Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
Biomasa

BiomasaBiomasa

1.Generalitati

Inca de la descoperirea focului, omenirea a folosit productia de plante pentru energie. De mii de ani, lemnul a servit ca sursa principala de energie atat pentru pregatirea hranei cat si pentru incalzire. Este stiut faptul ca aceasta este cea mai cunoscuta forma de biomasa utilizata ca sursa de energie.

Intre 7 si 10 % din necesarul de energie a globului este asigurat prin folosirea lemnului.

Biomasa este acea materie de la plante si animale, care reactioneaza cu oxigenul si elibereaza caldura, si poate fi numita biocombustibil.

Functie de origine, biomasa poate fi clasificata astfel:

biomasa primara, produsa prin activitatea de fotosinteza de catre plante.

- biomasa secundara, produsa de catre fiintele heterotrofe, cele care utilizeaza ca hrana biomasa primara. De mare importanta sunt produsele reziduale din activitatile industriale sau de crestere a vitelor.

- biomasa reziduala, produsa in activitati umane: paie, rumegus, resturi de la abatoare, reziduuri urbane.

- biomasa fosila: petrol, gaze naturale si carbune.

Industrial, biomasa primara este prelucrata pentru a produce combustibili rafinati derivati, care sunt de asemenea biocombustibili (ex. din mangal se pot obtine gaz metan, esteri). In natura, biomasa se poate separa in molecule elementare cu eliberare de caldura prin procese microbiene de descompunere naturala sau metabolism.

Energia obtinuta din biomasa este o forma de energie regenerabila si in principiu, dar nu intotdeauna in practica, nu polueaza mediul inconjurator. In principal, biomasa primara se obtine prin procesul de fotosinteza.

In ultimul timp au fost dezvoltate tehnologii noi in acest domeniu, cum ar fi utilizarea deseurilor lemnoase – stratificare si presare (in special, de la fabricile de mobila) la fabricarea brichetelor din lemn(pellets). Avantajul acestei noi tehnologii este ca produsele obtinute au o putere calorica mare, sunt usor de transportat si nu necesita spatii mari de depozitare.

Bio-combustibilii (metanolul si etanolul) sunt obtinuti de la plantele care contin zahar sau amidon prin fermentarea alcoolica si distilare. Cele mai importante culturi agricole dedicate obtinerii acestor produsi sunt: culturile de sfecla de zahar, cartofi si grau.

O forma aparte o reprezinta obtinerea bauturilor alcoolice, sau utilizarea industriala a etanolului pentru obtinerea de produse cosmetice, medicamente, solventi si produse de curatire.

Bio- combustibilii (metanolul si etanolul) pot fi utilizati in special in transporturi, pentru autovehicule.

Uleiurile vegetale (bio-diesel) sunt obtinute direct in stare lichida din semintele de rapita si floarea-soarelui si sunt similare motorinei.

Productia de gaze prin piroliza lemnului sau a altor plante care contin lignoceluloza este de asemenea o tehnologie valabila pentru mult timp de acum inainte. Gazele rezultate pot fi arse sau utilizate drept combustibil pentru motoare si generatoare.

Sisteme mici bazate pe acest principiu pot reprezenta un interes aparte pentru descentralizarea productiei de electricitate, in special in tarile cu mari resurse de biomasa.

2. Aspecte de mediu

Emisia de CO2 in atmosfera in cazul anumitor procese este foarte scazuta (pe perioada combustiei). De asemenea emisia de SO2 este extreme de mica comparativ cu emisiile specifice combustibililor fosili. Daca este utilizata in echilibru cu plantele cultivate, biomasa reprezinta o sursa inepuizabila de energie, care nu poate afecta mediul inconjurator.

3. Aplicatii

Biomasa este o sursa durabila si insemnata de combustibil si produse chimice pentru tot globul. Poate fi folosita atat pentru consumul casnic, dar si in cea mai mare parte a industriei.


Fig.2.9. Unitate energetica bazata pe biomasa (deseuri urbane) in Taiwan – Mu-Cha

Aplicatiile industriale includ sisteme combinate de energie electrica si termica, boilere pentru incalzirea incaperilor, mici aplicatii industriale.

In Uniunea Europeana, de exemplu, biomasa livreaza in jur de 3% din totalul de energie, dar cu diferente evidente intre tari, de exemplu: 12% in Austria, 18% in Suedia, si 23% in Finlanda.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
TRANSFERUL DE CǍLDURǍ IN CONSTRUCTII
UMIDITATEA CONSTRUCTIILOR
ECHIPAMENTE DE FORTA
CALCULUL ARMATURII PLANSEULUI PESTE SUBSOL
Cimentarea coloanelor
Imbinari
Cerere pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare
LUCRARI DE DRENAJ
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu