Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
Expertiza tehnica a documentelor

Expertiza tehnica a documentelor


EXPERTIZA TEHNICA A DOCUMENTELOR

Are ca scop stabilirea autenticitatii sau contrafacerii unor acte, banc­note si alte mijloace de plata, precum si daca acestea au fost falsificate.

Notiunea de "document" este mai larga decat aceea de "act" sau "inscris", ea acoperind toata gama materialelor ce pot face obiectul examinarilor criminalistice, acte ce atesta identitatea, calitatea sau profesia, proprietatea asupra unor bunuri, provenienta unor valori, etc.

Desi legea penala nu face nici o deosebire intre activitatile desfasurate pentru realizarea falsului, practica tehnico-criminalistica face distinctia intre falsificare si contrafacere.Prin falsificare se intelege interventia asupra unui document preexistent pentru a schimba continutul acestuia sau valoarea initiala, realizata prin radiere. Spalare, corondare, retusare, repasare, adaugire, inlocuirea fotografiei titularului.

Contrafacerea consta in realizarea unui document cu totul nou, care nu are nimic in comun cu emitentul neavand nimic autentic. De aceea, in timp ce falsificarea poate fi considerata un fals partial, contrafacerea este un fals total.

Pentru contrafacerea unui document se folosesc trei procedee:

copierea - reproducerea unui formular autentic sau bancnota cu ajutorul unui copiator alb-negru sau color;

tiparirea - folosirea tiparelor plane, inalte si uneori adanci (intaglio);

editarea computerizata - implicand folosirea tandemului format din calculator, scanner si imprimanta.

Documentele contrafacute nu vor contine elementele de protectie specifice documentelor autentice, ele fiind cel mult imitate si redate necorespunzator. Contrafacerile din punct de vedere al elementelor de protectie, vor avea urmatoarele caracteristici:

Ø   hartia va avea fluorescenta proprie, ca urmare a folosirii in procesul de fabricatie al inalbitorului, cea a documentelor autentice nu are fluorescenta datorita compozitiei speciale, bogata in fibre textile.

Ø   filigranul poate fi imitat prin aplicarea unei cerneli de culoare deschisa cu ajutorul unui cliseu sau prin presarea ori corodarea hartiei. În primul caz cerneala va fi vizibila in lumina incidentala si in radiatii ultraviolete, iar in celelalte hartia va prezenta urme de apasare sau scamosare. Aceste aspecte nu se intalnesc la un filigran autentic, care este vizibil numai la examinarea in transparenta.

Ø   desenele de protectie foarte fine nu vor fi redate, iar cele cu nuante pastelate vor fi intarite, contrastand cu fondul. Sunt redate necorespunzatoare zonele in degrade, trecerea fiind mai brusca decat la documentul original.

Ø   elementele fluorescente de cele mai multe ori lipsesc. Au fost incercari de redare a acestora, dar fluorescenta si densitatea erau diferite de cele ale documentului autentic.

Ø   fibrele colorate nu sunt inserate in masa hartiei. Ele sunt preluate la copiere sau scanare ca elemente ale graficii sau sunt desenate cu instrumente scriptuale cu varf ascutit. În cazul copierii daca este folosita intensitatea de culoare mica fibrele nu vor fi redate, iar daca se foloseste intensitatea mare, acestea vor fi reproduse accentuat contrastand cu fondul.

Problemele care pot fi rezolvate prin expertiza tehnica a documentelor sunt in principal urmatoarele:

o      daca documentul examinat este autentic sau contrafacut, tinand cont de elementele de protectie specifice unui document original de acest fel-filigran, fir de siguranta, imprimare intaglio, holograma, microtext, imagine latenta, elemente fluorescente, etc.

o      daca documentul prezinta modificari - radieri, adaugiri, acoperiri de text, retusuri, etc., si in ce constau acestea

o      daca semnatura depusa pe document este preexistenta textului - data in alb - sau a fost falsificata prin copiere, scanare, etc.

o      daca diverse parti ale documentului au fost scrise cu acelasi instrument scriptural

o      daca vreuna din filele documentului a fost substituita

o      daca fotografia titularului a fost inlocuita

o      daca documentul prezentat in copie a fost realizat prin colaj, avand la baza doua sau mai multe documente

o      daca impresiunile de stampila depuse pe document au fost aplicate cu stampilele autentice.

Examinarile sunt efectuate cu aparate optice de marit, in lumina naturala, radiatii ultraviolete sau infrarosii, in lumina incidentala si in transparenta.

Mijloace tehnice folosite la expertiza tehnica a documentelor

Daca la efectuarea expertizei grafice se folosesc doar aparate optice de marit, cum ar fi lupa dactiloscopica cu picior sau stereo­mi­cro­scopul SM xx la examinarea tehnica a documentelor este folosita aparatura mult mai complicata care foloseste tehnologii avansate, cum ar fi comparatorul video-spectral VSC 5000 si comparatorul spectral FORAM 685-2.

 

Lupa dactiloscopica Stereomicroscopul SMxx

Comparatorul video-spectral VSC 5000 este o statie de lucru dedicata laboratoarelor de examinare documente. Beneficiind de captarea imaginilor de mare rezolutie, sistemul ofera facilitati multiple de examinare a documentelor si a elementelor de siguranta intrunind toate cerintele unor examinari performante.

Posibilitati de examinare:

o      ajustarea contrastului vizual prin selectarea sursei de lumina si alegerea spectrului de filtre, pentru a pune in evidenta diferitele adaugiri, radieri sau elementele de protectie specifice documentului examinat.

o      masuri si comparatii pentru determinarea diferentelor dintre documentele examinate

o      spectrometrie si colorimetrie, pentru analiza diferitelor cerneluri si pigmenti

o      managementul studiilor de caz necesar pentru efectuarea raportului de expertiza

Sistemul este dotat cu mai multe surse de iluminare;

lampi cu radiatii ultraviolete, cu lungimi de unda de la 254 la 365 nanometri pentru punerea in evidenta a elementelor de protectie fluorescente sau urmelor de corodare chimica existente pe documente

lumina transmisa de mare intensitate si spot de lumina aditional, folosite in paralel cu filtrele incorporate pentru a pune in evidenta eventualele adaugiri de text

iluminare pentru examinarea elementelor de siguranta realizate cu cerneluri anti-stekes, cerneluri fluorescente numai atunci cand sunt iluminate cu spot infrarosu pur

lumina incidentala de mare intensitate pentru examinarea tipurilor de imprimare.

Aparatul este prevazut cu un sistem optic de filtre si cu un micro spectrometru ce asigura compararea a doua cerneluri prin mai multe metode adsorbtie, reflexie si fluorescenta

Comparatorul spectral FORAM 658-2 foloseste efectul de imprastiere RAMAN denumit astfel dupa inventatorul sau, omul de stiinta indian C.V. Raman. Efectul implica imprastierea inelastica a luminii, in care o proportie redusa a luminii imprastiate de pe suprafata unui material este deplasata frecvent de catre vibratiile atomice din molecule.

Spectrometrul Raman cu Foram 685-2 este destinat in special comparatiilor de cerneala. Lumina de exercitare provenita de la o dioda laser de 685 nm este focalizata asupra probei, iar lumina imprastiata Raman este colectata de catre lentilele microscopului. Aceasta este analizata de spectrometru determinat cu un set al valorilor intensitatii.

Datele spectrale pot fi afisate ca un set de grafuri si printate ca si raport. Software-ul asociat FORAM 685-2 ofera utilizatorului o mare gama de manipulare a spectrului si comparare, precum si facilitati de cautare in banca de date a spectrelor necunoscute.

Sistemul optic este format din urmatoarele componente:

o dioda laser de 685 nm pentru excitarea emisiei Raman de la proba de cerneala selectata

lentilele obiectivului microscopului pentru colectarea luminii Raman imprastiate

spectometru de difractie cu detector Peltier pentru separarea componentelor lungimilor de unda ale luminii colaterale

camera video pentru afisarea unei imagini a zonei de proba si spectrul laser.

Pentru exemplificarea aspectelor referitoare la continutul raportului de expertiza, etapele examinarii, modul concret de efectuare a examenului comparativ si formularea concluziilor, prezentam in Anexe rapoarte de expertiza intocmite in cazuri concrete.Gheorghe Popa, Nicolae Buzatu si altii - Exploatarea urmelor prin expertize criminalistice, Ed. ERA, Bucuresti, 2005, pag. 19-24

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.