Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
Aeromodele - Aeromodele planor si cu motor

Aeromodele - Aeromodele planor si cu motor


Aeromodele
 

Aeromodele planor


Elemente componente de baza ale unui aeromodel

Toate aeromodelele contin aceleasi elemente principale, cum ar fi fuselajul, aripile, stabilizatorul sau suprafetele de comanda.
Exista totusi o mare varietate de aeromodele ce difera prin performanta si caracteristici de zbor. Nu in ultimul rind la aceasta varietate contribuie si sistemele de radiocomanda care in variantele lor cele mai complexe permit aeromodelului un comportament in zbor similar aeronavelor reale.

Cum functioneaza aeromodelele planor si cele echipate cu motor
Orice aparat de zbor, deci si aeromodelele, se supun acelorasi legi aerodinamice. Aeromodelele planor utilizeaza curentii de aer pentru generarea fortei portante, in timp ce un aeromodel propulsat se bazeaza pe tractiunea furnizata de elice, elice ce este antrenata de un motor cu ardere interna sau electric. In urma miscarii de inaintare a aeromodelului, curentii de aer de pe extradosul si intradosul aripei produc portanta. La o anumit viteza, forta portanta devine mai mare decit greutatea aeromodelului iar acesta decoleaza. Ampenajele au rolul de stabilizare a modelului pe traiectorie. Bracarea directiei are ca efect rotirea aeromodelului in jurul axei lui verticale (axa de giratie), traectoria obtinuta fiind (teoretic) un arc de cerc orizontal.
Bracarea eleroanelor genereaza o rotire in jurul axei longitudinale (axa de ruliu). Bracarea profundorului modifica pozitia aeromodelului in raport cu axa transversala (axa de tangaj) si genereaza picajul sau cabrajul.

Diverse forme de propulsie
Sistemele de propulsie electrice sau cu ardere interna sint in aceeasi masura potrivite pentru aeromodele motoplanoare sau aeromodele cu motor. Sistemele de propulsie electrice sint atractive in primul rind datorita simplitatii in exploatare. Motoarele electrice moderne impreuna cu acumulatori eficienti, precum si motoarele cu ardere interna (ce exista in varianta cu 2 sau 4 timpi) se pot instala pe toate tipurile de aeromodele.
Puterea necesara se alege in functie de constructia aeromodelului precum si de performantele dorite.
 Aeromodele cu motor


Tipuri de aeromodele planor

Incarcatura unitara a unui planor trebuie tinuta la o valoare minima. Cei mai slabi curenti ascendenti pot fi exploatati cu un planor lent, avind o greutate minima.
Planoarele "universale" sint foarte populare. Aripile cu profile eficiente si materialele noi de constructie le ajuta sa evolueze atit la panta, in conditii de vint mediu cit si lansate de pe teren plat, in cautarea de curenti termici. Planoare agile de panta pot fi lansate in conditii de vant puternic si in mod curent sint echipate cu eleroane, pentru zbor acrobatic.

Tipuri de aeromodele cu motor
Aeromodelele cu aripa sus si parasol au calitatea unei mari stabilitati, ceea ce inseamna ca dupa o comanda incorecta a pilotului, modelul va reveni la traectoria de zbor normal pe cont propriu. Acest tip de model este preferat de incepatorii care invata arta zborului radiocomandat, fiind folosite ca aeromodele de antrenament.
Aeromodelele cu aripa joasa, mediana si biplanele sint in general folosite pentru zborul acrobatic, ceea ce presupune un pilot experimentat si indeminatic. Aceste modele care zboara dupa cele trei axe, dau posibilitatea executarii oricarei figuri acrobatice.

Criterii dupa care va selectati modelul
Mai intai intrebati-va:
- Vreti un model de constructie clasica din lemn, sau preferati un model cu un inalt grad de prefabricare pentru ca nu aveti timp de constructie?
- Modelul ales are caracteristicile de zbor, viteza si numarul de comenzi corespunzator maiestriei dvs. de pilotaj?
- Daca vreti sa zburati cu modelul dvs. oriunde, atunci acesta trebuie sa poata fi lansat din mana;
- Aveti la dispozitie o pista betonata sau acoperita cu iarba?
 

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.