Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
SUPRALARGIREA CAII IN CURBA

SUPRALARGIREA CAII IN CURBA


SUPRALARGIREA CAII IN CURBA

Supralargirea caii in curba se realizeaza pentru a se asigura aceleasi conditii de circulatie autovehiculelor in curba ca si in aliniament.

Conform STAS 863-85 (Elemente geometrice ale traseelor - Prescriptii de proiectare) pentru a se putea asigura circulatia unor autovehicule cu lungime mare, partea carosabila a drumurilor in curbele cu raze mai mici de 226m, se supralargeste cu o marime "S" egala cu suma supralargirilor "e" ale fiecarei benzi de circulatie. Pentru a se putea mentine neschimbate latimile acostamentelor, se supralargeste si platforma cu aceeasi marime "S".

Valorile supralargirilor pentru o banda de circulatie, in functie de raza R a curbei, conform STAS 863-85 sunt:Clasele si categoriile drumurilor

Supralargirile "e" ale fiecarei benzi de circulatie, in cm, pentru

razele curbelor, in m, cu valorile:

Drumuri internationale

Celelalte drumuri

* valori obtinute prin interpolare liniara

3.1. Amenajarea supralargirii

Realizarea supralargirii, respectiv trecerea de la latimea din aliniamente la latimea supralargita in curbe, se face proportional cu lungimile lcs situate pe aliniamente inainte de tangentele arcelor de cerc cu raze mai mari decat cele curente sau inainte de originile clotoidelor de racordare.

Supralargirea are valoarea maxima SL pe zona racordarii, trecerea de la valoarea zero din aliniament la valoarea maxima din punctul de intrare in clotoida Oi facandu-se pe lungimea de convertire lcs.

Lungimile lcs, aceleasi cu cele pe care se realizeaza convertirile, conform STAS 863-85 sunt redate in tabelul urmator :

Nr. Crt.

Elemente geometrice

Viteza de baza, Km/h

Observatii si reguli de alegere a elementelor

Lungimile lcs pe care se efectueaza convertirea si supralargirea

Aceste lungimi se masoara pe aliniamente (sau pe razele de cerc avand razele mai mari decat razele recomandabile ale curbelor vecine) din tangentele arcelor de cerc fara racordari sau din originile arcelor de clotoida

Date de calcul

latimea partii carosabile : B = 7.00m

razele curbelor circulare : R1 = 100, R2 = R4 = 60m si R3 = 30m

panta transversala a caii in aliniament: pa = 5%

panta suprainaltarii maxime: ps = 6%

viteza de proiectare: Vp = 50Km/h

Note de calcul

CURBA R1 = 100m

Vp = 50Km/h

SL1 = 0.40m SLT1 = 2 x 0.40 = 0.80m

lcs = 30m

CURBA R2 = 60m

Vp = 38Km/h

SL2 = 0.70m SLT2 = 2 x 0.70 = 1.40m

lcs = 25m

CURBA R3 = 30m

Vp = 25Km/h

SL3 = 1.35m SLT3 = 2 x 1.35 = 70m

lcs = 15m

CURBA R4 = 60m

Vp = 38Km/h

SL4 = 0.70m SLT4 = 2 x 0.70 = 1.40m

lcs = 25m

Vizibilitatea in plan

Vizibilitatea in plan se asigura in functie de viteza de proiectare prin degajarea spatiului din interiorul curbelor de orice obstacole (cladiri, plantatii, boturi de deal, etc.) astfel ca suprafata caii sa fie vizibila de la o distanta mai mare decit distanta de frinare (in curbe, masurarea distantei se face pe axa benzii interioare). Spatiile degajate se pot amenaja numai cu plantatii sau culturi cu inaltime mica, conform STAS 11210-79 si numai prin grija administratiei drumurilor. In cazurile foarte dificile, cind vizibilitatile nu se pot asigura, se prevad semnalizari rutiere conform STAS 1848/1-2004 pentru reducerea vitezei de circulatie si interzicerea depasirii conform reglementarilor legale in vigoare privitoare la circulatia pe drumurile publice.

Vizibilitatea trebuie asigurata pentru zonele de racordari, noduri de circulatie, intrarile si iesirile pe si de pe benzile de accelerare-decelerare sau cele suplimentare destinate vehiculelor lente.

Distantele de vizibilitate minime, exprimate in m, conform STAS 863-85 pentru curbele drumurilor cu doua sau mai multe benzi de circulatie, pentru viteza de proiectare v=50Km/h este de 110m (tabel 2 din STAS 863-85).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.