&xml=globz.xml&id=news

https://www.sciencenetlinks.com/interactives/powerplay.html

https://www.largeanimal.com/games/client/block-corner

https://www.brainsrule.com/kids/games/index.htm

https://www.pbs.org/wgbh/buildingbig/lab/index.html

https://www.arcadevault.com/snowcraft_2.html

https://postopia.com/games/gamepage.aspx?sitegameId=37

https://library.thinkquest.org/11686/

https://sodaplay.com/creators/soda/items/constructor

https://www.cmgww.com/sports/thorpe/index.php

“ DANSUL ESTE UN POEM IN CARE FIECARE MISCARE ESTE UN CUVANT ”

(Mata Hari)

Inteligenta interpersonala

Definitie: abilitatea de a-i intelege pe ceilalti, cei motiveaza, cum se comporta, cum pot fi abordati,

cum se poate lucra cu ei, cum se poate coopera cu ei.

Caracteristici:

 • Sa intelegi oamenii
 • Capacitatea de a conduce
 • Capacitatea de a media conflicte
 • Capacitatea de a fi sociabil
 • Capacitatea de a fi sensibil
 • Capacitatea de a sesiza sentimentele si intentiile celorlalti
 • Capacitatea de a lucra in grup.

La un nivel simplu, acest tip de inteligenta este sesizabil la copilul care observa si relationeaza la starile si dispozitiile adultilor din jurul sau.

La nivel complex se traduce prin capacitatea adultului de a citi si interpreta intentiile ascunse ale celorlalti.

Aceasta reprezinta abilitatea de a sesiza si evalua cu rapiditate starile, intentiile, motivatiile si sentimentele celorlalti; include sesizarea expresiei faciale, a infelxiunilor, a vocii, a gesturilor; include si capacitatea de a distinge intre diferite tipuri de relatii interpersonale si capacitatea de a reactiona eficient la situatiile respective.

(Armstrog 2000)

Acest tip de inteligenta implica “deprinderi de comnuicare verbala si non-verbala, deprinderi de colaboare, capacitatea de rezolvare a conflictelor, de lucru consensual in gruo, capacitatea de a avea incredere,de a respecta, de a fi lider, de a-i motiva pe ceilalti in vedereea atingerii unor scopuri reciproc avantajoase.”

(Bellanca 1997)

Stiati ca? Este inteligenta regretatelor lady Diana si maica Tereza, a lui Kissengel care a fost mediator de pace in Orientul Mijlociu, etc. Este inteligenta marilor profesori, medici, avocati, lideri spirituali care prin daruirea lor reusesc sa dea un sens notiunii de umanitate.

Sustineti inteligenta interpersonala in clasa prin:

Facilitarea interactiunii intre studentii in timpul orelor de curs

Includerea unor activitati in care studentii sa lucreze in grupuri

Oferarea oportunitatilor de a-si alege singuri grupul

Promovarea interactiunii cu alte clase prin invatarea impreuna

Acceptarea spiritului competitiv care ridica stafeta

Utilizarea resurselor umane pentru revigorarea clasei

Pentru dezvoltarea inteligentei interpersonale prin intermediul internetului recomandam:

https://www.flickr.com/

https://www.skype.com/intl/en/welcomeback/

https://www.blogger.com/start

https://www.netvibes.com/

https://tappedin.org/tappedin/https://www.technorati.com/

https://collaboration.wikia.com/wiki/Wikiversity

https://library.thinkquest.org/10005/

https://www.constitutioncenter.org/timeline/

https://www.jfklibrary.org/

“ A FI INTELIGENT PRESUPUNE A FOLOSI SI INTELIGENTA ALTORA “

(Richard Aladjemoff)

Inteligenta intrapersonala

Definitie: abilitatea de a formula un model veridic si clar despre sinse si de a opera eficient cu el in

viata.

Caracteristici:

 • Capacitatea de a fi independent
 • Capacitatea de a exprima opinii
 • Capacitatea de a trai intr-o lume proprie
 • Capacitatea de a lucra de unul singur
 • Capacitatea de a fi increzator in sine
 • Munca independenta
 • Jurnal personal
 • Dedublare-actor (simultan), spectator.

O persoana cu asemnea tip de inteligenta isi petrece timpul gandind, autoevaluandu-se. Nevoia de introspectie transforma inteligenta in ceva extrem de intim.

Conform lui Gardner, “ inteligenta intrapersonala depaseste cu putin capacitatea de a distinge intre placere si durere si de a te implica sau retrage dintr-o situatie ca rezultat al acestei distinctii” (1983;1993)

Aceasta presupune capacitatea de a avea o reprezentare de sine corecta (de a cunoaste calitatile si punctele slabe), de a avea constiinta starilor interioare, a propriilor intentii, motivatii, de a-ti cunoaste temperamentul si dorintele; de asemenea, capacitatea de autodisciplina,de autoevaluare si de autointelegere.

(Armstrong 2000)

Stiati ca?Este inteligenta scriitorilor solitari ca si Emil Cioran, a calugarilor budisti care traiesc in meditatie si introspectie, a copilului Anna Franck care prin jurnalul ei si-a descris bucuria si si-a plans disperarea, a genului care in mediul lui propriu creeaza, dar in societate devine inadaptabil, a lui Hamlet care era in acelasi timp actor si spectator al propriei lui vieti.

Sustineti inteligenta interpersonala in clasa prin:

 • Folosirea analogiilor in comparatii
 • Promovarea unor activitati care pot fi alese de studenti/elevi
 • Creearea de oportunitati pentru exprimarea sentimentelor studentilor/elevilor
 • Creearea unor obiective proprii fiecarui elev pe parcursul orelor de curs
 • Includerea in rutina clasei a activitatii de completare a unui jurnal

Pentru dezvoltarea inteligentei intrapersonale prin intermediul internetului recomandam:

https://www.suprglu.com/

https://www.pbs.org/endgame/home.php

https://www.kidsvotingusa.org/

https://www.dumblaws.com/

https://www.cyke.com/

https://www.kidscom.com/games/isg/isg.html

https://www.unicef.org/voy/

https://myhero.com/myhero/go/about/intro.html

https://www.learner.org/interactives/statistics/

https://www.cnn.com/WORLD/9709/mother.teresa/

“ ACELA CARE NU SE IUBESTE PE SINE INSUSI NU STAPANESTE NIMIC PE LUMEA ASTA “

(Boccacio)

Inteligenta emotionala

Definitie: sa poti obtine abilitatea de a fi constient de ceea ce esti tu si de ceea ce simt altii si sa

stii ce sa faci in legatura cu aceasta; sa stii sa le deosebesti ce-ti face bine si ce-ti face

rau si cum sa treci de la rau la bine; sa ai constiinta emotionala, sensibilitatea si capacitatea de a conduce care sa tea jute sa maximizezi pe termen lung fericirea si supravietuirea.

Caracteristici:

Sistmatizate in cinci zone care cuprind 15 sectiuni sau trepte:

Domeniul intrapersonal se refera la capacitatea de a va autocunoaste si de a va controla. El cuprinde:

Constiinta emotionala, care este capacitatea de a recunoaste cum va simtiti si de ce simtiti intr-un anume fel, precum si impactul vostru asupra altor persone.

Caracterul asertiv, respective capacitatea de a va exprima in mod clar gandurile si sentimentele.

Independenta, care este capacitatea de autocontrol si autodirectionare, de a ramane in picioare.

Respectful de sine, respective capacitatea de a va cunoaste propriile puncte forte si puncte vulnerabile, de a va simti bine in ciuda punctelor slabe.

Domeniul interpersonal se refera la capacitatea de a interactiona si de a colabora cu celelalte persone din jurul nostru. Este alcatuit din trei etape:

Empatia care este aptitudinea de a intelege ceea ce altii ar pute simti si gandi. Este capacitatea de a vedea lumea prin ochii altora.

Responsabilitatea sociala, care este capacitatea de a fi membru cooperant si active al grupului social din care faceti parte

Relatiile intepersonale care se refera la aptitudinea de a mentine si a construe relatii care sunt benefice pentru ambele parti in care fiecare parte poate lasa sau darui de la sine, dar si de un sentiment de apropiere emotionala.

Domeniul adaptabilitatii se refera la capacitatea de a fi flexibil si cu 

simtul realitatii, de a putea rezolva o serie de probleme, pe masura ce

acestea apar.

Cele trei trepte sunt:

Tastarea realitatii, care este capacitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt ele sin u asa cum ne-am dori sa fie sau ne-am teme sa fie.

Flexibilitatea care este capacitatea de a va adapta sentimentele, gandurile si actiunile pa masura ce se schimba conditiile

Solutionarea problemelor care este capaditatea noastra de a defini problemele si apoi de a colabora si a implementasolutii eficiente si metode adecvate.

Domeniul administrarii stresului se refera la capacitatea de a tolera stresul

si de a va tine sub control impulsurile. Cele doua trepte ale sale sunt:

Toleranta la stress, respective capacitatea de a ramane calm si concentrate pentru a face fata in mod constructive evenimentelor adverse si starilor emotionale conflictuale fara a fi afectati.

Controlul impulsurilor, respective capacitatea de a rezista sau de a intarsia reactia la un anumit impuls inainte de a actiona.

Domeniul starii generale are doua trepte:

Optimismul care este aptitudine de mentinere a unei atitudini realiste si positive, in special in fata unor momente grele

Fericirea care este capacitatea de a fi satisfacuti de viata, de a va bucura de sine si de altii si de a fi plini de entuziasm intr-o serie de activitati. 4

Pentru dezvoltarea inteligentei emotionale prin intermediul internetului recomandam:

https://www.queendom.com/tests/access_page/index.htm?idRegTest=1121

https://www.socialresearchmethods.net/Gallery/Young/emotion.htm

' ORICINE POATE DEVENI FURIOS - E SIMPLU. DAR SA TE

INFURII PE CINE TREBUIE, CAT TREBUIE, CAND TREBUIE,

PENTRU CEEA CE TREBUIE SI CUM TREBUIE -

NU ESTE DELOC USOR '

(ARISTOTEL)

Inteligenta naturalista

Definitie: abilitatea de a intelege lumea naturala reprezentata aici prin plante, animale, om, studii

stiintifice.

Caracteristici:

 • De a recunoaste si clasifica indivizi, specii si relatii ecologice
 • De a interactiona eficient cu creature vii
 • De a discerne scheme legate de viata si forte ale naturii

Aceasta este sesizabila la copiii care invata cel mai bine prin contactul direct cu natura. Pentru acestia, cele mai potrivite lectii sunt cele din aer liber.Acestor elevi le place sa alcatuiasca proiecte la stiinte naturale,cum ar fi observarea pasarilor,alcatuirea insectarelor,ingrijirea copacilor sau anumalelor. Ei prefera ecologia, zoologia, botanica.

(Gardner 1994)

Armstrong(2000) a argumentat ca este deosebit de benefic pentru acest tip de elevi sa isi poata folosi inteligenta intr-o mai mare masura in cadrul scolii.

Asadar, este sarcina scolii “sa aduca” natura in clase si in alte spatii de invatamant.

Stiati ca? Este inteligenta in care evolutionistii (Darwin si Fisher), unii astronomi si ecologisti au putut fi introdusi, in celelalte nefiind clar locul lor. Ei nu au reusit sa-si organizeze tiparele dupa modele matematice ca si fizicienii si chimistii, ci mai degraba si-au creat propriile modele, incadrate in sistemul lor de gandire, mult mai adecvate si utile.

Sustineti inteligenta muzical-ritmica in clasa prin:

Folosirea diagramelor

Brainstorming-uri

Creeare de harti semantice de idei

Conceperea portofoliilor

Creearea de legaturi cu lumea naturii

Creearea unor grupuri de lucru

Pentru dezvoltarea inteligentei naturaliste prin intermediul internetului recomandam:

https://ology.amnh.org/

https://yucky.discovery.com/flash/

https://nationalzoo.si.edu/Animals/WebCams/

https://www.chemicalelements.com/

https://www.switcheroozoo.com/

https://reconstructors.rice.edu/

https://www.urbanext.uiuc.edu/gpe/index.html

https://www.koshlandsciencemuseum.org/exhibitdna/

Inteligenta existentiala

Definitie: abilitatea orientate spre descifrarea realitatii, ca raspunsuri la intrebarile despre natura,

societate, gandire.

Caracteristici:

 • Dimensiune ontological (teoria existentei)
 • Cognoscibilitate (teoria cunoasterii)
 • Valorizarea existentei prin cautarea absolutului (teoria valorii) in sensul gasirii unei perfectiuni in toate domeniile accesibile mintii omenesti si crearii unui echilibru intre raspunsurile si noile intrebari la care conduc aceste raspunsuri.

Sustineti inteligenta existentiala in clasa prin:

Recapitularea a ceea ce s-a intamplat inainte sa se treaca la o alta lectie

Privirea unui subiect din mai multe puncte de vedere

Aducerea unor oameni care au idei globale si diferite asupra unui lucru

Invatarea elevilor sa extraga ideile importante din ceea ce au invatat

Facilitarea aplicarii a ceea ce au invatat in alte domenii de activitate

Discutarea despre o idee la nivelul clasei, al scolii, al tarii, al lumii

Pentru dezvoltarea inteligentei existentiale prin intermediul internetului recomandam:https://origins.jpl.nasa.gov/index1.html

https://www.stanford.edu/group/dschool/

https://del.icio.us/

https://www.hhmi.org/biointeractive/

https://www.wga.hu/

https://www.windows.ucar.edu/tour/link=/mythology/worldmap_new.html

https://www.netlaputa.ne.jp/~tokyo3/e/

https://www.portables2.ngfl.gov.uk/pmpercival/philosophy/

https://www-popexpo.ined.fr/english.html

https://www.jcf.org/bliss.php

Stiati ca? Este inteligenta marilor si micilor filosofi, teologi, ganditori care si-au pus mereu intrebari asupra a tot ce ne inconjoara, care au gasit mereu raspunsuri, darn u solutii, care au incercat sa se apere de oamenii care afirmau ca stiu totul, prin a-I face sa se indoiasca de ceea ce stiu sau de a nu decide sa-si afirme cu certitudine absoluta valorile lor, filosoful fiind singurul care isi accepta si isi stie propria ignoranta spusa pe scurt atat de admirabil de Socrate:

“ STIU CA NU STIU NIMIC ”

Concluzie

Teoria inteligentelor multiple incearca sa ne ofere noua atat ca adulti cat si copiilor alte chei decat cele obisnuite, pentru a deschide usi care sa ne introduca in locurile pe care, desi le-am visat, nu am avut curajul sa le incercam.

Ceea ce este deosebit de interesant in aceasta teorie este ca ea ofera 10 potentiale moduri prin care poti sa inceti ceva. Daca un profesor are dificultati in a face sa ajunga la un elev, informatia pe care el o transmite in mod traditional (verbal-lingvistic sau logico-matematic), teoria inteligentelor multiple sugereaza alte modalitati prin care materialul poate fi prezentat in asa fel incat sa faciliteze invatarea propriu-zisa. Indiferent daca esti un educator, un profesor de liceu sau un adult care cauta modalitati de a-si imbunatati studiul individual pe orice domeniu de interes, se aplica acelasi principiu de invatare. Indiferent daca predai sau inveti, nu uita sa folosesti:

1. cuvinte (inteligenta verbal-lingvistica)

2. numere sau logica (inteligenta logico-matematica)

3. muzica (inteligenta muzicala-ritmica)

4. imagini (inteligenta vizuala)

5. o experienta proprie (inteligenta corporal-kinestezica)

6. o experienta sociala (inteligenta interpersonala)

7. introspectia (inteligenta intrapersonala)

8. emotii si sentimente (inteligenta emotionala)

9. o experienta din natura (inteligenta naturalista)

10. intrebari existentiale (inteligenta existentiala) 5

Deci teoria lui H.Gardner si D.Goleman nu este un panaceu universal al rezolvarii misterului inteligentei si a problemelor care le deschide ci un nou punct de vedere, care inteles corect poate ajuta pe fiecare sa-si gaseasca niste usi deschise spre drumuri noi sau vechi in care sa se directioneze atat pe sine cat si pe copii sai sau colectivul pe care il indruma, in asa fel incat acesta sau acestia sa-si gaseasca un echilibru. 4

Note:

 1. Leonard, G., - Inteligenta si patologia ei, Ed. Iri, Bucuresti, 2001, pag. 22
 2. Leonard, G., - Inteligenta si patologia ei, Ed. Iri, Bucuresti, 2001, pag. 22
 3. Bulboaca, M. – Stimularea inteligentelor multiple ale copiilor si adultilor, Ed. Servo-Sat, Arad, 2005, pag. 16
 4. Bulboaca, M. – Stimularea inteligentelor multiple ale copiilor si adultilor, Ed. Servo-Sat, Arad, 2005
 5. https://www.thomasarmstrong.com/multiple_intelligences.htm

Bibliografie:

Leonard, G., - Inteligenta si patologia ei, Ed. Iri, Bucuresti, 2001, pag. 22

Leonard, G., - Inteligenta si patologia ei, Ed. Iri, Bucuresti, 2001, pag. 22

Bulboaca, M. – Stimularea inteligentelor multiple ale copiilor si adultilor, Ed. Servo-Sat, Arad, 2005, pag. 16

Bulboaca, M. – Stimularea inteligentelor multiple ale copiilor si adultilor, Ed. Servo-Sat, Arad, 2005

https://www.thomasarmstrong.com/multiple_intelligences.htm

 1. Campbell, L., Campbell, B., Dickinson, D. – Teaching and learning through multiple intelligences
 2. https://surfaquarium.com/MI/

Gardner, H., Avery, L., D., - Creating minds. Gifted Child Quartely, Ed. ?, 1998, pag 133-134

Dunn, R., - Educational Leadership, Ed. ?, An ?, Pag. 15-19

10. Perrin, J., - Educational Leaderschip, Ed. ?, An. 1990, pag. 23-24

11. Dunn, R., Gorman, B., - Journal of educational research, Ed. ?, pag. 353 - 361

ANEXA

Exemplu de lectie cu implicarea

inteligentelor multiple

Titlul lectiei:

Obiectivele lectiei:

Rezultate asteptate la nivelul elevilor:

Materiale folosite in clasa:

Activitati de invatare:

Verbal-lingvistice

Logico-matematice

Muzical-ritmice

Vizuala

Corporal-kinestezica

Interpersonala

Intrapersonala

Emotionala

Naturalista

Existentiala

Evaluarea lectiei se va face:

Rezultate obtinute:

ANEXA INTELIGENTA EMOTIONALA

Inventarul de emotii:

Cand sunt vesela, deseori__________ ______ ____ _____ _______ ______ _____________

Cand sunt ingrijorata,__________ ______ ____ __________ ______ ____

Cand am incredere in mine,__________ ______ ____ _____ _______ ______ ___________

Cand ma enervez, deseori__________ ______ ____ _____ _______ ______ _____________

Cand sunt plictisita, deseori__________ ______ ____ _____ _______ ______ ___________

Cand sunt incantata,__________ ______ ____ __________ ______ ____ _

Cand ma sperii, s-ar putea sa__________ ______ ____ _____ _______ ______ __________

Cand sunt confuza,__________ ______ ____ __________ ______ ____ __

Cand ma supar, uneori__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

Cand sunt multumita,__________ ______ ____ __________ ______ ____

ANEXA INTELIGENTA VERBAL-LINGVISTICA

Cele 5 etape ale unei discutii:

1. Explicati scopul discutiei

2. Tineti in frau discutia

- incurajati studentii, elevii sa aiba pareri diferite si nu judecati persoana. Folositi formulari ca: sa inteleg ca… , acesta este un punct de vedere, mai ai si altul?

- echilibrati conversatia si incurajati elevii timizi sa-si spuna punctul de vedere

- nu lasati discutia sa fie monopolizata de cei care au multe idei si vorbesc mult

3. Nu va indepartati de la tema

4. Concluzia discutiei. Poate fi folosita pentru o noua idee, sau pentru a sublinia ceva

5. Beneficiile discutiei

- cum v-ati simtit astazi?

- ce parere aveti despre aceasta discutie?

Ca metode indicam:

 1. Gandim pe perechi

profesorul pune o intrebare sau o isi exprima o idee cu privire la un film, document, lectura realizata

dupa ce fiecare elev se gandeste la parerea lui despre acel ceva (1-2min) sunt grupati pe perechi si fiecare isi va spune parerea celuilalt pentru 5 min, la sfarsit fiecare pereche impartaseste clasei intregi despre ce au discutat

 1. Grupurile Buzz

se fac grupuri de 3 pana la 6 elevi, fiecare grup isi alege un purtator de cuvant, care va asista si isi va nota tot ce se va discuta in grupul sau, la sfarsit va spune cateva idei principale dezbatute in grupul sau.

 1. Acvariul

Se face un cerc de scaune mare in mijloc clasei, in mijlocul acestui cerc se vor aseza 4-6 scaune. Fiecare elev va sta pe un scaun. Cei din mijloc vor fi acvariul. Acvariul va discuta pe o anumita tema, iar ceilalti se uita. Cand unul dintre cei din acvariu simte k a terminat tot ce avea de spus, se ridica de pe scaun si iese in cercul mai mare. Oricare dintre observatori, daca va simti nevoia va putea lua locul lui. La sfarsit, educatorul opreste discutia cand se va ajunge la o concluzie naturala sau cand considera el ca este cazul.

ANEXA INTELIGENTA LOGICO-MATEMATICA

FISA - LOGICA

Reamintirea:

Cine, ce, cand, unde, cum?

Comparatia:

Cum este_____ _______ ______ __________ similiar / diferit fata de _____ _______ ______ __________?

Identificarea atributelor si componentelor:

Care sunt caracteristicile, componentele__________ ______ ____ ______________?

Clasificarea:

Cum am putea organiza__________ ______ ____ _______________ in categorii?

Identificarea relatiilor si tipicului:

Dezvoltati o diagrama, o reprezentare, o panza de relatii intre _____ _______ ______ ______________

Reprezentarea:

In ce alt fel va puteti reprezenta / imagina __________ ______ ____ ____________?

Identificare idelor principale:

Care este conceptul cheie, problema in __________ ______ ____ ________?

Spuneti ce ati inteles prin propriile voastre cuvinte_____ _______ ______ _______________

Identificarea erorilor:

Ce este in neregula cu________________?

Interventia:

Ce s-ar fi intamplat daca ar fi intervenit________?

Ce concluzie putem trage_____?

Predictia:

Ce s-ar putea intampla daca_____?

Elaborarea:

Ce idei/detalii puteti adauga____?

Dati un exemplu de ___________?

A trage concluzii:

Ce concluzii puteti trage_____?

Evaluarea:

Ce criteriu ati folosi pentru a evalua/a judeca____?

Verificarea:

Cum iti dai seama ca ai judecat bine?

Cum am putea noi sa fim convinsi ca verificarea a fost facuta bine?
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Simularea: tipuri de simulari, notiuni si definitii
Dementa presenila
Factorii dezvoltarii psihice
Creierul suprem
COMUNICAREA - TINERI
Dezvoltarea morala
Rolul personalitatii, in diferitele boli
Liniaritate si simultaneitate in perceptia timpului din vise

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu