Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
LUCRARI DE PLACAJE

LUCRARI DE PLACAJE


Introducere

In prezent, constructiile civile cat si cele industriale, ocupa un rol important in viata de zi cu zi. Constructiile au fost, sunt si vor fi esentiale pentru societate. Omenirea are nevoie de case, spitale, centre comerciale, hale industriale, si de multe alte constructii de acest gen pentru a supravietui. Tema acestei lucrari este placarea cu faianta. Scopul prezentei lucrari este de a prezenta atat importanta lucrarilor de placare din faianta, tehnologia de aplicare a acestora, rolul placajelor, cat si analiza de pret in vederea executarii unei lucrari de placare pe o anumita suprafata ce urmeaza a fi prezentata. Finisajele in general si lucrarile de placaje (inclusiv placaje cu faianta, in special), in afara de rolul de protejare a elementelor de constructii, contribuie la infrumusetarea constructiilor, dar au si rol igienic, faianta fiind folosita in spitale, policlinici, laboratoare etc.LUCRARI DE PLACAJE

Notiuni generale. Clasificari

Placarea reprezinta acoperirea peretilor si a altor elemente de constructie cu placi din materiale naturale sau sintetice, care au anumite caracteristici constructive, estetice, de protectie si igienice. Placajele se pot clasifica dupa pozitia in constructie sau dupa scopul urmarit.

Dupa pozitia in constructie, placajele pot fi: interioare si exterioare (de fatada).

Dupa scopul urmarit, placajele pot fi: decorative, izolatoare(hidrofuge, termice sau fonice); protectoare contra socurilor mecanice si in general a agentilor mediului exterior.

In general, faianta se placheaza la o inaltime de 1,20. 1,80 m, aceasta fiind inaltimea care este afectata de murdarie, frecari, etc. Exista si pereti care se placheaza pina la tavan(spre exemplu, in salile de dusuri, in holuri, in sali de operatii etc.). In cazul in care placajul nu ajunge pina in tavan, acesta este denumit lambriu.

Lambriul este impartit in trei registre orizontale: soclul (plinta), cimpul (fatada) si cornisa. (fig. 1).

Lambriul poate fi si unitar. Mortarele folosite la executarea placajelor trebuie sa aiba consistenta cuprinsa intre 4 si 7 cm. Mortarele virtoase, de consistenta 4, se aplica pe spatele placilor, iar cele plastice, de consistenta 7, se toarna in spatiul dintre placi si perete.

Pentru lucrarile de placaje se folosesc urmatoarele tipuri de mortare :

de ciment

de ciment - var

de var - ciment

de ipsos

de ipsos - var

TEHNOLOGIA DE APLICARE A PLACAJELOR

Pregatirea suprafetelor peretilor. Inainte de aplicarea grundului, se pregatesc suprafetele peretilor din zidarie, beton sau beton celular autoclavizat. Placile de faianta se aplica pe pereti numai pe suprafete uscate, care nu prezinta abateri de la plan mai mari de 3 mm/m pe verticala si 2mm/m pe orizontala. Pentru o mai buna aderenta a mortarului de fixare, suprafetele netede ale peretilor se vor inaspri printr-o usoara spituire.

Inaintea inceperii lucrarilor de placare se inlatura de pe pereti eventualele restur de mortar, praf, pete de grasime etc. Peretii pe care vor fi aplicate placile de faianta cu distantieri sau majolica nu trebuie sa fie tencuiti, iar rosturile zidariei (orizontale si verticale) trebuie sa se curete pe o adancime de 1 cm, pentru mortarul sa adere cat mai bine pe aceste suprafete .

Suprafetele netede ale peretilor de beton turnat monolit sau cele de beton ale panourilor mari se vor inaspri printr-o usoara sprituire, pentru a se asigura o mai buna aderenta a mortarului de fixare.

Dupa executarea lucrarilor mentionate pe peretii de caramida sau de beton, se aplica, cu mistria sau canciocul, un sprit de 3.5 mm grosime, din mortar de ciment-nisip (0.3 mm), dozaj volumetric 1:2 si apa pana la consistenta de 10.12 cm pe conul etalon. Mortarul de grund nu se aplica in strat continuu pe suprafetele peretelui, ci se aseaza pe spatele fiecarei placi. Rezulta ca, in cazul placajelor din placi de faianta, lucrurile pregatitoare se efectueaza pana la realizearea spritului de ciment.

In cazuri speciale, cand se aplica placaje din placi de faianta in incaperi cu umiditate de peste 75% (la bai publice, spalatori comune etc.) sau in camerele in care se produc vapori de apa suprasaturati, se executa in prealabil lucrarile de hidroizolatie (la pereti si pardoseli ). Inaceste incaperi nu se folosesc placi de faianta cu dinstantieri si nici placile CESAROM care creeaza rostur dese.

Trasarea suprafetelor. Trasarea suprafetelor se executa fata de orizontala si verticala (fig. 2).

Orizontalitatea rindurilor se obtine asezand pe cant un dreptar lipit de suprafata care se placheaza, cu latimea egala cu inaltimea viitoarei plinte (10.15cm) ; nivela cu bule de aer este foarte indicata pentru obtinerea orizontalitatii dreptarului.

PLACI DIN FAIANTA

Placile de faianta se fabrica cu glazura continua intr-un singur strat sau in mai multe straturi, avand fata neteda sau in relief, iar spatele neted sau cu striuri. Glazura poate fi lucioasa sau mata, transparenta sau opaca, incolora, alba sau de alta culoare, cu sau fara decor. Glazura si decorul se stabilesc de fiecare producator.

In functie de conditiile de aspect, placile de faianta se sorteaza in 3 calitati : extra, I si II.

Verificarea calitatii placilor de faianta se face pe loturi de placi de aceleasi dimensiuni, forma, culoare, model, si calitate prin :

verificari de lot

verificari periodice

Verificarile de lot se fac pe fiecare lot in parte si constau din :

verificarea dimensiunilor ;

verificarea aspectului ;

Verificarile periodice se fac pe unul din loturile supuse verificarilor de lot in perioada respectiva si constau din :

determinarea rezistentei la incovoiere, semestrial, pe minim 5 placi ;

verificarea gradului de duritate a glazurii, lunar, pe minimum 5 placi ;

verificarea rezistentei la soc termic, lunar, pe minimum 5 placi ;

verificarea rezistentei la agenti chimici, semestrial, pe minimum 5 placi ;

Verificarea dimensiunilor placilor de faianta se face cu un subler, precizia masurarilor fiind de 0,1 mm. Examinarea conditiilor de aspect se face cu ochiul liber, la o iluminare de min. 300lx prin asezarea placilor in pozitie de montaj. Verificarea se face de la o distanta de 1m, iar culoarea se apreciaza la placile complet uscate.

Nu se considera defecte de aspect (pori, puncte, pete etc.) acelea care nu se observa la distanta de1m.  

LUCRARI PREGATITOARE IN VEDERA EXECUTARII PLACAJELOR

LUCRARI CARE TREBUIE TERMINATE INAINTEA EXECUTARII PLACAJELOR

Inainte de placarea peretilor exteriori si interiori trebuiesc terminate urmatoarele lucrari :

invelitoarea cladirii, terasele, logiile, balcoanele, cu amenajarea scurgerilor ;

solbancurile, glafurile etc. ;

montarea tocurilor la ferestre si a tocurilor sau captuselilor la usi (pervazurile se monteaza dupa executarea placajelor) ;

tencuirea tavanelor si a suprafetelor care nu se placheaza ;

montarea conductelor sanitare, electrice, de incalzire, ce vor fi ingropate sub placaj ;

probele conductelor de scurgere, probele de presiune ale conductelor de alimentare cu apa, probele instalatiilor de incalzire (atat la rece cat si la cald) si lucrarile de acoperire cu plasa de rabit, inclusiv tencuirea ;

montarea diblurilor pentru fixarea consolelor obiectelor sanitare etc.

Plintele sau scafele prefabricate ale pardoselilor se monteaza inainte de executarea placajului, iar cele turnate monolit se executa dupa montarea placajului.

Verticalitatea se obtine cu ajutorul unor repere verticale alcatuite din bucati de placi de faianta care se fixeaza provizoriu cu mortar de ipsos pe suprafata tencuielii la cca. 1m distanta intre ele. Firul cu plumb trebuie sa reprezinte linia suprafetei de faianta, ce urmeaza sa fie executata.

Tehnologia de aplicare a placilor de faianta.

a.     Aplicarea placilor de faianta pe pereti din zidarie de caramida, din blocuri ceramica si din beton. Prima oara, placile se curata de praf prin periere pe dos si se tin in apa cel putin o ora pentru a se umezi suficient, apoi se scurg 2.3min. (astfel, placile nu mai absorb apa din mortar).

Placile se aplica orizontal, incepind de la colturi, de la stanga la dreapta, de jos in sus. Partea de sus a placajului poate fi prevazuta cu borduri speciale. In cazul glafurilor, al marginilor la cazi de baie, chiuvete etc. se prevede o panta de circa 2%.

Rosturile orizontale trebuie sa fie in prelungire si in linie dreapta cu o latime de 0,5mm, iar rosturile verticale pot fi in prelungire (fug pe fug) sau tesute (alternate) cu latimea de maximum 1mm (fig. 3). Suprafata plintelor   si scafelor ramane in afara suprafetei placajului cu min. 2mm, datorita diferentei de grosime.


La peretii din zidarie, se aplica pe dosul fiecarei placi, cu ajutorul mistriei, un strat de mortar de circa 2cm grosime, care acopera cel putin 2/3 din suprafata placii ; ulterior se fixeaza placa pe perete, prin apasare cu mana si printr-o ciocanire usoara cu manerul mistriei. Placile se fixeaza pe perete cu striurile de pe dos in pozitie orizontala.

La peretii de beton cu fata plana si neteda placile de faianta se aplica pe un strat de pasta cu grosimea de circa 3mm, obtinut din :

1 parte nisip (0.1mm),

1 parte var - pasta,

2 parti ciment,

0,3 parti Aracet DP 25,

apa pana la consistenta de lucru de 12.13cm.

In cazul colturilor din incapere, placile de faianta se taie la dimensiunile necesare folosindu-se taietorul cu diamant sau dispozitivul cu rola. Dupa ce se taie placa pe suprafata smaltuita, se loveste cu un ciocanel de 30g. de-alungul liniei corespunzatoare taieturii, provocand astfel ruperea. Gaurirea placilor se face cu ciocanelul de faiantar prevazut cu cioc din otel dur, iar largirea gaurilor se face cu un cleste special.

Planeitatea placilor atat in directie orizontala cat si in directie verticala se verifica cu dreptarul de 2m. Rosturile se umplu cu pasta din ciment alb. 

b.     Aplicarea placilor de faianta pe pereti din elemente de beton celular autoclavizat (b.c.a.). Pe elementele plane din b.c.a. lucrarile se desfasoara astfel :

se aplica un sprit de ciment preparat din ciment, nisip 0.1mm si Aracet DP 25, in dozaj de 1 : 3 : 0,15, si apa pana la consistenta de 12.14cm ;spritul se aplica cu mistria intr-un strat de 2.3mm grosime ;

se aplica un mortar adeziv, preparat din nisip 0.1mm, ciment, var pasta, Aracet DP 25, in dozaj 2 : 4 : 2 : 0,50, si apa pana la consistenta de 10.12cm ; mortarul se aplica cu mistria intr-un strat de 8.10mm grosime ;

se tin placile de faianta in apa timp de o ora si apoi se monteaza cu mortarul adeziv aplicat pe spatele fiecarei placi, peste spritul de ciment dat pe perete.

CONDITII DE CALITATE LA LUCRARILE DE PLACAJE

Uniformitatea culorii, planeitatea, verticalitatea sau orizontalitatea si rosturile, sunt verificate in vederea obtinerii calitatii la lucrarile de placaje.

Orizontalitatea si verticalitatea rosturilor si suprafetelor se verifica cu ajutorul firului de plumb, al nivelei cu bula de aer si al dreptarului.

Suprafata placajului trebuie sa fie plana. Randurile de placi trebuie sa fie cu rosturi rectilinii si in continuare, de latime uniforma. Rosturile trebuie sa fie umplute cu lapte de ciment alb sau colorat cu pigmenti.

Liniile de racordare a suprafetelor placate cu plinta sau scafa trebuie sa fie rectilinii. In jurul strapungerilor prin suprafata placata (tevi de instalatii, doze electrice etc.), gaurile din placaj trebuie sa fie mascate cu rozete, respectiv cu capacele intrerupatoarelor, prizelor etc.

DEFECTE DE EXECUTIE LA LUCRARILE DE PLACAJE SI REMEDIEREA LOR

Defectele de executie la lucrarile de placaje sunt :

lipsa de planeitate

neuniformitatea aspectului

stirbiturile

racordarile imperfecte cu tencuielile

placile nelipite pe toata suprafata etc.

Lipsa de planeitate rezulta din colturi sau muchii de placi iesite in afara. Slefuirea locala este indicata pentru remedierea defectului.

Neuniformitatea aspectului prin neuniformitatea nuantei, rezultata din sortarea si folosirea neglijenta a placilor, remedierea defectului fiind refacerea placajului.

Stirbiturile sunt predominante la colturi sau in lungul muchiilor. Pentru repararea lor se pot chitui cu mortar preparat la culoare.

In cazul racordarilor imperfecte cu tencuiala, locurile in care tencuiala este defecta, trebuie razuit, udat, apoi se aplica un mortar executat cu nisip cernut si cu adaos de ipsos pentru ai grabi priza. Compozitia mortarului este asemanatoare cu cea a tencuielii.

Placile nelipite pe toata suprafata. Defectul se descopera prin ciocanire din aproape in aproape, iar sunetul de gol indica locul defect. Pentru remediere se scot placile, se indeparteaza mortarul ramas pe perete, spatiul ramas gol se uda bine, apoi se pun la loc placile.

EXECUTAREA PLACAJELOR PE TIMP FRIGUROS

La executarea lucrarilor interioare pe timp friguros, se iau urmatoarele masuri speciale :

temperatura aerului in incapere, langa peretii exteriori sa fie de minimum +5 C (la nivelul pardoselii) ;

suprafetele care se placheaza si care au o temperatura mai coborata de +5 C se incalzesc pana la +5 C ;

temperatura mortarului folosit sa fie de minimum +15 C ;

umiditatea incaperii nu trebuie sa depaseasca 60% ;

peretii trebuie sa fie bine uscati

placile se vor pastra la o temperatura mai ridicata de +5 C.

Pentru protejarea placajelor se pot folosii rogojini cu care se pot acoperii.

MASURI DE TEHNICA A SECURITATII MUNCII LA EXECUTAREA PLACAJELOR

Placarea suprafetelor la o inaltime care depaseste 1,20m trebuie sa fie executata de pe platforme sau schele solide.

In cazul executarii lucrarilor deasupra utilajelor sau a locurilor de trecere a oamenilor, trebuie sa se execute podine cu balustrada si cu scanduri laterale fixate de balustrada.

La locurile de spargere si de prelucrare a placilor ceramice, muncitorii sunt obligati sa poarte ochelari de protectie, iar cand concentratia de praf depaseste limitele admise, se vor purta masti contra prafului, cu filtru pentru praful fin.

ANALIZA DE PRET

CI05C1 Placaj din faianta la pereti fixat cu adeziv(mp)

Denumirea resurselor

U.M.

Consum unitar

Pret unitar

Valoare

Materiale

Placi tip faianta

m2

1,05

200.000

220.000

Ciment metalurgic cu adaosuri de M30, in saci

Kg

0,4

2.000

1.000

Ciment alb PA35

kg

0,3

2.500

950

Adeziv pentru placaje faianta

kg

2,35

5.000

8.500

Apa

mc

0,008

25.000

500

Manopera

Faiantar

ore

2,25

35.000

90.250

Muncitor necalificat

ore

0,20

20.000

5.000

Utilaj

Utilaj de ridicat pentru finisaje

ore

0,02

80.000

2.600

 

TOTAL : 328.800

ANTEMASURATOARE

CI05C1 - Placaj din faianta la pereti fixat cu adeziv(mp)

Inaltimea de placare : 1,20 m

Parter

Bucatarie

3,3 + 1,4 + 2,3 = 7 m

7 x 1,2 = 8,4 m2

Baie

1 + 2 + 2,35 + 1,15 + 0,65 + 1,05 = 8,2 m

8,2 x 1,2 = 9,84 m2

TOTAL : 8,4 + 9,84 = 18,24 m2

Mansarda

Baie

1,55 + 2,4 + 2,75 + 2,4 = 9,1 m

9,1 x 1,2 = 10,92 m2

TOTAL : 10,92 m2

TOTAL SUPRAFATA DE PLACAT : 18,24 + 10,92 = 29,16 = 30 m2

EXTRAS DE MATERIALE

SDenumire material

U.M.

Cantitate

Pret unitar

Valoare material

Placi tip faianta

m2

31,5

250000

8875000

Ciment metalurgic cu adaosuri de M30, in saci

Kg

12

3000

56000

Ciment alb PA35

Kg

9

3500

51500

Adeziv pentru placaje faianta

Kg

70,5

6000

523000

Apa

mc

0,24

25000

7000

 

TOTAL : 8.989.500

BIBLIOGRAFIE

Constantin Rosoga - Utilajul Si Tehnologia Lucrarilor De Finisaje, manual pentru clasele a XII-a, licee industriale cu profil de constructii si scoli profesionale, Editura Didactica Si Pedagogica, Bucuresti, 1991.

Constantin Rosoga - Utilajul Si Tehnologia Lucrarilor De Finisaje, manual pentru clasele a IX-a si a X-a, licee industriale cu profil de constructii si scoli profesionale.

Indicator De Norme De Deviz, Pentru Lucrari De Constructii Industriale, Agrozootehnice, Locuinte Si Social - Culturale ''C'' , Editia 1981 revizuita si completata la nivelul anului 1999, aprobata de MLPTL, Volumul II , Elaborator : INCERC.

Constantin Rosoga - Cartea Mozaicarului Si Faiantarului, Editura Tehnica, 1987.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.