Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
PRACTICA MONTAJULUI USCAT - SISTEMELE GIPS - CARTON

PRACTICA MONTAJULUI USCAT - SISTEMELE GIPS - CARTONPRACTICA MONTAJULUI USCAT - SISTEMELE GIPS - CARTON

1. Generalitati.

Ipsosul.

a). Protejeaza mediul.

Panourile GIPS-CARTON sunt formate dintr-un miez de ipsos marginit de doua fete laterale din carton special, de calitate superioara. Ipsosul este lipsit de miros si nu contine sau produce substante daunatoare sanatatii.b). Are calitati de climatizare.

Datorita continutului mare de macropori din miezul ipsosului, panourile GIPS-CARTON sunt indicate mai ales pentru reglarea umiditatii atmosferice a interioarelor. Materialele de constructie cu un ridicat continut de macropori pot acumula temporar umiditatea, pe care o cedeaza atunci cand aerul interioarelor se usuca. Astfel, aceste materiale au un efect de reglare a climatului.

c). Nu arde.

Rolul de bariera protectoare impotriva incendiilor al panourilor GIPS-CARTON este determinat in esenta de structura miezului de ipsos. Ipsosul contine circa 20% apa incorporata in cristale, ceea ce corespunde, in cazul unei grosimi de panou de 5 mm, unei cantitati de apa de cc. 3l/mp. In caz de incendiu, aceasta apa actioneaza impotriva focului ca un fel de apa incorporata in constructie.

d). Este confortabil.

Materialele de finisare ale interioarelor influenteaza starea de confort a locuitorilor. Materialele de constructie si de finisaj care au conductibilitate termica redusa (de ex. lemnul, ipsosul) sunt percepute drept calde si placute.

e). Sunt termoizolante.

Coordonatele noastre geografice nu se numara printre cele care desemneaza zone ale pamantului rasfatate de soare. De aceea, o izolare termica optima nu este un lux, ci un factor esential pentru o locuire sanatoasa.

f). Sunt fonoizolante.

Sistemele GIPS-CARTON ofera o fonoizolatie exceptionala. Structurile formate din doua coji elastice, in sens acustic ( panourile GIPS-CARTON) reduc in mod eficient energia fonica prin vibratia acestor coji. Stratul de aer si straturile izolante ( fibre minerale) absorb restul de energie fonica.

g). Sunt rezistente.

De structurile GIPS-CARTON pot fi prinse, cu mijloace adecvate, orice fel de obiecte – oriunde si in perfecta siguranta. In functie de tip si de greutate, sunt puse la dispozitie carlige si dibluri de diferite forme. Sarcinile mari pot fi fixate durabil prin masuri constructive simple.

Finisarea peretilor.

Se poate distinge urmatoarea tehnica de lucru :

- procedeul montarii panourilor pe structuri proprii, de obicei in cazul suporturilor lipsite de capacitate portanta.

Tencuiala uscata.

Drept tencuiala uscata se folosesc panouri de constructie GIPS-CARTON de inaltimea incaperii si groase de 12,5 mm. Acestea se prind de pereti masivi ( de zidarie, de beton nefinisat ) cu adeviz pe baza de ipsos. Tencuiala uscata nu se recomanda la uscarea peretilor umezi si nici la imbunatatirea izolatiei termice sau fonice. Pentru o etapizare rationala, a executiei se taie de fiecare data panourile necesare finisarii unui perete intreg. Inainte de aplicare, instalatiile care se monteaza in grosimea finisajului trebuie translatate. Dozele de distributie si intrerupatoarele trebuie asezate la cca 2 cm distanta fata de perete. Pe dosul panourilor taiate ( inaltimea = h in incapere – 15 mm) se aplica, adezivul preparat conf. retetei tiparite pe sac. In dreptul ferestrelor, lavoarelor, consolelor, cosurilor, etc, panourile trebuie lipite pe intreaga suprafata.

Lipirea/ Pozitionarea.

Panourile prevazute cu adeziv se ridica la perete si se bat usor cu ciocanul de cauciuc si bagheta de pozitionare pentru a le aseza vertical si in acelasi plan. La pardoseala trebuie sa ramana, gratie unui distantier, un rost de cca. 10 mm, iar la planseu unul de cca. 5 mm (pentru ventilare in timpul prizei).

Montarea pe straifuri de panouri GIPS-CARTON.

Pentru a compensa greselile mari de planeitate, se lipesc, la distante de 60 cm straifuri de panouri RIGIPS care in cazul unui suport incapabil de a purta sarcini trebuie prinse suplimentar in dibluri dispuse la distante de 60 cm. Pe aceste straifuri pozitionate vertical si in acelasi plan, se lipesc panourile de GIPS-CARTON ( grosime 12,5 mm) cu un strat subtire de substanta pentru umplut rosturi SUPER.

Coaja de dublare pe astereala de lemn.

Peste tot unde, din cauza unei zidarii lipsite de planeitate, a unei tencuieli defectuase, sau a unui schelet portant din lemn executat gresit, nu se pot prinde panouri GIPS-CARTON cu adeziv, acestea (in grosime de 12,5 mm) pot fi prinse pe un raster din sipci de lemn fixat de perete cu dibluri. Mai intai se fixeaza cu dibluri si suruburi, sipci de 20/30 mm vertical si in acelasi plan. Defectele de planeitate se rezolva prin intermediul unor distantieri. Daca odata cu finisarea peretelui trebuie imbunatatita si izolatia termica si fonica, intre sipcile asterialei de perete, se prinde materialul izolator din fibre minerale. Panourile se prind cu suruburi rapide GIPS-CARTON de 35 mm. In cazul termoizolarii peretilor exteriori, pentru evitarea formarii de condens trebuie incorporata o bariera de vapori.

Coaja de dublare independenta.

Coji independente de dublare se realizeaza acolo unde trebuie compensata lipsa de planeitate a zidariei sau acolo unde trebuie introduse instalatiile in spatiul rezultat. Daca in acelasi timp trebuie imbunatatita si izolarea termica si fonica, se introduce in golul rezultat, material izolator din fibre minerale .Ca structura de sustinere se pot folosi profile metalice cu CW de 50 sau 75 sau montanti de lemn de 6/6 cm. Fixarea structurii de sustinere si panotarea se executa ca in cazul peretilor de compartimentare. In cazul termoizolarii peretilor exteriori, pentru evitarea formarii de condens trebuie incorporata o bariera de vapori.

Coaja de dublare cu bride de ajustare.

Aceasta structura se realizeaza pentru compensarea neplaneitatilor si pentru imbunatatirea izolatiei fonice. Ca structura de sustinere pot fi folosite profile metalice UW 50 sau sipci de lemn 30/50mm.Interaxul structurii de sustinere masoara 60 cm. Mai intai se traseaza cu firul cu plumb traseul bridelor de ajustare si se monteaza diblurile, se insurubeaza sina de ajustare prevazuta cu banda de etansare, pentru racortarea cu peretele, apoi se indoaie laturile in unghi drept. Izolatia se preseaza de perete, iar laturile sinei se indoaie pana la capat. Profilele de perete UW sau sipcile de lemn se prind de cleme cu suruburi rapide in pozitie plana si verticala. Sipcile respectiv profilele introduse in sine, se apasa inspre perete si astfel pot fi ajustate. Pe aceasta structura de sustinere, pozitionata plan si vertical, se insurubeaza panouri GIPS-CARTON ( 12,5 mm) cu suruburi rapide GIPS-CARTON de 35 mm dispuse la distante de 25 cm unul fata de altul. In cazul termoizolarii peretilor exteriori pentru evitarea formarii de condens trebuie incorporata o bariera de vapori.

Indicatii de constructie.

Prin panourile compuse si cojile de dublare GIPS-CARTON, in combinatie cu materialul izolator din fibre minerale se poate obtine imbunatatirea izolatiei termice ( vezi tabel ). Pentru a evita formarea condensului in cazul peretilor exteriori izolati in interior trebuie incorporata o bariera de vapori. Necesitatea barierei de vapori depinde de materialele din care este realizat peretele exterior si ea poate fi calculata. Pe peretii exteriori izolati in interior, intre zidarie si izolatia termica nu au voie sa se gaseasca tevi de apa.

Imbunatatirea izolatiei termice prin panouri compuse / coji de dublare GIPS-CARTON.

Grosimea stratului de izolatie

(mm)

Inertia termica – valoarea D

( mcpK/W)

panouri compuse

Coji de dublare GIPS-CARTON

independente

Panouri compuse RIGITERM PS.

Din cauza rezistentei ridicate la difuzie, specifica materialului care este spuma PS, bariera de vapori nu este necesara in cazul unor pereti din materiale permeabile la vapori. Bariera de vapori este, insa strict necesara in cazul materialelor de constructie (ce alcatuiesc peretele) impermeabile la vapori (de ex. betonul, clincherul, piatra naturala) ca si in cazul unor straturi exterioare impermeabile.

Panouri compuse si coji de dublare GIPS-CARTON.

In cazul dublarii cu produse GIPS-CARTON asociate cu material izolator din fibre minerale, pentru evitarea condensului este necesara o bariera de vapori in interiorul peretelui.

Bariera de vapori.

Drept bariera de vapori pot fi folosite folii de aluminiu sau polietilena asezate intre materialul izolator si panoul GIPS-CARTON. Tipul si grosimea de folie necesara depind de conditiile constructive si trebuie calculate de la caz la caz. Pot fi comandate panouri GIPS-CARTON caserate cu folie de aluminiu 30 mm sau cu folie de polietilena prinsa de hartie rezistenta ( tehnica de tencuiala uscata).

Izolatia fonica.

Imbunatatirea izolatiei fonice printr-o coaja de dublare depinde in esenta de distanta intre peretele existent caruia i se corecteaza capacitatea de izolare fonica, si panoul GIPS-CARTON, precum si de masa acestui panou. Doar cu o distanta de 5 cm si cu un singur panou este posibila o imbunatatire de cca. 15 dB, ceea ce corespunde unei triplari a capacitatii de izolare fonica a unui element constructiv lipsit de coaja. Pentru izolarea golului interior trebuie folosite numai materiale fonoabsorbante ca de ex. lana minerala.

Imbunatatirea prin coji de dublare, respectiv panouri de aderenta .

Aceasta valoare de imbunatatire foloseste la caracterizarea calitatii cojii de dublare din punct de vedere acustic. Ea indica ameliorarea valorii de izolare Rw a unui element de constructie fara sa se ia in considerare transmiterea in lung a sunetelor. Dar imbunatatirea reala intre doua incaperi care se exprima prin diferenta de nivel fonic Dn , T,w - depinde totusi de capacitatea de transmitere in lung a elementelor de constructie adiacente. Influentarea diferentei normate de nivel fonic prin coaja de dublare a elementului dispartitor intervine in izolarea fonica dintre incaperi. Daca elementul despartitor influenteaza mult diferenta normata de nivel fonic, adica are o masa redusa, deci o capacitate de masa redusa, este posibila o imbunatatire substantiala. Daca influenta este mai mica, elementul are o masa mare, deci o capacitate de izolare ridicata, atunci protectia fonica depinde mai ales de transmiterea laterala si nu este posibila decat o corectie redusa. In acest al doilea caz se recomanda o imbunatatire a capacitatii de izolare fonica a elementelor adiacente prost izolatoare.

Detalii pentru brida de ajustare.

Distanta dintre dibluri este de 150 cm pentru profilele de perete UW respectiv 80 cm pentru sipcile de lemn. La racordarile la perete, partea profilelor, respectiv a sipcilor nu se insurubeaza, se aplatizeaza prin intermediul distantierelor, imediat deasupra sinei.

Clema de fixare 32 + 50mm ca alternativa la brida de ajustare.

Indicata pentru imbunatatirea izolatiei fonice si termice a peretilor plani, si verticali, de ex. a celor din beton prefabricat.

Pereti de montaj gips-carton cu structura de sustinere din metal.

Panotarea.

Panourile de constructie gips-carton, format mare, grosime 12,5 mm, respectiv 15,0mm. Forma muchiei AK ( aplatizata) sau VARIO (aplatizata semicirculara).

Fixarea panourilor.

Suruburi rapide gips-carton de 25 mm.

Prelucrarea rosturilor.

Rosturile din panouri, precum si elementele de fixare, trebuie prelucrate cu spaclul in mai multe randuri.

Structura de sustinere.

- Profile de racordare la pardoseala, tavan,sau la alti pereti de tip gips-carton – UW, respectiv CW care se fixeaza cu dibluri cu sift rotativ gips-carton, respectiv dibluri metalice gips-carton.

-Profile montanti gips-carton CW.

-Banda de etansare pentru racorduri gips-carton.

Izolarea spatiului gol din interiorul peretelui.

-Vata din fibra minerala sub forma de saltele sau placi.

-In cazul cerintei de protectie impotriva incendiului.Panotarea : panou de protectie impotriva incendiului.

Trasarea.

Mai intai se deseneaza traseul peretelui pe pardoseala cu sfoara sau dreptarul. Atentie la eventualele goluri de usi. Apoi se traseaza urma peretelui pe peretii adiacenti si pe planseu cu nivela, si dreptarul.

Profile de racordare.

Profilele de racordare UW se prevad pe o singura fata cu benzi de etansare pentru racorduri gips-carton si se fixeaza de pardoseala cu elemente de prindere universale la distante de 80 cm. unele de altele. Pe peretii adiacenti se realizeaza racordul din profile CW. Din motive de izolare fonica, profilele de racordare trebuie presate cat mai strans de elementele de constructie respective.

Profile -montanti.

Profilele- montanti CW trebuie introduse cel putin 2,0 cm in profilele de racordare cu planseul. Profilul -montant se introduce mai intii in profilul de racordare de jos, iar apoi in cel de sus. Apoi profilele- montanti se dispun la un interax de 60 cm. Ele trebuie sa fie orientate cu latura deschisa inspre directia de montaj, in asa fel incat, fixarea panourilor sa inceapa de la muchia stabila.

Panotarea primei fete a peretelui.

Panotarea primei fete a peretelui incepe cu o latime intreaga de panou ( 120cm). In acest scop panourile gips-carton se fixeaza de profilele -montanti cu o surubelnita electrica, folosind suruburi rapide dispuse la distante de 25 cm. In cazul unor panotari duble, distanta dintre suruburile primului rand de panotaj este de 75 cm. Din cauza necesitatii de alternare a rosturilor, al doilea rand se monteaza incepand cu o jumatate de latime de panou ( 60 cm).

Izolarea spatiului liber.

Dupa panotarea primei fete a peretelui si montarea instalatiilor sanitare si electrice, necesare in spatiul liber din interiorul viitorului perete, se fixeaza izolatia din fibre minerale. Spatiul liber din interior trebuie izolat in totalitate, iar materialul izolant trebuie impiedicat sa alunece.

Panotarea celei de-a doua fete a peretelui.

Prin panotarea celei de-a doua fete, peretele de montaj gips-carton capata stabilitatea sa finala. Se incepe cu o jumatate de latime de panou (60 cm), in asa fel incat rosturile celor doua fete ale peretelui sa fie decalate cu latimea unui camp dintre montanti.Peretele de montaj gips-carton este acum pregatit pentru tratarea rosturilor, racordarilor si capetelor de suruburi.

Realizarea tocurilor de usi.

Tocurile de usi pot fi introduse fara probleme in peretii de montaj gips-carton. In alegerea tehnicii de prindere, esentiala este sarcina produsa de greutatea usii. Trebuie luati in considerare urmatorii factori:

1. inaltimea maxima a peretelui – 280 cm

2. deschiderea usii - < 90 cm

3. greutatea maxima a foi de usa – 25 kg

Daca toate aceste date corespund, se poate realiza tocul usii din profile de perete UW /CW

( grosimea tablei : 0,6 mm , structura : tip cutie )

Aceste profile pentru montantii usii se fixeaza de profile de racordare cu pardoseala prin nituri cu cap ascuns. Profilele de racordare cu pardoseala trebuie prinse de pardoseala in stanga si in dreapta golului usii cu cate doua dibluri. Drept buiandrug al usii se monteaza in partea superioara a golului un profil UW. Alaturarea panourilor din care se realizeaza peretele trebuie sa se produca intotdeauna deasupra buiandrugului si in nici in caz in dreptul profilelor verticale ale tocului.

In acest scop, in profilul buiandrug se aseaza doua profile- montanti, care rezolva problema rosturilor decalate ale celor doua fete de perete. In cazul unor inaltimi de perete mai mari de 280 cmm, a unor latimi de usi mai mari de 90 cm, sau a unei greutati a foii de usa mai mare de 25 kg, trebuie folosite – la montarea unor tocuri de otel, din una sau mai multe piese – profile de rigidizare UA, care vor inlocui profilele de perete normale UW/CW.

Toc de otel cu profile de rigidizare UA.

Asemenea profile – care au grosimea de tabla de 2mm, si care pot fi fixate la rosu de planseul inferior si de cel superior, prin dibluri amplasate in zone speciale de colt – se fabrica pentru diferite grosimi ale peretelui. Pentru realizarea unor legaturi puternice cu pardoseala, in zona golului de usa profilele UW se decupeaza. Profilele de rigidizare UA sunt prevazute cu unul sau doua randuri de goluri alungite. Acestea impreuna cu golurile prevazute in colturile de racordare,permit compensarea unor mici diferente ale inaltimii incaperii sau provenite din incovoierea (limitata) a planseului superior. Fixarea panourilor de profile UA se face cu suruburi rapide gips-carton, tip 221. Acolo unde acest lucru nu este posibil, din cauza latimii golului de usa se monteaza langa profilul UA un profil CW suplimentar, de care apoi se insurubeaza – pe toata inaltimea panourile.

Toc de lemn.

Pentru montarea unor tocuri de lemn, sunt valabile toate conditiile prevazute pentru profilele de perete CW. Se recomanda insa, ca profilele-montanti CW pentru usi sa fie montate cu partea deschisa spre toc si sa fie prevazute cu un montant de lemn. In acest fel, tocul poate fi monat in modul obisnuit in care se face aceasta operatie.

Instalatii/ Racorduri.

Pentru a putea demonstra cel mai bine caracteristicile fizice ale peretilor prefabricati GIPS-CARTON va trebui sa tinem seama de unele amanunte cum ar fi urmatoarele :

Cerintele fonice.

Cei care se afla in incapere fac diferite zgomote in miscare, vorbire. Zgomotul pasilor sau al vorbirii se probaga si dincolo prin peretii despartitori si actioneaza asupra celor aflati in alte incaperi. Dat fiind faptul ca, cele mai multe zgomote care sunt deranjante, sunt cele cauzate de pasi, aceste zgomote trebuie impiedicate sa se propage. Prin asamblarea unor elemente solide, aceste zgomote se propaga mai bine, deci vom avea nevoie de includerea unor elemente de izolatie mai moi, mai maleabile.

Trecerea instalatiilor.

Instalatiile se monteaza in golurile peretilor de montaj-gips-carton, dupa ce s-a executat panotarea unei fete a structurii de sustinere. In baghetele profilelor-montanti CW sunt stantate zone de forma H, care pot fi rupte in vederea trecerii instalatiilor. Cu clestele pot fi realializate goluri rotunde suplimentare, care pot fi prevazute cu garnituri de material plastic, pentru protejarea instalatiilor electrice.

Dozele.

Dozele montate in golul interior al peretilor capata stabilitate prin conlucrarea marginilor dozei cu aripile metalice aplatizate din interior. Se monteaza mai intai doza, in peretele de montaj Rigips, apoi intrerupatorul sau priza.

Racordul cu pardoseala.

Din punct de vedere fonic, cea mai buna racordare se obtine atunci cand sapa de pardoseala se opreste in peretele de compartimentare. In acest fel, se elimina orice posibilitate de propagare a sunetului.

Racordul cu pardoseala.

In cazul unei sape flotante, continuue de ciment, si a cerintei unor Dn ,T, W 35 dB, trebuie prevazut un rost in zona legaturii sapei cu peretele, pentru ca profilul de racordare sa poata fi pozitionat in axul peretelui, acest rost trebuie realizat in afara acestui ax. Rostul trebuie sa fie protejat de praf si de resturi de materiale de constructii.

Racordul cu planseul.

In cazul unui finisaj ud continu, sau a unui planseu de beton aparent, fasia de protectie se prelucreaza cu spaclul spre interior. In acest fel se realizeaza o separare rectilinie intre diferitele materiale. Daca din motive optice, de ex. un finisaj de vopsitorie – acesta separare nu trebuie sa se vada, trebuie prevazut un rost chituit cu chit permanent elastic si posibil de vopsit. Racordul cu peretii adiacenti urmeaza aceeasi procedura.Racordul cu planseul.

Racordul cu planseul la rosu ce urmeaza a fi tencuit se face fara fasie de protectie, de aceea panourile trebuie acoperite cu un straif autocolant de vopsitorie. Partea vizibila a acestui straif va fi inlaturata dupa tencuire. Se poate opta pentru un nut. Suplimentar poate fi prevazut un rost chituit cu chit permanent elastic si posibil a fi vopsit.

Transmiteri laterale.( elemente de constructie adiacente).

Capacitatea de izolare fonica a unui element de constructie depinde si de influentele pe care elementele alaturate le exercita asupra lui – peretele coridorului, fatada, pardoseala, planseul. Acestia sunt factorii care independent de peretele montaj gips-carton pot actiona pozitiv sau negativ. In detaliile de racordari care urmeaza acesti factori sunt luati in considerare in mare masura.

Racorduri

Pentru protectia fonica sunt necesare racorduri etanse. Deci este strict necesara prevederea unor benzi de etansare pentru racorduri gips-carton, ca si umplerea rosturilor de la racorduri cu substanta speciala Rigips, respectiv cu chit permanent elastic. Daca trebuie indeplinite conditii privind protectia impotriva incendiului, trebuie folosite benzi de etansare pentru racorduri din clasa de materiale A ( fibre minerale din fibre de piatra sau de zgura).

racorduri Rigips, pot fi folosite daca sunt realizate in grosimea panourilor, deci daca sunt complet acoperite de acestea. Daca din calcul reiese o incovoiere a planseului superior mai mare de 10 mm,

in zona racordului perete-planseu intre panotajul OK si planseul UK trebuie prevazut un rost de tasare

(racord glisant la planseu). Muchiile libere ale panourilor trebuie protejate cu un profil de protectie din aluminiu, chituit.

Racord glisant cu planseul.

Din motive de protectie fonica si fata de incendii, in cazul unui rost glisant, se prind de planseu fasii de panouri gips-carton. Profilele CW si panourile trebuie scurtate cu cat prevad calculele de incovoiere. Pentru a permite o glisare libera, a profilului de racordare, UW, panourile se prind numai de profilele-montanti, CW, pastrand fata de profilul UW distanta rezultata din calculele de incovoiere.

Peretii adiacenti.

Din punct de vedere acustic, cel mai bine se comporta un racord realizat din profile LW caci astfel se intrerupe transmiterea in lung a sunetelor. La prelucrarea racordului, straiful de protectie se aplica peste colt. Panotarea continuua intr-un singur strat se recomanda numai in cazul unor cerinte reduse de izolare fonica.

Coltul.

In cazul peretilor cu doua randuri de montanti, trebuie acordata o atentie deosebita procesului de executie a izolarii golului din grosimea peretilor.

Prezentarea peretilor gips-carton cu montanti metalici.

Peretii de montaj gips-carton pot fi adaptati la diferite cerinte fizice fara a se modifica sistemul de baza. Astfel, de ex. se pot obtine valori de izolare fonica Rw de la 45 dB la 65dB, pentru pereti cu unul sau doua randuri de panouri prin marirea golului interior si/sau, prin realizarea unuia respectiv a doua straturi de panotare. Prin folosirea unor materiale la izolarea golului interior si prin grosimi diferite ale panotajului se obtin pereti care se inscriu din punct de vedere al protectiei impotriva incendiului de la clasa F30 la clasa F90.

Structurile gips-carton prezentate in cele ce urmeaza sunt atestate prin adeverinte oficiale sau prin norma. In caz ca este necesara protectia impotriva incendiilor, trebuie folosite panourile gips-carton rezistente la foc. In cazuri exceptionale, cerintele F30 pot fi rezolvate cu panouri gips-carton in doua straturi.

Exemplu de utilizare a peretilor curbi .

Datorita cunoasterii si solicitarii lor pe o scara aflata in continuua crestere, placile placilor pentru peretii curbi au putut fi reduse cu aproape 50% in ultimii ani.

Panotarea.

Panoul special de ipsos grosime de 6 mm, capabil de a fi format in regim uscat, flexibil, prevazut cu fibra de sticla incorporate in ambele fete are muchii ascutite pe 4 laturi. Format : 120 x 240 cm.

Structura de sustinere.

Elemente prefabricate, profile UW si CW.

Complectarea niselor, a intervalurilor goale.

Canepa industriala ca material izolant .

Izolarea fonica.

Canepa industriala ca material izolant .

Umplerea rosturilor dintre cele doua elemente.

Se realizeaza prin mai multe faze de lucru cu ajutorul chitului, care este un material special pentru acesta operatiune. Elementele Riflex se asambleaza cu ajutorul unei benzi destinate acestei operatiuni.

Structura de sustinere.

Racordarea la pardoseala si la planseu care va da forma peretelui curb se realizeaza din profile de perete U (stantate pentru pereti curbi –1) care se insurubeaza de planseu si de pardoseala prevazandu-se si elemente de etansare. Montantii-profil CW se introduc in aceste profile din planseu si din pardoseala, la distante de 300 mm unii de altii.

Panotarea.

Panoul special din ipsos Riflex curbat in stare uscata se insurubeaza direct de profilele de perete C pe directie transversala. Primul strat de panouri se insurubeaza cu suruburi rapide ( a = 200 mm ). Rosturile si racordarile la pereti se prelucreaza cu spaclul cu chit Ridurit si straiful de protectie cu fibre de sticla, numai in stratul exteriror. Rosturile panotarii inferioare se realizeaza numai prin simpla alaturare.

NOTA :

Prelucrarea intregii suprafete cu spaclul nu este necesara decat in conditii speciale de iluminare sau daca este necesara o planeitate exceptionala atunci cand de ex., suprafata urmeaza sa fie finisata cu lac trebuie in general prevazuta o a doua panotare.

Amenajarea bailor.

Structurile de pereti gips-carton se preteaza foarte bine la prelucrarea oricarui tip de instalatii. Cablurile electrice sau conductele de instalatii cu diametrele de pana la 30 mm pot fi trecute orizontal prin zonele special stantate in profilele metalice. Tevi cu diametre mai mari se pot instala fara probleme in spatiul gol din interiorul peretilor. In asemenea cazuri, distanta dintre cele doua fete ale peretelui se stabileste in functie de diametrele acestor tevi. Fata de sistemele conventionale, in asemenea cazuri se economisesc spargerile costisitoare de goluri si scafe, in plus de multe ori spargerile ulterioare incheierii executiei nu sunt permise.

Avantajele oferite de peretii de montaj gips-carton, sunt puse in valoare in special in cazul peretilor care poarta instalatii.

Instalatii adosate/ pereti de dublare.

Pentru a evita spargeri in pereti masiv, instalatiile se pot realiza si in fata acestora. Montarea acestor instalatii se face fie pe elemente portante adecvate fie pe sisteme fabricate pentru instalatii. Aceste instalatii adosate se acopera in mod avantajos cu un perete de dublare gips-carton, care este asemanator unui perete de montaj gips-carton cu panotaj simplu. Structura de sustinere si panotajul pot fi in acest caz, executate pana in tavan sau numai pana la jumatatea inaltimii. In al doilea caz proeminenta rezultata poate fi folosita ca surafata orizontala de depozitare. Cojile de dublare cu structura portanta trebuie panotate, ca si peretii ce poarta instalatii, in doua straturi. Daca urmeaza finisarea cu placi ( ceramice ) distanta dintre montanti trebuie – in cazul panotajului simplu, redusa de la 60 cm la 40 cm.

Obiecte sanitare.

Obiectele sanitare care trebuie considerate sarcini mari in consola se prind fie de elemente portante prefabricate sudate complet, fie de montanti portanti gips-carton, cu prinderi adaptabile. Acesti montanti zincati se monteaza in golul peretelui si ei preiau impreuna cu profilele CW si

panotajul, eforturile la care este supus peretele. Dupa realizarea structurii de sustinere si panotarea unei fete, (cea pe care urmeaza sa se gaseasca obiectele sanitare), instalatorul poate realiza

instalatiile. Fixarea acestora de suportii prevazuti pe montantii portanti se poate face prin coltari si bratari. Pentru izolarea fonica, instalatiile se separa de perete prin garnituri de cauciuc sau pasla.

Tevile de apa rece trebie izolate complet, pentru a se evita formarea de condens. De asemenea se recomanda ca ambele fete interioare ale peretilor ce poarta instalatii electrice sa fie izolate fonic cu fibre minerale.

Panotarea cu panouri gips-carton impregnate.

O conditie necesara in amenajarea spatiilor umede este buna ventilare a incaperii. Astfel se creeaza certitudinea faptului ca umiditatea patrunsa temporar in panourile gips-carton este eliminata prin uscare. Capacitatea de climatizare a materialelor de constructie din ipsos nu trebuie subestimata de prezenta unui strat impermeabil de vapori, prevazut pe toata inaltimea incaperii. Nu este exclusa o umezire excesiva temporara a panotajului, prin rosturile chituite care si-au pierdut etanseitatea, prin goluri de dibluri realizate ulterior, sau prin formarea de condens in golul peretelui. In consecinta, in incaperi umede ar trebui folosite in principiu panourile gips-carton impregnate (RBI) respectiv panourile rezistente la foc impregnate (RFI). Panourile impregnate prezinta o mare siguranta in cazul unor umeziri necontrolabile, deoarece atat miezul de ipsos cat si fetele de carton sunt tratate special.In acest fel este redusa la maximum absorbtia posibila de umezeala, iar umezeala absorbita in ciuda acestei tratari este eliminata cat mai rapid.

Panourile impregnate se deosebesc de celelalte tipuri de panouri prin culoarea verde a fetelor culoare care insa nu prezinta un indiciu al calitatii panoului. In cazul unor panotari duble, amble fete trebuie realizate din panouri impregnate.

Racordarea cu cada de baie

Pentru izolarea fonica intre corpuri (zgomote de impact), intre marginea cazii si panotajul continuu se introduce un straif de pasla. Panourile superioare - panouri formate din doua straturi - trebuie oprite la circa 10 mm peste marginea cazii. Rostul astfel format va fi umplut ulterior cu chit permanent elastic si fungicid.

Racordarea cu pardoseala.

Intre pardoseala si panourile cu dublu strat se lasa un rost de cca.10 mm. La racodarea finisajului de pe panourile peretelui cu cel al pardoselii trebuie acordata atentie deosebita zonelor de colt. De la producatori specializati de adezivi se pot procura benzi speciale de etansare, care se introduc odata cu panourile de finisaj si care etanseaza sigur si durabil colturile.

Pentru prinderea placilor de finisaj trebuie folositi adezivi speciali cu efect de respingere a apei (adezivi de etansare), care se aplica in doua randuri.

Strapungeri pentru instalatii.

Strapungerile pentru instalatii, de ex. pentru tevile de apa trebuie decupate cu cca. 10 mm mai mari decat diametrul tevii. Marginile golului produs prin taiere trebuie mai intai acoperite cu grund, pentru o mai buna aderenta a chitului. Strapungerile, precum si toate racordurile si colturile trebuie chituite cu chit permanent elastic si fungicid. Daca se monteaza instalatii speciale de dus nu sunt necesare masuri speciale.

De traversele gips-carton pot fi montate in acelasi fel, cu bratari, armaturi si tevile de canalizare.

Plafoane cu sisteme standard gips-carton.

Finisarea planseelor cu gips-carton.

Finisarea planseelor cu structura de sustinere fixata la rosu direct de planseu realizeaza o suprafata de inchidere a spatiului, plana, care poate fi vopsita sau tapetata. Acest sistem este folosit

mai ales la renovarea planseelor care prezinta greseli de executie. In afara unei acoperiri lipsite de rosturi pe suprafete mari se pot realiza - folosindu-se casetele gips-carton – diferite accente optice.

Plafoane suspendate.

Plafoanele suspendate cu structura de sustinere din lemn sau metal se folosesc pentru a reduce inaltimea incaperilor sau pentru a ascunde instalatiile montate in golul ramas.In plus prin combinarea plafoanelor suspendate cu materiale fonoizolante din fibre minerale, se pot obtine imbunatatiri suplimentare :

- reducerea costului de incalzire, prin imbunatatirea izolatiei termice ;

- imbunatatirea izolatiei fonice aeriene a planseului existent cu valori de pana la 8 dB ;

- scaderea nivelului fonic si reglarea ecoului prin panouri gips-carton cu goluri si slituri ;

- cresterea rezistentei la foc a constructiei.

In structura plafonului pot fi integrate fara probleme si accesorii existente pe piata : sisteme de iluminat, de ventilatie si climatizare.

Plafon suspendat cu structura de sustinere din lemn.

Panotajul.

Panouri gips-carton de format mare, grosime de 12,5mm.Muchii de tip AK (muchie tesita) sau de tip Vario (muchie tesita semicirculara).

Fixarea panourilor.

Suruburi rapide gips-carton de 35 mm alternativ cuie speciale gips-carton sau cleme.

Prelucrarea rosturilor.

Rosturile din panouri, precum si elementele de prindere, trebuie prelucrate cu spaclu in mai multe randuri.

Structura de sustinere.

Sipci de lemn calitatea a doua cu muchii ascutite, prinse cu suruburi rapide gips-carton. Sipci portante 40/60 mm, muchie perfect, sipci montaj 48/24 mm sau 50/30 mm.

Prinderea sipcilor de sustinere de planseul portant.

Mai intai se traseaza pe peretii adiacenti inaltimea plafonului suspendat. Se traseaza apoi pe planseul existent pozitiile sipcilor de sustinere, care se fixeaza cu dibluri si suruburi.

Prinderea sipcilor de sustinere de plansee cu grinzi de lemn.

In cazul planseelor cu grinzi de lemn sipcile de sustinere se prind de grinzile de lemn, pe cat posibil lateral si prin intermediul unui surub cu cap rotund , cu diametrul de cca.5 mm.

Sipcile portante.

Tijele de suspendare se prind de piesele de suspendare rapide, care sunt insurubate alternativ la stanga si la dreapta sipcilor portante.Ajustarea inaltimii se face prin glisarea arcului.

Sipcile de montaj.

Astereala de montaj se prinde de reteaua sipcilor portante in punctele de intersectie ale acesteia, prin suruburi rapide gips-carton de 55 mm.

Panotajul.

De astereala de montaj se prind cu suruburi rapide gips-carton de 35 mm panourile de constructie gips-carton. Distanta dintre suruburi este 17 cm. Rosturile transversale se dispun decalat (pentru evitarea rosturilor in cruce).

Plafon suspendat cu structura de sustinere din metal.

Panotajul.

Panouri de constructie gips-carton – vario , de format mare , grosime 12,5 mm.

Fixarea panourilor.

Suruburi rapide gips-carton de 25 mm.

Prelucrarea rosturilor.

Rosturile dintre panouri, precum si piesele de prindere trebuiesc prelucrate cu spaclul in mai multe randuri .

Structura de sustinere.

Profil de plafon gips-carton CD, ca profil de baza si portant.

Prinderea sistemelor de suspendare de plansee masive.

Mai intai se traseaza pe peretii adiacenti inaltimea plafonului suspendat. Apoi se traseaza pozitiile sistemelor de suspendare, care se prind de planseul existent cu dibluri si suruburi.

Prinderea sistemelor de suspendare de plansee cu grinzi de lemn.

In cazul planseelor de suspendare se prind de grinzile lemn, pe cat posibil lateral prin intermediul unor suruburi cu cap rotund , cu diametrul de cca.5 mm.

Piesa de legatura.

Piesa de legatura a profilului CD pentru alaturarea profilelor.

Ancora de colt pentru incrucisarile profilelor CD.

Piesa de siguranta a legaturilor transversale CD pentru structuri cu inaltime constanta.

Sistem de suspendare.

Tija de suspendare cu bucla, lungimi de livrare de le 12,5 cm pana la 1,0 m.

Piesa de suspendare rapida tip ancora, cu arc.

Profilul de baza.

Piesa de suspendare rapida cu arc se introduce in profilul de baza si se cupleaza cu tija de suspendare. Ajustarea inaltimii se face prin glisarea tijelor de suspendare in cadrul arcului.

Profilul portant.

Profilul portant CD se prinde de profilul de baza prin ancore cu colt.

Panotarea

De profilele portante se prind cu suruburi rapide Rigips de 25 mm lungime, panourile de constructie gips-carton, groase de 12,5 mm. Distanta intre suruburi este 17 cm. Rosturile transversale se dispun decalat (pentru evitarea rosturilor in cruce).

Variante de executie.

Profil de plafon palarie

Structura usoara de dimensiuni exacte si durabil constante, pentru finisarea planseelor cu grinzi de lemn.

Piesa de suspendare banda cu silturi.

Compus din sina - banda cu silt si piesa de suspendare – banda cu silt. Element de suspendare nedeformabil sub sarcina, din clasa de capacitate portanta 0,25 kN.

Piesa de suspendare .

Se compune din bagheta de ajustare si piesa de suspendare. Element de suspendare nedeformabil sub sarcina, din clasa de capacitate portanta 0,25kN.

Pentru plafoane rezistente la foc cu greutate mare. Legatura de profile intre profilele de baza si cele portante cu element de legatura rapida in cruce, clasa de capacitate portanta 0,4 kN.

Sine pentru montajul direct al profilelor de plafoane CD.

Structura de sustinere pentru finisare planseelor cu grinzi de lemn.

Elementul reglabil de suspendare directa pentru profile de plafoane CD.

Compus din doua parti cu doua cleme de siguranta. Structura de sustinere pentru finisarea planseelor masive sau cu grinzi de lemn.

Exemplu de utilizare a plafoanelor curbe.

Panotajul

Panourile speciale din ipsos, grosime 6 mm, capabile de a fi montate in regim uscat, flexibile, prevazute cu fibre de sticla incorporate pe ambele fete, muchii ascutite pe 4 laturi. Format 120 x 240 cm.


Fixarea panourilor.

Suruburi rapide Rigips 3,5 x 25 mm, pentru primul si al doilea strat de panotaj.

Structura de sustinere.

Structura de sustinere din metal pentru plafoane curbe, suspendate.

Izolarea spatiului liber.

Lana minerala pentru plansee cu grinzi de lemn. F30 : 40 mm 40 kg/mc.

Prelucrarea rosturilor.

Rosturile dintre panouri, precum si elementele de prindere trebuie prelucrate cu spaclul in mai multe randuri, cu chit Ridurit.

Structura de sustinere.

Profilele boltirii se curbeaza pe santier la curbura dorita, cu ajutorul dispozitivului special pentru curbat. Montarea acestor profile curbate, de pereti si de planseu se face cu piesa de suspendare si baghete de ajustare, la distanta de max. 500 mm. Interaxul profilelor boltirii trebuie sa fie de max. 1000 mm. Impreuna cu piesa de suspendare , se insurubeaza de profilele boltirii si piesele de legatura incrucisata CD, cu suruburi M 5 x 16 ( distanta 300 mm).

Panotarea.

Panourile speciale din ipsos se dispun transversal si se adapteaza formei boltirii prin insurubare. Este posibila panotarea in 1 sau mai multe straturi. Distanta dintre suruburi este a=200mm.

Rosturile se prelucreaza cu chit Ridurit si cu straifuri de protectie din fibre de sticla, numai in stratul exterior al panotajului. Rosturile din stratul interior de panotaj se realizeaza doar prin simpla alaturare.

Raza de curbura pentru plafoane.

(raza minima ) 600 mm

Observatii.

Chituirea intregii suprafete nu este necesara decat in cazul unor conditii speciale de iluminare, sau in cazul unor cerinte speciale privind netezimea, de ex. in vederea finisarii cu lac, sau cu tapet de vilin. In cazul finisarii cu lac trebuie in general prevazuta o a doua panotare.

Programul gips-carton de plafoane acustice.

Materialul.

Panourile sunt panouri de gips-carton realizate conform normei austriece B3410. Panourile sunt constituite dintr-un miez de ipsos ale carui fete sunt acoperite cu carton special. Panourile au grosimea de 13,0 mm. Sistemele sunt casete stratificate pe una din fete si prevazute cu lana acustica pe fata posterioara.

Suprafetele.

Panourile acustice prezinta suprafete netede (Base) perforate cu goluri rotunde (Point), patrate (Quattro), prevazute cu slituri (Linie) si pot avea muchii de forme diferite. In cadrul acestui design exista un numar mare de variatiuni, pentru orice tip de conceptie a plafoanelor.

Calitati marcante

Gips pentru o locuire sanatoasa.

Panourile – euro-format 600 x 600 mm (respectiv 594 x 594 in cazul muchiilor de tip A) si cu o grosime de 13 mm – sunt toate realizate din unul si acelasi material, care s-a dovedit a fi de calitate, si anume din gips.

Valori lipsite de zgomot si fum.

Panourile perforate sau prevazute cu slituri, sunt caserate pe fata posterioara cu lana acustica. In consecinta structurile de plafoane poseda – fara a necesita interventii suplimentare-excelente calitati fonoabsorbante. Capacitatea ridicata de fonoabsorbtie a fost calculata conform Normei Internationale ISO 354 / 1984.

Montajul simplu printr-o tehnica verificata.

Sistemele de plafoane se monteaza usor si rapid in tehnica uscata ( prin pozare si montaj ascuns ). Diferentele de sistem portant sunt conditionate de cele trei tipuri diferite de muchii. Grautatea este cca. 8 kg/mp - 9 kg/mp.

Accesibilitatea spatiului intern.

In vederea inspectarii si intretinerii spatiului liber din spatele plafoanelor, plafoanele acestora pot fi demontate rapid : se ridica, se inclina si se scot.

Finiasaj de calitate din fabrica.

In fabrica, panourile sunt finisate cu un strat de vopsea acrilica de calitate superioara, in tonul coloristic RAL 9010 – alb. In acest fel panourile se livreaza gata pregatite pentru montaj.

Montaj cu sisteme portante.

Fiecaruia dintre cele trei sisteme portante ii corespunde un anumit tip de muchie a panourilor. Astfel, din punct de vedere al perceptiei vizuale, se pot realiza trei tipuri diferite de

rosturi : cu un profil portant plat vizibil, rost ingust retras de la fata panotajului, si rost aproape invizibil.

Pentru accesorii ale plafonului care depasesc greutatea de 5 kg trebuie prevazute prinderi suplimentare. Corpurile de iluminat cu greutatea de pana la 1 kg. Pot fi montate in retrageri prin slituri su gauri. Greutatile mai mari necesita prinderi suplimentare. Panourile cu muchii de tip montaj ascuns pot prelua in suprafetele neperforate greutati de pana la 3 kg.

Un program Rigips.

Un panou de plafon din gips, lipsit de strat superior, sub forma unei casete 600 x 600 mm, pentru structuri de pozare demontabile.

Un material de constructie natural.

Gipsul, ca material de constructie nu afecteaza sanatatea. Dimpotriva gipsul asigura un climat interior mai bun, deoarece absoarbe si cedeaza rapid umiditatea. In plus gipsul nu produce nici un fel de emanatii.

Calitate prin caracteristici superioare.

Panourile se caracterizeaza printr-o nedeformabilitate de exceptie. Structurat ca un fagure pe fata posterioara, panoul asigura distributia uniforma a sarcinilor, si prin aceasta planeitatea si stabilitatea plafonului. Nici la 38 °C si o umiditate atmosferica ridicata nu se produc deformari. De aceea panourile pot fi montate in orice anotimp. Panourile au dimensiunile practice de 60 x 60 cm si cantaresc numai 9 kg/mp. Montarea este simpla si nu ridica probleme. La fel de simplu panourile pot fi demontate, respectiv inlocuite. Panourile nu sunt inflamabile. Nu necesita intretinere speciala. Pot fi curatate usor.Pot fi vopsite.

Imbracarea elementelor portante si de sprijin .

Finisaje rezistente la foc si economice pentru elemente portante si de sprijin din otel.

Din acest punct de vedere, un material de constructie verificat in timp si natural, ofera ajantave exceptionale : gipsul. Cu panou de protectie impotriva incendiului, se pot imbraca elemente portante si de sprijin din otel de la F 30 pana la F 80. Rezistenta ridicata a panourilor de protectie impotriva incendiului. Groase de 15, 20 sau 25 mm, armata cu o pasla din fibra de sticla, permite insurubarea, respectiv prinderea cu cleme a muchiilor. Astfel elementele de constructie metalice, pot fi imbracate rapid si economic nefiind necesara o structura costisitoare de sustinere a panourilor.

Grosimea economica a panourilor, de protectie impotriva incendiului se poate afla, in functie de cerintele de protectie la incendiu si de sectiunea elementelor din otel, prin metoda de calcul U/A concentrata intr-un tabel. Astfel panourile de protectie impotriva incendiului permit o protectie optima si economica impotriva incendiului.

Indicatii de montaj.

Panourile de protectie impotriva incendiului pot fi taiate cu unelte specifice tehnologiei de taiere in regim uscat. Panourile de 20 si 25 mm grosime, precum si toate taieturile precise trebuie

executate cu un fierastrau coada de vulpe cu dintii fini sau si mai bine cu un fierastrau circular electric, manual sau fix, pe cat posibil cu panze widia si sistem de absorbtie a prafului. Imbracarea cu casete a elementelor de otel se poate realiza prin legaturi intre muchii. In acest scop pot fi folosite suruburile sau cleme tratate cu rasini uzuale din comert. La grosimi de panouri de 15 mm legaturile trebuie facute in principiu cu cleme, de ex. tip Paslode 41 x 13 x 1 mm.

Elemente de prindere.

Distanta dintre axa elementelor de prindere .

Cleme suruburi

F 30 100 mm 200 mm

F 60 100 mm 200 mm

F 90 100 mm 100 mm

F 120 100 mm 100 mm

Distanta elementelor de prindere fata de marginile superioare si inferioare : 20 mm.

Imbracarea elementelor portante, nu necesita in principiu profile de protectie a muchiilor si nici chituire. Trebuie insa respectate distantele maxime admisibile dintre elementele de prindere.

Cleme adecvate prinderii.

Grosimea (mm) Dimensiunile clemei

15 44/10.8/1.53

20 50/10.8/1.53

25 63/11.4/1.83

Livrarea

Patru muchi ascutite

Grosime Lungime Latime Greutate

mm mm mm mm

15 2000 1200 14,5

20 2000 1200 19,4

25 2000 1200 24,2

Accesorii.

Profil de protectie a muchiilor,din aluminiu,pentru protectia muchiilor iesite in afara,40 x 40 mm, lungime standard 2,50 m. Unghiuri de montaj pentru elementele portante. Elemente de simplificare a montajului panourilor in zona planseelor 30x30 mm. Chit de spaclu. Pentru prelucrarea rosturilor, a colturilor si a zonelor de prindere. Saci de 5 kg.

Suruburi rapide.

Grosime Lungime

Ridurit suruburi

Cap trompeta 15 mm 45 x

cu filet brut si 20 mm 55

varf de cui. Lungimi 25 mm 55

in mm.

Elemente de sprijin din otel.

Grosimile imbracamintii conform valorii raportului U/A.

Clasa de rezistenta la foc

Grosimea minima a imbracamintii in mm, raportata la max. U/A = raport

20 25 30 35 40

F 30

F 60

F 90

-

F 120

- 130 165

Indicatii de montaj.

Inainte de efectuarea taieturilor trebuie stabilite tolerantele de montaj si tolerantele de executie a profilelor de otel.

Nu prindeti panourile Ridurit direct de otel.

Elemente portante din otel.

Clasa de rezistenta la foc

Grosimea minima a imbracamintii in mm, raportata la max. U/A = raport

20 25 30 35 45 50 55

F 30

F 60

F 90

F 120

- - -

F 180

- - - - -

Indicatii de montaj.

Inainte de efectuarea taieturilor trebuie stabilite tolerantele de montaj si tolerantele de executie ale sistemelor portante din otel.

Straifurile trebuie astfel dispuse incat fata exterioara sa depaseasca cu minimum 5 mm flansa elementului portant.Pentru simplificarea montajului, poate fi prins cu dibluri de planseu un profil in vinclu, suplimentar de 30/30 mm.

Prelucrarea panourilor.

Transport/ depozitare.

Panourile gips-carton se depoziteaza plan, pe un suport neted si se protejeaza de umiditate. Panourile gips-carton de format mare trebuie transportate numai in plan vertical, transport ce poate fi simplificat prin folosirea pieselor de transport gips-carton.

La depozitare trebuie luata in considerare capacitatea portanta a planseelor.

Taieturi simple.

Cu ajutorul cutitului gips-carton se taie mai intai cartonul fetei vizibile si apoi se rupe miezul de ipsos, de-a lungul taieturii. Apoi se taie cartonul fetei posterioare. Golurile pentru instalatii se pozitioneaza si se dimensioneaza exact si apoi se executa cu freza pentru doze, cu dornul sau cu fierastraul coada de soarece

Taieturi precise.

Taieturile de mare precizie se executa cu fierastrau coada de vulpe sau fierastrau circular manual.Golurile pentru instalatii se pozitioneaza si se dimensioneaza foarte exact si se realizeaza cu freza pentru doze , dornul sau fierastraul coada de soarece.

Prelucrarea rosturilor.

Prelucrarea rosturilor reprezinta lucrarea finala care incununeaza tehnologia de montaj uscat. Aceasta operatiune are un rol important si influenteaza in mare masura calitatea estetica a lucrului finit. Rosturile pot fi prelucrate cu un singur tip de panou, dupa dorinta si necesitati, cu sau fara banda de protectie. Aceasta libertate de alegere simplifica si rationalizeaza depozitarea si organizarea de santier.

Panourile gips-carton cu muchie obisnuita AK (muchii longitudinale aplatizate si imbracate cu carton) se prelucreaza de obicei cu pasta de imbinare a rosturilor, cu banda de protectie din fibra de sticla sau hartie de protectie.

Sistemul de rosturi .

Panourile .

Muchii longitudinale semicirculare si aplatizate, imbracate in carton.

Operatiuni.

Rosturile se umplu cu pasta . Dupa aprox. 30 de minute, surplusul de pasta se indeparteaza si se efectueaza chituirea plana .Daca este necesar, rosturile astfel finisate se pot slefui.

Ante si postprelucrare fara banda de protectie.

Sistemul de rosturi fara banda de protectie.

Asigura aceeasi rezistenta a rosturilor ca si prelucrarea conventionala (muchia panoului : AK si banda de protectie).

Muchii taiate.

Muchii taiate se prelucreaza cu rindeaua pentru muchii gips-carton .Cu lama dubla a acesteia se realizeaza muchii cu doua frangeri. Prin pre-umezire se pot obtine rezistente optime ale rosturilor, deoarece astfel se indeparteaza eventualele depozite de praf de ipsos. Panourile astfel prelucrate se alatura unele fata de altele, fara a lasa rost intre ele.

Rindeaua pentru muchii .

Pentru o prelucrare sigura si rationala a muchiilor transversale. Prelucrarea muchiei cu lama dubla.

Prelucrarea rosturilor cu benzi de protectie.

Panourile gips-carton cu muchie tip pot fi prelucrate si cu chit de spaclu si banda de protectie din fibra de sticla. In acest fel se asigura o rezistenta sporita suprafetelor foarte solicitate de exemplu in cazul unei structuri de sustinere din lemn sau in zona golurilor, cum ar fi ferestrele, usile, golurile corpurilor de iluminat.

Operatiuni.

Rosturile se umplu cu chit de spaclu . Benzile de protectie gips-carton din fibra de sticla se ingroapa complet in chitul proaspat si fara a mai agauga chit, rosturile se netezesc. Dupa expirarea timpului de priza, cca 30 minute, se executa corectiile. Daca este necesar, rosturile pot fi slefuite.

Ante si post prelucrare cu benzi de protectie.

Muchia nu exclude o prelucrare obisnuita cu pasta de umplere a rosturilor si benzi de protectie .

Muchiile taiate.

Muchiile taiate se pot tesi si prin slefuire utilizand o bucata de lemn invelita in glasspapier. Panourile se alatura unele fata de altele. Benzile de protectie se ingroapa in masa de chit, aceasta se netezeste si se prelucreaza cu un strat subtire de chit. In timpul post slefuirii, marginile zonei spacluite se prelucreaza pana devin plane.

Finisarea suprafetelor.

Pregatire.

Stropii de mortar sau alte resturi asemanatoare trebuie indepartate de pe intreaga suprafata. Zonele prelucrate cu spaclul trebuie sa fie uscate, si de la caz la caz, trebuie slefuite.

In timpul slefuirii trebuie evitata atingerea cartonului aflat in apropierea zonei slefuite.

In cazul unei vopsiri care necesita o tratare speciala se recomanda spacluirea intregii suprafate cu substanta de finisare .

Grunduire.

Pe panotajul gips-carton, cu rosturile prelucrate, se aplica un grund.

Prin aplinarea grundului se compenseaza diferentele intre capacitatea de absorbtie a suprafetelor de carton si cea a suprafetelor cu spaclul.

In acest scop se foloseste un grund ce poate fi subtiat cu apa sau grund de profunzime.

Inainte de continuarea lucrarilor, grundul trebuie lasat sa se usuce.

In cazul finisarii cu placi ceramice, a unor suprafete supuse udarii, trebuie folosit grundul de profunzime. Pre-vopsiri cu vopsele-lianti nu lucreaza ca un grund.

Vopsire.

Pentru vopsire se folosesc toate vopselele comerciale, de exemplu vopselele solubile.

Nu sunt permise vopselele pe baza minerala (vopsele cu silicat, var, silicat de sodiu). Vopselele solubile, cu silicati, pot fi folosite doar in cazul in care producatorul acestora certifica compatibilitatea acestor vopsele cu sistemele gips-carton, si ofera instructiuni precise de folosire. In cazul in care stratul vopsit trebuie sa raspunda unor cerinte deosebite (de ex. rezistenta la spalare conform DIN53778) producatorul vopselelor trebuie sa certifice acest lucru.

Tehnica de vopsire.

Aplicarea cu pensula sau rola.

Aplicarea prin stropire nu este permisa decat in cazul, in care a fost aplicat intai un strat de grund special.

Indicatii : Suprafetele de gips-carton netratate pot sa prezinte, datorita expunerii intensive la lumina, fata vizibila a cartonului ingalbenita, cazuri in care utilizarea diverselor grunduri speciale este de dorit.

In situatia in care nu se cunosc exact caracteristicile vopselelor, se recomanda intai efectuarea unor probe pe mai multe panouri in zone diferite care sa cuprinda si rosturile dintre acestea.

Tapetare.

Pot fi folosite toate tipurile de tapet ce se gasesc in comert. Grundul protejeaza cartonul panourilor de distrugeri de ar putea surveni la inlocuirea tapetului.

Prin utilizarea unor grunduri speciale, tapetul va putea fi ulterior, indepartat de pe placile de gips-carton, fara ca aceasta operatiune sa ceara o umezire prealabila si fara ca tapetul sa se deterioreze.

Pot fi folosite tipurile de adeziv pentru tapete ce se gasesc in comert.

Placare.

In bai si bucatarii se recomanda utilizarea panourilor de constructie gips-carton impregnate.

Materiale pentru placare.

Placi ceramice ( DIN 18155) placi de faianta, mozaic de sticla.

Tehnica de lipire.

Adezivul se aplica in strat subtire pe intreaga suprafata si se piaptana cu mistria cu dinti fini, pe directie verticala, iar la partea superioara pe directie orizontala.

Folositi adezivi artificiali pe baza de dispersie sau adezivi hidraulici (priza in conditii de umezeala) care se gasesc in comert.

Rosturile dintre panourile gips-carton neprelucrate se umplu si se acopera cu aceeasi substanta.

Rostuirea placilor.

Rosturile dintre placile de finisaj se umplu cu materiale de rosturi pe baza de ciment.

Indicatii pentru suprafete care se uda in exploatere.

Folositi ca grund, grundul de profunzime.

Tehnica de lipire.

Adezivul se aplica in strat subtire cu mistria neteda pe toata suprafata pe directie verticala, iar in partea superioara se piaptana cu mistria cu dinti (dinti tesiti 5 mm) pe directie orizontala.

Trebuie mentinut un strat subtire continuu de adeziv.

Tencuieli decorative gips-carton

Pentru tratarea individuala a peretilor.

Grunduire.

Inainte de aplicarea tencuielii decorative, suportul trebuie tratat cu grund .

Prelucrare.

Tencuielile Rigips se prepara cu apa si apoi sunt gata de aplicare. Materialul bine amestecat trebuie aplicat cel tarziu dupa 60-70 minute, in strat uniform, cu mistria umeda.

Dupa aplicare, compozitia se prelucreaza cu rola, spaclul (tencuiala de rola sau spaclu), respectiv cu drisca/ de netezit pentru materiale artificiale (tencuieli driscuite) Tencuielile decorative ating deja, dupa aproximativ 4 ore, 90% din stabilitatea finala. Pot fi zugravite cu materiale disponibile in comert.

Prinderea obiectelor.

Plansee.

a) Sarcini concentrate usoare.

Galeriile, corpurile de iluminat, s.a. pot fi prinse cu dibluri direct de panotaj. Solicitarea maxima admisibila pentru 1 diblu si 1 mp de planseu este 15 kp (150N).

Pereti. Prinderea obiectelor de panotajul peretilor.

a) Sarcini concentrate usoare.

Carlige pentru tablouri :

Pentru 1 carlig 5 kg. In cazul unui singur strat de panotaj : 1:5kg ; 2:10kg ; 3:15kg.

b) Sarcini usoare in consola.

Diblu sprait 6mm.Greutate admisa pentru 1 diblu: pentru grosime de panotaj incepand cu 20 mm : 20kg

Diblu din material plastic pentru spatii goale. Sarcina admisa pentru 1 diblu : la o grosime de panotaj incepand cu 12,5 mm : 20 kg ; la o grosime de panotaj incepand cu 20 mm : 30 kg.

c) Sarcini medii in consola.

Ancora de insurubare din metal . Sarcina admisa pentru 1 diblu : la o grosime de panotaj incepand cu 12,5 mm : 30 kg ; la o grosime de panotaj incepand cu 25,0 mm : 50 kg .

Prinderea obiectelor de structura de sustinere a peretilor

a) Suport pentru rafturi.

Sinele portante ale unor sisteme speciale de rafturi de perete trebuie pe cat posibil prinse cu dibluri pentru spatii goale, in zone apropiate de montantii de sustinere ai peretilor.

b) Panou de montaj gips-carton.

Lavoarele mai mici, dulapuri suspendate, s.a., pot fi prinse de panouri de montaj gips-carton respectiv de traverse de lemn sau de placi PFL, care se monteaza intre montantii de sustinere ai peretelui.

c) Sarcini mari in consola.

Lavabouri, wc-uri, montate in peret, bideuri, s.a., trebuie prinse in principiu, de montanti portanti speciali de diferite tipuri si executii, ce pot fi comandati.

d) Sarcini mari in consola, cu efect static.

Table de scoala, dulapuri de laborator sau rafturi pentru obiecte grele, trebuie prinse de structuri portante inalte cat incaperea. In aceste cazuri- mai ales la sarcini mari in raport cu suprafata peretelui – trebuie calculate static eforturile de incarcare si transmitere ale acestora.

Extras din norma austriaca B3415 – Reguli pentru prelucrarea panourilor de gips-carton.

Prinderi de planseu la rosu.

Pentru fiecare element in parte sunt valabile urmatoarele :

- la dibluri si suruburi : siguranta trebuie sa fie 3 ; trebuie prevazut un punct de prindere pentru 1,5mp

- la cuie (solicitate) : in principiu greutatea plafonului nu trebuie sa depaseasca 20kg/mp; pentru fiecare punct de prindere trebuie batute 2 cuie inclinate unul spre celalalt (in cruce); trebuie prevazute minimum 3 puncte de prindere pentru 1 mp.

- la bolturi : siguranta trebuie sa fie = 5 ; trebuie prevazute minimum 2 puncte de prindere pentru 1 mp; capacitatea portanta a elementului de prindere (dibluri, etc) de elementul portant ( planseu la rosu) trebuie verificata pentru cel putin 5 din locurile de prindere ; la aceasta verificare nu trebuie sa fie inregistrate jocuri; daca se inregistreaza jocuri trebuie verificate alte 10% din locurile de prindere, daca din nou se inregistreaza jocuri, trebuie verificate toate locurile de prindere; rezultatele testarilor trebuie trecute in jurnalul de santier.

Daca de plafoanele suspendate se prind sarcini suplimentare (accesorii incastrate sau suspendate ) trebuie respectate urmatoarele prevederi : sarcini suplimentare 3 kg pot fi prinse direct pe panouri, daca acestea au grosimea de minimum 12,5 cm, iar distanta dintre punctele suprasolicitate este de minimum 50 cm. Sarcini suplimentare mai mari de 3 kg./mp si 20 kg/mp.trebuie prinse direct de structura de sustinere, fiecare punct de prindere putand fi solicitat de maximum 10 kg. Sarcinile suplimentare de suprafata de peste 20kg/mp trebuie prinse direct de planseul la rosu .

Decogips – placi pentru tavane demontabile.

Plafoane din placi de ipsos.

Compozitie :

Placile pentru plafoanele Decogips sunt realizate dintr-un amestec dozat conform unor retete proprii, amestec ale carui principale componente sunt :

- Gipsul , un produs mineral natural 100%, inert, bun regulator hidrometric si necombustibil. Analiza zacamintelor de gips arata ca gipsul E35 utilizat in productie are calitati deosebite atingand cel mai inalt grad de puritate si avand un continut de 95% dihidrat. Puritatea exceptionala ii da in totalitate o culoare naturala omogena – alb – mat care face inutila rectificarea ulterioara a uniformitatii culorii cu vopsele si duce in final la cheltuieli mai mici in comparatie cu cele ale altor plafoane suspendate produse de alte firme.

Perlitul, o roca de origine vulcanica, usoara si cu o foarte buna capacitate izolatoare care, in amestec cu gipsul, face ca produsul sa fie inert chimic si necombustibil.

- Fibra de sticla, care introdusa sub forma unei tesaturi constituie in armatura placilor de ipsos, pentru sporirea capacitatii de rezistenta la intindere si incovoiere.

Productie :

Uscatorii artificiale permit utilizarea fara intrerupere a materialului pe tot parcursul anului indiferent de conditiile de clima.

Capacitatea de absorbtie si rezistenta la umezeala.

Potrivit incercarilor efectuate la Institutul Politehnic din Milano, certificat nr. 89 / 0293/001 din 9 iunie 1989 tavanul usor din ipsos are o rezistenta la umezeala de 30 de zile la 38 C, si la o umiditate relativa de 95%.

Practic, un tavan poate fi instalat oricand fara a astepta sa se usuce constructia.

Proprietatile si compozitia produsului, il fac un excelent reglator de umiditate, mentinand un echilibru in atmosfera. Umiditatea mediului nu influenteaza consistenta placilor, dimensiunile planeitatea acestora ramanand neschimbata.

Rezistenta la foc.

Materialul indeplineste conditiile de rezistenta la foc, stabilite de standardul constructiilor, (NNE – CPI – 82) .

Incombustibilitate.

Potrivit incercarilor efectuate dupa standardul UNE – 23 – 727 – 80, produsul este clasificat UNE M-0 neinflamabil si fara a produce flacara, fum sau gaze toxice.

Fonoizolatia.

Calculul controlat al raportului dintre densitatea masei si greutate, confera o fonoizolatie egala intre compartimente.

Fonoabsorbtia.

Placile fonoabsorbante au un inalt grad de fonoabsorbtie, facand spatiile mai confortabile, limitand patrunderea zgomotelor din exterior. Este obtinuta cu ajutorul perforatiilor practicate in placa, a unui strat de vata minerala si prin adaugarea unei harti de aluminiu pe spatele placii.

Duritatea suprafetei.

Controlul strict de calitate efectuat asupra duritatii suprafetei, certifica la toate esantioanele si toate modelele, o rata constanta de peste 60 Shore C unitati.

Reflexia luminii.

Tavanele usoare, din ipsos ofera atat modele cu un inalt grad de reflexie ideale pentru birouri, muzee, etc, cat si modele care sunt neutre din punct de vedere al distributiei luminii si care reactioneaza perfect in zonele unde controlul luminii este dorit.

Izolarea termica.

Izolatia termica a placilr este foarte buna. Cu densitatea de 900kg/mp, valoarea lui l = 0,16 w /mk, la o temperatura medie de 20 C.

Prezentare.

Placile de plafoane sunt furnizate in cutii de carton si paleti impachetati in folii de plastic. Pentru a usura alegera profilelor in functie de modul lor de utilizare, modelele sunt impachetat in cutii de culoare verde atunci cand profilul va fi aparent, albastru cand profilul va fi semiaparent, si rosu pentru cazul cand va fi ascuns.

Panouri per cutie :

Aparent

Semiaparent

Ascuns

A

62,5 x 62,5

E 24 E15

60 x 60 60 x 60

62,5 x 62,5

D

60 x 60

6 6

Cutii per palete :

Aparent

Semiaparent

Ascuns

A

62,5 x 62,5

E 24 E15

60 x 60 60 x 60

62,5 x 62,5

D

60 x 60

42 42

Intretinerea.

Tavanele nu necesita intretinere speciala si se curata fara produse chimice sau abrazive. In cazul in care se doreste vopsirea lor se recomanda zugraveli in culori de apa.

Material pentru 1 mp de suprafata.

Placa - 1,00 mp

Profil principal - 0,83

Profil secundar - 1,66

Profil compartimental - 0,83

Profil perimetrial - 1,30

Dibluri - 1

Tiranti - 1

Piesa suspensie - 1

intocmit,
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Bornele kilometrice si hectometrice
Betoane celulare
MATERIALE PENTRU BETON PRECOMPRIMAT
PROIECT In vederea realizarii planului de amplasament al trotuarului, s-a realizat ridicarea unei suprafete de teren prin metoda drumuirii planimetric
Instructiuni privind avizarea investitiilor in constructii pe linia protectiei civile
DIAGRAME DE EFORTURI SECTIONALE
Rezistenta caracteristica la eforturi principale de intindere a zidariei executate cu mortar de uz curent
Oteluri pentru armaturi
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu