Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Principiul buclei reci

Principiul buclei reci


Principiul buclei reci

Crearea circuitului frigorigen

Pentru punerea in aplicare a principiilor fizice care permit scaderea temperaturii, putem pleca de la un rezervor de lichid sub presiune (IP) (1). Vom produce o scadere a presiunii in dreptul unei diuze numita detentor (2). Lichidul frigorigen ) se transforma in lichid / vapori de joasa presiune ( ). Acest sistem poate fi ameliorat prin adaugarea unui element care va facilita vaporizarea lichidului sub presiune ), prin cresterea suprafetei de contact cu caldura din habitaclu. Il vom numi pe acest schimbator evaporator (6).

Vom adauga acestuia un element care va activa trecerea aerului in jurul evaporatorului ), numit ventilatorul habitaclului. El poate antrena fie aer din exterior, fie aer din habitaclu.

Fluidul porneste din rezervor, sub forma lichida si la presiune ridicata, la temperatura ambianta. Detentorul scade puternic presiunea, apoi, lichidul se evapora progresiv in contact cu peretii evaporatorului. La iesirea din evaporator, fluidul se gaseste sub forma gazoasa, la presiune scazuta si temperatura mica. Astfel s-a produs frigul. Dar acest sistem prezinta un inconvenient :

Rezervorul se goleste ! Deci ne trebuie un circuit inchis.

Pentru aceasta, trebuie sa transformam vaporii aflati la joasa presiune in vapori de inalta presiune, apoi sa trecem vaporii din stare gazoasa in stare lichida.

Cum ?

Pentru a transforma vaporii aflati la mica presiune in vapori de inalta presiune este nevoie sa includem un nou element asemanator unui motor : compresorul.

Pentru a transforma vaporii de inalta presiune in lichid la inalta presiune , includem in circuit un nou schimbator de caldura , numit condensor. Rolul sau va fi de a scade temperatura. Efectul sau va fi imbunatatit prin adaugarea unuia sau a doua ventilatoare .

Si iata circuitul complet !

Utilizam succesiv comprimarea si destinderea, evaporarea si condensarea, pentru a face sa treaca fluidul din faza lichida in cea gazoasa si invers.

Evaporare si destindere  = producere de frig )

Comprimare si condensare = producere de caldura )

Presiunea, temperatura si starea fluidului

Aer exterior 

Aer filtrat si antrenat

Aer conditionat 

ELEMENT

STARIPRESIUNE

TEMPERATURA

Compresor

INT

Vapori

Trece de la joasa la inalta

Trece de la joasa la inalta

IES

Vapori

Inalta

Inalta

Condensor

INT

Vapori apoi lichid

Inalta

Trece de la inalta la medie

IES

Lichid

Inalta

Medie

Filtru

INT

Lichid

Inalta

Medie

IES

Lichid

Inalta

Medie

Detentor

INT

Lichid+ vapori (20%)

Trece de la inalta la joasa

Trece de la medie la joasa

IES

Lichid+ vapori

Joasa

Joasa

Evaporator

INT

Lichid apoi vapori

Joasa

Joasa

IES

Vapori

Joasa

Joasa

Implantarea circuitului

Sub actiunea utilizatorului, compresorul ( ) este pus in functionare. Acesta, fiind antrenat de motorul vehiculului, comprima fluidul. Aceasta comprimare ridica presiunea si temperatura gazului.

Caldura este disipata in condensorul ( ) gratie aerului suflat de ventilatorul ( ). Fluidul se lichefieaza, aceasta fiind condensarea.

Lichidul traverseaza rezervorul deshidratant (5), care are rolul de a-l filtra si de a-l usca.

Fluidul ajunge in detentorul (7) unde se va vaporiza partial. Aceasta se numeste destinderea. Continuarea vaporizarii se face in evaporator ( ). Aici avem evaporarea. La iesirea din evaporator, fluidul aflat in stare gazoasa si joasa presiune, este aspirat de catre compresor.

Pentru protejarea elementelor, circuitul dispune de captori de presiune ( ) si de temperatura ( ).

Cu scopul de a asigura mentenanta, circuitul poseda orificiile de umplere (6 si ).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.