Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
MASS-MEDIA, ACCIDENTELE RUTIERE SI EDUCATIA

MASS-MEDIA, ACCIDENTELE RUTIERE SI EDUCATIA


MASS-MEDIA, ACCIDENTELE RUTIERE SI EDUCATIA

O campanie nationala de prevenire a accidentelor rutiere intitulata "Stop accidentelor rutiere! Viata are prioritate!" are ca scop reducerea cu 5% a numarului de accidente grave de circulatie si a consecintelor acestora. Actiunile intreprinse de acest program au fost legate de activitati in sarcina Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in vederea amenajarilor rutiere, in localitatile rurale, traversate de drumuri nationale, de confectionat si montat panouri cu tematica rutiera in zona cu grad ridicat de producere de accidente, montarea de garduri de protectie, in zonele unde s-au comis accidente de circulatie frecvente etc.

În general, toate posturile de televiziune, de radio, presa, atat locala cat si nationala, prezinta cu lux de amanunte accidentele rutiere si putem spune, ca solicita interviuri si opinii ale organelor abilitate in cercetari, ale cetatenilor, intr-un mod excesiv. Titluri, precum "Satul cu cruci si lumanari la porti", "Strivit de autobuzul din care a cazut" din Monitorul de Neamt si de Roman, sunt pe primele pagini ale publicatiilor din Romania. Mass-media are un rol foarte important, deoarece face o analiza acida a cauzelor accidentelor rutiere produse de soferi bolnavi de viteza, etc.Noul Cod rutier, legislatia in domeniul transporturilor - deficitara, au permis accidente cum a fost cel de la Mihailesti. Accidentele rutiere au u impact enorm asupra sanatatii, economiei si vietii sociale, a persoanelor implicate, a comunitatii si tarii din care acestia fac parte. De asemenea, pierderile economice provocate de accidentele rutiere reprezinta intre 1-3% din PIB-ul fiecarei tari.

Se preconizeaza pentru anul 2020 ca vor fi 8,4 milioane de decese prin accidente rutiere (Soknan Han Jung - reprezentant rezident O.N.U. la Centrul de Informare a Natiunilor Unite la Bucuresti). Acesta a mai dat exemplul Poloniei si Thailandei, unde programele de siguranta rutiera de desfasoara sub directa coordonare a vice-prim ministrilor.

În fiecare zi, mai mult de 3.000 de oameni mor in accidente rutiere[2]. Recunoasterea gravitatii si efectelor accidentelor rutiere este minimalizata datorita faptului ca sunt putine victime la un moment dat, sunt mai putin mediatizate si, din acest motiv, natura epidemica la nivel global, a accidentelor rutiere a fost neglijata sau ascunsa guvernantilor, managerilor si publicului.

Studii din toata lumea arata ca somnolenta se afla la originea a 30% dintre accidentele survenite pe autostrazi si a 20% dintre cele petrecute pe sosele. Privarea de somn are efecte la fel de nocive ca si consumul de alcool: 17 ore de veghe (sa te afli la volan la miezul noptii, dupa o zi de activitate) echivaleaza cu 0,5 gr de alcool in sange, iar 24 de ore de veghe inaintea urcarii la volan echivaleaza cu o alcoolemie de 1 gr. Riscul producerii de accidente este marit de 2-5 ori de luarea nor substante sedative, tranchilizante pe baza de benzodiazepine. Semnele de oboseala apar prin dificultati in concentrarea atentiei, senzatia de nisip in ochi, starea de neliniste si iritare, etc. Starea de sanatate optima a conducatorului auto se mentine prin folosirea zilnica a celor 4 R (radiatia interioara, raspunderea personala, reteaua de suport si resursele naturale).

În Romania s-a elaborat un regulament privind organizarea si desfasurarea activitatilor de educatie rutiera si prevenirea accidentelor de circulatie in randul prescolarilor si elevilor de catre Inspectoratului General al Politiei Romane ce cuprinde 13 articole si 2 capitole pentru invatamantul prescolar si pentru invatamantul primar si gimnazial. În regulament se face referire si la concursuri pe teme ca: "Ne jucam, desenam, invatam sa circulam" pentru clasele I-IV si "Educatia rutiera - educatia pentru viata" pentru clasele V-VIII.

La nivel universitar, este de remarcat actiunea intreprinsa de Universitatea Bucuresti - Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, de a avea un curs de "Psihologia in transporturi" avand ca obiective prezentarea solicitarilor psihice specifice activitatilor din transportul rutier, feroviar, naval, spatial, prezentarea problematicii adaptarii profesionale si a accidentelor din sfera transporturilor, prezentarea aspectelor de ordin metodologic ale selectiei, expertizei si a consultantei psihologice in transporturi.

Cateva concluzii, se desprind si, in acelasi timp ar fi si masuri in vederea imbunatatirii educatiei rutiere:

- distribuirea gratuita in scoli si universitati a revistei "Educatia Rutiera";

- introducerea in scoli a unei discipline de "educatie rutiera";

- obtinerea de catre studenti, la finalizarea ciclului I de licenta, a unui certificat de "educatie rutiera europeana", alaturi de "certificatul lingvistic";

- intarirea parteneriatelor la nivel social, in scopul cresterii gradului de siguranta rutiera.

Mass-media constituie un mijloc de educare si informare a cetatenilor privind fenomenul producerii accidentelor de circulatie, mai exact numarul acestora, cauzele care au determinat producerea si consecintele lor, de cele mai multe ori cu urmari nefaste si pe termen indelungat. De asemenea, prin mass-media se fac publice reglementarile prevazute de legislatia rutiera privind circulatia pe drumurile publice, modificarile aparute in legislatia in vigoare si dezbateri pe teme, cum ar fi:

- indisciplina pietonala;

- indisciplina conducatorilor de vehicule cu tractiune animala;

- indisciplina conducatorilor de mopede si motociclete;

- nerespectarea regulilor de circulatie de catre conducatorii auto care circula pe drumurile publice in interiorul localitatilor, precum si pe portiunile de drum cuprinse in afara localitatilor, specifice de la caz la caz.

Cu ocazia evenimentelor rutiere, prin mass-media se ofera publicului informatii de actualitate, imediat ce au avut loc. mass-media ofera posibilitatea tuturor categoriilor de participanti la trafic, precum si a autoritatilor care au sarcina asigurarii sigurantei rutiere, sa exprime opinii privind:

- desfasurarea traficului;

- prevederile legale in domeniu;

- modul de aplicare a legislatiei in vigoare;

- date si propuneri privind infrastructura existenta;

- posibilitatea de a face fiecare propuneri la legi, pentru imbunatatirea aspectelor care isi pot aduce contributia la ridicarea standardelor sigurantei rutiere.

Diversitatea temelor prezentate de mass-media cuprinde si teme de educatie rutiera pentru participantii la trafic, indiferent de categoria din care acestia fac parte, pornind de la cei mai mici participanti - la gradinite si unitati scolare, pana la cei cu varste inaintate, inclusiv pensionarii si cei de varsta a treia. Prin legea sa de organizare, mass-media poate prezenta aspecte de interes comun in domeniul rutier, intr-un mod critic si echidistant privind:

- sarcinile institutiilor care au atributii de administrare, intretinere si avizare a unor lucrari, precum si obligatia asigurarii sigurantei rutiere;

- modul in care institutiile sanitare sunt dotate tehnico-medical si cu personal de specialitate, gata de interventii rapide si eficiente, in scopul salvarii victimelor rezultate in urma unui eveniment deja produs;

- asigurarea unei "TRAME[3] STRADALE" corespunzatoare cerintelor desfasurarii traficului in conditii optime si civilizate;

- modernizarea si intretinerea permanenta, la un standard minim necesar, a infrastructurii rutiere;

- nivelul de pregatire a candidatilor, absolventilor scolilor de soferi, conducatori auto incepatori, precum si deficientele in pregatire a acestora;

- categoriile de participanti la trafic, implicate majoritar in accidentele rutiere, cu analiza punctuala pe categorii de varsta, sex, profesie, vechime, etc.

Relatia organelor de politie cu mass-media constituie o legatura solida a institutiei politienesti cu societatea civila in ansamblul ei, oferind posibilitatea unei comunicari permanente si obiective, dand astfel posibilitatea cunoasterii problemelor tuturor partenerilor care contribuie la activitatea de prevenire a accidentelor rutiere.Trama = parte de drum public, prevazuta cu benzi de rulare, parcari, acostamente, amenajari, semafoare, indicatoare, corpuri de iluminat public, parapeti si marcaje.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

CRIMINALITATEA FINANCIARA
MASS-MEDIA, ACCIDENTELE RUTIERE SI EDUCATIA
ACTIVITATI DE PREVENIRE A CRIMINALITATII ÎN ROMÂNIA SI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
REGLEMENTARI INTERNE SI INTERNATIONALE REFERITOARE LA ACTIVITATEA CU CAINII DE SERVICIU
REFERAT CRIMINALISTICA PARTICULARITATILE ASCULTARII VICTIMELOR SI MARTORILOR INFRACTIUNILOR DE JAF SI TALHARIE
FOLOSIREA CÂINILOR DE ÎNSOTIRE - PATRULARE ÎN CAZUL PARTICIPARII LA ACTIUNI DE MENTINERE A ORDINII PUBLICE
PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare
FOLOSIREA CÂINILOR DE ÎNSOTIRE - PATRULARE PENTRU PAZA PERSOANELOR AFLATE ÎN STARE LEGALA DE RETINERE SAU DETINERE, PE TIMPUL ESCORT

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu