Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Organizarea automobilelor

Organizarea automobilelor
Organizarea automobilelor

Automobilul este un vehicul rutier, autopropulsat, cu caroserie si roti, care se poate deplasa pe drumuri sau pe cai neamenajate. El este un ansamblu complex, constituit dint-un numar apreciabil de componente, care se interconditioneaza constructiv si functional. Acestea pot fi grupate astfel:

-motorul cu sistemele sale;

-transmisia (ambreiajul, cutia de viteze, cutia de distributie sau reductorul distribuitor, transmisia longitudinala, puntea sau puntile motoare); in functie de solutia de organizare a tractiunii automobilului unele din componentele transmisiei pot lipsi.

-sistemele de conducere, care cuprind sistemul de directie si sistemul de franare;-sistemul de sustinere si propulsie, format din suspensie, sasiu sau cadru, punti, sistemul de rulare;

-caroseria;

-echipamentul electric si electronic;

-instalatiile si dispozitivele auxiliare.

Motorul, alaturi de transmisie, formeaza grupul motopropulsor al automobilului si asigura punerea sa in miscare. In motor energia chimica a combustibilului utilizat se transforma in energie mecanica transmisa rotilor motoare, prin intermediul transmisiei. Motorul 1, figura 1.1.1., este format din mecanismul motor (mecanismul biela-manivela si mecanismul de distributie), din sistemele de alimentare, ungere si racire, din instalatia de pornire si instalatia de aprindere (la motoarele cu aprindere prin scanteie).

Automobilele au diferite surse energetice, majoritatea fiind motoare cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie sau prin comprimare - m.a.s. sau m.a.c..


1 2 3 4 5 6

M

Fig.1.1.1.Schema grupului motopropulsor

Automobilele electrice folosesc energia electrica produsa la bordul automobilului (baterii de acumulatori sau pile de combustibil) sau energia electrica captata de la retea (cazul troleibuzelor). In scopul reducerii poluarii mediului si a consumului de combustibil s-au realizat automobilele hibride, care folosesc ca sursa energetica  un motor cu ardere interna si / sau un motor electric.

O categorie speciala de automobile sunt cele echipate cu turbina cu gaze, destinate atingerii unor viteze maxime pe sol (aproximativ 1200 km / h.)Locul de amplasare a motorului influenteaza comportarea si caracteristicile automobilului. Motorul poate fi amplasat in partea din fata ( la autoturisme si autocamioane), intre punti ( la autobuze), intre cabina si caroserie (la autocamioane), deasupra sau in spatele puntii spate ( la autoturisme si autobuze)

Transmisia are rolul sa asigure transmiterea fluxului de putere de la motor la rotile motoare, asigurand propulsarea automobilului. Calitatile de tractiune ale automobilului sunt influentate de caracteristicile transmisiei, care poate fi mecanica, hidromecanica, hidrostatica sau electrica. Elementele componente ale transmisiei sunt prezentate in figura 1.1.1., semnificatia notatiilor fiind urmatoarea: 2-ambreiajul; 3- cutia de viteze; 4-cutia de distributie sau reductorul-distribuitor; 5- transmisia longitudinala; 6-reductorul central sau transmisia principala, diferentialul si transmisia la rotile motoare.

Sistemul de directie si sistemul de franare constituie sistemele cu care conducatorul automobilului asigura conducerea in siguranta, in regimul de deplasare dorit si pe traiectoria comandata. Sistemul de franare asigura si stationarea automobilului in siguranta timp nelimitat.

Sistemul de sustinere si propulsie, format din suspensie (arcuri, elemente de ghidare, amortizoare), cadru (daca este ansamblu distinct), punti si roti, asigura sustinerea elastica a automobilului pe calea de rulare, constituie baza de sustinere a elementelor sale componente si transforma miscarea de rotatie din transmisie in miscare de translatie a automobilului.

Caroseria constituie structura de rezistenta si de protectie a pasagerilor sau a marfurilor transportate si, de cele mai multe ori, ea da nota de personalitate si de identificare a unei marci de automobil. Se cunosc diferite tipuri de caroserii, cu propriile lor caracteristici, fiind usor de identificat "familia" din care fac parte. La automobilele la care cadrul lipseste, caroseria preia si rolul acestuia, devenind caroserie portanta.

Echipamentul electric si electronic ocupa o pondere in continua crestere in constructia automobilului, asigurand cresterea confortului de conducere si marirea sigurantei in deplasare. Sistemele electronice asigura optimizarea proceselor de franare, de conducere cu efort fizic minim, de stabilitate si maniabilitate pentru automobil, corectand sau impiedicand eventualele erori de conducere. Aceste sisteme, cunoscute sub denumiri deja intrate in vocabularul de specialitate - ABS, ASR, ASC, EBS, etc- constituie, in prezent, aproximativ 30% din valoarea de cumparare a autoturismelor moderne. Ele au debutat cu controlul electronic al functiilor motorului (aprindere, injectie), au cumulat rolul monitorizarii grupului motopropulsor si culmineaza, in prezent, cu functii ce tin de securitate (air-bag) si ghidarea electronica in traficul rutier.

Instalatiile si dispozitivele auxiliare se intalnesc numai la automobilele cu destinatie speciala - autoateliere, autosanitare, automaturatori, automacarale, autocisterne, autobasculante, automobile pentru pompieri, etc.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiectarea unitatii de invatare calitate motrica „viteza” - clasa a-iv-a
 PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: mare-pregatitoare - Surprizele Zanei Toamna
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 Proiect - TEHNOLOGIA DE ASAMBLARE PRIN LIPIRE

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA BALNEOFIZIOTERAPIE - METODE DE RECUPERARE MEDICALA BALNEOFIZIPTERAPICE IN GERIATRIE
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Proiect - Dacia Renault
OPTIMIZAREA SISTEMULUI DE TRACTIUNE A UNUI VEHICOL ELECTRIC
CARCACTERISTICA DINAMICA A AUTOVEHICULELOR
Scopul aerului conditionat
Elemente de constructie si de calcul pentru arcurile elicoidale
Definirea caracteristicii elastice a suspensiei
Sisteme electronice de control a tractiunii si franarii automobilului
BUCLA RECE IN ATELIERTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu