Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Harti Karnaugh, tabele de adevar si expresii booleene

Harti Karnaugh, tabele de adevar si expresii booleene
Harti Karnaugh, tabele de adevar si expresii booleene

Metode diferite de reprezentare a functiilor logice

Hartile Karnaugh simplifica functiile logice mult mai rapid si mai usor in comparatie cu algebra booleana. Dorim simplificarea circuitelor logice spre cel mai mic cost posibil prin eliminarea componentelor. Definim cel mai mic cost ca fiind cel mai mic numar de porti cu cel mai mic numar de intrari pe poarta.

Mai jos am reprezentat cinci metode diferite de reprezentare a aceluiasi lucru: o functie logica aleatoare cu doua intrari. Metodele sunt: logica ladder, porti logice, tabel de adevar, harta Karnaugh si ecuatie booleana. Ceea ce vrem sa subliniem este ca toate acestea sunt echivalente. Doua intrari A si B pot lua valori de 0 sau 1, inalt sau jos, deschis sau inchis, adevarat sau fals, in functie de caz. Exista 22 = 4 combinatii pentru generarea unei iesiri. Acest lucru se aplica tuturor celor cinci exemple.

reprezentarea unei functii logice prin metode diferite

Aceste patru iesiri pot fi observate prin intermediul unei lampi la iesirea circuitului ce utilizeaza logica ladder. Aceste iesiri pot fi inregistrate intr-un tabel de adevar sau intr-o harta Karnaugh. Priviti harta Karnaugh ca si un tabel de adevar „cosmetizat”. Iesirea ecuatiei booleene poate fi obtinuta cu ajutorul legilor algebrei booleene si transferata tabelului de adevar sau hartii Karnaugh. Care din cele cinci metode echivalente de reprezentare ar trebui sa o folosim? Cea mai folositoare pentru situatia in cauza.Iesirile unui tabel de adevar corespund unu-la-unu elementelor unei harti Karnaugh. Incepand cu partea de sus a tabelului de adevar, intrarile A = 0 si B = 0 produc iesirea α. Observati ca aceiasi iesire, α, se regaseste pe harta Karnaugh la adresa A = 0, B = 0, in partea de sus stanga, la intersectia coloanei B = 0 cu randul A = 0. Celelalte iesiri ale tabelului de adevar, β χ respectiv δ, corespunzatoare intrarilor AB = 01, 10 respectiv 11 au de asemenea corespondent pe harta Karnaugh:

harta Karnaugh

Structura hartilor Karnaugh

Pentru usurinta expunerii, prezentam mai jos regiunile adiacente ale hartii Karnaugh cu doua variabile folosind metoda dreptunghiulara a diagramei Venn din sectiunea precedenta:

harti Karnaugh si diagrame Venn

Regiunile α si χ sunt adiacente pe harta Karnaugh. Nu putem spune acelasi lucru despre tabelul de adevar precedent, intrucat exista o alta valoare (β) intre ele. Acesta este si motivul organizarii hartilor Karnaugh sub forma de matrice patrata. Regiunile cu variabile booleene comune trebuie sa se afla una langa cealalta. Aceasta structura este si trebuie sa fie usor de recunoscut cand privim o astfel de harta, din moment ce α si χ au variabila B' in comun. Stim acest lucru deoarece B este 0 (identic cu B') pentru coloana de deasupra celor doua regiuni. Comparati acest lucru cu diagrama Venn de deasupra hartii Karnaugh.

In aceiasi ordine de idei, putem observa ca β si δ au ca si variabila comuna B (B = 1). Prin urmare, α si β au in comun variabila booleana A' (A = 0), iar χ si δ variabila A (A = 1).

Pe scurt, am incercat sa grupam variabilele booleene pe regiuni astfel incat sa reiasa elementele lor comune. Hartile Karnaugh sunt organizate pentru a ne oferi exact aceasta „imagine”.

Exemple de utilizare a hartilor Karnaugh

Exemplul 1

Tabelul de adevar de mai jos contine doua valori de 1. Harta Karnaugh trebuie sa contina si ea tot doua valori de 1:

 • Luam prima valoare de 1 din randul al doilea al tabelului de adevar
 • Observam adresa AB a tabelului de adevar
 • Localizam regiunea hartii Karnaugh ce contine aceiasi adresa
 • Scriem un 1 in acea regiune
 • Repetam procesul pentru valoarea 1 din ultima linie a tabelului de adevar

transformarea tabelului de adevar in harta Karnaugh

Sa incercam sa scriem acum pentru harta Karnaugh de mai sus si expresia booleana. Solutia este prezentata mai jos:

transformarea hartii Karnaugh in expresie booleana

 • Cautam regiuni adiacente (regiunile diagonale nu sunt adiacente), intrucat acestea vor avea una sau mai multe variabile booleene in comun
 • Grupam cele doua valori de 1 din coloana
 • Cautam acea sau acele variabile ce sunt comune pentru grup si scriem acest lucru ca si rezultat boolean (in cazul nostru acesta este B)
 • Ignoram variabilele ce nu sunt identice pentru un grup de regiuni (in cazul nostru, A variaza, este atat 1 cat si 0, prin urmare, ignoram A)
 • Ignoram de asemenea orice variabila ce nu este asociata cu regiunile ce contin 1 (B' nu contine niciun 1, prin urmare, ignoram B')
 • Rezultatul final si prin urmare expresia booleana asociata hartii Karnaugh precedente este B

Acest lucru poate fi observat mai usor comparand diagramele Venn din dreapta, in mod special coloana B.

Exemplul 2

Scrieti expresia booleana asociata hartii Karnaugh de mai jos:

transformarea hartii Karnaugh in expresie booleana

Urmand o logica asemanatoare celei de mai sus, grupam toate valorile de 1 si gasim variabila comuna intregului grup astfel format; rezultatul este A'.Exemplul 3

Pentru tabelul de adevar de mai jos, gasiti harta Karnaugh corespunzatoare si scrieti apoi expresia booleana folosind rezultatul obtinut. Solutia este prezentata mai jos:

transformarea tabelului de adevar in harta Karnaugh

 • Transferam valorile de 1 din tabelul de adevar in locatiile corespunzatoare pe harta Karnaugh
 • Grupam cele doua valori de 1 pe coloana de sub B = 1
 • Grupam cele doua valori de 1 de pe randul A = 1
 • Scriem rezultatul produsului primului grup (B)
 • Scriem rezultatul produsului celui de al doilea grup (A)
 • Scriem suma produselor celor doi termeni de mai sus (A + B)

Solutia din mijloc este cea mai simpla si prezinta cel mai mic cost. O solutie mai putin dorita este cea din dreapta. Dupa gruparea valorilor 1, facem greseala de a forma un grup cu o singura regiune. Motivul pentru care acest lucru nu este de dorit este urmatorul: acest grup ce contine o singura regiune are termenul produsului egal cu AB'; solutia intregii hartii este in acest caz AB' + B, iar aceasta nu reprezinta cea mai simpla solutie.

Metoda corecta consta in gruparea acestui 1 singur cu regiunea din dreapta lui, regiune ce contine la randul ei o valoare de 1, chiar daca aceasta a fost deja inclusa intr-un alt grup. (coloana B). Putem refolosi regiuni pentru a forma grupuri mai mari. De fapt, este chiar indicat sa facem acest lucru intrucat conduce la rezultate mai simple.

Trebuie sa facem observatia ca oricare dintre solutiile de mai sus, atat cea corecta cat si cea „gresita” sunt de fapt corecte din punct de vedere logic. Ambele circuite vor genera aceiasi iesire. Pur si simplu, circuitul corect presupune un cost mai redus de implementare fizica.

Exemplul 4

Completati o harta Karnaugh folosind expresia booleana de mai jos. Scrieti apoi expresia booleana a rezultatului:

transformarea expresiei booleene in harta Karnaugh

Expresia booleana contine trei sume de produse. Va exista cate o valoare de 1 pe harta Karnaugh pentru fiecare produs. Desi, in general, numarul valorilor de 1 pe produs variaza cu numarul variabilelor produsului in comparatie cu marimea hartii Karnaugh. Termenul produsului reprezinta adresa regiunii unde vom introduce valoare de 1. Primul termen este A'B si corespunde adresei 01 a hartii. Introducem un 1 in aceasta regiune. Similar, introducem si ceilalti doi termeni de 1.

Trecem apoi la gruparea termenilor si simplificarea rezultatului conform exemplului precedent.

Exemplul 5

Simplificati circuitul logic de mai jos:

circuit logic

 • Scriem expresia booleana pentru circuitul logic initial
 • Transferam expresia booleana rezultata intr-o harta Karnaugh
 • Grupam regiunile precum in exemplele precedente
 • Scriem expresii booleene pentru fiecare grup, conform exemplelor precedente
 • Redesenam circuitul logic simplificat

simplificarea unui circuit logic

Exemplul 6

Simplificati circuitul logic de mai jos:

circuit logic

 • Scriem expresia booleana pentru circuitul logic initial
 • Completam harta Karnaugh
 • Observam ca nu putem forma niciun grup care sa contina mai mult de doua regiuni 1
 • Prin urmare, simplificarea nu este posibila, iar expresia finala este identica cu cea initiala (SAU-exclusiv)Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Numarator binar asincron Invers
Studiul unei retele de curent continuu
Circuite in conductie continua
Oscilator in conexiune GC/BC
Detectori cu jonctiune p-n obtinuta prin difuzie
ETAPELE PROIECTARII SISTEMELOR DE REGLARE CONTINUE
Traductoare Hall si utilizarea lor la autoturisme
BobinaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu