Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
TESTELE DE DEZVOLTARE ANALITICA A INTELIGENTEI

TESTELE DE DEZVOLTARE ANALITICA A INTELIGENTEI


TESTELE DE DEZVOLTARE ANALITICA A INTELIGENTEI

Scara Binet-Simon - A. Binet si Dr. Simon in 1905; 1908 si 1911 - perfectionari si revizii. In 1905 scara cuprindea 30 de probleme asezate in ordinea crescanda a dificultatii, cuprinse prin testarea a 50 copii normali de la 3 la 11 ani si cativa cu deficiente mintale. Nu avea separatii de varsta.

Testul de 6 executii de ordine simple se considera ca evidentiaza limita superioara a idiotiei adultilor.

Testul 15 consta in cerinta de repetitie de propozitii si cuvinte si pune in evidenta limita obisnuita a imbecililor.

Testul 23 delimita zona intelectului de limita.

Testul 9 - limita superioara a inteligentei de 5 ani.

- forma organizata pe varste: 7itemi pentru 6 ani; 8 pentru 7 ani; 5 pentru 10 ani.

- s-au adaugat cateva teste si scara s-a extins pana la varsta adulta. Gruparea pe varste a devenit mai ferma. Patru teste ale nivelului 10-11 ani au trecut la 12 ani, cele de la 12 ani la 15 ani, iar cele trei teste ale nivelului de 13 ani plus alte duoa noi au constiuit nivelul adult. A. Binet a elaborat notiunea de varsta mintala.

Revizii:

Stanford Binet - 1916: scara etalonata s-a extins la 90 itemi pe o arie de la 3 la 19 ani, plus un nivel adult mediu si unul adult superior.

Scara din 1937 Terman Merrill - a luat 2 forme, formele L si M, fiecare cu cate 129 itemi. S-au completat testele pentru toate varstele, inclusiv pana la 22 ani si 10 luni. S-a marit numarul testelor nonverbale.

Revizia din 1960 - M. Merrill. Inovatii: s-a introdus varsta de 17 si 18 ani; s-a extins calculul statistic al variatiilor (DQI).

- Revizie franceza: R. Zazzo, M. Gilly, Verba-Rai. Cuprinde 74 itemi. Au fost selectate secvente foarte discriminative pe dimensiunea normal - debil mintal a scarii Binet-Simon, ca si cei cu valoare genetica foarte mare, accentuandu-se caraterul verbal al scarii restructurate.

- P. Stfanescu Goanga. Cuprinde teste incepand de la 3 ani pana la 11 ani (6 teste/an, cate unul pentru 2 luni) si cate 4 teste pentru 11-14 ani si varsta adulta. Se foloseste intr-o mare pondere material neverbal.TESTUL ANALITIC DE INTELIGENTA AL LUI MEILI (TAI)

TAI se compune din 6 parti:

a)       Serii de cifre constituite dupa anumite reguli, pe care subiectul trebuie sa le completeze, la sfarsit, cu doua numere. In realizarea seriilor s-a urmarit sa nu intervina decat operatiile aritmeticesimple (fara a se da combinatii din tabla inmultirii) si sa se ramana, in general, in limitele 1-50. Iata doua din seriile mai dificile utilizate de Meili: 3 6 8 16 18 36 ; 1 4 5 8 13 16 ;

b)       Serii de imagini, care redau patru momente ale unei actiuni, subiectul trebuind sa noteze succesiunea corecta. Spre deosebire de alte teste de acelasi gen, imaginea de inceput este asezata de autor pe primul loc si este numerotata ca atare, constituind termenul de comparare, sub aspectul detaliilor ce servesc deprinderii modificarilor ce au loc in timp (figura de mai jos);

c)       Analogii de figuri (majoritatea geometrice); subiectul completeaza perechea a doua, stabilind in prealabil relatia din prima pereche (figura de mai jos);

d)       Lacune in imagini, care reprezinta de cele mai multe ori actiuni ale unor oameni sau ale unor animale;

e)       Combinarea cat mai variata a unor figuri (linii drepte, unghiuri, curbe etc.) pentru a realiza desene structurate;

f)        Constituirea a cat mai multor fraze folosind cele trei cuvinte date (in testul clasic al lui Masselon, preluat si de Binet, se cerea constituirea unei singure fraze).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.