Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
FLUENTA VERBALA

FLUENTA VERBALA


FLUENTA VERBALA

Studiul de fata isi propune sa sublinieze dezvoltarea liniara a functiilor executive si diferentele de dezvoltare si procesare a informatiilor la varste diferite. Pentru acest studiu am avut nevoie de un prescolar intre 4-6 ani, un scolar intre 7-18 ani si un adult. Analizand raspunsurile oferite de acestia la o proba de fluenta verbala, am putut observa ca copiii de 4-6 ani in realizarea sarcinii nu pot sa isi formeze strategii de reactualizare a informatiei, desi putem identifica ca functie executiva prezenta inhibitia . La scolari acestia incep sa fie constienti de cunostintele stocate in memorie dar se raporteaza si la mediul proxim, iar ca functie executiva putem identifica planificarea in organizarea informatiei. De asemenea categorizarea elementelor este dezvoltata, scolarii fiind capabil sa distinga foarte bine intre diferite categorii de animale si caracteristicile acestora. La adulti fluenta verbala creste considerabil, acestia avand performante ridicate la test. La ei prezenta mai multor functii executive cum ar fi inhibitia, categorizarea, memoria de lucru, planificarea, sau comutarea sunt suficient de dezvoltate pentru a asigura o performanta ridicata la o astfel de proba. Studiul subliniaza diferentele neurobiologice la nivel de cortex prefrontal datorate procesului de maturare, precum si diferentele comportamentale vizibile in rezolvarea sarcinii.



Pentru o evaluare cat mai valida trebuie insa sa avem in vedere si alte variabile cum ar fi: mediul socio-economic din care provin subiectii, cultura din care fac parte, atentia alocata sarcinii este o alta variabila importanta ce trebuie luata in considerare, de asemenea nivelul limbajului si dezvoltarea acestuia este la fel de importanta, precum si relatia dintre copil - parinte, copil - profesor si performantele scolare, ca si nivelul inteligentei.

Literatura de specialitate subliniaza dezvoltarea functiilor executive liniar in raport cu dezvoltarea neurobilogica a subiectilor. Intr-un studiu din 2007, Visu-Petra; Benga; Miclea, au prezentat o succesiune a functiilor executive in raport cu varsta: cautare vizuala (6-5 ani ),inhibitia motorie ( 7ani), planificare ( 7ani), atentie sustinuta si selectiva (9 ani), fluenta verbala ( 10 ani), fluenta figurala ( 11 ani). De asemenea dovezi ale dezvoltarii neurobilogice responsabile pentru functiile executive au fost studiate si de Tsujimoto si Kuwajima care s-au axat pe inhibitie si memoria de lucru, functii executive analizate si in studiul de fata. In cercetarea lor acestia, din urma au demonstrat ca memoria de lucru si inhibitia coreleaza in functie de varsta (la cei mici coreleaza mai bine decat la cei mai mari). Aceleasi functii au fost studiate de Brocki si Bohlin (2004) care au demonstrat diferentele de performanta intre copii scolari si prescolari in sarcini ce implicau memoria de lucru si inhibitia. Nu au fost gasite diferente intre performantele subiectilor din punctul de vedere al genului.

Bibliografie:

  1. Visu-Petra,L; Benga,O; Miclea, M; Dimensions of attention and executive functioning in 5-to 12-years-old children: neuropshological assessment with the NEPSY battery, Cognitie, Creier, Comportament, vol. XI, nr.3, (septembrie), pag. 585-608.
  2. Tsujimoto, S; Kuwajima, M; Developmental fraction of working memory and response inhibition during childhood, Experimental Psychology; vol.54(1), pag. 30-37.
  3. Brocki, K., C.; Bohlin, G.; Executive functions in children aged 6 to 13: a dimensional and developmental study, Experimental Neuropshychology, vol. 26, pag. 571-593.

ANEXE

Participant 1

Data nasterii 10. 01. 2004 Data testarii 15. 04. 2009 Sex: M F

Timp

Animale

Cuvinte cu litera

"S"

0 sec -15 sec

Pisica, caine, vaca,

Spital

16 sec - 30 sec

Oaie, gaina, bou

30 sec - 45 sec

Vitel

Sandale

45 sec -60 sec

Soricel

Interviu post-testare:

La intrebarea " cum ti-au venit in minte cuvintele astea?" a raspuns " Nu stiu, asa." In timpul interviului nu a mai fost foarte atent incepand sa se joace cu o papusa. Pe perioada in care a enumerat cuvintele se uita mereu in jurul sau.

Participant 2

Data nasterii 20. 07. 2000 Data testarii 13. 04. 2009 Sex: M F

Timp

Animale

Cuvinte cu litera

"S"

0 sec -15 sec

Caine, pisica, lup, vulpe, urs,

Sare, suc, sapa, spital

16 sec - 30 sec

Maimuta, tigru, zebra,

Siringa, sport, sandale

30 sec - 45 sec

Leopard, sarpe, crocodil,

Sarmale

45 sec -60 sec

Soarece, peste

Silviu, Sabina

Interviu post-testare:

La intrebarea " cum ti-au venit in minte cuvintele astea?" a raspuns "M-am gandit la atlasul cu animale pe care l-am primit de la bunica cu animale domestice si salbatice, si am vorbit si la scoala despre ele, iar pentru cuvintele cu S m-am uitat prin jur si mi-am amintit."

Participant 3

Data nasterii 01. 09. 1986 Data testarii 24. 04. 2009 Sex:  M F

Timp

Animale

Cuvinte cu litera

"S"

0 sec -15 sec

Caine, vaca, cal, tap, pichere, gasca, iepure, oaie

Simona, sare, sofisticat, Sabin, sanie

16 sec - 30 sec

Gaina, randunica, elefant, potarniche, cioara, maimuta

Silaba, soda, suc, soc

30 sec - 45 sec

Sobolan, sopara, sarpe, zebra, tigru, gorila, urangutan

Secunda, savanna, savarina, Slatina

45 sec -60 sec

Girafa, pisica, taur

Satu-Mare, Sibiu, Singapore, Salistea de Sus, Sighet

Interviu post-testare:

La intrebarea " cum ti-au venit in minte cuvintele astea?" a raspuns " In ceea ce priveste animale, m-am gandit la animale domestice si dupa la animale slabatice, iar la cuvintele cu S m-am verbalizat in gand cuvinte in care e urmat de vocale dupa care m-am gandit la orase care sa inceapa cu litera S.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.