Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Cursele de viteza: cursele de motocicleta pe strada

Cursele de viteza: cursele de motocicleta pe strada


Cursele de viteza: cursele de motocicleta pe strada

Influentele curselor de motociclete in motociclismul sportiv

Diferitele tipuri si clase de curse

Cursele MotoGP / GP si alte curse moto

De ce Grand National Dirt Track este considerat forma americana de cursaCursele de motociclete sunt la fel de vechi si de variate ca si motociclismul. Avand in vedere importanta istorica a curselor si impactul acestora asupra bikerilor obisnuiti, un numar surprinzator de motociclisti nu au descoperit cat de antrenante sunt cursele pentru spectatori si competitori.

Cursele au un dramatism aparte ca in orice opera de fictiune. Sa luam exemplul lui Kenny Roberts in primele doua sezoane de Grand Prix (GP). Dupa ce a sfidat toate previziunile si a devenit primul american care a castigat Campionatul Mondial de GP in sezonul de debut, Roberts si-a fracturat spatele in timpul antrenamentelor cu sase saptamani inainte de cel de-al doilea sezon.

Parea sa fie sfarsitul carierei pentru tanarul motociclist, dar admiratorii au fost uluiti sa il vada pe Roberts inapoi pe pista in cea de a doua cursa a anului. Sezonul care a urmat a fost la fel de plin de suspans ca un film de Hitchcock. Campionatul nu a fost decis pana in ultima cursa. Victoria finala a lui Roberts dupa un accident atat de devastator reprezinta unul dintre cele mai mari triumfuri din istoria motociclismului.

Acesta este un exemplu extrem dar spiritul uman iesit din comun reprezinta un lucru obisnuit pe pista de concurs.

In acest capitol voi face o prezentare generala a unora dintre cele mai populare forme de road racing. Va voi povesti putin despre istoria acestui sport si despre oamenii si organizatiile care fac posibile aceste curse.

Scurta istorie a curselor de motociclete

Competitia de motociclete a existat de cand exista si motocicletele. Fie ca ia forma unei competitii intre doi motociclisti care se intrec pe un drum cu serpentine ca sa vada care este mai rapid sau cand doi bikeri pe doua Harley-uri vor sa vada care are pe motor mai multe inscriptii cromate "Live to Ride, Ride to Live", competitia va fi mereu o parte a motociclismului.

In timp ce competitiile de "frumusete" nu sunt decat provocari estetice, curand a devenit evident ca si cursele de motoare pe drumuri publice reprezinta un pericol pentru bikeri dar si pentru spectatori. La inceputul secolului promotorii si pilotii incercau sa organizeze curse fie pe piste special amenajate (dupa cum s-a incercat in Statele Unite) sau pe sectiuni de drum public inchise transportului (dupa cum se facea deseori in Europa).

Federatia Internationala de Motociclism (FIM)

Pe masura ce cursele de motociclete au crescut ca popularitate a crescut si nevoia de organizare. Acest lucru a fost valabil mai ales in Europa unde cursele de motoare au devenit o problema de mandrie nationala pentru fanii din diferite tari. In 1904 a fost creata Federatia Internationala  a Cluburilor de Motociclism (FICM) pentru a dezvolta un sistem international de curse precum si pentru a promova motociclismul.

In 1949 FICM a devenit Federatia Internationala de Motociclism (FIM). Cartierul general initial a fost in Anglia ca in 1959 sa se mute in Elvetia.

FIM este in prezent principalul organism pentru organizarea evenimentelor de campionat mondial si supravegheaza seria de MotoGP / Grand Prix Championship precum si seria World Superbike. FIM aproba o varietate de curse de motociclete inclusiv de la motocross la curse cu atas.

Asociatia Americana de Motociclism si Curse1

Inca de la infiintare sa in 1924, AMA a fost prezenta in toate aspectele legate de cursele profesioniste de motociclete din Statele Unite, inclusiv road racing, motocross, viteza, enduro si trialuri.

La inceputul anilor '70 AMA a devenit afiliata la FIM. AMA participa la conducerea FIM si adoptarea regulamentelor si a gazduit multe evenimente din campionatul mondial de motociclism. AMA s-a implicat si in cursele de amatori. Ea coordoneaza cel mai mare program de curse moto pentru amatori.

Tipuri de curse

Dupa cum am spus in Capitolul 3, in primii ani ai acestui sport o motocicleta servea tuturor scopurilor. Puteai cumpara un BSA Gold Star Thumper de 500cc, mergeai cu el la biserica dimineata, faceai niste modificari rapide dupa slujba si porneai in cursa duminica dupa-amiaza. Si puteai sa alergi in ce cursa vroiai, fie ca era dirt-track sau off-road sramble, sau un Grand Prix international.

Motociclistica

Deoarece motocicletele din MotoGP nu sunt produse de serie, designerii lor nu sunt constransi de regulamentele internationale referitoare la poluare. De aceea proiectantii au folosit aproape in exclusivitate motoare in doi timpi. Totusi, regulamentele s-au schimbat in 2002 si prima clasa a trecut pe motoare in patru timpi. La clasele de 250 cc si 125 cc propulsoarele sunt inca in doi timpi.

Acele zile sunt de mult trecute. Fiecare tip de motocicleta este o masinarie foarte specializata.

In cursele moderne de motociclism motoarele sunt impartite in trei mari categorii: Supersport, Superbike si MotoGP/ Grand Prix.

Motocicletele Supersport au la baza motoare de strada de serie cu putine modificari permise. Superbike sunt tot motoare de strada dar modificarile permise sunt mult mai ample. Motocicletele de MotoGP / Grand Prix sunt motoare pure de cursa, special proiectate pentru pista.

Balbe moto

Motocicletele de serie sunt motociclete produse pentru a fi vandute publicului larg spre deosebire de motoarele construite special pentru curse.

In Statele Unite sunt foarte populare cursele de dirt-track. Acest tip de cursa se desfasoara pe un circuit oval cu suprafete prafoase. Motocicletele care alearga in aceste curse sunt special construite pentru o astfel de competitie, ca cele din MotoGP/ Grand Prix, dar sunt oarecum asemanatoare cu motoarele de strada.

Fotografie p298** Regretatul Joey Dunlop traverseaza Ballaugh Bridge pe o Honda NSR 500 V in timpul cursei TT din Insula Man.

Seriile din Campionatul Mondial Grand Prix FIM

Seriile din cadrul Campionatului Mondial Grand Prix este cel mai prestigios concurs din lume - topul curselor FIM. Motoarele din clasa de top sunt cele mai performante masinarii de pe fata pamantului. Sa alergi in Grand Prix inseamna sa te dedici anii acestui sport si sa ai aptitudini super-omenesti in ceea ce priveste pilotarea motocicletei. Spre deosebire de Superbike si Supersport, care se bazeaza pe motoare de strada, motocicletele din cursele de Grand Prix nu au nimic in comun cu motocicletele pe care le poti cumpara. Aceste masinarii sunt construite pentru curse si sunt total nepotrivite pentru "consumul" public iar pilotatul lor este atat de provocator incat putini piloti profesionisti sunt capabili sa le stapaneasca.


Pana in anul 2002, clasa cea mai respectata din GP, cea de 500 cc, a fost constituita exclusiv din motoare in doi timpi, motoare care sunt in prezent folosite la clasele 250 cc si 125 cc. In 2002, desi clasa 500 cc a devenit clasa MotoGP acest an a fost unul de dezvoltare a motoarelor de 990 cc in patru timpi, motorizari care au devenit singurele permise. Proiectantii de motociclete din MotoGP au aproape aceeasi libertate de a crea ca cei de dinaintea lor. Motoarele de 990 cc permise au trei cilindrii (130 kg greutatea totala a motocicletei), patru cilindri (140 kg) si cinci cilindrii (150 kg). Desi cei mai ortoxocsi din domeniu spun garanteaza ca majoritatea motoarelor au patru cilindrii, cel mai mare succes l-a avut Honda V5 - RC211V, cu doua campionate consecutive.

Grand National Dirt Track: cursa americana

In Statele Unite multe dintre primele curse s-au desfasurat pe pistele de hipodrom in cadrul targurilor regionale din jurul tarii.

Dupa Cel de al Doilea Razboi Mondial acest tip de curse a inceput sa capete forma din prezent si in 1954 AMA a stabilit seria de concursuri Grand National Dirt Track. In prezent aceasta serie de concursuri este cea mai veche si traditionala din cadrul evenimentelor AMA si cursa de dirt-track a dezvoltat o personalitate americana distincta.

Desi in prezent seria este formata numai din evenimente dirt-track, pana in 1986 au fost incluse si curse nationale road-race. Pe masura ce masinariile au devenit tot mai specializate a devenit evident faptul ca motocicletele construite pentru dirt-track nu erau potrivite pentru cursele pe asfalt in timp ce motocicletele construite pentru asfalt nu erau potrivite cu dirt-track-ul. In 1986 AMA a divizat cursele de dirt-track si road-racing in doua campionate distincte.

De-a lungul anilor un numar important de producatori au castigat seria Grand National inclusiv Triumph, BSA, Yamaha si Honda, dar in acest mediu Harley-Davidson este in elementul sau. Harley a castigat cele mai multe campinate Grand National decat oricare alt producator.

Orice alearga pe masinaria sa in derapaj controlat la peste 150 km / ora pe o pista de dirt-track trebuie sa aiba o incredere absoluta in abilitatile sale. Vazand performantele supraomenesti ale pilotilor care alearga in fiecare saptamana de-a lungul Americii orice "dur" de pe sosea se va simti umil.

Fotografie p300** Alergatorii de la cursele de dirt track fac sa para usor ce fac, dar daca ai incercat vreodata sa derapezi in curba la 160 km/h pe un drum neregulat de pamant, ai sti ca nu e deloc.

Cursele cu motoare de serie

La inceputul anilor '70 era clar faptul ca preturile crescute ale motocicletelor de curse faceau sa fie din ce in ce mai dificil accesul oamenilor la acest sport. Pentru a mentine cursele in niste limite acceptabile, cluburile au organizat noi serii de curse pe baza motocicletelor de serie.

Aceste serii de curse s-au dovedit a fi populare printre fani si in prezent unele curse bazate pe productia de serie pot sa coste aproape cat accesul in cursa de Grand Prix. Din fericire in fiecare an apar noi serii, multe cu reguli care au ca scop mentinerea unor costuri reduse.

Cursele Superbike

Motocicletele de curse Superbike au la baza productia de motoare de strada, dar cu modificari masive ale propulsorului si a cadrului. Din aceasta cauza accesul in cursa de Superbike este mult mai costisitor decat cursa de Supersport.

Cursa de Superbike este una dintre cele mai populare forme de curse cu fani. Desi Superbike-urile au fost puternic modificate si sunt capabile de performante aproape de cele de nivel Grand Prix, ele arata ca niste motociclete pe care tu sau eu le putem cumpara. Din aceasta cauza fanii se identifica cu aceste motociclete.

Momente moto

Cand am inceput sa merg pe motor am fost interesat mai mult de motoarele de dirt-track decat de cele de strada. As fi ramas un pilot de dirt daca nu as fi descoperit cursa de Superbike. In particular datorez interesul meu pentru motoarele de strada la doi oameni si o motocicleta: Phil Sciling, Cock Neilson si motorului lor "California Hot Rod", un Ducati 750SS modificat foarte mult pe care Neilson l-a pilotat cand a castigat cursa Daytona Superbike din 1977. Dupa fapta exceptionala a lui Neilson si Schiling, Hot Rod este pentru mine cea mai frumoasa motocicleta din toate timpurile, este cea care m-a facut sa trec de la dirt la strada.

Cursa World Superbike (SBK)

Desi seria World Superbike Racing se desfasoara din anul 1988, ea a devenit rapid una de top international. Ideea originala a fost aceea de a asigura o cursa cu motoare in patru timpi de cea mai buna calitate posibila dar in acelasi timp sa mentina aparenta motoarelor de curse cat mai aproape posibil de motoarele de strada pe care le aveau la baza.

Aceasta idee a functionat. Producatorii de motociclete au realizat vanzari crescute datorita succesului din curse si astfel ca succesul i-a ajutat sa formeze echipe de uzina sau sa sprijine echipe independente.

Si spre deosebire de Campionatul International de Grand Prix nu trebuie sa te duci in Brazilia sa vezi live o cursa. Cursa din Statele Unite din cadrul acestei serii se tine in fiecare vara pe pista de la Laguna Seca in Monterey, California.

Totusi, cu succesul cursei MotoGP cu motoare in patru timpi, World Superbike este evident subminat. De fapt, cu cativa producatori care au abandonat SBK in favoarea MotoGP, cei dintai au ramas fara resurse - dezvoltare, sponsori, piloti si bani - care a-au dus spre MotoGP atat de mult incat se pune intrebarea daca World Superbike mai are relevanta.

Cursa Superbike AMA

Se pare ca o astfel de dilema nu afecteaza cursa Superbike AMA. Desi a fost un prototip pentru SBK, Superbike AMA prospera in timp ce altii par sa fie in declin. Asta datorita fanilor din Statele Unite care inca sunt pasionati de faptul ca pot sa cumpere luni ceea ce sta la baza motoarelor cu care eroii lor au castiga cursa de duminica.

Si AMA a incercat sa faca aceasta legatura mult mai strans. Datorita multiplelor motive care reflecta realitatile pietei de vanzare, AMA a zguduit clasele de road-racing in 2003. De exemplu, Superbike, care anterior cuprindea motoare in patru cilindri de 750 cc si apoi motoare de 1 litru V-twins, acum a stabilit paritatea cilindreei pentru ambele configuratii de motoare. Superbike permite acum motoare in patru timpi de 900 cc si 1000 cc fara limita (avand la baza ceea ce este disponibil pentru marele public) in ceea ce priveste numarul de cilindrii.

Regulile AMA pentru Superbike permit unele echipamente de la motocicletele de uzina de curse (motociclete sau piese special proiectate pentru motocicletele de curse). Piesele aftermarket si de high-performance de fabrica sunt permise aproape fara limita. Puteti modifica alezajul si cursa unui motor de 750 cc (pentru a mari alezajul cu pana la 1 mm). Nu exista limite pentru pneuri.

Balbe moto

Cand mariti cilindreea motorului mariti / modificati orificiile prin care se misca pistoanele. Apoi puneti pistoane cu un diametru marit si astfel cresteti capacitatea cilindrica a motorului.

AMA Superstock si Supersport Racing

Clasa de motoare Superstock si Supersport sunt motociclete de strada usor modificate, ca cele originale la livrare de la distribuitor pentru drumurile publice. Incepand cu 2003 AMA a permis motoarelor Superstock sa treaca de la 750 cc la motoare in patru timpi cu patru cilindrii de 1000 cc. Regulamentele pentru motoarele Supersport  a ramas aproape acelasi permitand un motor de 600 cc de doi sau patru cilindrii. Motocicletele cu productie limitata nu sunt permise la clasele AMA Supersport.

Pentru clasele Supersport si Superstock echipamentele urmatoare trebuie sa fie furnizate complet si identice cu echipamentul de pe o motocicleta pe care o puteti cumpara de la distribuitor:

Cadrul si furca.

Furca fata (sunt permise arcuri si ventile de aer aftermarket).

Roti.

Rezervoare benzina si ulei.

Aripi si carene.

Frane (se pot folosi placute de frana si discuri de marime standard aftermarket).

Carburatoarele de serie sunt permise cu exceptia schimbarii orificiilor interne.

Sa

Motociclistica

Datorita modificarilor limitate permise pentru motocicletele, clasa Supersport este una dintre cele mai putin scumpe cai de a intra in lumea motocicletelor road racing la nivel national in Statele Unite.

Sunt permise putine modificari. Puteti pune un stabilizator de furca2 si un amortizor de directie si puteti schimba componentele suspensiei pentru a obtine o manevrabilitate mai buna. Pneurile speciale de curse nu sunt permise dar pentru a ajunge aici acum sunt permise mai multe tipuri de cauciucuri de curse pentru utilizarea stradala. Cutia de aer si filtrele de aer pot fi scoase sau inlocuite cu unele aftermarket. Carenajul original poate fi scos sau inlocuit cu replici de carenaj atata timp cat carenajele aftermarket reprezinta copii fidele ale originalului.

Este permisa majorarea alezajului cu 1 mm precum si sistemele de evacuare aftermarket. Sistemele de aprindere trebuie sa fie de serie desi se poate modifica sau regla avansul la aprindere.

Clasa AMA Formula Xtreme

Formula Xtreme (FX) ofera producatorilor oportunitatea virtuala de a crea cele mai urate lucruri pe doua roti. Regulamentele permit modificari nelimitate ale cadrului si motoarelor cu cilindree de 600 cc patru cilindrii in patru timpi, 750 cc doi cilindrii in patru timpi si 250 cc la 330 cc in doi timpi.

Cursele de motociclete clasice (vintage)

Mult mai usor accesibile sunt cursele de motoare clasice Supersport sponsorizate de asociatii cum ar fi American Historic Racing Motorcycle Association (AHRMA). Deoarece acest tip de cursa este accesibila multor oameni acest tip de cursa a devenit din ce in ce mai populara pe an ce trece, atat cu fani cat si cu piloti. Pilotii se bucura de sansa de a conduce aceste motoare clasice si fanii adora sa le vada in actiune. Iar cursa este la fel de incitanta ca si orice serie moderna.

Motociclistica

Desi cursa clasica poate fi una dintre cele mai ieftine cai de a intra in lumea curselor, multi considera ca este si una dintre cele mai distractive. Deseori cei care le conduc sunt fosti piloti care se cunosc si care au concurat intre ei de-a lungul deceniilor. De-a lungul timpului s-au format multe prietenii si aceste legaturi dau nastere unei atmosfere pozitive la astfel de evenimente clasice.

Poate reprezenta insa o problema gasirea pieselor de schimb pentru astfel de motoare care sunt scoase din productie ceea ce determina folosirea pieselor modificate sau care nu sunt standard. De aceea organizatorii intampina dificultati in ceea ce priveste utilizarea pieselor de serie ca in cazul cursei Supersport.

Cele mai multe curse clasice sunt niste variatii ale urmatoarelor clase:

Categoria clasica usoara (pana la 250 cc).

Categoria clasica junior (251 cc la 350 cc).

Categoria clasica senior (351 cc la 500 cc).

Formula vintage 750 cc.

Superbike clasic usor.

Superbike clasa open

Pentru a putea participa la cursele clasice trebuie sa aveti la dispozitie un motor road-racing sau de strada fabricat inainte de 1968 (desi exista unele exceptii pentru anumite motociclete).

Exista unele restrictii in ceea ce priveste construirea unui motor clasic. Trebuie sa utilizati carburatoare care sunt asemanatoare cu cele din perioada fabricarii motorului si nu puteti folosi bascule cu sectiune patrata.  Puteti folosi jenti si pneuri de curse de dimensiunea originala.

Daca vreti sa pilotati ceva mai modern puteti construi o motocicleta pentru clasa Classic Superbike. Pentru aceasta serie sunt eligibile motocicletele construite intre 1973 si 1985, cu motoare racite cu aer si doua amortizare pe spate. In general sunt doua clase in serie: Classic Superbike usor (care include motoarele de pana in 550 cc) si Classic Superbike Open (motoare pana la 1100 cc).

Alte curse

In afara de seria nationala principala va puteti implica in alte tipuri de curse. Am putut sa includ aici numai cateva exemple dar daca veti cauta veti gasi mult mai multe.

Cursa Tourist Trophy (TT) din Insula Man

Desi nu mai este o cursa aprobata (Grand Prix-ul Marii Britanii s-a mutat in 1976 la Silverstone deoarece cursa din Insula Man a fost considerata mult prea periculoasa), cursa TT este cea mai cunoscuta road race din lume. Mountain Circuit, unde se tine cursa inca din 1911 este unul dintre cele mai periculose din lume.

Daca mergem inapoi in anii de inceput ai moto-sportului, cursele au fost deseori tinute pe drumuri publice care au fost inchise pe perioada cursei. Anglia are o lege impotriva inchiderii drumurilor publice in scopul desfasurarii curselor astfel ca organizatorii au conlucrat cu guvernamantul din Insula Man, un mic petic de pamant din Marea Irlandei, pentru a tine o cursa aici. Cursele de automobile au inceput pe Insula Man in 1904 si prima cursa de motociclete TT s-a tinut in 1907.

De-a lungul timpului cursa s-a tinut pe Mountain Circuit (Circuitul montan), un drum public de 60,65 km iar vitezele au crescut putin. In 1911 O. G. Godfrey a castigat cursa Senior 500 cc TT pe un Indian cu o viteza medie de 76,63 km / ora. In prezent recordul pe o tura de circuit este detinut de David Jeffries si este de 204,8 km / ora stabilit in 2002.

In afara de intreruperile din timpul razboaielor mondiale, intre 1914 - 1920 si intre 1939 - 1946 TT si aste curse s-au tinut anual pe Insula Man. Din 1949 pana in 1976 Circuitul montan a facut parte din Campionatul mondial de Grand Prix.

Cursa TT din Insula Man este una dintre cursele "old style" cele mai vechi din lume si ca atare una dintre cele mai mortale. Nu exista posibilitatea pentru piloti de a recapata controlul sau daca au virat gresit. In schimb, pilotii vor sfarsi in copaci, peretii de piatra sau garduri daca fac cea mai mica greseala pe drumurile inguste si batute de vant. Astfel de obstacole se dovedesc mult mai putin iertatoare in comparatie cu balotii care se afla pe pistele de curse. Media anuala pentru aceasta cursa veche de 90 de ani este de cel putin doi piloti decedati pe an.

Cursele de dragstere

Trebuie sa recunosc ca obisnuiam sa am o prejudecata in ceea ce priveste cursele de dragstere. Credea ca, in comparatie cu cursele de motociclete sunt grobiene si prostesti. Nu puteam sa gresesc mai mult, dupa cum era sa aflu cand, in sfarsit, am mers la o cursa de dragstere.

Prima cursa drag la care am fost la o intrunire All Harley Drag Racing Association (AHDRA) si mi-a schimbat pentru totdeauna punctul de vedere fata de acest sport. Cand am vazut pilotii incalecand pe masinariile lor ciudate in timp ce strabateau cu viteza unei rachete sfertul de mila la viteze de peste 240 km / ora m-a facut sa imi dau seama ca sunt necesare tot atatea abilitati ca si la road-racing - doar ca diferite.

Si distractia asigurata de cursele de dragstere este cel putin egala cu cea de la alt tip de cursa. Daca aveti posibilitatea sa vedeti o cursa de dragstere duceti-va. Nu veti regreta.

Fotografie p306** Va indemn sa descoperiti emotia curselor de motociclete fie ca fan sau ca pilot. Mergeti la orice cursa de motociclete la care puteti, fie ca este o cursa Supersport de club sau cursa clasica de dirt-track sau escaladarea unui deal. Iar daca nu puteti sa mergeti la astfel de evenimente, cautati-i pe editorii din Anexa C, comandati niste carti despre acest subiect si cititi despre curse.

Minimum de retinut

AMA este organismul principal de probare a curselor de motociclete din Statele Unite si este implicat in aproape toate cursele organizate in tara.

Motocicletele de curse din seria MotoGP sunt unele dintre cele mai puternice masini de pe fata planatei, producand aproape 400 CP pe litru.

Cursa clasica este probabil cea mai ieftina cale de a intra in lumea road racing.

Cursa TT din Insula Man este una dintre cele mai vechi din lume si arunca o privire in trecutul acestui sport.In engleza "The American Motocyclist Association and Racing".

In engleza "fork brace". Nu are echivalent direct.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.