Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Masurarea circuitelor a marcilor tensiometrice

Masurarea circuitelor a marcilor tensiometrice


Masurarea circuitelor a marcilor tensiometrice

Firele folosite la marcile X sunt facute dintr-o punte de balans masurand circuitele unde lipsa balansului puntii produse de variatia rezistentei a marcii X este compensat de o anumita variatie a rezistentei al altei punti, care restabileste balansul.

In masurare folosind marci tensiometrice schimbarile rezistorului pot fi semnificative facand utilizarea a unei punti cu echilibrare dificila. O solutie mai simpla este o punte fara balans unde valoarea este determinata de valoarea curentului sau tensiune de-a lungul diagonalei de masurare.

O diagrama bloc pentru un circuit de masurare este prezentat in figura 2.17. E compusa din 5 unitati: traductor elastic (senzitiv) componenta (1), marci tensiometrice (2), circuit punte (3), amplificator (4) si ecran pentru inregistrare si transmitere (5).

Unitatile dispozitivelor sunt conectate in serie. Forta F este aplicata la intrarea elementului elastic (1). La iesirea acestui sistem este transmisa la marca tensiometrica (2), cauzand o schimbare in rezistenta relativa ceea ce conduce la lipsa balansului puntii (3) a carui curent de iesire I apare amplificat de amplificatorul (4) la valoarea si inregistrat de dispozitivul (5).

Ratia de transmitere a componentei elastice (1):

(2.18)

masuri tensiometrice:

(2.19)

circuitul puntii:

(2.20)

amplificatorul:

(2.21)

Ratia de transmisie a intregului sistem este egala cu ratia coordonatei de iesire .(2.22)

Deci:

(2.23)

Ratia de transimisie a intregului system de masurare este egala cu produsul a ratiei de transmisie a fiecarei unitati. Cu cat ratia de transmisie este mai mare cu atat este mai sensibil sistemul de masurare.

Ratia de transmisie depinde de constructia si dimensiunile elementelor elastice ale traductorului si poate fi obtinuta prin calculul individual al fiecarui caz. Cu cat este mai subtire un element elastic, cu atat este mai buna valoarea transmisiei .

Componenta flexibila a firelor aflate pe suprafata inferioara a placutei, ca si firele comprimate asezate pe suprafata superioara sub impactul fortei F este determinata de legea lui Hooke

(2.24)

unde:

A- sectiunea ariei; - momentul sectiunii; - moment de inertie.

Momentul este egal:

Unde x este distanta dintre punctele de fixare ale placutei si mijlocul S.G.

Inserand valorile y si in ecuatia (2.24) avem:

(2.25)

Ratia de transmisie a elementului cu referire la (2.19) este:

(2.26)

Daca cantitatea de intrare nu este forta F dar este dizlocarea (camera placutei) o deplasare a traductorului este realizata. Ratia de transmisie este obtinuta prin introducerea in ecuatia (2.25), expresie care arata valoarea efectiva a fortei F.

(2.27)

astfel:

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.