Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » criminalistica
Raport de expertiza traseologica

Raport de expertiza traseologica
RAPORT DE EXPERTIZA TRASEOLOGICA

Nr. 106.808 din 23.02.2005

Dosar nr. 711978/2005 al I.P.J. Ilfov – Biroul de Politie Pantelimon.

Specialist criminalist – subinsp. Gheorghe Ion, din I.G.P.R. – Institutul de Criminalistica.

OBIECTUL EXPERTIZEI
Prin rezolutia motivata nr. 711978/2005 – Biroul de Politie Pantelimon, din cadrul I.P.J. Ilfov, dispune efectuarea unei expertize traseologice in cauza privind pe numitii I.I. si T.N., prin care sa se stabieasca:

- daca urmele de sectionare a cablului sustras de cei doi inv. au fost realizate cu unul din instrumentele ridicate din locuinta numitului G.K.

MATERIALELE PUSE LA DISPOZITIE

Pentru efectuarea expertizei au fost puse la dispozitia expertului urmatoarele:

80 bucati de cablu metalic, considerate in litigiu;

o foarfeca tip „gura de lup”;

o foarfece de debitat sarma;

un cleste patent.

Materialele supuse examinarii au fost puse la dispozitie neambalate si nesigilate.

Avand in vedere cele solicitate, in conformitate cu prevederile art. 116, 119 C.p.p. si in baza arg. 26 pct. 15 din Legea nr. 218/2002, am procedat la efectuarea examinarilor necesare in laboratoarele Institutului de Criminalistica, redactand prezentul raport de expertiza.

EXAMINARI SI CONSTATARI:

Examinarea conductorilor metalici

Ca materiale in litigiu au fost puse la dispozitie 80 conductori metalici cu lungimi cuprinse intre 20 – 40 cm.

Conductorii au sectiune circulara, iar masurarea diametrelor a evidentiat faptul ca 26 au diametrul de 4,2 mm si sunt confectionati din aliaj de aluminiu, iar 54 au diametrul de 2,5 mm, fiind confectionati din fier otelit.

Ilustrez alaturat materialele in litigiu puse la dispozitie:


Foto nr. 1

Întrucat in cuprinsul rezolutiei motivate nu sunt specificate care sunt extremitatile considerate in litigiu, vor fi examinate in cuprinsul lucrarii ambele extremitati ale conductorilor metalici pusi la dispozitie.

a.      Cu ocazia examinarilor se constata cu 49 de conductori metalici prezinta la o extremitate urme cu forme neregulate (ocazional sferice) cu aspect specific procesului de topire a materialului, iar la cealalta extremitate se constata o sectionare pe planuri diferite, examinarea microscopica evidentiind prezenta pe suprafata fiecarui plan a unor striatii paralele intre ele sau dispuse la unghiuri diferite, aspect specific taierii cu panza unui ferastrau metalic.


Foto nr. 2 Foto nr. 3

Foto nr. 2, 3 – Sagetile indica extremitatile ce prezinta urme de topire.


Foto nr. 4 – Detaliu al unei urme de topire


Foto nr. 5  Foto nr. 6

Foto nr. 5, 6 – Extremitatile ce prezinta urme de sectionare specifice taierii cu panza unui ferastrau metalic


Foto nr. 7 – Detaliu exemplificativ al striatiilor prezente pe extremitatiÎn cazul a 31 conductori metalici se constata urmatoarele:

- la una din extremitati sunt prezente sectionari pe planuri diferite, delimitate de trasee relativ liniare, planurile fiind paralele intre ele sau dispuse la unghiuri diferite. Pe suprafata fiecarui plan se constata existenta striatiilor generate de alunecarea dispozitivului plan. Toate aceste aspecte sunt specifice cazurilor cand sectionarea a fost realizata cu panza unui ferastrau.

- la cealalta extremitate se constata prezenta unor urme de sectionare ale instrumentului creator, ce se intind pe aproximativ o jumatate din suprafata conductorilor metalici, iar pe a doua jumatate din aceasta suprafata sunt urme de rupere prin indoiri repetate.

- În cazul a 3 conductori se constata prezenta unei singure suprafete de sectionare, iar zonele de rupere sunt pozitionate la finalul suprafetei de alunecare a instrumentului creator. In cazul unui conductor metalic cu diametrul de 4,2 mm se constata prezenta la una dintre extremitati a unei singure suprafete de sectionare, precum si a unor urme striatii create prin alunecarea partilor active ale instrumentului de sectionare. Suprafetele de sectionare a celorlalti doi conductori nu prezinta elemente individuale de identificare (urme striatii).

- În cazul a 29 conductori se constata prezenta unor zone de impact bilaterale, iar zonele de rupere sunt pozitionate central.

Aceste aspecte sunt specifice cazurilor cand sectionarea a fost realizata cu ajutorul unui instrument cu una si respectiv doua parti active taietoare (gen cleste ori foarfece metalica).

a

b

Foto nr. 8 – Extremitate prezentand o singura suprafata de sectionare.

a.  – suprafata de alunecare

b.  – zona de rupere


b

a

a

Foto nr. 9 – Extremitate prezentand zone de impact bilateral

a.  – suprafete de alunecare

b.  – zona de rupere

Examinarea instrumentelor de taiere

Ca materiale in litigiu au fost puse la dispozitie 3 instrumente de taiere, astfel: o foarfece cu doua parti taietoare si parghii de multiplicare a fortei, o foarfece cu o parte taietoare si un cleste patent.


Foto nr. 10 Foto nr. 11

a. Foarfecele cu doua parti taietoare pusa la dispozitie (notata cu „1”) este confectionata special pentru debitat fier-beton, cu actionare printr-un sistem de parghii articulate. Foarfecele are lungimea totala de 295 mm, lungimea partii active a falcilor taietoare de 17 mm si unghiul de deschidere al acestora de 30 grade. Foarfecele este de culoare neagra si prezinta pe manerele sale urme de vopsea rosie.


Foto nr.12


Foto nr.13

b. Foarfeca cu o parte taietoare pusa la dispozitie (notata cu „2”) este confectionata special pentru debitat obiecte metalice laminate (sarme), fiind prevazuta cu o parghie de actionare. Foarfeca are lungimea de 200 mm, lungimea partii active este de 40 mm si unghiul de deschidere de 35 grade.Suprafata exterioara prezinta inscriptiile „FLORA” si „I.M. RUPEA”. Foarfeca este prevazuta cu doua falci, dintre care una este taietoare (marcaj a), iar cealalta are rol de punct de sprijin (marcaj b) – foto nr. 16.


Foto nr.14


Foto nr.15

Foto nr. 16

c.      Clestele patent pus la dispozitie (marcat cu cifra 3) are lungimea totala de 200 mm, lungimea partii active a falcilor este de 40 mm si unghiul de deschidere al acestora de 45 grade. Patentul are doua zone de prindere si una de taiere. Manerele acestuia sunt izolate cu material de culoare neagra pe o lungime de 111 mm. Patentul prezinta pe suprafata sa urmatoarele inscriptii „M”, „200”.


Foto nr.17


Foto nr. 18

EXAMINARI COMPARATIVE

In vederea examenului comparativ au fost create modele de comparatie prin sectionarea cu instrumentele de taiere in litigiu a unor fragmente metalice cu caracteristici asemanatoare conductorilor metalici pusi la dispozitie.

Examinand comparativ extremitatile in litigiu ce prezinta zone de taiere bilateral (descrise in capitolul 3.1. b) si zonele de taiere model de comparat create cu ajutorul partii taietoare a clestelui patent in litigiu am constatat prezenta unor asemanari in ceea ce priveste aspectul general, forma si modul de realizare.

Datorita lipsei elementelor individuale de identificare (urme, striatii) nu se poate stabili instrumentul creator.


Foto nr. 19 – LITIGIU Foto nr. 20 – COMPARATIE

În continuare au fost examinate comparativ extremitatile in litigiu ce prezinta o singura suprafata de sectionare si cele create in scop experimental cu ajutorul foarfecii cu o parte taietoare, constatandu-se asemanari ale formei, aspectului general si modului de realizare. Examinarea cu ajutorul microscopului comparator a urmelor striatii prezente pe suprafetele de sectionare in litigiu si model de comparat, a condus la realizarea continuitatii liniare.

Diferentele constatate cu ocazia examenului comparativ pot fi explicate prin folosirea ulterioara a instrumentului taietor.

Datorita cantitatii si calitatii reduse ale urmelor striatii identificate nu se poate formula o concluzie cert pozitiva.

In conformitate cu cele constatate, descrise si ilustrate in cuprinsul raportului de expertiza, formulez urmatoarele

CONCLUZII:

Extremitatea conductorului metalic cu diametrul de 4,2 mm descris in cuprinsul lucrarii in capitolul 3.1. b a fost probabil sectionata cu ajutorul foarfecii cu o parte taietoare descrisa in capitolul 3.2. b. Calitatea si cantitatea scazuta a elementelor individuale de identificare nu au permis formularea unei concluzii certe.

Extremitatile a 2 conductori metalici ce prezinta zone de taiere unilaterala (descrisi in cap. 2.1. b) au fost sectionate cu instrumente de tip foarfece cu o parte taietoare de tipul celei descrise in cap. 3.2. b.

Extremitatile unui numar de 29 de conductori metalici in litigiu prezinta zone de taiere bilaterala (descrise in cap. 3.1. b) au fost sectionate cu instrumente de taiere de tip cleste. Tipul de cleste patent pus la dispozitie putea produce respectivele sectionari.

Toate celelalte extremitati ale conductorilor nu au fost create de catre instrumentele in litigiu puse la dispozitie.

Materialele puse la dispozitie se restituie impreuna cu prezentul raport de expertiza.

Specialist criminalist
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CERCETAREA CRIMINALISTICA A INFRACTIUNII DE OMOR DIN CULPA
OPINII CU PRIVIRE LA LOCUL SI ROLUL JANDARMERIEI ROMANE IN SOCIETATE SI IN SISTEMUL FORTELOR DE ORDINE
MASS-MEDIA, ACCIDENTELE RUTIERE SI EDUCATIA
REFERAT CRIMINALISTICA PARTICULARITATILE ASCULTARII VICTIMELOR SI MARTORILOR INFRACTIUNILOR DE JAF SI TALHARIE
FOLOSIREA CÂINILOR DE ÎNSOTIRE - PATRULARE PENTRU PAZA PERSOANELOR AFLATE ÎN STARE LEGALA DE RETINERE SAU DETINERE, PE TIMPUL ESCORT
Urmele in criminalistica
TRASATURILE PSIHOLOGICE ALE DELICVENTULUI SI VICTIMEI
INFRACTIUNEA DE OMOR

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu