Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
Propuneri de lege ferenda - prostitutie

Propuneri de lege ferenda - prostitutie
PROPUNERI DE LEGE FERENDA - PROSTITUTIE

1 Traficul de carne vie

Comertul cu propriul corp, cu propria viata sexuala, in scopul procurarii mijloacelor de existenta sau principalelor mijloace de existenta, caracterizeaza in esenta fapta de prostitutie.

Traficul de persoane in scop de prostitutie poate fi intern sau international. In acest din urma caz, persoanele recrutate dintr-o tara sunt predate pentru a fi duse in alta tara.

Infractiunea de trafic de persoane in scop de prostitutie se consuma in momentul in care faptuitorul efectueaza predarea persoanei destinata practicarii prostitutiei, iar in cazul traficului international in momentul in care persoana traficata paraseste tara in vederea realizarii scopului aratat.Dupa decembrie 1989, prin deschiderea frontierelor si garantarea dreptului de libera circulatie a cetatenilor romani, s-a manifestat o diversificare a modalitatilor de eludare a legilor, atat de catre cetatenii romani cat si de cei straini. In prezent, se constata ca prostitutia organizata a devenit pentru proxeneti o adevarata sursa de castiguri, putand fi catalogata ca o "industrie" din care se obtin venituri fabuloase.

Pe fondul scaderii continue a nivelului de trai, al instabilitatii economice si sociale, fenomene care determina puternice frustrari la nivel personal, prostitutia si proxenetismul au luat amploare ingrijoratoare. Sub acoperire aparent legala, pe teritoriul Romaniei au luat fiinta un numar alarmant de mare de societati de profil cultural, impresariat artistic, turism, matrimoniale, alimentatie publica, care profitand de vidul legislativ si speculand asupra neconcordantelor de pareri in privinta aplicarii legii dintre organele de urmarire penala, racoleaza si determina la practicarea prostitutiei tinere facand parte din diverse medii nocive sau care nu intrevad posibilitati minime de realizare pe plan profesional.

Profitand de naivitatea si disperarea acestor persoane, patronii acestor societati (proxeneti notorii) livreaza aceasta "marfa" cu nonsalanta in strainatate, obtinand profituri uriase.

In acest context, "traficul de carne vie" era interferat nu de putine ori de comiterea altor infractiuni cum ar fi traficul si consumul de droguri, fals privind identitatea, sechestrari de persoane, santaj, violuri si chiar omoruri, ceea ce face ca pericolul social al acestor fapte sa fie deosebit de ridicat.

Din analiza situatiei operative si cazuistica existenta se constata ca tarile in care sunt traficate cel mai frecvent prostituate sunt: Turcia, Cipru, Grecia, Italia, Germania, Austria si chiar indepartata Japonie.

Astfel, la nivel teritorial, in 2000 au fost solutionate 49 de cauze complexe privind prostitutia si proxenetismul international, in care au fost depistati 64 de proxeneti (38 barbati si 26 femei) si 199 de prostituate din care 31 minore.

Putem concluziona ca datorita unei activitati sustinute in cadrul Directiei si Centrelor Zonale de Combatere a Crimei Organizate din teritoriu, in primul semestru al anului 2003 s-au solutionat 11 cauze in care au fost depistati 14 proxeneti (dintre care 2 cetateni greci si un cetatean turc) si 53 de prostituate, dintre care 11 minore. Ponderea solutionarii acestor cuze este relativ echilibrata in teritoriul national, fiind solutionate cate doua cazuri din Judetele Suceava, Arad, Braila si cate o cauza de catre Constanta, Timisoara, Sibiu, Satu Mare si Cluj.

Tarile in care erau trimise sa lucreze prostituatele din aceste cauze sunt Turcia (5 cazuri),Croatia (1 caz), Grecia (2 cazuri), Cipru (1 caz) si Romania (2 cazuri).

Cea mai complexa cauza de prostitutie si proxenetism international, in care s-a inceput urmarirea penala impotriva a doi proxeneti, respectiv Stefan Norica si sotul acesteia Frangous Andreas, precum si a altor 8 complici ai acestora, cauza in care sunt implicate peste 250 de femei, se afla in prezent in lucru la compartimentul I din cadrul Serviciului VI al Directia de Combatere a Crimei Organizate.

Acelasi compartiment a solutionat inca o cauza de prostitutie si proxenetism international, in cursul acestui an, in care au fost implicati 2 proxeneti, respectic Porsch Alexander, cetatean german si sotia acestuia Porsch Aura, cetatean roman, precum si trei prostituate romance, cauza care a fost inaintata Serviciului Cercetari Penale.

Toate eforturile si realizarile de pana acum ale formatiunilor de Combatere a Crimei Organizate pe linia "traficului de carne vie" nu reprezinta, din pacate, decat suprimarea unor verigi din marele lant al afacerilor oneroase derulate de catre infractori, situatie datorata in buna parte atat probatiunii extrem de dificile a acestui gen de fapte cat si a refuzului de a coopera cu organele de urmarire penala a persoanelor implicate (prostituate), atat ca urmare a necunoasterii legislatiei, cat mai ales ca urmare a temerii ce represalii din partea proxenetilor.

Din analiza cazurilor rezolvate s-au desprins unele concluzii cu privire la modul de recrutare a victimelor, modalitati de scoatere din tara si introducerea in alte tari unde urmeaza a practica prostitutia, situatiile limita la care sunt expuse in vederea practicarii prostitutiei.

Astfel, activitatea de recrutare a victimelor, pentru persoanele de sex feminin necunoscute cu astfel de ocupatii se face:

- prin promisiunea unei ocupatii: in restaurante, hoteluri, ajutor in gospodarie, educatoare de copii, ingrijitoare, secretare sau in domeniul artistic ca :dansatoare, cantarete, etc;

- publicarea de anunturi in ziare, asigurand o mai mare credibilitate;

- recrutarea prin oficii matrimoniale (casatorii);

- contactarea directa (in discoteci, baruri, cazinouri);

- invitatii pentru vizite particulare pentru cele cunoscute ca au practicat prostitutia;

- cumparare de la alti proxeneti;

- prezentarea unor posibilitati mai avantajoase de castig;

- prezentarea unor activitati sexuale "pasnice" -in cluburi private,sali de masaj.

Scoaterea din tara si introducerea in tarile de destinatie (Germania, Franta, Cipru,Italia, etc) se face:

-cu pasaport turistic in Bulgaria, Turcia si Iugoslavia iar de aici sunt trecute fraudulos in Grecia;

- fara viza, folosindu-se de calauze;

- cu pasapoarte false (in special minorele carora li se fac pasapoarte ca fiind majore);

- cu viza colectiva de turism, iar dupa ajungerea la destinatie, parasesc grupul, fiind preluate de proxeneti;

- incheierea unor casatorii fictive;

- cu vize de munca.

In decursul acestor activitati femeile sunt expuse unor situatii limita, cum ar fi:

- luarea documentelor de calatorie;

- profictarea de deificultatile de limba existente;

- frica de organele de urmarire penala;

- folosirea violentei -batai, lovituri, raniri cu cutitul, violuri, socuri electrice;

- amenitari cu sesizarea ofiiciilor pentu straini, cu arme albe sau de foc, cu fotografii compromitatoare facute discret, camere video, represalii impotriva familiilor, omoruri si santaj;

- lipsire de hrana;

- droguri;

- lipsire de libertate

Ca urmare a cunoasterii acestor aspect, precum si a intaririi relatiilor cu politia de frontiera cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, precum si cu politiile corespondente din tarile sus-amintite, Compartimentul I din Cadrul Serviciului VI al Directiei de Combatere a Crimei Organizate desfasoara activitati complexe. lucrand calificat si alte retele de trafic de carne vie, cum ar fi actiunea LAGUNA, in care sunt implicati doi proxenteti romani si doi israelieni, urmand a deschide, in functie de intoarcerea din strainatate a prostituatelor, alte actiuni cum ar fi CALUGARUL (proxenet grec) si FAMILIA (doi proxeneti romani).

In scopul prevenirii infractiunilor de prostitutie si proxenetism ne-am propus:

- intocmirea unei evidente clare a persoanelor care au comis sau care sunt predispuse la comiterea unor asemenea infractiuni;

- legatura permanenta cu unitatile sanitare in vederea identificarii persoanelor purtatoare ale virusului HIV si stabilirea celor care au contactat SIDA ca urmare a practicarii prostitutiei (identificarea cu ajutorul barbatilor contaminati veneric);

- organizarea unor agenturi calificate in locurile si mediile pretabile (hoteluri, moteluri, discoteci, parcari TIR, societati de impresariate artistic, societati de turism, societati de recrutare a fortei de munca pentu strainatate, unitati sanitare, etc).In planul traficului de organe, desi au aparut semnale pe plan mondial, in tara noastra acest gen de fapte nu s-a realizat in mod cert decat intr-o singura cauza, solutionata de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Constanta, care a identificat pe raza acestui judet un numar de 12 persoane care si-au vandut cate un rinichi pentu sume cuprinse intre 4-5 mii dolari SUA, de racolarea acestora ocupandu-se Vaduva Gheorghe Daniel si fratele acestuia Vaduva Marius. Impotriva acestora s-au desfasurat cercetari cu privire la savarsirea infractiunii prevazute de art.16 alin.2 Legea 2/1998.

Se pot face si unele conexiuni intre "traficul de carne vie" (prostitutie-proxenetism), prin disparitia misterioasa a unor persoane si probabilitatea folosirii lor in furnizarea de organe umane unor clinici din strainatate ce se ocupa cu transplantul de organe.

Aceste operatii de transplant sunt realizate de echipe specializate de medici asupra donatorilor acestor organe, care sunt recrutati de retele ilegale, cu o vasta arie de actiune. Recrutarea se realizeaza prin promisiuni de mari sume in valuta persoanelor care avand un nivel de trai foarte scazut, isi dau acordul in vederea realizarii transplantului.

Ca urmare a proliferarii fara precedent a acestui gen de fapte deosebit de nocive in randul minorilor si tinerilor, precum si pentru a se alinia cu legislatiile moderne, un spectru larg de organisme romanesti, atat guvernamentale cat si nonguvernamentale, converg, spre ideea de modificare a Codului Penal in ceea ce priveste cadrul optim de reglementare a acestor activitati de practicare a prostitutiei.

Noile solutii legislative au in vedere pe de o parte asigurarea protectiei sociale a persoanelor care practica prostitutia, iar pe de alta parte, o mai eficienta activitate de control si combatere a problemelor care rezida din acest fenomen, respectiv: proxenetismul, traficul de minori, pedofilia, agresiuni fizice, violuri, boli transmisibile pe cale sexuala, evaziune fiscala, etc.

"Prostitutia se defineste ca fiind practicarea relatiilor sexuale cu diferite persoane in vederea obtinerii de foloase materiale pentru sine sau pentru o alta persoana. Practicarea ilegala a prostitutiei se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani."

"Exploatarea sexuala a minorilor se defineste ca fiind folosirea minorilor pentru practicarea prostitutiei sau pentru realizarea de materiale obscene, precum si traficul de minori in aceste scopuri."

Pedofilia este definita ca fiind "intretinerea de relatii sexuale cu persoane sub 14 ani" si se pedepseste cu "inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi".

"Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza raportul sexual cu o persoana inte 14 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosind calitatea sa.

Cand fapta prevazuta in alin 1 a fost savarsita in imprejurarile prevazute in art 197, alin 2, lit.b ori daca faptele prevazute in alin.1 si 2 au avut urmarile prevazute in art 197, alin.2, lit. c pedeapsa este inchisarea de la 3 la 12 ani.

Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani."

Pana la aparitia noului cadru legislatic, organele de politie vor continua activitati specifice in scopul cunoasterii si contractarii faptelor de prostitutie-proxenetism, cu predilectie a traficului de "carne vie" international, sens in care se impune o cooperare eficienta si permanenta cu toate structurile operative din M.I.,S.R.I. si M.Ap.N.

2. Fenomenul de migrare clandestina

"Contrabanda cu imigranti" este pentru crima organizata o afacere la fel de rentabila ca traficul de droguri si de armament, prostitutia, spalarea banilor in cazinouri, etc. In conditiile cresterii fenomenului imigrationist s-au dezvoltat importante retele de tip mafiot, bine organizate si structurate, care isi au sediile in tarile de origine ale imigrantilor, cu filiale in tarile prin care acestia sunt tranzitati, trasee de pe care nu lipseste nici Romania.

Romanii implicati in astfel de afaceri sunt de obicei soferi, ghizi, calauze, adica rotile mai mici ale sistemului, dar cu un rol foarte bine precizat. Zecile de cetateni turci sau pakistanezi descoperiti la granita inghesuiti in T.I.R.-uri platesc sume importante de bani pentu a ajunge in Occident, insa de foarte multe ori acestia sunt inselati, raminand si cu banii luati si pe loc.

Tocmai din asemenea situatii s-a nascut o noua tactica a traficantilor, care aduc imigranti in Romania si inainte de a incerca sa-i treaca granita ii sfatuiesc sa ceara azil, deoarece in momentul cand sunt prinsi trecand ilegal frontiera, acestia nu pot fi expulzati pentu ca au statutul de solicitant de azil.

Respectarea drepturilor si libertatilor omului a fost unul din dezideratele revolutiei din decembrie 1989 din tara noastra. Dorinta fireasca de realizare rapida a liberei circulatii a persoanei in intreaga Europa si in lume, asa cum era prevazuta in Conventia Europeana pentru drepturile omului a facut ca in primele zile ale anului 1990 sa se abroge unele dispozitii din Codul Penal. Prin Decretul -Lege nr. 12/1990, art 245 C.P.privind sanctionarea trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei, care avea ca singura masura sanctionarea contraventionala.

Masura "liberalizarii" totale a frontierelor, a deschiderii largi a portilor spre Europa si alte tari au facilitat afluirea din si mai ales in tara a unor imdivizi ai lumii interlope -traficanti de opere de arta si de autoturisme furate, de arme ori stupefiante si nu in ultimul rand care se ocupa cu migratia ilegala de persoane.

Vidul legislativ in materie a fost speculat de cetatenii straini, in special de origine afro-asiatica, care datorita unor conflicte socio-politice din tarile de bastina si legislatiei respective din tarile occidentale privind acordatrea vizelor a determinat amplificarea actiunilor retelelor internationale de trafic de persoane in Romania, constituind o adevarata placa turnanta in cadrul migratiei est-vest sud-vest.

Incercarile Guvernului din acea perioada de a da tenta de legalitate migrarii unor cetateni straini prin crearea campusurilor de la Bucuresti-Baneasa pentru cetatenii somalezi si pentru altii pentru care s-a incercat acordarea statutului de azilant, a favorizat si mai mult intensificarea fenomenului.

Astfel, cele mentionate anterior au condus in 1992 la adoptarea Legii nr. 56, care reglementeaza regimul frontierei se stat si care contine norme penale ce stabilesc infractiuni.

Analiza evenimentelor de frontiera care s-au produs in ultima perioada a permis conturarea de principiu, a etapelor de actiune a retelelor de trafic de persoane astfel:

-prima etapa este cea a patrunderii in tara noastra -de obicei pe cai legale (turisti, diplomati, oameni de afaceri, a unor reprezentanti ai organizatorilor retelelor internationale de trafic de persoane, cu scopul de a organiza filiere in centre urbane mari cum ar fi : Bucuresti, Constatnta, Oradea, Iasi, Timisoara, etc. si cooptarea unor cetateni romani care sa coordoneze intreaga activitate a filierei, avand totodata si rolul de persoana de legatura cu centrul;

-a doua etapa este cea a contactarii calauzelor (acestia pot fi cetateni straini rezidenti in Romania, cunoscatori ai limbii romane si ai zonei de frontiera in care vor actiona sau cetateni romani tineri, unii dintre ei fosti angajati ai Comandamentului National al Granicerilor, care au domiciliul in localitatile situate in apropierea frontierei,familiarizati cu modul de organizare a dispozitivelor de paza, altii proveniti din familii dezorganizate si care neavand mijloace minime de subzistenta, sunt mai usor de racolat si mai putin costisitori) . In aceasta a doua etapa poate fi inclusa si activitatea de preluare sau constituire a grupurilor si de organizare a depasirii lor in zona de frontiera (atunci cand nu se reuseste imbarcarea lor in T.I.R. in vamile din interior), deoarece ambele activitati sunt conduse nemijlocit de coordonatorul filierei;

- cea de a treia etapa este trecerea frauduloasa a grupurilor de migranti peste frontiera.

Demn de retinut este faptul ca migratia ilegala incepe din tarile unde functioneaza in mod activ mafia internationala a stupefiantelor si diferite organizatii teroriste, care se pot folosi in activitatea lor criminala de itinerariile si legaturile realizate de infractorii de frontiera.

Se pot folosi insa si canalele turistice; astfel, societati comerciale avand ca obiect de activitate turismul transporta persoane interesate sa ajunga in Occident, organizand deplasarea cu autocare ale unor firme transportatoare din Sibiu de exemplu : "Tavi Reisen", "Palmar S.R.L.", "Rudis Reisen", "Cardis Reisen", care au numar de inmatriculare german, migrantii, posedand vize aparent valabile, date pentru pasapoarte nationale legale. Cei mai activi in domeniu sunt cetateni indieini de religie "Singh", cei din Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, turci de etnie kurda si chineza

Migrantii aflati in tranzit, care detin vize false sau autentice pentru tari din CSI, dupa intrarea pe teritoriul acestora, nu se deplaseaza direct spre punctele de destinatie ci raman pe teritoriul tarii respective sau se deplaseaza in alte regiuni ale fostei U.R.S.S. Mentionam ca Federatia Rusa elibereaza documente de intrare tuturor institutiilor de invatamant ale Rusiei si Ucrainei. Referitor la modalitatile concrete de actiune a filierelor de trafic de persoane, acestea difera in functie de itinerariile de deplasare, de nationalitatea si numarul componentilor grupurilor, posibilitatile materiale ale acestora, destinatia finala, posibilitatea stabilirii contactelor cu coordonatorii filierelor pe teritoriile statelor ce urmeaza a fi tranzitate, natura motivelor care determina migratia (politica,economica, religioasa).
Din cercetarile efectuate asupra migrantilor retinuti, a rezultat faptul ca in marea lor majoritate provin din Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, India, Turcia ori Africa si C.S.I. Pentu a ajunge de regula in tarile din Occident, folosesc urmatoarele itinerarii de deplasare:

- Hong-Kong, Beijing, Moscova, Kiev, Chisinau, Bucuresti, Budapesta, Viena, Germania;

- Hong-Kong, New Delhi, Teheran, Ankara, Bucuresti;

- India, Moscova, (Kiev, Chisinau), Bucuresti, Timisoara, (Oradea);

- Ankara, Sofia, Bucuresti, Timisoara, Belgrad, Italia;

Observam ca Romania este de fapt o ramificatie a directiei Asia-Europa de Vest, loc unde acesta se intilneste si se contopeste cu relatia ce porneste din Asia Mica si Africa si recent cea dinspre Marea Neagra.

In cea de a doua etapa, la Bucuresti (sau alte mari centre urbane din tara) supervizeaza adunarea imigrantilor, se organizeaza gazduirea regruparea acestora pe directii de actiune la frontiera de vest a tarii si destinatia, concomitent cu pregatirea viitorului statut al fiecarui imigrant in parte. In acest moment, un rol important il are legenda, deoarece imigrantii fie ca vor muncii la negru, fie ca vor reusi sa obtina statutul de azilanti trebuie sa plateasca obligatiile pentru serviciile oferite de filiera.

Traficul ilegal de persoane, desi presupune multe riscuri este o activitate extrem de profitabila, costul deplasarii unei persoane din Asia in Europa, fiind cuprins intre 3,000 si 10,000 de dolari S.U.A.

O alta modalitate de migrare folosita, de data aceasta folosita de cetateni romani, o constituie deplasarea spre Vest prin intermediul societatilor de impresariat artistic sau de plasare a fortei de munca in strainatate, vizele fiind obtinute pe baza unor adeverinte de munca false.

Un alt fenomen care a luat amploare dupa 1990 este si imigrare cetatenilor romani spre Europa de Vest, in special Germania,Austria, Franta, Belgia si mai nou, in tari care pana in prezent erau considerate tari de tranzit ca Polonia, Cehia.

Astfel, s-a constatat ca a crescut activitatea infractionala a etnicilor rromi originari din tara noastra aflati temporar legal sau ilegal, in Polonia.

Deoarece migrarea rromilor spre Occident a devenit in ultimii ani tot mai dificila, datorita restrictiilor in acordarea vizelor introduse de tarile vest-europene, state care au luat masuri pentru returnarea grupurilor de imigranti ilegali -intre care numerosi rromi - in baza acordurilor de readmisie, ba chiar si-au rezervat dreptul de a refuza dreptul de a intra in tara respectiva chiar daca dispuneau de vize de intrare valabile.

Intre Romania si Polonia, care pana mai ieri era privita ca o tara de tranzit spre Germania, s-a creat o miscare permanenta de grupuri de rromi, din a caror activitate infractionala pe teritoriul polonez, extrag profituri insemnate liderii din tara ai acestei etnii si exista indicii ca in aceasta "afacere" sunt implicati si unii functionari din Politia si Paza de Frontiera a Poloniei.

De asemeni, se constata acordarea in mod repetat de documente de calatorie unor persoane semnalate cu activitate infractionala pe teritoriul deplasarilor in strainatate.

Se apreciaza ca in momentul de fata in Polonia sa afla circa 20.000 de rromi originari din Romania care practica cersitul profesional, comitand delicte minore, dar uneori si delicte grave.

Saptamanal serviciul consular al Ambasadei Romane la Warsovia primeste din partea Politiei poloneze comunicari privind arestarea pentru diverse delicte a circa 40-50 cetateni romani.

De asemenea numerosi minori sunt adusi in Polonia de persoane specializate din Romania, care ii obliga sa cerseasca si sa fure, mizand pe faptul ca legislatia poloneza prevede ca minorii primesc pedepse cu suspendarea executarii.

O alta tara care din tara de tranzit s-a transformat in tara tinta este Cehia.

Astfel, de la inceputul anului Politia Ceha a retinut mai multi minori care au comis diferite delicte in Cehia. Avand in vedere ca identificarea lor este dificila uneori imposibila, deoarece minorii declara date de identitate false, sunt analfabeti si nu li se pot lua decaratii scrise, refuza sa dea indicii despre adultii cu care sunt in contact, pentru a se feri de complicatii echipajele de politie aduc minorii direct la ambasada fara a sesiza procuratura.

Astfel de incidente au fost frecvente de-a lungul timpului si s-a instituit o practica bazata pe o intelegere tacita in baza careia lucratorul de la sectia consulara preia pe acesti minori "pentru identificare" impreuna cu un proces verbal constatator al politiei.

Dupa incercari sortite de la inceput, esecului de stabilire a identitatii reale a minorilor, lucratorul consular este nevoit sa-l elibereze dupa cateva ore. Minorii, dupa eliberare se indreapta spre locurile unde stiu ca-i gasesc pe cei care-i dirijeaza.

In acest sens exemplificam cazul numitei Georgiana Roman, nascuta in 1982, domiciliata in Botosani care la dat de 07.04.2002 s-a predat Politiei Cehe si a relatat ca a fost adusa ilegal la Praga in urma cu circa 5-6 luni de numita Preda Veronica Paraschiva si folosita la furturi de catre aceasta.

Preda Veronica a inscris-o pe Georgiana Roman in pasaportul sau, schimband fotografia fiicei sale, Preda Diana nascuta in 1989 cu cea a Georgianei Roman, minora insusindu-si noua identitate si de fiecare data a declarat politiei ca are noua ani si se numeste Preda Diana. Pe timpul cat s-a aflat in Cehia aceasta a fost batuta cu cruzime, in special daca nu dadea randament la furat.

In urma verificarilor intreprinse in Romania a rezultat ca cele relatate de minora se confirma si ca aceasta este bolnav psihic, prezentand tulburari de comportament pe fond oligofren, carenta educationala si discernamant critic diminuat.

De asemenea a mai rezultat ca mama minorei, Mioara Georgiana, a stiut ca fiica sa va fi folosita la furat.

Impotriva numitei Veronica Preda s-a inceput de catre C.Z.C.C.O.A.- Botosani urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de fals privind identitatea si uz de fals.

Un alt siretlic folosit de cetatenii romani care au comis diverse infractiuni in Germania, consta in obtinerea de catre acestia de acte din care rezulta ca au renuntat la cetatenia romana devenind astfel apatrizi si nu mai pot fi expulzati de catre autoritatile germane.

Cu toate ca in ultima perioada infractiunile savarsite de cetatenii romani in Germania au scazut, totusi numarul de cetateni romani care savarsesc infractiuni pe teritoriul Germaniei ramane ridicat.

Pentru Romania, tara care cunoaste un complex si dificil proces de democratizare a intregii sale vieti economice, sociale si politice, avand ca scop crearea si consolidarea mecanismelor statului de drept si ale economiei de piata, in care drepturile fundamentale ale omului si-au dobandit adevaratele lor valori umanitare, ansamblul de masuri destinate asigurarii dreptului la libera circulatie a persoanei, concomitent cu stoparea si controlarea migratiei ilegale a persoanelor prezinta o importanta practica deosebita.

BIBLIOGRAFIE

Legea nr. 40/1990 - privind organizarea si functionarea M. L;

Legea nr. 218/2002 - privind organizarea si functionarea politiei romane;Dispozitia I.G.P. nr. 5/196546 din 16.01995 - privind activitatea politiei pentru prevenirea criminalitatii;

Programul M. I. pentru prevenirea criminalitatii din 17.11.1994;

R.M. Stanoiu - 'Introducere in criminologie' Bucuresti, Editura Academiei,

Al. Rosea - 'Psihologia generala', Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1975;

T. Bogdan - ' Probleme de psihologie judiciara', Bucuresti, Editura Stiintifica, 1973;

T. Bogdan - ' Contributia psihologiei la prevenirea actelor de devianta in randurile tinerilor', Colocviul National de Psihologie, Bucuresti, 1979;

V. Preda - 'Factorii familiali implicati in etiologia delicventei juvenile', Colocviul National de Psihologie, Bucuresti, 1979;

V. Dragomirescu - 'Psihologia comportamentului deviant', Bucuresti, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1976;

D. Banciu, S. Radulescu, M. Voicu - 'Introducerea in sociologia deviantei', Bucuresti, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1985;

G. Antoniu - 'Prevenirea infractiunilor in Dezbaterea Natiunilor Unite', Studii de drept romanesc, nr. 1-2/1991, Editura Academiei Romane;

C. Paun - 'Criminologie' - note de curs, Bucuresti, Academia de Politie,

P. Poescu-Neveanu - 'Dictionar de psihologie', Bucuresti, editura Albatros,

Gh. Nistorescu si C. Paun - 'Criminologie', Bucuresti, Editura Europa Noua, 1996;

I. Pitulescu - 'Delicventa juvenila', Editura M. L, Bucuresti, 1996;

J. Pinatel, P. Bouzou et J. Pinatel - 'Traite de droit penal et de criminologie', Tome III, Criminologie, Paris, Dallas, 1963;

J. Pinatel - 'La societe criminogene', Paris, Editura Coleman-Levy, 1971;

E. M. Schur - 'Sur criminal society', New York, Editura Preventice-Hall,

1) J.Graham - 'Crime prevention strategies in Europe and North America', Helsinki, Heuni, nr. 18, 1990;

Raport privind activitatea Politiei Romane in anul 1995;

T. Amza - 'Tiganii - necunoscutii de langa noi', Editura Atlas-Lex, Bucuresti, 1996.

I. Dascalu, G. Tical - Combaterea criminalitatii organizate, vol.1, Ed. Academica, BucurestiPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Expertiza dactiloscopica
Notiunea de fals in documente
Organizarea activitatii de efectuare a expertizelor sau constatarilor tehnico-stiintifice
CRIMINALITATEA FINANCIARA
Notiuni de criminalistica - plan
REFERAT CRIMINALISTICA PARTICULARITATILE ASCULTARII VICTIMELOR SI MARTORILOR INFRACTIUNILOR DE JAF SI TALHARIE
CERCETAREA CRIMINALISTICA A INFRACTIUNII DE OMOR DIN CULPA
Dispunerea expertizei criminalisticeTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu