Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
A lucra cu placile de constructie - Materiale

A lucra cu placile de constructie - MaterialeA lucra cu placile

Putina istorie

Nasterea placilor de constructie

In cursul secolului al XIX, in marile orase din Statele Unite ale Americi, datorita imbunatatiri tehnicilor de construire a edificiilor cu multe nivele (zgarie-nori), constructori au simtit nevoia de a folosi materiale mai usoare si mai rapide de aplicare. Se incepe cercetarea in acest scop, care in scurt timp a ajuns la realizarea placilor alcatuite din gudron si benzi de hartie. Acele placi erau realizate in stanta si erau de dimensiuni medii motiv pentru care aveau marele avantaj manevrarii. Acelea erau montate prin intermediul cuielor pe o structura din lemn montata dupa niste interaxuri care erau submultiple ale lungimii placilor.Reperarea grundului, nu era insa deloc usoara si lucrarile cereau multa manopera:

In producerea placilor, a caror proceduri productive erau in mod special laborioase si nu garantau o disponibilitate asa de mare pentru a putea satisface cererile de pe piata;

In finisajul din santier a punctelor de imbinare ale placilor.

Nasterea placilor din carton-ghips

Asa pe durata ultimilor decenii ale acestui secol, dupa mai multe tentative de producerea a unor tipologii de placi alternative si in special cele construite utilizandu-se ipsosul, a carui disponibilitate era mai mare si pe o perioada mai lunga de timp decat cea a gudronului, dar care pastreaza problema ciclurilor productive mult prea lente pentru a putea fi folosite in mod industrializat. un cercetator s-a gandit sa puna la punct un ciclu industrial in continuu si nu in stante pentru a putea produce placi prin intermediul scurgeri unei mese de ipsos lichid pe un carton profilat in forma de ”U“ si acoperit de un strat ulterior de carton inainte ca ipsosul sa se fi intarit, in asa fel incat sa se obtina placi de latime si grosime constanta si de lungime variata in functiile de cerintele celui care face comanda.

Procedeul a fost brevetat si din acel moment incepe o adevarata revolutie in lumea constructiilor.

Sistemul a aparut in Europa, la putina vreme dupa terminarea primului razboi mondial in Anglia. Al doua fabrica a fost construita in jurul anului 1920 la RIGA in ……, dar cu putin inainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial fabrica a fost complet demontata si transferata in Austria.

Sistemul intra pe piata constructiilor, ca un produs dominant si industrializat in Franta, Germania si in tarile nordice, imediat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial in jurul anului 1945, iar in Italia mai cu seama in jurul anilor ’60. In Grecia si Spania la sfarsitul anilor ’70. In Romania a fost importat constant si continuu doar din anul 1994 cand au venit pentru distributie in cele mai mari orase, trei dintre cei mai mari producatori europeni.

Materiale de baza, tipologiile de placi, metode de producere, principalele aplicatii.

Definitie: Din glosarul aflat in anexa aflam ca: se defineste o placa orice corp solid (care are trei dimensiuni) al carui grosime este uniforma si este mult mai mica decat celelalte doua dimensiuni.

Materiale de baza:

Ipsosul

Folosirea ipsosului in constructie a fost intotdeauna raspandita, de fapt, usurinta de a gasi zacaminte de ipsos mineral a incurajat dintotdeauna, inca de la inceputurile arhitecturi, dezvoltarea de tehnici constructive bazate pe folosirea lui. Deja popoarele din antichitate cum ar fi Babilonezi si Egipteni cunosteau bine arta folosiri ghipsului in mod special in decoratii.

Arta antica de folosire a ipsosul pentru realizarea de elemente constructive si decorative a continuat sa fie o fascinatie si sa influenteze constructori pana ce ajunge la culmi pe durata perioadei Baroc si Rococo.

Marea disponibilitate a ghipsului mineral din natura si usurinta de intrebuintare stau la baza anticei lui aplicatii in constructii. Zacamintele de ghips mineral sunt raspandite aproape pretutindeni, dar in special in zona mediteraneana, pentru motive geologice este cea ce dispune de cele mai mari si mai pure zacaminte din acest mineral. Aprofundand analiza vom spune ca in Italia, Grecia, Spania si in celelalte tari de pe coasta mediteraneana de sud este o abundenta de zacaminte de buna calitate. Multe din acestea sunt obiectul unei intense activitati extractive. Totusi si in alte zone din Europa se gasesc cariere pentr exploatarea acestui mineral care este mai mult sau mai putin pur, cu siguranta suficiente pentru o exploatare bazata pe extragerea pulberi albe, care sta la baza multiplelor aplicatii. In Romania mineralul se extrage intens din doua zone ale judetului Cluj: carierele de la Aghirej aprovizioneaza fabricile grupului multinational de origine franceza LAFARGE, pe cand cele din Turda, furnizeaza ipsos la fabricile RIGHIPS ale grupului multinational de origine engleza BPB.

Azi ipsosul este amplu folosit fie pentru realizari decorative, fie ca tencuiala, fie ca mortar sau ca componenta principala pentru realizarea de blocuri si panouri sau placi de constructie.

Procedeul de extragere si de productie:

Ghipsul se gaseste in natura in stare de piatra impermeabila, de culoare verzuie si cu un aspect aproape transparent, compozitie chimica a ghipsului este Sulfatul de Calciu Bihidrat.

Cum s-a mentionat mai sus, nu intotdeauna este posibil sa gasim cariere in care mineralul sa fie pur, in acest caz din cauza formatiunilor geologice se vor putea gasi amestecuri de diferite tipuri de saruri de calciu, de sodiu sau de potasiu. Multe din aceste saruri nu sunt stabile si o data gasite impreuna cu mineralele de ghips, pot crea diferite tipuri de probleme la ghipsul extras. Din acest motiv este important ca carierele sa fie pure sau sa se inceapa la selectionarea mineralului si/sau la neutralizarea sarurilor prezente in amestec pentru a evita aparitia unor inconveniente dupa folosire.

O data extras din cariera, piatra va fi depozitata in spatii de depozitare adecvate in aproprierea instalatiilor de tratament, unde va fi fragmentata, macinata si apoi cernuta.

Fazele de fragmentare, macinare si cernere sunt foarte importante pentru ca in urmatoare faza aceea de ardere in cuptor, este absolut necesar ca toate particulele de Sulfat de Calciu Bihidrat sa se deshidrateze intr-o maniera cat mai omogena posibila.

Dupa aceea, piatra astfel tratata, va fi introdusa in cuptoare unde materialul se deshidrateaza la o temperatura interioara de 160˚C.

Este de preferat ca cuptoarele folosite pentru arderea ghipsului sa fie de tip rotativ, rotatia, de fapt, va permite o ardere a mineralului omogena, in asa fel incat sa garanteze ca toate partile materialului scos din cuptor, for fie cu siguranta emihidratate

In continuare vor fi executate succesiv urmatoarele tratamente care printre altele ajuta la determinarea caracteristicilor produsului finit in functie folosirea lor. Acestea sunt:

Uscarea: are ca scop stabilizarea uniforma a produsului fara a provoca condens care ar putea duce la daunarea pulberii de ghips emihidratat, care se va lega imediat cu apa din condens facand produsul inutilizabil. Deci uscarea si ambalarea, vor trebui sa fie facute exclusiv in medii fara umiditate.

Macinarea: care reduce granulometria la valori prevazute de specificul folosiri.

Aditivarea: procedeu prin care pulberile obtinute vor fi amestecate intre ele sau cu cantitati modeste de alti agenti, in asa fel incat sa modifice calitatile si caracteristicile pastei care se obtine prin amestecarea produsele de pulbere cu apa.

Pulberile pe baza de ghips obtinute astfel, vor putea fi folosite pentru realizarea diferitelor tipuri de componente de constructii pentru utilizarea direct in santier.

Silicatul de Calciu

Silicatul de Calciu este un mineral, care datorita caracteristici lui de baza, aceea de a transferare a calduri, este cu prevedere folosit in scopul de protectie asupra focului………..

Cimenturile

Cimentul este un material obtinut prin arderea ……………

Armaturile

Chiar din timpuriule Egiptului antic, omul s-a folosit de fibre pentru a armarea mortarelor: daca ne gandim la caramizile realizate din noroi si paie (voioaje), care sunt prezente inca in tehnologia de constructie a multor tari, in mod special la acelea care sunt obligate in obtinerea unei izolatii termice performante cu materiale putine si foarte raspandite. (Acest tip de tehnica de constructie este azi foarte apreciata de cei care adopta Bioarhitectura.)

Tipologiile de armaturi folosite in productia de placi de constructie de diferite tipuri sunt numeroase, acestea in general sunt: fibrele necompacte, TNT-ul, cartonul, tesuturi din fibra sau metal.

Fibre necompacte

Fibrele necompacte vor fi amestecate singure cu pulberea inainte de introducerea apei care activeaza procesele chimice care duc la pietrificarea materialelor; cele mai folosite sunt: rumegusul, aschii din lemn, canepa, paie, fibre de celuloza (obtinute prin reciclarea paginilor de ziare), fibre de sticla, fibre poliaminice si alte fibre sintetice.

Tesuturi netesute (TNT)

Tesuturile netesute sunt bucati de panza subtire cu fibre lungi, dispuse intr-o maniera intamplatoare, tinute impreuna de amidon sau de adezivi de diferite proveniente, care vor fi produse cu diferite caracteristici (urzeala: larga sau stransa – care transpiranta sau nu – impermeabila sau nu – etc.) in functie de modul in care se va folosi. Caracteristica specifica a tesaturilor netesute este aceea ca neavand o directie fixa a fibrei se comporta in acelasi fel in toate directiile. In mod special pentru cele folosite in constructii se vor prefera cele cu urzeala larga.

Carton

Chiar si hartia si cartonul intra in categoria tesaturilor netesute, opus celorlalte tipologii, aceste tipuri de armari pentru utilizarile in care vor fi intrebuintate, vor fi de cele mai multe ori cereri de urzeala batuta.

Tesaturi sau plase din fibra sau din metal

Tesaturile tip plasa sunt armaturi care confera materialului armat o buna rezistenta la solicitarile de tractiune in doua sensuri ortogonale de la unul la altul. Astfel de tesaturi sunt realizate cu fibre de sticla sau fire sintetice sau inca cu fire de metal sudate sau libere.

Table striate

In afara de acestea exista armaturi metalice ce nu deriva din fire ci din panouri de tabla intercalate in mod potrivit prin intermediul unui proces industrial special de striere, creand aripi care determina o mai mare aderenta si coeziune cu materialele ce vor fi inecate.

Aditivi

Sunt agenti si/sau reactivi chimici care vor fi adaugati in amestecurile de pulberi care se folosesc in productia de elemente prefabricate pentru constructii, pentru modificarea caracteristicilor fizice si se vor putea adapta la necesitatile constructive.

Tipologia placilor

In acest capitol incepem sa vorbim despre produs si despre montarea acestora, de aceea, pentru a intelege si a da o valoare univoca a termenilor pe care ii vom utiliza pentru a denumi lucrurile pe parcursul prezentari, va fi necesar sa cititi atent si daca se poate sa invatati pe dinavara termeni la care se face referire in Anexa, in Glosar.

Placile din ipsos armat

Datorita caracteristicilor dimensionale, placile din ipsos armat ar putea fi mai corect denumite ca panouri din ipsos armat, de fapt, dimensiunile lor sunt variabile:

De la 600 mm x 600mm x 18 mm (panouri pentru plafoane casetate)

La 600mm x 1000mm/1200mm x 18/25mm (pentru construirea de tavane false inchise si continue sau pereti despartitori)

si de aceea grosimea nu este in mod particular subtire in raport cu celelalte doua dimensiuni (grosimea este doar de 1/55 din latura cea mai scurta), de aceasta noi le denumim panouri din ipsos armat

Metode de producere

Producerea acestei tipologii de panouri se realizeaza prin scurgerea in stanta la presiune joasa. Amestecul de ipsos si aditivi vor fi injectate dupa ce vor fi dispuse eventualele elemente de armatura, se lasa apoi sa se intareasca amestecul pentru cateva minute inainte de scoaterea din stanta pentru ale duce la uscatorie pentru ca ipsosul sa ajunga la maturitate.

Principale aplicatii

Cum s-a explicat mai sus tipurile cele mai cunoscute si utilizate sunt urmatoarele:

Panouri din ipsos usoare pentru tavane false de tip casetat sunt produse la care se adauga la pulberea de ipsos si la fibrele scurte niste aditivi care, datorita unei reactii chimice speciale, vor crea mici bule de aer reducand greutatea. Sunt produse cu format de 600mm x 600mm x 18mm in multe variante de finisaj superficial si cu trei variante de margini.

a.Margini pentru montare pe structura la vedere

b.Margini pentru montare pe structura semiascunsa

c.Margini pentru montare pe structura ascunsa

O referire succinta asupra modalitatii de montaj

Montarea lor va fi facuta pe o structura cu ochiuri patrate compusa din profile in T puse invers, realizate prin imbinarea intre o banda din otel zincat (care reprezinta partea de rezistenta a profilului) si o banda vopsita (care formeaza partea decorativa a profilului si ramane la vedere) in care se executa orificii care ajuta la atasarea profilelor secundare de structura primara. Profilele care alcatuiesc structura primara au o lungime cuprinsa intre 3600÷3700mm, se vor putea prelungi unele cu altele prin intermediul unei bare foarte subtiri (baionete) (care ne garanteaza alinierea si planeitatea), profilele vor fi suspendate cu carlige ancorate corect de tavan avand un interax de 100mm si o distanta de 1200mm intre ele in plan paralel. Profilele care alcatuiesc urzeala secundara sunt de doua lungimi: 1200mm si 600mm. Profilele de 1200mm vor fi prinse vertical pe portantii la un interax de 600mm, iar, profile de 600mm vor fi prinse vertical intre doua profile secundare de 1200mm vezi schema de montare in anexa Fig. 1)

Panourile de 500÷600mm x 1000÷1500mm x 18÷25mm, sunt destinate la construirea de tavane false inchise sau pereti despartitori.

Tipul de armatura cel mai des folosit pentru aceste tipuri de panouri este canepa, cunoscuta mai bine sub denumirea de calti, care pentru generatii intregi de gessisti persoane care scriau pe ziduri cu creta, a fost sprijinul ideal in construirea de graffiti decorative.

Alt tip de armatura pentru intarire utilizate pentru armarea ipsosului sunt fibrele poliaminice care ofera o mai mare rezistenta a produselor pentru ca se distribuie mai bine in pasta.

Cateodata se vor putea intalni panouri intarite cu tesuturi netesute (TNT) sau cu plase subtiri din plastic sau din metal.

Aceste tipuri de panouri, pe partile laterale in raport pe tot perimetru (adica in spatiul ce reprezinta grosimea) au prinderi de tipul “mos si baba” care vor ajuta la potrivirea panourilor intre ele in faza de montaj (Fig. 2). Multi dintre producatorii de panouri asemanatoare realizeaza, tot pe perimetru (dar de data aceasta pe suprafata fetei care este la vedere) o bizotare care va fi chituita in faza de finisaj, pentru a realiza o suprafata finita si mai continua.

O referire succinta asupra modalitatii de montaj

Aceste panouri, in tipologia cea mai traditionala, sunt produse cu intaritori structurali realizati cu mici profile in “U” introduse in panou, acele profile alcatuiesc un fel de cornise perimetrala in care, pe timpul montarii, vor fi prinse fire de suspendare.

Panourile vor fi prinse pe partiłe laterale prin intermediul prinderilor “mos si baba”

Aceste tipuri de panouri se vor putea fixa si pe o structura alcatuita din urzeala dubla de profile metalice pentru tavane false, avand grija ca placile sa fie asezate perpendicular pe structura secundara si imbinarea capetelor sa nu se termine in acelasi loc ca profilele (vezi Fig. 3), lasand astfel liber imbinarile dintr-o placa si alta.

In ultimi ani cativa dinter producatori al acestor tipuri de panouri pentru tavane false au modificat o parte din instalatiile lor pentru a putea produce si o tipologie de placi care sa fie adaptata pentru construirea de pereti despartitori, cu scopul de a furniza un produs care vor avea bune caracteristici rezistentiale la normativele antincendiu

Placile din carton-ghips

Se definesc placile din carton-ghips acele placi care au armatura montata pe suprafata placiłø¶. Tipologia cea mai cunoscuta al acestor tipuri de placi este cu siguranta catronghipsul: aceasta tipologie de placi fiind cu siguranta cea mai folosita in lume in raport cu toate celelalte, consideram ca este necesar sa o prezentam intr-o maniera mai aprofundata intr-un capitol ulterior al acestei parti.

Armatura perimetrala ne garanteaza o buna rezistenta mecanica la indoire si o usurinta in munca de taiere; daca ne gandim ca pentru a putea taia acest tip de panouri este suficient sa:

Facem pe placa o taietura pe fata acesteia cu o lama ascutita

Supunem la un soc prin intermediul caruia placa se rupe in raport cu punctul de taiere, ramanand prinse armaturile ce acopera dosul

Taierea, in final, cu lama ascutita a armaturilor pe partea din spate

Metode de producere

Placile din carton – ghips sunt produse prin scurgerea unui mortar pe baza de ipsos pe un suport fibros TNT si acoperite cu un strat ulterior de material fibros.

Asemenea proceduri se intampla de obicei intr-un proces continuu de inalta productivitate

Principale aplicatiiPlacile din ipsos-celuloza

Placile din ipsos-celuloza sunt placi produse cu un amestec de ipsos aditivat cu fibre de celuloza recuperate cel putin din pagini de ziare.

In comparatie cu placile din carton-ghips aceste placi:

Sunt mai compacte si deci au o rezistenta mai mare la compresiune

Au o rezistenta mai mare la incarcarile de suspendare

Sunt mai grele

Datorita grosimi au o mai mare rezistenta termica

Datorita grosimi sunt mai bune pentru izolare acustica

Au o grosime circa dublu decat placile obisnuite din cartonghips

Metodele de producere:

Placile din ipsos-lemn

Metodele de producere:

Productia:

Principalele aplicatii

Placile din silicat de calciu

Metodele de producere:

Productia:

Principalele aplicatii

Placile din fibrociment

Metodele de producere:

Productia acestor placi se realizeaza prin

Principalele aplicatii

Placile din lemnciment

Metodele de producere:

Productia: aceste placi se realizeaza prin intermediul presiui

Principalele aplicatii

Placile din lemn stratificat

Metodele de producere:

Productia: aceste placi se realizeaza prin intermediul presiui

Principalele aplicatii

Placile din aglomerat lemnos

Metodele de producere:

Productia: aceste placi se realizeaza prin

Principalele aplicatii

Transportarea si depozitarea placilor

Metodologie si unelte pentru transport.

Transportul pe capota masinii.

Mutarea in santier.

Stocarea in magazin.

Stocarea in santier.

Uneltele muncitorului

Alcatuirea unei truse de unelte complete .

Ruleta

Creion

Bordmasina cu burghiu

Surubelnita cu capete de suruburi

Boloboc magnetic si furtun cu apa

Aparat de trasare cu ata si ipsos colorat

Aparat de trasare cu laser

Ata cu plumb

Cutter

Aparat de taiat placi

Aparat de taiat piese mici

Rabot (rindea pentu cartongips)

Sanfrenatrita

Raspel rotund

Fierestrau

Fierestrau alternativ (pendular)

Masurator de unghiuri

Aparat de ghidare fierestrau pentru a debita cu unghiuri diferite de 90°

Fierestrau cilindric pentru placi

Forfeca pentru banda

Rozator manual sau electric

Fierestrau cilindric penru metal

Aparat de dat bolturi

Aparat de agrafare

Galeata flexibila

Cadite inox pentru chit

Spacluri din otel inox

Spacluri din banda flexibila

Drisca din otel inox

Echipamentele conplementare si de santier

Portbagaj si curele

Carucior pentru a muta placi

Manere pentru a muta placi

Scari pliante

Schele metalice cu roti

Ridicator de placi (oriz./vert.)

Inaltator de placi

Caprior metalic cu arc

Masina de frezat cu aspiratie

Smirghel cu suport si cu brat

Smirghel vibranta electric

Aparat de aplicat banda

Picioroange

Pulverizator de apa

Vaporizator de apa

Curele cu scripete

Ghilotina pentru debitarea profilelor

Materiale pentru urzelile structurale

Urzeli din lemn

Urzeli metalice (profile)

Materiale pentru intregrarea instalatiilor

Elemente de fixare, ancorare si suspendare

Materiale si accesorii penrtu fixarea structurilor

Benzi biadezive


Dibluri

Suruburi autoperforante (Suruburi TEX)

Imbinari lineare

Imbinari ortogonale

Imbinari pe acelasi plan

Materiale si accesorii penrtu ancorare si suspendare

Suporturi pentru ancorare in spate

Suporturi reglabili

Carlige de suspensie

Arcuri de reglare

Fire de suspendare

Suspensii rigide

Materiale si accesorii penrtu fixarea placilor

Adezivi (pe baza de Ipsos, pe baza de ciment)

Suruburi (autofiletante, autoperforante)

Cuie si capse metalice

Materiale pentru finisare

Finixarea imbinarilor: materiale

Chituri si gleturi

Benzi de imbinare (simple sau armate)

Plase si tnt-uri

Coltari

Imbinarile de dilatare

Semifabricate din carton-ghips

Placi imbinate

Placi forate pentru acustica

Ornamente si gaturi din carton-ghips

Placi frezate

Placi multilinii

Placi pentru trepte (sau trepte (scari) prefabricate)

Semicoloane de diametru variant

Vopsirea si decorea

Elemente decorative din ipsos

Mortar fin pentru imbracaminte

Vopsele cu mare putere de acoperire

Tehnologia carton-ghipsului

Inainte de a incepe discutiile tehnice, pentru evitarea neintelegerilor, va rugam sa va reamprospatati cunostintele cu termeni care se gasesc in GLOSAR.

Dintre tipologii diversele de fabricare a placilor, cele care sunt cele mai disponibile, cunoscute si folosite, sunt cele din carton-ghips si in special cele cu armatura perimetrala constituita din carton si mai simplu cunoscute cu numele de “carton-ghips”.

De accea incepand din acest moment vom vorbi in special de caracteristicile si de modalitatea de utilizare a acestui tip de placa si cu aceastea vom face experiente in perioada de practica a cursului.

Placile din carton-ghips: tipologia si caracteristicile lor

Tipul de margini

Dimensimile: grosimile, latimile, lungimile

Placile speciale: amestecuri si imbracaminti speciale

Placile imbinate cu: aluminiu, plumb, cauciucuri si bureti din lattice, vata de sticla sau minerala, panouri expandate sau estrusi

Executii: Pereti despartitori

Trasarea si montarea urzelilor

Intercalarea cu lastra simpla

Intercalarea cu dubla placa

Imbinarile de dilatare

Detalii de racorduri: racorduri in “L” la 90s, racorduri cu unghiuri diferite de 90s, racorduri in “T”

Golurile de usa

Suporturi pentru suspendarea sarcinilor grele

Executii: Pereti falsi

Peretele pe structura metalica

Tencuieli uscate

Peretele fals prin lipire

Golurile de ferestre

Imbinarile de dilatare

Executii: Tavane false

Trasarea si montarea urzelilor

Tavanele false cu urzeala simpla

Tavanele false cu urzeala dubla

Tavanele false cu urzeala dubla pe acelasi plan

Montarea placilor

Cazurile particulare (Velette, scari, decoratii)

Imbinari de dilatare

Executii curbe: Cum se curbeaza placile

Indoirea imediata uscata

Indoirea imediata pe placa umeda

Indoirea in forma pe placa umeda

Indoirea cu curele

Sfaturi utile pentru curbarea placilor

Sfaturi utile pentru facilitarea finisajului suprafetelor curbe

Executii curbe: 2. Trasarea

Trasarea cincumferinta arcului

Trasarea arcului semielipticExecutii curbe: Peretii despartitori

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 4. Peretii falsi

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 5. Stalpii fasonat

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 6. Tavanele false cu plan curb

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: Tavanele false ondulate

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 8. Boltele si cupole

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 9. Boltele in cruce

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 10. Boltele

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: Boltele

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

Executii curbe: 12. Cupolele

Trasarea

Perimetrarea

Construirea urzelilor structurale.

Taierea si montarea placilor

O referire succinta ale principalelor normative ale sectorului

Diferite Institutii Normatoare au pus la dispozitia tuturor Normele relative la productia si aplicatiile placilor in carton-ghips, in special:

Normele UNI (9154 partea I^) - Societataea de Standardizare si Normatizare Italiana

Normele DIN (DIN 18180) – Societatea Germana de Normatizare

Normele O NORM (Ö-NORM B 3410) – Societatea Austriaca

Normele AFNOR (NF P 72302) – Societataea Franceza

Normele BSC (BS 1230 si BS 5234) – Societatea Engleza

Normele ASTM (ASTM C473-76a) – Societatea Statelor Unite

Normele ISO (ISO 6308) – Norme Internationale

Inca nu sunt cunoscute existenta normelor STAS in acest domeniu, pentru moment.

Normativele antiincendiu

Prevederea accidentelor de munca si notiuni de prim ajutor

Conceptul de siguranta la locul de munca.

Normele de siguranta in santier.

Riscurile specifice celui care lucreaza cu carton-ghips.

Primul ajutor.

O referire succinta asupra unei deviz estimativ de lucru: analiza costurilor

Costurile de instalare a unui santier.

Costurile generale si amortizarile.

Costurile materialelor.

Costurile maini de lucru ( cuprinzand obligatiile de asigurare si de precautie)

Profitul firmei.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
PERETI - Pereti realizati din zidarie, din pietre artificiale sau mobili
Obligatiile beneficiarului si ale emitentului autorizatiei de construire dupa obtinerea autorizatiei de construire
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE IN CADRUL PROIECTELOR DE CONSTRUCTII
SUPRAINALTAREA CAII IN CURBA
Etape principale in tehnologia betonului
Verificarea coeficientului global de izolare termica a locuintei
Geotextile
CALCULUL SCARII in constructii la cladiri
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu