Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Definirea caracteristicii elastice a suspensiei

Definirea caracteristicii elastice a suspensiei


Definirea caracteristicii elastice a suspensiei

Caracteristica elastica a suspensiei este dependenta dintre sarcina verticala pe roata si deformatia suspensiei si este reprezentata in figura 7.4. Cu ajutorul ei se apreciaza elementul elastic al suspensiei, folosind urmatorii parametri: sageata statica fst; sagetile dinamice fd1 si fd2 pana la limitatorul inferior, respectiv pana la limitatorul superior; rigiditatea suspensiei ks; factorul dinamic kd; fortele de frecare din elementele suspensiei.

Curbele la comprimare si la destindere nu coincid din cauza frecarii din elementele suspensiei. Se considera in mod conventional drept caracteristica elastica a suspensiei curba mediana figurata cu linie intrerupta, iar sageata statica fst se determina ducand tangenta la curba mediana pana la intersectia cu axa absciselor.

Fig.7.4.Caracteristica elastica a suspensiei

La autoturisme este indicat ca sageata statica sa fie cuprinsa intre limitele 200 250 mm, la autobuze intre 120 200 mm, iar la autocamioane intre 80 140 mm. Pentru obtinerea unui mers lin, cu un tangaj redus, trebuie ca raportul dintre sagetile statice ale suspensiei spate fst2 si suspensiei fata fst1, sa se afle intre limitele:

la autoturisme si la autocamioane si autobuze (7.1)

Rigiditatea suspensiei ks este tangenta unghiului de inclinare al tangentei dusa prin punctul corespunzator sarcinii statice, la curba medie; in cazul general caracteristica suspensiei este neliniara, iar rigiditatea suspensiei variaza:

(7.2)

In cazul sagetilor mai mari ca f2 si mai mici ca f1, bratul puntii sau arcul lamelar vin in contact cu tampoanele limitatoare de cursa. Pentru sagetile cuprinse in intervalul f1-f2, rigiditatea suspensiei poate fi considerata constanta (se modifica putin numai datorita pozitiei cercelului sau bratului).Coeficientul dinamic kd reprezinta raportul dintre sarcina maxima ce se transmite prin suspensie Fmax si sarcina statica Gs:

(7.3)

La valori reduse ale coeficientului dinamic, cand automobilul se deplaseaza pe drumuri cu neregularitati, loviturile (socurile) in limitatori sunt frecvente.

Valorile recomandate pentru coeficientul dinamic sunt:

. automobile obisnuite: 1,7 1,8;

. automobile care circula frecvent pe drumuri cu neregularitati: 2 3;

. automobile de teren: 3 4.

Sageata dinamica fd se determina in functie de sageata statica cu relatiile:

pentru autoturisme

pentru autobuze (7.4) pentru autocamioane

Sunt si recomandari care dau direct valoarea sagetii dinamice: fd=70 140 mm pentru automobilele obisnuite; fd=120 160 mm pentru automobilele de teren.

Daca sageata dinamica are valori mai mari se obtine un mers mai lin al automobilului, un coeficient dinamic mai mare si se poate asigura un contact permanent al rotilor cu drumul. Cresc insa deplasarile caroseriei in raport cu rotile, se micsoreaza stabilitatea, se complica conditiile impuse mecanismelor de ghidare, iar conditiile de lucru ale sistemului de directie se inrautatesc.

Sageata dinamica a suspensiei determina capacitatea dinamica a suspensiei, reprezentata prin suprafata hasurata din figura 7.4. Cu cat capacitatea dinamica a suspensiei este mai mare, cu atat este mai mica probabilitatea loviturilor in tamponul limitator superior, la deplasarea pe drumuri cu neregularitati.

Dependenta dintre frecventa oscilatiilor proprii ale masei suspendate (impusa din conditia asigurarii unui confort corespunzator) si sageata statica a suspensiei fst este data de relatia 7.5.

[oscil/min] (7.5)

unde fst=fst.susp+fst.p [cm] fst.susp este sageata statica a suspensiei;

fst.p este sageata statica a pneului.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.