Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Arderea in MAS

Arderea in MAS


Arderea in MAS

Procesul de ardere in MAS se initiaza cu ajutorul dispozitivului electric numit bujie. Aprinderea fortata a amestecului se realizeaza datorita canalului bun conducator de electricitatae format ca urmare a tensiunii dintre electrozi bujiei. Are loc o mare concentrare de energie insotita de degajare de caldura si lumina, unda de soc si ionizare moleculara. Temperatura momentana este de .

Reactia de ardere incepe catenar si se accelereaza termic cand viteza de reactie atinge o valoare critica, intr-un timp numit si timp de inductie se produce explozia locala aparand nucleul de flacara.

Desfasurarea normala a procesului de ardere in MAS consta in arderea treptata a amestecului aer-combustibil cu rezultat al propagarii flacarii (front de flacara) de la nucleul initial.

Figura 2.9. Propagarea frontului de flacara.

Viteza de ardere a frontului de flacara este de 25-30 m/s.

Fazele arderii sunt:

- intarzierea la declansarea arderii rapide perioada de formare a nucleului cu cu dezvoltarea pana la o dimensiune ( din doza de combustibil) la care caldura degajata prin reactie sa fie suficienta pentru initierea arderii.

- faza arderii rapide (a propagarii flacarii) . Frontul de flacara parcurge aproximativ 90 de grade din distanta maxima totala pe diagrama desfasurata.

Figura 2.10. Fazele arderii.

- faza arderii moderate se realizeaza cu viteze modeste.Pe portiunea d - s a diagramei indicate se constata o suprapunere a celor doua curbe (a ciclului de ardere si a ciclului fara ardere). Portiunea corespunde timpului de inductie (lui ).

Arderea rapida, sub front de flacara, se realizeaza pe .

Viteza de crestere a presiunii este un parametru important deoarece indica duritatea in functionare a motorului. Ideal ar fi (ardere la V=ct.). Practic pentru motorele rapide, performante, la care nu se urmareste durabilitate ridicata este ridicat. La MAI la care se impun durabilitati ridicate (autobuze, utilaje de constructii, autocamioane) trebuie sa fie scazut.

Pe initial presiunea este cvasiconstanta (pe yy') dupa care scade pana in t.

In aceasta perioada continua degejarea de caldura ca urmare a reactiilor chimice ce au loc in spatele zonei parcurse de frontul de flacara.

Aprinderea din S este posibila in anumite limite impuse de coeficientul de dozaj si temperatura functie de combustibilul utilizat.

Reactia initiata de scanteia electrica genereaza radicali reactivi care au capacitatea de a initia noi resctii de acelasi tip rezultand lanturi de reactii. Daca reactia in lant este intrerupta statistic cu probabilitatea mai mare decat probabilitatea de propagare, aprinderea amestecului esueaza. Acest lucru se datoreaza prezentei in exces a aerului, combustibililor si gazelor reziduale.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.