Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » auto
MOTORUL DE 1.9 CDTI 150 Cai putere

MOTORUL DE 1.9 CDTI 150 Cai putereMOTORUL DE 1.9 CDTI 150 Cai putere

Tutorial despre cum se poate repara tija “Swirl”

care este actionata de valva “Swirl” de pe galeria de admisie :

Problema frecventa care apare la acest tip de motor este uzura prematura a punctelor de fixare a tijei pe valva, fapt care duce la desprinderea tijei si aparitia unei erori in bord,  simtita prin intreruperea puterii.

La service vor spune ca este un defect de fabricatie al Galeriei, si ca aceasta trebuie schimbata. Adevarul este ca mult prea rar este vorba de galeria in sine, iar in majoritatea cazurilor este vorba despre uzura tijei.

Cel mai frecvent,  situatia este urmatoarea: eroare in bord, masina nu mai trage –> capac motor inlaturat –> gasit tija cazuta de la locul ei.

Se poate incerca reasezarea ei ca solutie provizorie, dar aceasta in mod sigur va cadea din nou.

In continuare exemplific situatia mea:

Prima oara cand am incercat sa iau tija de unde cazuse, sa o curat si sa o studiez, apoi sa o asez la loc, m-am vazut nevoit sa demontez tot ansamblul conducte inalta presiune spre injectoare / rampa comuna, crezand ca nu o sa reusesc altfel, din cauza spatiului foarte ingust. Ulterior am realizat ca se poate si fara demontare si tocmai de aceea sfatuiesc insistent sa se lucreze asa. E mai dificil de ajuns unde trebuie, dar se poate.

Pasii sunt urmatorii:

1. Am recuperat tija de unde cazuse si am curatat-o foarte bine cu un jet de apa si am uscat o cu o carpa curata si betisoare de urechi pentru gauri. Studiind tija dupa curatare veti observa uzura gaurilor.

In paralel cu aceasta, am curatat si suprafata galeriei si valva in sine cu o carpa, iar apoi am uns cele 4 discuri mici ale valvei cu vaselina TERMOREZISTENTA.

2. Gaurile largite le-am captusit pe interior cu Poxipol, pentru a le aduce pe cat posibil la starea lor initiala. Pozele urmatoare sunt facute dupa ce am umplut PREA MULT cu Poxipol gaurile, ulterior fiind nevoit sa mai rad mult din acesta, deoarece nu puteam sa pun tija la loc. Recomand o captusire foarte fina si mai ales in zonele puternic uzate de pe partea de jos (vezi poza):

DSC01057.JPG

3.Trebuie conceput un “capac” care sa vina peste gaurile tijei, cu o gaura mai mica in diametru decat acestea. Cel mai important este ca acest capac sa fie elastic, dar destul de dur si, foarte important, sa reziste cat de bine la temperaturi ridicate. Am incercat sa imi confectionez acest capac dupa ce nu am gasit nimic pe piata care sa imi foloseasca. Cardul de credit expirat pe care il aveam , in contact cu plita incinsa se topea extrem de usor. Am descoperit intamplator o PANA de cantat la chitara. Suprinzator, aceasta este rezistenta la temperaturi destul de ridicate. Din cateva pene de cantat la chitara mi am decupat cele 4 capacele necesare, dupa forma si dimensiunea dorita. A fost nevoie sa merg la masina si sa masor diametrul gaurii mici, din interior: aceasta trebuie sa fie destul de mare incat sa intre putin fortat pe piciorusul discului vavei, dar destul de mica incat sa nu mai iasa. (Piciorusul care intra prin capac, in gaura tijei are o forma cilindrica, dar cu capul bombat – ceva gen ciuperca).

D:PozeTija MotorDSC01062.JPG

4. Cu super glue Picatura am lipit cele 4 capacele pe gaurile tijei. Totul trebuie sa fie facut cu grija, capacelele trebuie centrate pe gauri, iar pentru o lipire buna este necesara o presare puternica de vreo 5 minute dupa fiecare capacel lipit.

D:PozeTija MotorDSC01060.JPG

D:PozeTija MotorDSC01063.JPG

Pentru o mai buna lipire, am intors tija de mai sus cu fata in jos si am intarit cu Poxipol in jurul capacelului, care l-am lasat intentionat putin mai mare, ca sa iasa mai in afara:

D:PozeTija MotorDSC01064.JPG

5. Punerea tijei la loc mi s-a parut cea mai grea, deoarece am lasat gaurile cat de mici posibile, pentru a fii sigur ca nu o sa mai cada. Dupa mici adaptari cu un varf de cutit la fata locului, am reusit sa le mai largesc foarte, foarte putin si sa gasesc diametrul potrivit. Am uns foarte bine atat gaurile tijei cat si piciorusele care trebuiau introduse in acestea cu aceeasi vaselina termorezistenta.Cu ajutorul unei cozi de lemn am reusit sa introduc tija pe piciorusele valvei, prin presari si batai usoare. Ordinea cea mai buna este de la dreapta la stanga, cum priviti la motor. Discurile valvei, in absenta tijei, se invart liber, de aceea cand montati tija la loc, trebuie potrivite aceste discuri cu piciorusele in pozitia dorita, altfel nu va intra.

Am in prezent peste 10 000 KM facuti cu ea si este ca in prima zi. Incurajez pe oricine sa incerce intai metoda mea si abia apoi sa apeleze la o galerie noua, in cazul in care nu au fost multumiti. Merita economisiti banii si totodata merita scutita masina de la o manopera laborioasa de demontare/montare galerie.

SUCCES!
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Elemente de constructie si de calcul pentru arcurile elicoidale
Reparatie motocicleta
Barele de torsiune - elemente de constructie si de calcul
Tipuri de « bucle reci » existente
Constructia si elemente de calcul pentru suspensia pneumatica
TAHOGRAFELE DIGITALE - PREZENTARE GENERALA
COMPONENTELE CIRCUITULUI FRIGOGEN
MOTORUL DE 1.9 CDTI 150 Cai putere
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu