Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
MATRICELE PROGRESIVE RAVEN COLOR (MPC)

MATRICELE PROGRESIVE RAVEN COLOR (MPC)


MATRICELE PROGRESIVE RAVEN COLOR (MPC)

J. C. Raven, descrie MPR ca "teste de perceptie si gandire clara" (Raven, Raven & Court, 1991). Fiecare problema a scalei este o "sursa" a unui sistem de gandire, in timp ce ordinea in care sunt prezentate problemele ofera o instruire in modalitatea de operare.

MPC sunt destinate a evalua inteligenta la copiii mici (sub 11 ani), la batrani respectiv in scopuri clinice. O data ce capacitatea de a rezolva probleme ce au la baza analogii se recomanda utilizarea Matricilor Progresive Standard. Raven recomanda pentru evaluarea inteligentei, utilizarea alaturi de acest test a scalelor de Vocabular Mill Hill (pentru aspectele ce tin de factorii verbali).

Descrierea testului

MPC cuprinde trei serii de itemi (A, Ab, B), fiecare serie fiind alcatuita in 12 itemi. Seriile A si B sunt identice cu cele din varianta Standard a Matricilor Progresive cu diferenta ca in varianta MPC ele sunt prezentate pe un fond colorat. Seria Ab nu se regaseste in MPS.

Itemii unei serii sunt prezentati in ordine crescanda a dificultatii lor, insa ei se rezolva pe baza acelorasi principii pe care subiectul trebuie sa le deduca.Principiile care stau la baza constructiei testului

Pe baza studiilor experimentale J. C. Raven identifica 5 stadii necesare rezolvarii MPC:

1. Copilul este capabil sa distinga figurile identice de cele diferite iar apoi pe cele similare de cele similare.

2. Copilul este capabil de a aprecia corect orientarea figurii atat in raport cu propia sa persoana cat sifata de obiectele din campul perceptiv.

3. Copilul este capabil de perceperea intregului.

4. Copilul este capabil sa analizeze elementele, caracteristicile intregului perceput si sa faca distinctie intre ceea ce este inclus in matrice si ceea ce trebuie sa gaseasca el insusi.

5. Copilul este capabil sa compare schimbarile similare in caracteristicile percepute si sa adopte analogia ca modalitate de rationament.

MPC este destinat a evalua claritatea capacitatii de observatie precum si nivelul dezvoltarii intelectuale a copiilor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.