Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Definirea caracteristicii elastice a suspensiei

Definirea caracteristicii elastice a suspensiei
Definirea caracteristicii elastice a suspensiei

Caracteristica elastica a suspensiei este dependenta dintre sarcina verticala pe roata si deformatia suspensiei si este reprezentata in figura 7.4. Cu ajutorul ei se apreciaza elementul elastic al suspensiei, folosind urmatorii parametri: sageata statica fst; sagetile dinamice fd1 si fd2 pana la limitatorul inferior, respectiv pana la limitatorul superior; rigiditatea suspensiei ks; factorul dinamic kd; fortele de frecare din elementele suspensiei.

Curbele la comprimare si la destindere nu coincid din cauza frecarii din elementele suspensiei. Se considera in mod conventional drept caracteristica elastica a suspensiei curba mediana figurata cu linie intrerupta, iar sageata statica fst se determina ducand tangenta la curba mediana pana la intersectia cu axa absciselor.

Fig.7.4.Caracteristica elastica a suspensiei

La autoturisme este indicat ca sageata statica sa fie cuprinsa intre limitele 200 250 mm, la autobuze intre 120 200 mm, iar la autocamioane intre 80 140 mm. Pentru obtinerea unui mers lin, cu un tangaj redus, trebuie ca raportul dintre sagetile statice ale suspensiei spate fst2 si suspensiei fata fst1, sa se afle intre limitele:

la autoturisme si la autocamioane si autobuze (7.1)

Rigiditatea suspensiei ks este tangenta unghiului de inclinare al tangentei dusa prin punctul corespunzator sarcinii statice, la curba medie; in cazul general caracteristica suspensiei este neliniara, iar rigiditatea suspensiei variaza:

(7.2)

In cazul sagetilor mai mari ca f2 si mai mici ca f1, bratul puntii sau arcul lamelar vin in contact cu tampoanele limitatoare de cursa. Pentru sagetile cuprinse in intervalul f1-f2, rigiditatea suspensiei poate fi considerata constanta (se modifica putin numai datorita pozitiei cercelului sau bratului).Coeficientul dinamic kd reprezinta raportul dintre sarcina maxima ce se transmite prin suspensie Fmax si sarcina statica Gs:

(7.3)

La valori reduse ale coeficientului dinamic, cand automobilul se deplaseaza pe drumuri cu neregularitati, loviturile (socurile) in limitatori sunt frecvente.

Valorile recomandate pentru coeficientul dinamic sunt:

. automobile obisnuite: 1,7 1,8;

. automobile care circula frecvent pe drumuri cu neregularitati: 2 3;

. automobile de teren: 3 4.

Sageata dinamica fd se determina in functie de sageata statica cu relatiile:

pentru autoturisme

pentru autobuze (7.4) pentru autocamioane

Sunt si recomandari care dau direct valoarea sagetii dinamice: fd=70 140 mm pentru automobilele obisnuite; fd=120 160 mm pentru automobilele de teren.

Daca sageata dinamica are valori mai mari se obtine un mers mai lin al automobilului, un coeficient dinamic mai mare si se poate asigura un contact permanent al rotilor cu drumul. Cresc insa deplasarile caroseriei in raport cu rotile, se micsoreaza stabilitatea, se complica conditiile impuse mecanismelor de ghidare, iar conditiile de lucru ale sistemului de directie se inrautatesc.

Sageata dinamica a suspensiei determina capacitatea dinamica a suspensiei, reprezentata prin suprafata hasurata din figura 7.4. Cu cat capacitatea dinamica a suspensiei este mai mare, cu atat este mai mica probabilitatea loviturilor in tamponul limitator superior, la deplasarea pe drumuri cu neregularitati.

Dependenta dintre frecventa oscilatiilor proprii ale masei suspendate (impusa din conditia asigurarii unui confort corespunzator) si sageata statica a suspensiei fst este data de relatia 7.5.

[oscil/min] (7.5)

unde fst=fst.susp+fst.p [cm] fst.susp este sageata statica a suspensiei;

fst.p este sageata statica a pneului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Cum sa devii pilot de curse - motociclism
Definirea caracteristicii elastice a suspensiei
Stabilirea caracteristicii elestice necesareTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu