Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
CARCACTERISTICA DINAMICA A AUTOVEHICULELOR

CARCACTERISTICA DINAMICA A AUTOVEHICULELOR


CARCACTERISTICA DINAMICA A AUTOVEHICULELOR

Studiul comportarii autovehiculului in transport se face cu ajutorul caracteristicii dinamice. Se considera bilantul de tractiune corespunzator deplasarii pe un drum in panta, in miscare accelerata cu remorca;

  (18)

unde: kja - coeficient supraunitar ce tine seama de influenta maselor in miscare de rotatie cuplate

cinematic cu rotile autovehicolului;

kjr - coeficient supraunitar ce tine seama de influenta maselor in miscare de rotatie in

raport cu sasiul remorcii;

Impartim relatia de mai sus gu (Ga):

Se constata ca termenii din relatia de mai sus sunt adimensionali. Se fac notatiile:

factorul dinamic al autovehicolului (19)

rezistenta specifica la rulare si urcare pe panta (20)

rezistenta specifica la accelerarea agregatului (21)

Cu aceste notatii rezulta:

(22)

Se constata ca factorul dinamic(D) variaza in functie de momentul motor (Me) dupa o dreapta ce trece prin originea sistemului de axe, coeficientul unghiular depinzind de raportul de transmitere (Itri).

Rezistenta specifica la rulare si urcarea pe panta (z) depinde de panta drumului si natura acestuia. Reprezentarea grafica in functie de lungimea drumului va fi o dreapta paralela cu axa absciselor, ordonata corespunzatoare depinzind de panta si coeficientul de rezistenta la rulare.

Expresia (ja lmdin cosa) poate fi reprezentata printr-o dreapta, pentru un anumit tip de drum (ja = ct. si a = ct.), avind ordonata la origine (ja lmstatic cosa) si panta pozitiva (lmdin are o usoara crestere in functie de momentul efectiv).Aceste curbe se reprezinta in caracteristica dinamica (fig.2.5).

Fig.2.5. Caracteristica dinamica a autovehiculelor in transport

Caracteristica dinamica se completeaza cu curbele ce reprezinta consumul specific(c) si a consumului orar (C) in functie de moment. Se poate determina:

care trebuie sa fie treapta de viteza;

daca exista o rezerva de moment care sa permita accelerarea agregatului;

care este consumul specific si consumul orar.

Daca deplasarea se face pe un drum caracterizat de (f2) si (a ) deci de (z ). Prelungind orizontala (z ), reprezentata in graficul din stinga aceasta intersecteaza dreptele (D1) si (D2) in punctele (a) si (b). Rezulta ca deplasarea se poate face in trapta I-a si a II-a cu conditia ca valoarea coeficientului de aderenta intre rotile motoare si teren sa fie ja1 sau ja2 (punctele a si b sa fie situate sub dreaptele desenate cu linie intrerupta ce reprezinta variatia factorului ja lmdin cosa pentru ja ja1 sau ja ja2). Daca coeficientul de aderenta este ja3 deplasarea nu poate avea loc, rotile motoare patinind. Functionarea este mai avantajoasa in treapta a II-a deoarece consumul de combustibil este mai mic

Consumul orar corespunzator functionarii in punctual (a) este mai mic decit cel corespunzator functionarii in punctual (b) dar consumul total de combustibil necesar parcurgerii portiunii de drum de la (S1) la (S2) este mai mare, deoarece timpul necesar parcurgerii spatiului respective este mai mare in cazul functionarii in trapta I-a.

z - teta

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.