Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
Profilul conducatorului auto

Profilul conducatorului auto


Profilul conducatorului auto

Intr-adevar, comportamentul la volan arata personalitatea fiecaruia. De aceea exista diferente la volan in functie sex, varsta si profesie.

Barbatii, femeile, tinerii, angajatii cu functii de conducere, muncitorii nu conduc in acelasi fel .

Femeile, contrar ideilor preconcepute, conduc mai bine decat barbatii. Ele au mai multa intuitie la volan, sunt mai constiente de pericolul accidentelor, fiind mai prudente decat barbatii. Acest comportament prudent este asociat cu instinctul matern. Barbatii sunt mai siguri pe ei decat femeile, au tendinta de a-si supraestima capacitatile si de a subestima pericolul. Ei considera masina drept o prelungire a personalitatii, contrar femeilor, care nu vad in aceasta decat un obiect util.

Modul de a conduce este influentat si de profesie. Astfel, cei cu functii de conducere sunt vitezomani si conduc ca si cum ar fi presati de finalizarea unui proiect.

In goana dupa o leafa mai mare, tot mai multi soferi profesionisti adorm la volan si produc tragedii.

Vina se imparte si cu patronii firmelor de transport, care isi platesc soferii la kilometru si-i constrang astfel sa conduca ore in sir fara oprire. Aproape ca nu trece zi fara accidente in care sa fie implicate tiruri, autocare sau microbuze. Mai mereu aceeasi cauza: oboseala soferilor.Inca de la interviul de angajare, patronii transmit un mesaj clar. Alergi, castigi. Mergi legal, pierzi.

Metoda salariului fix plus plata la kilometru este periculoasa si ilegala. In ultimul an, 142 de oameni au murit si aproape 200 au fost schiloditi pe viata, in accidente de tiruri sau autocare.

Teoretic, dupa patru ore la volan, soferul e obligat sa ia o jumatate de ora pauza, iar dupa alte patru de condus o pauza de 11 ore. In ultimele noua luni, 4 000 de soferi au fost prinsi si amendati pentru nerespectarea timpilor de odihna.

O alta concluzie este ca societatea, firma pentru care lucreaza, exercita presiuni asupra salariatului sofer, care trebuie sa-i ofere productivitate si eficienta; soferul este protejat de institutia pentru care lucreaza in confruntarea cu autoritatile (in cazul incalcarii regulilor si normelor de circulatie), de aceea, el neaga unele responsabilitati pe care ar trebui sa le aiba  o data ce a intrat in masina.

Soferii de pe vehiculele cu gabarit mare se detaseaza - prin sentimentul de dominare, fiind asezati undeva sus (in cabina vehiculului), deasupra celorlalti - ceea ce-i face mai puternici, indestructibili si uita de acele reguli elementare, care, de fapt, ne conduc pe toti.

Ce s-ar putea face pentru a nu mai intalni asemenea reactii la tot pasul? Raspunsul ar fi "nimic", si totusi un autocontrol nu strica nimanui, atunci cand ne aflam la volan!

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.