Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Organizarea transmisiei automobilelor

Organizarea transmisiei automobilelor


Organizarea transmisiei automobilelor

Transmisia automobilelor este organizata in diverse variante constructive, care depind de destinatia automobilului, de locul si modul de dispunere a motorului si a puntilor motoare, de numarul acestora, de dimensiunile geometrice ale caroseriei si ale automobilului.

Compunerea si dispunerea partilor componente ale transmisiei este rezultatul unui proces complex de analiza a calitatilor de tractiune si a capacitatii de trecere ale automobilului, care sa corespunda destinatie sale. Modul de organizare a transmisiei influenteaza caracteristicile de deplasare ale automobilului si conditioneaza posibilitatile de amplasare a celorlalte componete ale acestuia.1. Organizarea transmisiei autoturismelor

In cazul autoturismelor dispunerea echipamentului de tractiune este realizata in trei variante constructive, dupa cum urmeaza:

a) solutia "clasica" - cu motorul in fata si puntea motoare in spate;

b) solutia "totul-fata"- cu motorul si puntea motoare in fata;

c) solutia "totul-spate"- cu motorul si puntea motoare in spate.

Solutia "clasica' are, cel mai frecvent, motorul si cutia de viteze dispuse in partea din fata, iar puntea din spate este puntea motoare a autoturismului. Exista insa si solutii "clasice" la care cutia de viteze se afla la mijlocul autoturismului sau linga puntea spate .


Fig.1.

Schema transmisiei organizata in solutia "clasica'

 

M A CV

Va TL PM

Solutia "clasica', fig.1., este aplicata in general la autoturisme de dimensiuni si capacitati cilindrice mari si prezinta urmatoarele avantaje in comparatie cu celelalte doua solutii:

- incarcare echilibrata a puntilor si uzura uniforma a pneurilor;

- accesibilitate buna la motor si transmisie;

- ventilatoarele de racire a motorului pot fi cu functionare intermitenta, deoarece radiatorul este amplasat in fata, in zona de presiune dinamica maxima.

Pe langa aceste avantaje, solutia clasica prezinta urmatoarele dezavantaje:

- centrul de greutate este mai ridicat ( deci o stabilitate mai redusa );

-existenta unor vibratii pe transmisie, datorate existentei transmisiei longitudinale, care favorizeaza aparitia fenomenului de rezonanta.

Semnificatia notatiilor din figura 1.este urmatoarea: Va reprezinta viteza de deplasare a automobilului, M-motorul, A-ambreiajul, CV-cutia de viteze, TL-transmisia longitudinala si PM -puntea motoare

Solutia totul-fata" , fig.2.,se intalneste la autoturismele de conceptie moderna. Ea permite o utilizare mai buna a volumului total al caroseriei, asigurand totodata o buna maniabilitate si stabilitate autoturismului, datorita comportamentului subvirator care este autostabilizant la deplasarea in viraje. Raportul dintre volumul util si volumul total al autoturismului are valoarea cea mai ridicata la aceasta solutie.

Amplasarea motorului se poate face: a) longitudinal deasupra puntii din fata,figura 2., situatie in care se realizeaza o repartitie judicioasa a sarcinii intre roti si o buna accesibilitate la motor; b) transversal, figura 3., cand se asigura constructii compacte pentru autoturismele de lungime mica, obtinandu-se un

Fig..

Solutia "totul-fata"cu motorul dispus longitudinal

 


M A CV

Va

M


PM


spatiu pentru pasageri cat mai mare, la acelasi ampatament; c) central, langa diferential, cand se reduce inaltimea capotei si se mareste distanta dintre rotile fata.

Solutia 'totul-fata' mai prezinta urmatoarele avantaje:

- legaturi simple si scurte intre organele de comanda si grupul motor - transmisie;

- permite realizarea unui portbagaj spatios;

- pericolul de incendiu este redus, rezervorul de combustibil fiind montat, in general, pe consola din spate;

- sistemul de racire este simplificat, asemanator ca la solutia clasica;

- efectul ciocnirilor frontale este mai redus asupra pasagerilor, deoarece energia de impact este absorbita de grupul motor - transmisie;

- stabilitate ridicata in viraj.


Solutia "totul-fata"cu motorul dispus transversal


 


M

Va PM

M

A

CV

Dezavantajele solutiei "totul -fata' sunt urmatoarele:

- se micsoreaza greutatea aderenta ce revine puntii motoare la urcarea rampelor;

- solutii constructive complexe pentru puntea fata , care este punte motoare si directoare;

- motorul si transmisia sunt expuse la lovituri frontale;

- pneurile din fata se uzeaza mai rapid decat cele din spate.


Solutia "totul-spate" cu motorul dispus longitudinal

 


CV A M

Va

PM

Solutia "totul-spate' asigura, ca avantaje importante, coborarea centrului de greutate al automobilului, datorita lipsei arborelui cardanic si cresterea greutatii aderente la rotile motoare spate.

Amplasarea echipamentului de tractiune in partea din spate a autoturismului se poate face dupa urmatoarele variante: a) amplasarea longitudinala a motorului, pe consola din spate, figura 4., asigura posibilitati de utilizare rationala a spatiului din interior; b) amplasarea transversala a motorului, figura 5.,asigura confort optim pentru pasageri, prin cresterea spatiului interior; c) amplasarea longitudinala a motorului, deplasat spre partea din fata a puntii spate, permite o mai buna repartizare a sarcinii intre punti si se intalneste la autoturismele sport; d) amplasarea transversala a motorului, deplasat spre centrul autoturismului, permite folosirea motoarelor lungi, cu numar mare de cilindri.


M


Va PM

A

CV


Fig.5. Solutia "totul-spate" cu motorul dispus transversal

Alte avantaje ale solutiei "totul spate

- permite o profilare aerodinamica mai usoara la partea din fata a caroseriei autoturismului;

- creste confortul pasagerilor, deoarece scaunele din spate pot fi deplasate mai in fata, mai aproape de centrul de greutate, unde oscilatiile sunt mai mici;

- se evita distrugerea grupului motor - transmisie la ciocnirile frontale;

- permite realizarea unor unghiuri de bracare mari pentru rotile directoare;

Principalele dezavantaje ale solutiei "totul-spate' sunt:

- stabilitate mai redusa in viraj, in raport cu solutia 'totul-fata';

- descarcarea puntii din fata, fapt ce micsoreaza eficienta directiei la viteze mari;

- racire dificila a motorului;

- comenzi de conducere lungi si complicate;

- instabilitate la vant lateral, datorita pozitiei centrului de greutate, care este amplasat prea inapoi;

- spatiul disponibil pentru portbagaj sub capota din fata este redus;

O categorie de autoturisme tot mai raspandita este categoria celor echipate cu tractiune integrala, fig.6. Acest tip de tractiune asigura cresterea capacitatii de trecere si sigurantei in deplasare, fapt care justifica extinderea sa si la autoturismele de oras, pe langa autoturismele " tot-teren" si automobilele militare. Tractiunea integrala poate fi organizata in una din urmatoarele variante:

1.- tractiunea permanenta numai cu una din puntile motoare, cealalta punte motoare fiind cuplata facultativ, numai in regimurile dificile de deplasare ( varianta part-time);

2.- tractiunea permanenta cu ambele punti motoare, indiferent de regimul de deplasare al autoturismului (varianta full-time).


M A CV TL PM

Va


Fig.6. Organizarea tractiunii integrale la autoturisme

Tractiunea integrala presupune existenta pe lantul cinematic al transmisiei a unui mecanism care sa asigure divizarea optima a fluxului de putere intre puntile motoare. Rolul acestui mecanism este asigurat de cutia de distributie sau de reductorul-distribuitor. Mecanismul respectiv urmareste sa elimine circulatia puterilor parazite, prin montarea unor diferentiale interaxiale cu posibilitati de blocare sau autoblocare. In acest sens, in prezent, mai folosite sunt diferentialele autoblocabile cu frecare interna marita, de tip Torsen sau vascocuplajele Fergusson.

2. Organizarea transmisiei autobuzelor

Transmisia autobuzelor este organizata in functie de locul de amplasare a motorului. Dupa acest criteriu autobuzele pot fi clasificate astfel:

- cu motorul dispus in fata ( fig.7.);

- cu motorul dispus sub podea la mijlocul autobuzului ( fig..8.);

- cu motorul dispus in spate, longitudinal (fig.9.) sau transversal (fig..10.).

Solutia cu motorul dispus la partea din fata, are directia avansata si scaunul conducatorului autobuzului alaturi de motor. Datorita unui centru de greutate ridicat si a scaparilor de gaze de la motor aceasta varianta constructiva se foloseste tot mai rar.

Solutia cu motorul dispus, sub podea, la mijloc, are centrul de greutate coborat si o mai buna repartitie a sarcinilor pe cele doua punti. Motoarele amplasate sub podea sunt, in general, de constructie speciala, avand cilindri orizontali. Capacitatea de trecere a autobuzului se reduce iar accesibilitatea la motor este dificila.


M A

CV M A CV

TL PM

PM

Fig.7.  Fig..8.

In cazul solutiei cu motorul dispus in spate autobuzele pot avea motorul dispus longitudinal ( fig.9.) sau transversal (fig..10.).


Va  M Va PM

CV M

A

A CV

PM


Fig.9. Fig.10.

Prin lipsa arborelui cardanic, caroseria poate fi mult coborata, fapt ce conduce la coborarea centrului de greutate si la imbunatatirea stabilitatii. Se amelioreaza confortul pasagerilor prin eliminarea scaparilor de gaze de la motor si a zgomotului motorului.

Prin montarea motorului in spate se usureaza accesul pentru intretinere si reparare, spatiul ramas disponibil intre punti putandu-se folosi integral pentru transportul bagajelor. Un dezavantaj important al autobuzelor cu motorul amplasat in spate consta in faptul ca tijele pentru comenzi-acceleratie, ambreiaj, schimbarea treptelor de viteze- sunt foarte lungi iar racirea motorului este dificila.

3.Organizarea transmisiei autocamioanelor

Solutiile de organizare a transmisiei autocamioanelor difera intre ele in functie de modul de dispunere a motorului in raport cu cabina si cu puntea fata.

Puntea motoare este montata, ca si la autobuze, totdeauna in spate, motorul fiind amplasat: in fata cabinei, sub cabina, intre cabina si caroserie sau intre punti sub cadru

Majoritatea autocamioanelor actuale au motorul dispus deasupra puntii din fata, (figura 11.) si cabina deasupra motorului. Aceasta solutie ( cabina avansata ) conduce la o marire a lungimii platformei de incarcare, la o repartitie corespunzatoare a sarcinii pe punti, la o vizibilitate mai buna pentru conducator si o reducere a lungimii de gabarit.

Prin deplasarea motorului spre spate, intre cabina si caroserie sau intre punti sub cadru, se mentine o vizibilitate buna, creste capacitatea cabinei, dar se reduce accesibilitatea la motor si se micsoreaza capacitatea de trecere a autocamionului, mai ales in cazul dispunerii motorului sub cadru.


M A CV

Va TL PM


Ac


Fig.11.Organizarea transmisiei autocamioanelor

La autocamioanele cu cabina avansata, pentru a avea acces la motor, se folosesc trei solutii constructive: a) cu capota interioara; b) cu capote laterale; c) cu cabina rabatabila.

Solutia cu capota interioara se foloseste la autocamioanele care au motoarele in linie. Accesul la motor transforma cabina in " atelier de reparatii" murdarind interiorul cabinei.

Solutia cu capote laterale se intalneste in cazul cabinelor lungi. In comparatie cu prima solutie prezinta avantajul imbunatatirii accesului la motor.

Solutia cu cabina rabatabila permite accesul foarte usor la motor. Rabatarea cabinei se poate face separat sau impreuna cu scaunul conducatorului, cu volanul si pedalierul. Aceasta solutie necesita o etansare foarte buna a cabinei fata de motor si permite amplasarea a 3-4 locuri in cabina.

Din cele expuse rezulta ca alegerea locului de amplasare a motorului rezolva problema lungimii totale a autocamionului, accesibilitatii la motor si a repartitiei sarcinilor intre punti.

In figura 12. este prezentata schema de organizare a transmisiei unui autocamion 4x4 (PMF-punte motoare fata, PMS-punte motoare spate).

M A CV Va

TL


PMF PMS


Fig.12. Transmisia unui autocamion 4x4

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

TAHOGRAFELE DIGITALE - PREZENTARE GENERALA
Rolul, conditiile impuse si clasificarea suspensiilor
Statistici de accidente
Maniabilitatea automobilelor
Cum sa devii pilot de curse - motociclism
Barele de torsiune - elemente de constructie si de calcul
Proiect - Dacia Renault
COMMON RAIL DELPHI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu